Dodaj do ulubionych

Suede, Obsessions

19.11.02, 22:21
Nigdy nie przepadałem za Suede (choć nie znam żadnej całej płyty), a
szczególnie za Brettem Andersonem i jego głosem. Nigdy nie rozumiałem,
dlaczego wymienia się ich w gronie najlepszych grup brytyjskich lat 90-tych.
Jednak muszę przyznać, że godzinę temu zobaczyłem w tv teledysk do nowego
singla 'Obsessions' i podobało mi się (i wizja i fonia). Nawet bardzo. To
powinien być spory przebój (na pewno w Anglii).
Może oni wcale nie są tacy źli? A może to tylko ta jedna piosenka?
Obserwuj wątek
    • _dagny Re: Suede, Obsessions 19.11.02, 22:31
      ilhan napisał:

> Nigdy nie przepadałem za Suede (choć nie znam żadnej całej płyty), a
      > szczególnie za Brettem Andersonem i jego głosem. Nigdy nie rozumiałem,
      > dlaczego wymienia się ich w gronie najlepszych grup brytyjskich lat 90-tych.
      > Jednak muszę przyznać, że godzinę temu zobaczyłem w tv teledysk do nowego
      > singla 'Obsessions' i podobało mi się (i wizja i fonia). Nawet bardzo. To
      > powinien być spory przebój (na pewno w Anglii).
      > Może oni wcale nie są tacy źli? A może to tylko ta jedna piosenka?

To ciekawe co napisales, bo jak dla mnie Suede byl jednym z najwartosciowszych
      brytyjskich zespolow rockowych ostatnich lat i osobiscie stawiam go wyzej niz
      np. Oasis. Wysoko cenie zwlaszcza dwie pierwsze plyty: 'Suede' i 'Dog Man
      Star'. Polecam Ci te druga, szczegolnie kawalek o nazwie 'The Asphalt World',
      ktory moze zmieni Twoje nastawienie do tej kapeli smile Niestety, nastepne plyty
      przyniosly mi pewne rozczarowanie. Po odejsciu Bernarda Butlera (tuz po
      nagraniu 'Dog Man Star'), gitarzysty, Suede zaczal ciagnac w strone lzejszej
      popowej nuty. Trzeci album (ktorego promowal kawalek 'Thrash') wydal mi sie po
      prostu slaby. Ale...kto wie...moze Suede sie odrodzil w dawnej chwale?
      Niestety, nie widzialam ani nie slyszalam jeszcze 'Obsessions', ale mam
      nadzieje, ze ten utwor jest tak dobry jak mowisz. I zachecam do
      posluchania 'Dog Man Star'. Przekonasz sie, ze Suede nie jest taki zly smile

Pozdrawiam
      • ilhan Re: Suede, Obsessions 19.11.02, 22:47
        _dagny napisała:

> To ciekawe co napisales, bo jak dla mnie Suede byl jednym z
        najwartosciowszych
        > brytyjskich zespolow rockowych ostatnich lat i osobiscie stawiam go wyzej niz
        > np. Oasis. Wysoko cenie zwlaszcza dwie pierwsze plyty: 'Suede' i 'Dog Man
        > Star'. Polecam Ci te druga, szczegolnie kawalek o nazwie 'The Asphalt World',
        > ktory moze zmieni Twoje nastawienie do tej kapeli smile Niestety, nastepne
        plyty
        > przyniosly mi pewne rozczarowanie. Po odejsciu Bernarda Butlera (tuz po
        > nagraniu 'Dog Man Star'), gitarzysty, Suede zaczal ciagnac w strone lzejszej
        > popowej nuty. Trzeci album (ktorego promowal kawalek 'Thrash') wydal mi sie
        po
        > prostu slaby. Ale...kto wie...moze Suede sie odrodzil w dawnej chwale?
        > Niestety, nie widzialam ani nie slyszalam jeszcze 'Obsessions', ale mam
        > nadzieje, ze ten utwor jest tak dobry jak mowisz. I zachecam do
        > posluchania 'Dog Man Star'. Przekonasz sie, ze Suede nie jest taki zly smile
        >
        > Pozdrawiam

Widzę, że chyba nie powinienem zabierać głosu w sprawie Suedesmile)) Ale
        faktycznie słyszałem, że zanim Butler odszedł byli naprawdę dobrzy. A może ja
        po prostu za mało słuchałem? Niestety, single nigdy mnie nie porywały na tyle,
        żeby dać szansę całej płycie...
        Za to 'Obsessions' to chyba raczej jest popowy utwór, ale mi się spodobał. Bo
        czasem jest tak, że popowe melodie też są porywające.
        Pozdrawiam
        PS. Ale przed Oasis to za cholerę się u mnie nie wcisnąwink)))))))))))
        • omega.79 Re: Suede, Obsessions 30.03.03, 21:25
          ilhan napisał:

> Za to 'Obsessions' to chyba raczej jest popowy utwór, ale mi się spodobał. Bo
          > czasem jest tak, że popowe melodie też są porywające.

Nie słyszałem tego nowego singla, ale jeśli idzie o takie bardzej popowe Suede,
          to najlepszą ich płytą tego rodzaju jest bez wątpienia Coming Up. Naprawdę
          świetna.
          No i zgodzę się, że Suede to jeden z najlepszych brytyjskich zespołów lat 90-
          tych (z Manic Street Preachers i Radiohead). Oprócz Dog Man Star nie można
          pomijać ich genialnej debiutanckiej płyty "Suede". Dla mnie lepszej od Dog Man
          Star.
    • loveletter Re: Suede, Obsessions 19.11.02, 22:48
      ilhan napisał:

> Nigdy nie przepadałem za Suede (choć nie znam żadnej całej płyty), a
      > szczególnie za Brettem Andersonem i jego głosem. Nigdy nie rozumiałem,
      > dlaczego wymienia się ich w gronie najlepszych grup brytyjskich lat 90-tych.
      > Jednak muszę przyznać, że godzinę temu zobaczyłem w tv teledysk do nowego
      > singla 'Obsessions' i podobało mi się (i wizja i fonia). Nawet bardzo. To
      > powinien być spory przebój (na pewno w Anglii).
      > Może oni wcale nie są tacy źli? A może to tylko ta jedna piosenka?

Ja mam ich "sci-fi lullabies" (z którego najciekawsze są chyba: "my insatiable one" i "to the birds", może też jeszcze kilka innych bym wymienił, ale nie za dobrze je pamiętam). Teraz to już trochę nie w moim klimacie, ale muzyka na pewno bardzo oryginalna i rozpoznawalna. Między innymi właśnie ze względu na Andersona...

Loveletter
      • teddy4 Re: Suede, Obsessions 19.11.02, 22:52
        Suede z Butlerem był super. Ale z Oakesem też czasem fajnie grają np. na płycie
        z 1999 roku (tytułu nie pomnę).
        • Gość: annElise Re: Suede, Obsessions IP: *.chello.pl 19.11.02, 23:14
          teddy4 napisał:

> Suede z Butlerem był super. Ale z Oakesem też czasem fajnie grają np. na
          płycie
          >
          > z 1999 roku (tytułu nie pomnę).

Head Music.
          • teddy4 Re: Suede, Obsessions 20.11.02, 12:08
            Gość portalu: annElise napisał(a):

> teddy4 napisał:
            >
            > > Suede z Butlerem był super. Ale z Oakesem też czasem fajnie grają np. na
            > płycie
            > >
            > > z 1999 roku (tytułu nie pomnę).
            >
            > Head Music.

Dzięki.
    • miecio4 Re: Suede, Obsessions 20.11.02, 11:59
      A tos mnie rozczarował. Myślałem ze masz Suede w małym palcu.
      Ale skoro tak to biegnij do sklepu i bierz w ciemno płyte Dog Man Star która
      nalezy juz do kanonów muzyki lat 90-tych. I faktycznie jak juz tytaj wspomniano
      później jest juz tylko gorzej ale za to jaki zjazd- z takiej wysokości! Na
      składaku Sci-Fi Lullabies jest za to najpiekniejjsze nagranie Suede -Europe is
      Our Playground.
      Nie napalaj sie na najnowszy singiel gdyz Brett w wyjątkowy sposób tutaj
      śpiewa, widać ze eksperymentuje z głosem.
      • Gość: radiohead Re: Suede, Obsessions IP: *.czerwonak.sdi.tpnet.pl 30.03.03, 18:28
        Tak, to prawda- Brett spiewa tutaj inaczej niz na reszcie albumu, ktory- moim
        zdaniem- nie jest taki zly, ale, oczywiscie, nie moze sie rownac z Dog Man
        Star. Zmiane slychac nie tylko w muzyce, ale tez w glosie B. Andersona, ktory
        stal sie teraz nizszy i bardziej "chropowaty". A szkoda...
    • laurka1 Re: Suede, Obsessions 31.03.03, 15:58
      Serio, serio, serio nie znasz? Suede baardzo miło wspominam z nałogowego słuchania bodajże cztery lata temu. Teraz słucham okazyjnie ale nadal się nie rozstaję z tym klimatem. A np. z takiego Blur czy Oasis już "wyrosłam" - I had to say it wink. Oj nasłuchałam się wszystkich płyt po kolei. Bardzo lubię "Coming Up" za taki dekadencki nastrój który chyba przede wszystkim słychać w tekstach - "we're trash you and me". Co do najlepszej to nie umiem wybrać między pierwszą a "Dog Man Star". "Head Music" mniej mi się podoba choć jak słyszę "Everything Will Flow" to zawsze kolana mi miękną. "Sci-fi Lullabies" - fajna druga płyta z zestawu a zwłaszcza niemal metalowy wink song "Money". I wstyd przyznać ale ostatniej jeszcze nie znam. Ach, któż tak potrafi zaśpiewać jak Brett! Nie ma szans - same podroby wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka