eneye 18.02.06, 22:45 Hej. Zamierzam kupić gitarę, bo chcę nauczyć się na niej grać. Na co powinnam zwrócić uwagę kupując ją? Jaka byłaby dobra na początek albo na zawsze? Z jakimi strunami? Jakiej marki? Będę wdzięczna za wskazówki )). Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
torquemado Re: KUPNO GITARY 18.02.06, 22:49 Gibson Les Paul albo Fender Stratocaster. Odpowiedz Link Zgłoś
freerock Re: KUPNO GITARY 18.02.06, 23:05 Jeżeli jeszcze nie grałes proponuje kupic jakies akustyczne pudło, jesli Ci sie przez rok nie znudzi to można sie przerzucić na jakiegoś strata. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
eneye Re: KUPNO GITARY 18.02.06, 23:08 nie jeszcze nie grałam. a jakie są ceny takiej prostej, ale dobrej gitary? freerock napisał: > Jeżeli jeszcze nie grałes proponuje kupic jakies akustyczne pudło, jesli Ci sie > przez rok nie znudzi to można sie przerzucić na jakiegoś strata. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
torquemado Re: KUPNO GITARY 18.02.06, 23:47 Z tymi gitarami trochę przesadziłem, są bardzo drogie. Zajrzyj na stronę www.musiccenter.pl/ jest tam niezły wybór w różnych cenach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolk Re: KUPNO GITARY IP: *.chello.pl 19.02.06, 00:00 ale to zalezy jaka gitarke chcesz sobie kupic-klasyczna, elektryczna, bas Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T-800 Re: KUPNO GITARY IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 19.02.06, 12:33 Do nauki na początek klasyczną (nylonowe struny) za kilkaset złotych. Nie ma co się szarpać na super sprzęt, bo jak Ci się znudzi granie (a istnieje takie ryzyko), to mniej będzie szkoda taniej gitary niż drogiej. Według mnie powinnaś szukać w gitarach z przedziału cenowego do ok. 500 zł. Np. taka: muzyczny.pl/sklep/szczegoly.php?id=8984&id_towaru=Y-C-30M&gid=30 Albo taka (miałem kiedyś i była OK): www.musiccenter.pl/?mod=item&g1=1&g2=1&g3=4&id=1444 Na początek gitara za 200 zł też nie będzie zła. A jak już nauczysz się grać, to sama będziesz wiedziała, jakiej gitary potrzebujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
jsatriani Re: KUPNO GITARY 19.02.06, 13:12 Odradzam Ci kupno gitary przez internet. Najlepiej będzie jak pojdziesz do sklepu muzycznego, gość ze sklepu Ci poradzi najlepiej. POtrzymasz gitarke w raczkach i zibaczysz jaka ci najlepiej odpowiada Odpowiedz Link Zgłoś
eneye Re: KUPNO GITARY 19.02.06, 13:17 ojej... a juz mialam kupowac gitare na allegro... jsatriani napisał: > Odradzam Ci kupno gitary przez internet. Najlepiej będzie jak pojdziesz do > sklepu muzycznego, gość ze sklepu Ci poradzi najlepiej. POtrzymasz gitarke w > raczkach i zibaczysz jaka ci najlepiej odpowiada Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nx Re: KUPNO GITARY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.06, 15:29 jsatriani napisał: > Odradzam Ci kupno gitary przez internet. Najlepiej będzie jak pojdziesz do > sklepu muzycznego, gość ze sklepu Ci poradzi najlepiej. POtrzymasz gitarke w > raczkach i zibaczysz jaka ci najlepiej odpowiada Albo wcisnie sprzet ktory nie schodzi bo jest do bani. Szczerze mowiac to...najlepiej isc z zaprzyjaznionym muzykiem albo chociaz kims kto juz na niejednej gitarze gral. Bo w samodzielny wybor pierwszego brzdakadla nie wierze, nie mowiac juz o takich technicznych aspektach jak to czy gitara trzyma strojenie. Odpowiedz Link Zgłoś
palamen Re: KUPNO GITARY 19.02.06, 15:51 Przede wszystkim zwróć uwagę na brzęczące struny, powyginany gryf i wysokość progów nad szyjką. Gra na wadliwej gitarze to żadna przyjemność. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Człowiek Ważny jest egzemplarz IP: 195.20.110.* 20.02.06, 09:28 Dobrze że zrezygnowałaś z zakupu na allegro. Nawet przy drogim markach poszczególne egzemplarze tego samego modelu różnią się od siebie. Wydanie nawet 4000 zł nie gwarantuje dobrego instrumentu. Dlatego najlepsze co możesz zrobić, to chwycić pod pachę znajomego muzyka i zaciągnąć go do jak największego sklepu z gitarami. Parę godzin powinno wystarczyć na wybór Oczywiście w tanich modelach akustycznych (poniżej paru tys.) jest duże ryzyko, że po roku lub dwóch gitara straci brzmienie - nie zabijaj wtedy Twojego muzyka - tak już niestety jest - odwrotnie niż ze skrzypcami czy winem (ten problem raczej nie dotyczy gitar elektrycznych). Jeśli złapiesz bakcyla, będzie trzeba wtedy zbierać kasę na coś lepszego. Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
eneye Re: Ważny jest egzemplarz 20.02.06, 13:44 Drogi Człowieku! dzięki za odzew i za porady gdzie są w Warszawie duże sklepy muzyczne z dużym wyborem gitar? Wczoraj byłam w Arkadii i brzdąkałam sobie nie mając o brzdąkaniu pojęcia a mimo wszystko mi sie bardzo podobało. gitara, która wydała spad moich palców dźwięk kosztowała 380zl. wiesz co, narazie chce sobie kupić dość tani sprzęt a za rok będę się martwić. nie mam "mojego muzyka"... ech... będę musiała na czuja wybrać, albo na "słuch" pozdrawiam Gość portalu: Człowiek napisał(a): > Dobrze że zrezygnowałaś z zakupu na allegro. Nawet przy drogim markach > poszczególne egzemplarze tego samego modelu różnią się od siebie. Wydanie nawet > 4000 zł nie gwarantuje dobrego instrumentu. Dlatego najlepsze co możesz zrobić, > to chwycić pod pachę znajomego muzyka i zaciągnąć go do jak największego sklepu > z gitarami. Parę godzin powinno wystarczyć na wybór Oczywiście w tanich > modelach akustycznych (poniżej paru tys.) jest duże ryzyko, że po roku lub dwóc > h > gitara straci brzmienie - nie zabijaj wtedy Twojego muzyka - tak już niestet > y > jest - odwrotnie niż ze skrzypcami czy winem (ten problem raczej nie dotyczy > gitar elektrycznych). Jeśli złapiesz bakcyla, będzie trzeba wtedy zbierać kasę > na coś lepszego. Powodzenia! > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T-800 Re: Ważny jest egzemplarz IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 20.02.06, 14:23 eneye napisała: > nie mam "mojego muzyka"... ech... będę musiała na czuja wybrać, albo > na "słuch" Łap jakiegoś klienta, po którym widać, że się trochę zna. Serio! Najpierw spytaj, czy może pomóc, a dalej już z górki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Człowiek Re: Ważny jest egzemplarz IP: 195.20.110.* 20.02.06, 15:51 Nie znam niestety żadnych sklepów w Warszawie. Jednym z bardziej znanych jest Hołdys ale nigdy tam nie byłem. Hehe - niezły pomysł z wykorzystaniem nieznajomego muzyka ze sklepu Jako kobieta jesteś w tej dobrej sytuacji, że mężczyźni chętnie Ci pomogą Jeśli jednak chcesz wybierać sama, to jeszcze garść uwag: 1) Zastanów się co chcesz grać, jakie brzmienie Ci się podoba - od tego zależy gitara, którą musisz kupić. Pomijając jazzowe i jeszcze mniej popularne typy, zostaje Ci do wyboru: klasyczna (struny nylonowe, szeroka szyjka, łagodne brzmienie) lub akustyczna (struny metalowe, węższa szyjka, ostrzejsze, bardziej metaliczne brzmienie). 2) Słowa sprzedawców traktuj z rezerwą - niektóre instrumenty mogą im zalegać, na innych mają lepszą marżę itp. - nie są bezstronni. 3) Zarezerwuj sobie trochę czasu, rozgość się w sklepie, zdejmij kurtkę, czapkę i szalik. Spróbuj umyć ręce albo przynajmniej wytrzyj np. chusteczką turystyczną. Weź parę gitar (np. z pięć, sześć) w różnych cenach - weź też ze dwie droższe (za drogie dla Ciebie), następnie zapomnij o cenach i pobrzdąkaj sobie. Byłoby super, gdyby obsługa nastroiła Ci je. Zrób im turniej "każdy z każdym", aż zostaną dwie finalistki, które najlepiej na Ciebie działają. Teraz niestety trzeba będzie je porównać z portfelem, ale może czekać Cię zaskoczenie. Pamiętaj, że od dobrego instrumentu trudno się oderwać, nie sugeruj się tym, że np. jest dwa razy tańsza od tej, która mniej przypadła Ci do gustu. Pamiętaj, że rozrzut jakościowy pomiędzy egzemplarzami może sprawić, że w jakimś sklepie leży sobie gitara za 400 zł zdecydowanie lepiej brzmiąca od sąsiadki za 1200! Niestety nie jesteś w stanie raczej sama sprawdzić czy gitara stroi w progach itd., a przydałoby się to zrobić, ale tu może przyjść Ci z pomocą jakiś tajemniczy Nieznajomy, który na pewno chętnie Ci pomoże Odpowiedz Link Zgłoś
eneye Re: Ważny jest egzemplarz 22.02.06, 00:21 Człowieku, choć ze mną po tą gitarę, co? byloby mi szalenie milo i bo nie to, ze sie znasz, to jeszcze fajnie piszesz jestem do zlapania na eneye@gazeta.pl daj znac i bron boze nie czuj sie zobowiazany, pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Człowiek Re: Ważny jest egzemplarz IP: 195.20.110.* 22.02.06, 09:17 Eneye, bardzo mi miło i zrobiłbym to z przyjemnością, gdyby nie to, że dzieli nas 300 km ... ale wysyłam Ci też posta na priva, na ile da się pomóc zdalnie, to spróbuję. Odpowiedz Link Zgłoś
johnny-kalesony Re: Ważny jest egzemplarz 20.02.06, 23:12 Przyłącze również swoje uwagi; na początek polecam Ci gitarę klasyczną, która jest znacznie bardziej wszechstronna od gitary akustycznej z metalowymi strunami. 1. zwróć uwagę na pionowe spojenia pomiędzy gryfem a pudłem rezonansowym, czy są wykonane solidnie - to najsłabszy punkt gitary. Kiedy już kupisz swój instrument, staraj się podczas przenoszenia nie chwytać ani nie trzymać gitary za gryf (jeżelii już - to wyłącznie w okolicach pudła rezonansowego). Stawiając gitarę pionowo, odwróć ją strunami do dołu tak, żeby na spojenie gryfu z pudłem nie działała wypaczająca gryf siła - sam naciąg strun działa z siłą kilkuset kilogramów. Podobnie, jeżeli kładziesz gitarę na podłodze - lepiej strunami do dołu. 2. Zwróć uwagę na odległość strun od powierzchni gryfu na progu 12. Jeżeli będzie większa niż ok. 4-5 mm masz do czynienia z kiepskim inmstrumentem, na którym ciężko będzie Ci nauczyć się grać. Pozdrawiam Keep Rockin' Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ed A teraz porada powazna. IP: *.raszyn.sdi.tpnet.pl 24.02.06, 01:45 1. Sklep Holdysa moze byc. Tam pracują fajni ludzie i nie wciskają kitu. 2. Podejdz tam do Grzesla Łysego i powiedz, jaki masz problem. 3. On cie zapyta (mnie pytał) jaki rodzaj muzyki chciałabyś grać. (Nie słuchaj tu na forum porad w rodzaju "koniecznie kup klasyczną" itd - każda gitara ma swoje przeznaczenie). Pamiętaj, że: a/ jesli chcesz grać jak Jacek Kaczmarski, albo chcesz grać klasyczną muzykę (Verdi, Paganini, Bach, Bethoven) - śmialo mow, ze chodzi ci o GITARĘ KLASYCZNĄ (czyli pudło z nylonowymi strunami). b/ jesli mArzy ci się np. któraś z sesji MTV Unplugged, w rodzaju Nirvana, Metallica, Briuce Springsteen, czy w ogóle ballady rockowe, jazzowe albo folkowe - mów, że chodzi o GITARĘ AKUSTYCZNĄ (z metalowymi strunami). UWAGA: Nie radzę ci kupowac GITARY ELEKTRYCZNEJ, bo to jest spory wydatek, a nadto niezbędne sa do tego dodatkowe urządzenia. Taką się kupuje, jak się umie grac i jest potrzeba narobienia hałasu z kolegami Pamiętaj, że: 1. GITARA KLASYCZNA (ta z nylonowymi strunami) nie zdaje egzaminu przy graniu utworów rockowych, soulowych i słabo się sprawdza w jazzie. Jest to relatywnie cichy instrument, na którym nie da się zagrać rockowych riffów czy podciągać strun (jakbyś chciała zagrać jak Hendrix czy Satriani). Ma też jedną poważną wadę: wymaga poważnej dbałośc. Ona ma pewną cechę konstrukcyjną (nie ma zainstalowanego stalowego zabezpieczającego prętu w gryfie), która zapobiega wypaczaniu gryfu. Wystarczy ją nieopatrznie postawić niedaleko kaloryfera, albo potrzymać w wilgotnym miejscu - i klopot gotowy. Tym samym nie za bardzo nadaje się do jechania z nią pod namiot, nad jeziora itd. 2. GITARA AKUSTYCZNA dla odmiany nie zdaje egzaminu w graniu muzyki balladowo- poetyckiej w rodzaju Kaczmarski/Okudżawa/Wysocki. Beznadziejnie też wypada podczas grania muzyki klasycznej. Jest za to głośna i można na niej "łoić" z wielkim czadem (na KLASYCZNEJ się nie da). No i ma ów pręt w gryfie (to ważne, żeby miała!) - dzięi temu nie straszne są jej zmiany temperatur, wilgoć (aczkolwiek z tym zawsze trzeba uważać) i wycieczka pod namiot. Co ciekawe: struny do niej są tańsze, niż do klasycznej, ale też częściej pękają, bo gra się na niej w sposób bezlitosny zazwyczaj. 3. GITARA ELEKTRYCZNA bez dodatkowych urządzeń po prostu nie gra (nikt cię nie usłyszy) - musisz mieć wzmacniacz. Nie masz wzmacniacza - nikt cię nie usłyszy; masz - zapomnij o pójściu z nią na imprezę, bo musiałabyś wziąc taksówkę, do niej zapakowac gitarę, ów wzmacniacz, kable itd. Poważna wyprawa. Myślę, że już podświadomie czujesz jaki typ gitary chcesz mieć. Teraz porada najważniejsza - kupuj NAJTAŃSZĄ, ale w markowym sklepie. Nie kupuj (odradzam!) taniutkich gitar nieznanych chińskich marek, bo w nich drzemie zdrada. U Hołdysa akurat takich nie ma. Markowy sklep ma jedną poważną zaletę: daje gwarancje. Ma serwis. Pracują fachowcy, którzy wiele rzeczy mogą załatwić od ręki. Allegro - wykreśl. Internet też. MUSISZ GITARĘ KUPOWAĆ OSOBIŚCIE! Sorki za prównanie, ale to jest trochę jak z kupowaniem butów. Obrazkowi nie wierz, poadom koleżanek przez telefon też. Każdyma swoje własne wyobrażenie muzyki, wyglądu, każdy ma inną dłoń (np. gitary klasyczne wymagają ciut wiekszej lub bardziej wycwiczonej dłoni, niż akustyczne, bo mają szerszy gryf). Kupuąc najtńszą załatwisz jeszcze jedną, bardzo ważną rzecz: otóż istnieje duże prawdopodobieństwo, iż chgęć do grania ci przejdzie po kilkaunastu dniach - a wtedy szkoda wstawić za szafę coś, co kosztowało kupę kasy. Droga gitara może poczekać. Jak już pokochasz granie - wtedy zawsze możesz gitarę zamienić na droższą i lepszą. A jak nie pokochasz - postawisz za wspomnianą szafą czy dasz koleżance, nieważne, strata będzie niewielka. INFO: Tania, a jż fajna gitara AKUSTYCZNA dla ciebie nie powinna kosztować więcej, jak 400-500 PLN. No 600-700, to już jest naprawdę nieźle, jak na początek. Najtańsza gitara KLASYCZNA jest kosztuje nieco mniej i można ją kupić za 200- 300 PLN. Za 500 będzie to już bardzo fajna zabawka. ELEKTRYCZNA jest najdroższa i kosztuje od 700 do 1000 PLN plus parę stówek na jakiś wzmacniacz. Bez 1500 PLN będzie ci trudno zagrać. I tyle. Wszystkie porady wyżej napisane, choć pewnie pisane z głębi serca, wywal z pamięci. I nie czytaj tych, które się pojawią po tej. Trzymam kciuki! Ed Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T-800 Re: A teraz porada powazna. IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 24.02.06, 08:16 Moim zdaniem (i nie tylko moim) do nauki tylko klasyczna. Choć oczywiście można się uczyć grać i na dowolnej, choćby i dwunastostrunowej. Odpowiedz Link Zgłoś
carnivore69 Re: A teraz porada powazna. 24.02.06, 14:15 Moim zdaniem przy amatorskim pobrzdekiwaniu argument trwalosci (namiotu/ogniska) moze byc dosc wazny. A klasyczna/akustyczna to najwyzej tydzien przyzwyczajania paluchow krocej/dluzej. ...Kaczmarski itp na metalowych zreszta tez przejda. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
eneye Re: A teraz porada powazna. 25.02.06, 12:01 Ed!!! rewelacja, dzieki. moze zaczniesz publikowac poradniki? serio, jeszcze nikt mi nie udzielil tak wyczerpujacej porady, super. mysle, ze Hołdys to bedzie dobry adres (a ze znam jego syna, to moze i jakas znizka sie trafi, choc syn sam z tego co wiem na niczym nie gra) a ty na jakiej szarpiesz struny? ta opcja z taksowka troche mnie zniechecila, bo wrazenie wole robic tanszym kosztem, choc taka gitarzystka na elektrycznej... to by bylo dopiero. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś