lilypons 16.04.06, 19:13 czyli Wesele Figara w MET 22 kwietnia. Transmisja do wyboru: PR2 albo bbc3 www.bbc.co.uk/radio3/operaon3/pip/nuirq/ To jedna z moich ulubionych oper, więc miejsce w czwartym rzędzie już zarezerwowane Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
quasthoff Re: Przebieranki w dzień szalony 16.04.06, 19:35 Ja w domowym zaciszu siadam zawsze w pierwszym rzędzie. Choć wolałbym raz chociaż usiąść w MET obojętnie gdzie. A "Wesele Figara" uwielbiam, szczególnie cały akt III. Odpowiedz Link Zgłoś
verdiprati Re: Przebieranki w dzień szalony 16.04.06, 22:08 Sekstet z III aktu - ulubiony fragment Mozarta. A moje to finały II i IV, akt pierwszy, trzeci i II do finału. Jedynie arie Marceliny i Don Bartola z IV aktu lubię mniej. I siadam na balkonie, bo lubię popatrzeć na dyrygenta i orkiestrę. Odpowiedz Link Zgłoś
kanarek2 Re: Przebieranki w dzień szalony 20.04.06, 22:35 Sekstet też, ale przede wszystkim duety, począwszy od Canzonetta sull'aria. Ostatnio dostałem Figara (Tilling, Vinco, Gens, Kozena itd), Minkowski, nagranie na zywo z Aix en Provence 2001, świetna orkiesta, no duzo radości. Odpowiedz Link Zgłoś
lilypons Re: Przebieranki w dzień szalony 20.04.06, 22:58 Moje ulubione fragmenty to przede wszystkim duety. Kłótnia Marceliny z Zuzanną, potem Aprite presto aprite i Canzonetta. Uwielbiam też arię La vendetta, oczywiście Non piu andrai oraz obie arie trzpiota Cherubina. Zresztą, czy ta opera ma w ogóle 'brzydkie' fragmenty, tzn. takie których słucha się bo są i czeka na perełki? Odpowiedz Link Zgłoś