14.05.06, 19:52
Jestem teraz na etapie skladania dziel janacka poza szostakowiczem i sikorskim . Mam ostatnio idiosynkrazje do literatury ,zapewne po przeczytaniu wszystkich ksiązek F. nietzschego . To jest wątek wielobiegunowy . Ze wzgledu na ta awersje bardzo prosilbym was o krotkie opinie na temat muzyki janacka . Druga sprawa to stosunek Nietzschego do muzyki wagnera , najpierw wielkie chalo a potem przyłapuja nietzschego na obłędzie czytającego wielka krytyke wagnera .
Obserwuj wątek
    • quasthoff Re: janacek 14.05.06, 20:16
      A ja wręcz przeciwnie. Po przeczytaniu kilku dzieł Ciorana a szczególnie
      pozycji "Rozmowy z Cioranem" nabrałem pozytywnej energii. Pomimo jego negacji
      praktycznie wszystkiego, poczułem się bliżej jakiegoś nieokreślonego stanu
      świadomości, wręcz chęci otwarcia się. Ten rodzaj wolności myśli bardzo mi
      odpowiada. A jeżeli chodzi o Janacka? Praktycznie znam jego jedno wielkie
      dzieło, operę Jenufa, w której miałem przyjemność występować. Dzieło barwne i
      nasycone dramatyzmem.
      • littlun1 Re: janacek 14.05.06, 21:22
        tzn z nietzschem to bylo troche inaczej nie zeby mnie zniechecil do zycia wrecz przeciwnie tylko teraz inne ksiazki nie maja dla mnie wartosci hehe. A wagner?? hmmm mam kupic jego dzielo na 13 plytach za bog wie ile??
        • apfelbaum Re: janacek 14.05.06, 22:16
          Pięknie Kundera pisał o Janacku w Zdradzonych testamentach.
          Ja wciąż nie wiem co o tym sądzić, tzn. o muzyce, czasem urzekają mnie te jego
          obsesyjne powtarzalności, czasem dziwią. Ale jest w tym magnetyczne siła
          sprzeciwu wobec romantyzmu, taki wiejski, oddolny modernizm, Jenufę słyszałem
          dawno, nie mam zdania, Sinfoniettę lubię, Msza kapitalna, Concertino dziwaczne,
          w ogóle niezwykła postać.
    • kililik_kukuka Re: janacek 15.05.06, 14:22
      Janaczek obczaił bardzo podstawowy mechanizm w muzyce, tzn, że muzyka jest
      związana z mową, a ściśle - z intonacją mowy. Facet chodził po ulicy i
      zapisywał melodie ludzkich rozmów, poważnie. A potem to wykorzystywał. Dlatego
      jego muzyka jest tak komunikatywna i czytelna.
      Na mój gust poszedł na łatwiznę troche, biorąc się za sposób, który sprawdza
      sie zawsze w 100 %, a jednocześnie muzyka staje sie od tego za bardzo
      jednowymiarowa, za bardzo narracyjna. Al e tak na prawde nie słuchałam dawno
      jego rzeczy, chociaż pamiętam, że kwartety mi sie podobały.
      Spadam bo mi bateryjki wysiadają.
      • littlun1 Re: janacek 15.05.06, 15:06
        fajnie ze tu trafilas kukukasmile
        • kililik_kukuka Re: janacek 15.05.06, 19:51
          dzięki smile

• littlun1 Re: janacek 16.05.06, 15:51
            widze kukulko ze masz taki sam dar jak ja do wymyslania nowych slow ja kiedys na jakims forum bylem jako kłembrlion ałłojełłasmile
            • quasthoff LEM 16.05.06, 16:22
              Lem to miał dar do wymyślania nowych słów. Jak rzadko kto!
              • littlun1 Re: LEM 16.05.06, 16:47
                och tak wychowalem sie na jego dzielach przeczytalem wszystkie ksiazki juz wieku ok 16 lat Lem bardzo cenil sobie chopina i czesto rozpisywal sie o mazurkach. Tak smutno ze juz Go nie masad
            • kililik_kukuka Re: janacek 17.05.06, 20:58
              he, ja tak mam od przepracowania, chyba stworzę niedługo jakiś poemat o
              Gagarinie normalnie, chociaż z lemem to nie będę na pewno konkurować wink.

A przypomniało mi się jeszcze, że podobnie zakręcony na punkcie intonacji mowy
              jest amerykański minimalista, Steeve Reich, całkiem zresztą fajny jak na
              minimalistów wink. Może Ci się też spodobać.
              • apfelbaum Re: janacek 18.05.06, 08:53
                Jej, to co ty robisz? Symulacje astronautyczne? wink
    • littlun1 off topic 16.05.06, 16:56
      To dziwne ze ksztaltuje sie na literaturze samych ateistow a mimo to wierze ( a moze wiem...?) w genialna sile stworczą pojmowana jednak inaczej niz zakladaja to systemy religijne - Bóg - genialny amoralny demiurg -i jeszcze cytat z Lema
      " nauka ma ta przewage nad religia ze czasem sie myli"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka