Dodaj do ulubionych

Stevie Wonder

13.05.06, 17:45
Happy Birthday!!!Dziś Mr. Wonder kończy 56 lat!!!!!! Mimo swojego wieku
ciągle jest w bardzo dobrej formie. Ostatni album "A time to love"- bardzo
udany, choć jego premiera była przesuwana ze 3 razy. Jakie utwory/albumy
Steviego są Waszymi ulubionymi?
Ja uwielbiam "Songs in the key of love"-majstersztyk!!!!
Obserwuj wątek
    • internetauta Re: Stevie Wonder 13.05.06, 17:50
      Lubię Wondera z czasów Motown.

Z piosenek, to lubię nieco taneczny, choć w 90 % zapomniany duet Steviego z
      Michaelem Jacksonem - "Just Good Friends". Ciekaw jestem, czy znasz. Może mnie
      zaszokujesz, i powiesz, że oczywiście- znasz. A jak nie to mogę ci podać tytuł
      płyty i.t.p.
      • Gość: martie Re: Stevie Wonder IP: 80.54.252.* 13.05.06, 18:05
        utowrem który powala mnie na kolana to duet Steviego z Babyface " How come how
        long" zawsze gdy go słucham to mam ciarkismile
        • internetauta Re: Stevie Wonder 13.05.06, 18:09
          Ze względu na ów "słynny deszcz"?
          • piterek_82 Re: Stevie Wonder 13.05.06, 18:11
            Przyznam ,że nie znam duetu Wondera z Jacksonem, będę wdzięczny za namiary na
            ten kawałek. A duet z Babyfacem-cudo!!!!
            • internetauta Re: Stevie Wonder 13.05.06, 18:17
              Płyta Jacksona z 1987: "Bad". A lubisz Jacksona? Przypominam- od 1970-1978 to
              również on z braćmi zapoczątowali młodzieńczy soul.

Jeszcze jedna gratka: "Ebony & Ivory" Wondera i McCartneya znasz?
              • piterek_82 Re: Stevie Wonder 13.05.06, 18:30
                Duet z McCartneyem znam, za Jacksonem nie przepadam, choć niewątpliwie razem z
                braćmi stwirzyli niezłe kawałki, zasługuje ona na szacunek, szczególnie za
                pierwsze płyty. Chyba jednak wolę jego siostrę, w wrześniu ukaże się jej nowy
                album-"20 years old". A mój ulubiony krążek Janet to "The velvet rope".
                Wracając do Steviego, u mnie gra teraz płyta "Innervisions", na której znalazły
                się m.in. hity "Too high", "Living for the city", "Jesus children of America",
                uwielbiam też"Superstition", "You're the sunshine of my life", "As"(pod koniec
                lat 90. przypomniany przez G.Michael/Mary J.Blige).Napisałeś,że lubisz Wondera
                z czasów Motown records, a on ciągle nagrywa dla tej legendarnej wytwórni. W
                czerwcu ukaże się także w Motown nowa płyta India.Arie nazywanej "Wonderem w
                spódnicy".Polecam!
    • internetauta Re: Stevie Wonder 13.05.06, 18:25
      Skoro jesteśmy przy temacie Steviego:
      czyje wersje wolisz?
      Signed Sealed Delivered: Wonder czy Brown
      My Cherie Amour: Wonder czy Jackson 5

Moje ulubione płyty:

Characters, Jungle Fever, Talking Book i Innervisions
      • piterek_82 Re: Stevie Wonder 13.05.06, 18:32
        "My Cherie Amour" wolę Wondera, a "Signed, Sealed Delivered" niedawno
        przypomniał Michael McDonald na płycie "Motown". Bardzo dobra wersja!
        • internetauta Re: Stevie Wonder 13.05.06, 18:33
          Nie znam wersji M. McDonalda.

A co na temat "Ebony&Ivory"?
          • piterek_82 Re: Stevie Wonder 13.05.06, 18:37
            Lubię "Ebony & evory", choc bez rewelacji.
    • internetauta Re: Stevie Wonder 13.05.06, 18:44
      Ja szczerze mówiąc EBONY $ IVORY niezbyt lubię ze względu na pseudo-meksykańską
      gitarke i denną grę pana McCartneya (przyznam- jednego z mych muzycznych
      wzorów). Ale nie jestem takim znawcą jak Ty w kwesti Steviego...
    • internetauta Re: Stevie Wonder 13.05.06, 18:46
      Przyznam tez, że jest w dorbku Wondera utwór, który uważam za kicz. oczywiscie,
      raczej tandetopodobny I JUST CALL TO SAY I LOVE YOU - zdaje się być jedynym
      utworem tego artysty, który znają polskie rozgłośnie radiowe.
      • piterek_82 Re: Stevie Wonder 13.05.06, 18:55
        No tak, zgadzam sie "I just call to say..." i "Part-time lovers" to jedyne
        kawałki odtwarzane przez mainstreamowe stacje w tym kraju. Nie ulega
        wątpliwości ,że dzisiaj słuchamy ich z przymrużeniem oka, ale to w końcu
        początek lat 80.!
        • internetauta Re: Stevie Wonder 13.05.06, 18:59
          ... a lata 80-te to początek kryzysu poszczególnych rodzajów muzyki... . A
          swoją drogą- wolę już "Part time Lovers" od "I just cal..."- takie mają nieco
          pseudo-szpiegowski klimat. A co sądzisz o 12-letnim Little Stevie Wonderze?
    • Gość: Jacenty Re: Stevie Wonder IP: *.chello.pl 13.05.06, 20:10
      Po pierwsze, "Songs In The Key Of Life", po wtóre to faktycznie bardzo dobry
      album. "A Time To Love" to pomyje niestety ;/
      • internetauta Re: Stevie Wonder 13.05.06, 20:13
        Co do A TIME TO LOVE- nie są to raczej pomyje, ale daleko do dawnych albumów.
        Po prostu tak kontrowersyjna płyta jak "Invincible" Jacksona- jedni uważaja ją
        za dno tandetnego POPU a inni- za bardzo dobrą płytę SOUL lub R'N'B. Uważam, że
        nie wszyscy artyści powinni się "unowocześniać", ale Stevie Wonder nie uczynił
        tego aż tak źle, że stworzył pomyje...
        • internetauta Re: Stevie Wonder 13.05.06, 21:35
          Tym, którzy jeszcze nie znają- polecam stronę www.steviewonder.net
          Mnóstwo informacji.
          Stron polskich o "Stefanie" też nieco jest. Miłego snu!
        • Gość: Jacenty Re: Stevie Wonder IP: *.chello.pl 25.05.06, 20:01
          Chyba zostałem źle zrozumiany. Miałem na myśli pomyje po samym Wonderze.
          Szczerze mówiąc nie spotkałem się z opinią, że to "dno tandetnego POPU". Jeśli
          jednak ktoś wydał taką opinię tzn, że nie ma zbytniego pojęcia ani o Wonderze,
          ani o tandetnym popie wink
    • kubissimo Re: Stevie Wonder 13.05.06, 21:43
      ja do podanych tytulow dopisze Free i As (za to covera G.Michaela nie cierpie)

Happy Birthday Mr Wonder smile
    • 3promile Re: Stevie Wonder 14.05.06, 09:26
      "Part-Time Lover"
      Niby takie landrynkowe, ale ja lubię, jak spod tego całego lukru wyziera funkowy
      power wink
    • Gość: Wrecekrzepki Re: Stevie Wonder IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 14.05.06, 12:34
      "Superstition" jest genialne.
      • internetauta Re: Stevie Wonder 14.05.06, 12:41
        A co z albumem "Little Stevie Wonder" dla Motown? Kto zna?
        • piterek_82 Re: Stevie Wonder 23.05.06, 16:06
          Internetauto!
          Przyznam, że nie znam wczesnej twórczości Wondera. Kogo oprócz Wondera, Browna
          cenisz ze starego, dobrego soulu lat 60., 70.Smokey Robinson? Marvin Gaye?
          Curtis Mayfield? Donny Hathaway? Roberta Flack? Bill Whiters? The Supremes?
          Pozdro!
          • internetauta Re: Stevie Wonder 24.05.06, 13:35
            Ja szczerze mówiąc wczesnej twórczości Wondera osobiście nie znam też.
            Odpowiedź: kocham Motown. Ulubieni artyści: gaye, Flack, Withers, Ross&Supremes
            (bo Ross solo nie trawię), Four Tops, nieco Miracles, Wczesnego Stewarta (choć
            to oczywiście nie soul, a jak chcesz się dowiedzieć o czołówce moich ulubionych
            artystów pozasoulowych to wejdź na moją wizytówkę), Franklin, i wiele innych.
            Choć, oczywiście - najbardziej z soulu to chyba Jackson z braćmi i
            JAAMEESBROOOWN!!!. A co do Janet: też lubię i znam właściwie wszystkie płyty,
            choć dla mnie podciaganie ich pod soul/rn'b' to lekkie naciąganie. Ewentualnie
            pop/r'n'b. Sentymentalnie lubię słynny CONTROL( 20 lat temu). Velvet rope
            niezbyt- o wiele bardziej "Janet". A co sądzisz o "Damicie Jo"?- dla mnie lekka
            profanacje (ciekawostka: Damita to drugie imię panny Jackson)
            I jeszcze jedno : znasz coś solo Jermaine Jacksona? Ja mam tylko za grosze
            nabyty singiel "smirktrange What" z 2000 (choć ostatni album ukazał się 14 lat
            temu), ale to pop. Znam jeszcze "Let's take serious" ze składanki
            soulowej "Soul 60's, 70's, 80's 90's" I na tym koniec.
            Pozdrawiam
            • piterek_82 Re: Stevie Wonder 24.05.06, 17:43
              Miło dowiedzieć sie ,że ktos jest fanem takiej muzy, przez niektórych MOtown
              uznawany jest za skamielinę. Nietety ostatnio wytwórnia ta niewiele ma do
              zaproponowania, w ostatnich latach udało im się wylansować rzeczoną juz w tym
              watku India.Arie(nowa płyta ma ukazac się 27czerwca, ale cos czuję,że znowu
              przesuną, bo byłby juz nowy singiel, oby nie przesuwali w nieskończoność, tak
              jak np."A time to love"Wondera!) oraz Briana McKnighta. Co do Janet:
              rzeczywiście płyty wcześniejsze były bardzo dobre, a jej ostatnia"Damita Jo"-
              taka sobie. W czerwcu ma pojawić się jej nowy singiel, a we wrześniu płyta "20
              years old". Dokonań Jermaine'a -nie znam. A co powiesz o tzw. neo- soulu(Erykah
              Badu, Angie Stone, D'Angelo, Maxwell, Van Hunt, Jill Scott...)? Ja uwielbiam i
              polecam!
              Pozdrawiam!
              • internetauta Re: Stevie Wonder 24.05.06, 19:36
                A ja w "Wikipedii" wyczytałem, że Motown jest już jako swoiste "muzeum!
                wytwórni", ale nadar kierowane przez szanowną rodzinkę kochanego Berr'yego
                Gordy'ego!
                Co do Janet: dokładnie 14 lutego wyczytałem, że jej nowa płyta będzie swoistego
                rodzaju "kontynuacją" Conrtolu- bo to już przecież 20 lat- i że singiel pojawi
                się jeszcze w marcu, a płyta (jak dobrze pójdzie) już w kiwetniu.. No i chyba
                dobrze nie poszło, skoro płyta we wrześniu, ale dobrze, że chociaż JAKOŚ
                poszło... Pytanie: posiadasz może "Janet Jackson" lub "Dream Street"? Jestem
                ciekawy, jak brzmią, bo są prawie niedostępne, a przecież popularność zdobyła
                dopiero trzecia płyta...

Neo-soul: Erykah Badu- znam i lubię (szczególnie "Baduizm"), a pozostali
                artyści mi mówią mało, coś tam tylko po nazwiskach jedynie kojarzę (niestety).
                A znasz może POZYTYWNE WIBRACJE? Co sądzisz?
                • piterek_82 Re: Stevie Wonder 25.05.06, 08:07
                  Witaj!
                  Znowu musze Cię rozczarować, nie znam pierwszych płyt Janet z początku lat
                  80. "Pozytywne wibracje"-lubię, ostatnio wyszły jakieś "tematyczne" składanki z
                  tej serii. Polecam Ci nową płytę Gladys Knight, nagraną dla Verve Records,
                  wytwórni iście jazzowej- "Before me"!
                  • piterek_82 Re: Stevie Wonder 25.05.06, 08:10
                    www.vervemusicgroup.com/product.aspx?ob=prd&src=exp&pid=11510
                    www.merlin.com.pl/frontend/towar/455783;jsessionid=C2DDDAC349B07590669E285D88ACACA8
                    www.merlin.com.pl/frontend/towar/455784
                    www.merlin.com.pl/frontend/towar/455785
                    • internetauta Re: Stevie Wonder 25.05.06, 14:51
                      Wydaje mi się że te tematyczne nie będą już takie ciekawe- najciekawiej było
                      w "PW: The Selection".
                      Mam nieco więcej czasu, by wymienić ulubionych Motownopodobnych artystów. Będą
                      to m.in.:
                      (Oczywiście) JAMES BROWN, Jackson&Jackson 5, Stevie Wonder, Smokey Robinson (&
                      The Miracles), Jimmy Ruffin, Ross & Supremes, Mary Wells, The Four Tops,
                      Tempations, Isley Brothers, Marvin Gaye, Edwin Starr, Stewart, Gloria Gaynor,
                      Spencer Davis Group, Commodores, Cher (a co tam!), Buddy Holy, (z bluesa też
                      Lee Hooker, BB King, Moody Blues, Brownie McGhee). To by chyba było wszystko. Z
                      nowszych: przede wszystkim Brand New Heavies. Co sądzisz o nich? Znasz?

Pozdrawiam
                      • piterek_82 Re: Stevie Wonder 26.05.06, 07:53
                        Brand New Heavies znam, ale najbardziej odpowiada mi to, co zrobili z N'Deavą
                        Davenport. W czerwcu ukazuje sie ich nowy album!
                        Pozdro!
                        • piterek_82 Re: Stevie Wonder 26.05.06, 07:54
                          www.onlygroove.com/album/491.html
                          • internetauta Re: Stevie Wonder 27.05.06, 10:23
                            Witam!
                            A nie odpowiada Ci to, co zrobili BNH z Siedah Garett?
                            (na marginesie: na płycie "Bad" na której jest pisenka Jacksona i Wondera jest
                            też duet "I just can't stop loiving you" Jacksona i Garett. Znasz?)

A znasz Everything But The Girl?

Jeszcze jedno: co sądzisz o wszelakich zespołach na The..., których większość
                            nie rozróżnia? Podaję przykładey: The: Searchers, Drifters, Supremes, Miracles,
                            Tempations, Commodores...? Z tych soulowych to chyba większość znanych.,
                            Miłego dnia!
                            • internetauta Re: Stevie Wonder 27.05.06, 10:37
                              Jeszcze jedno: bardzo gorąco polecam Ci www.motown.com! Skarbnica wiedzy, a w
                              szczególności zakładka Classic Motown!

www.motown.com/
                            • piterek_82 Re: Stevie Wonder 27.05.06, 12:57
                              Stronkę Motown znam, Bardziej chyba wolę BNH z N'Deavą, EBTG niebyt mi
                              odpowiada. A z wymienionych przez Ciebie zespołów na The... najbardziej chyba
                              cenię The Comodores, The Temptations i The Supremes, które utorowały drogę do
                              kariery muzycznej takim pop-r'n'b grupom jak: TLC czy Destiny's Child.
                              Pozdro!
                              • internetauta Re: Stevie Wonder 27.05.06, 13:05
                                Co do TLC i Destiny's Child: dla mnie to dno totalne, apogeum dna muzycznego.
                                Takie "girlsbandy" tylko psują opinię i muzyczną renomę gatunku r'n'b'
                                podszywając się pod niego, mimo, że grają pozamuzyczny tandetny pseudopop.
                                Niestety...
                                Pozdrawiam!
                                • internetauta Re: Stevie Wonder 27.05.06, 22:37
                                  Może kontynuujmy dyskusję poza Forum? Pocztą Gazety? Tego od nas się wymaga
                                  według Netykiety.

Pozdrawiam!
    • Gość: glebogryzarka Re: Stevie Wonder IP: *.polskieradio.pl 15.05.06, 16:12
      "Jammin' (Master Blaster)" - mój ulubiony utwór.
      Jedna z płyt 2006 - moja opinia o "A Time to Love".
      • Gość: cicha.voda Re: Stevie Wonder IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.06, 19:43
        A ja najbardziej lubie "Chemical love" smile Napewno nie jest to szczyt możliwości
        Wondera, ale w młodości (bardzo wczesnej) cały czas rozśpiewywałam się w tym
        kawałku smile NIe wiem skąd mi się to wzięło smile
        • internetauta Re: Stevie Wonder 24.05.06, 13:38
          Źle "ulokowałem" swoją odpowiedź: jest trzy linijki wyżej.
          • Gość: kucykpony Re: Stevie Wonder IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.06, 21:20
            Neo- soul taki sobie. Przeszkadzają mi te hiphopowe bity, psują aranżacje. A.
            Keys jest spoko, chociaż mogła sobie odpuścić niektóre remiksy, np. "Fallin'" w
            wersji hip- hopowej. Słychać wyraźnie, że to był komercyjny chwyt.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka