Dodaj do ulubionych

pytanko o taby

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.06, 17:10
nie wiem czy dobrze rozumiem: utwory zazwyczaj są grane na 2 gitary - jedna
gra akordy, druga solowe dżwięki - tworzy linię melodii. w tabach zapisane są
akordy - skąd mam wiedzieć jak grać dany utwór dźwiękami? (jeśli się mylę w
rozumowaniu to mnie poprawcie)
Obserwuj wątek
    • Gość: dawid-fen Re: pytanko o taby IP: 10.10.63.* 31.05.06, 17:17
      Taby to rodzaj zapisu nutowego tylko dla gitary. Zawodowo rozpisane taby to
      takie gdzie jest rozpisana sekcja rytmiczna, bas, i gitara prowadzaca. Taby są
      także dla gitary basowej, perkusji.
      • kolega.maynard Re: pytanko o taby 31.05.06, 17:23
        Pozwolisz ze sie przyczepie wink
        piszesz: " Taby to rodzaj zapisu nutowego tylko dla gitary"

a potem: "Taby są także dla gitary basowej, perkusji."
        Mieszasz troche, ja wiem o co chodzi, ale moze kolezanka sonia nie wink
        • Gość: dawid-fen Re: pytanko o taby IP: 10.10.63.* 31.05.06, 17:26
          To napisz lepiej . Pozdrawiam
          • Gość: sonia Re: pytanko o taby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.06, 20:14
            akordy gra się na basie czy na gitarze?
            • kolega.maynard Re: pytanko o taby 31.05.06, 21:14
              Masz na mysli rytmiczna czesc utworu? Bo generalnie tak to sie nazywa, jedna gitara gra rytmiczny podklad, a druga jakies solowe partie. Na basie tez da sie grac sola, ale najczesciej basista po prostu nawala cos tam podobnego do tego, co gra gitara rytmiczna.
              O to chodzilo?
              pozdrawiam
              • Gość: sonia Re: pytanko o taby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.06, 21:17
                tak, dzięki smile próbuję to sobie jakoś poukładać smile
              • Gość: glebogryzarka Re: pytanko o taby IP: *.polskieradio.pl 01.06.06, 17:32
                > najczesciej basista po prostu nawala cos tam podobnego do tego, co
                > gra gitara rytmiczna.

Coa? Każdy basista się obrazi smile
                Najprostszy i całkiem często spotykany schemat aranżacji na dwie gitary i bas
                jest taki:
                gitarzysta rytmiczny gra akordy po prostu
                basista jedzie po dźwiękach składowych akordu (albo po odpowiedniej skali),
                najczęściej na każdym akordzie zaczyna od jego prymy
                gitarzysta so-called solowy gra co chce - riffy, tzw. licks, akordy w
                przewrotach, efekty dźwiękowe, solówki etc.
                • Gość: sonia Re: pytanko o taby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.06, 18:23
                  ale częściej jest chyba tylko 1 gitara + bas + perkusja? jak się to wtedy
                  rozkłada?
                  • Gość: glebogryzarka Re: pytanko o taby IP: *.polskieradio.pl 01.06.06, 19:28
                    Wtedy gitarzysta staje przed poważnym wyzwaniem wink
                    Nie no, to już wtedy zależy wyłącznie od muzyka. Każdy znajdzie inną receptę,
                    ale przeważnie pojedynczy gitarzysta gra bardziej jak tzw. rytmiczny niż jak
                    tzw. solowy. Zresztą w nagraniach studyjnych najczęściej spotyka się nakładki,
                    czyli jest jeden grajek, ale słychać dwie gitary na przykład.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka