19.07.06, 09:29
Czy byl ktos na wczorajszym koncercie Paco i moglby sie podzielic wrazeniami?
Pisza w Rzepie:
www.rzeczpospolita.pl/dodatki/warszawa_060719/warszawa_a_8.html
Obserwuj wątek
    • woman-in-love Re: Paco 19.07.06, 10:51
      Spędziłam na Torwarze wczorajszy wieczór. Po raz pierwszy słyszałam Paco ok. 25
      lat temu w łodzi, kiedy grał w teatrze Wielkim w towarzystwie wieńca
      gitarzystów w białych koszulach, potem juz nie przepuszczałam żadnego z jego
      koncertów. Zacznę od wrażeń najprostszych, tych wizualnych. Bardzo wielkim
      komfortem dla oczu był widok zwykłej zieleni, tych kilku palm za plecami
      muzyków i zadnych reklam na estradzie. Jeśli chodzi o światła, tez były
      niezwykle powściagliwe ( dzieki, oswietleniowcy !)Nie znoszę pulsujących
      świateł, na niby zgranych z frazą muzyczna, drażni mnie to i przeszkadza.
      Trutaj tego nie było.
      Teraz przejdę do samej muzyki. Wiadomo, że Paco jest rozpoznawalny na koncu
      świata i ma własny styl. Ale on nie zastyga w ustalonych formach. Mógłby
      przeciez powielać swój wzorzec i świetnie prosperować. Tymbardziej, że flamenco
      jest dość ograniczonym stylem. Tutaj rytm flamenco pulsuje jakby pod skórą. Aż
      ciepło mi się robiło, kiedy basista "wchodził do gry". Trochę gorzej wpasowała
      mi się śpiewjaca kobieta. Zastanawiałam się, czy ja nie potrafię jej docenic,
      czy jest może kobietą bliską Paco??? Momentami, kiedy spiewała w sposób
      stonowany, bardziej wtopiony w całośc - podobała mi się. Ogólnie biorąc -
      chętnie zamieniłabym ją na normalną tancerkę w falbaniastej spódnicy - niechby
      odtańczyła ze dwa-trzy tańce wink
      Harmonijka ustna nadała całości więcej melodyki, wypełniła potrzebę jakiegoś
      motywu - więc śpiew spokojnie można sobie było darować. Perkusja w bardzo
      dziwnym wyadaniu, ale nadawała wspaniały "drive". Solówki basu niekonieczne
      IMO,rozwlekały formę.
      Muzyka Paco jest w moim odbiorze bardzo epicka. Wprost mozna było zobaczyc
      oczami wyobrażni krainy i obrazy, jakby dżwięk malował obrazy opowiadając o
      pięknej krainie. O gorących ludziach, namiętności, smutku, gniewie. Jak
      powiedział Rafał Blechacz: wyraża nie nazywając.
      Ciekawa jestem, czy jeszcze ktoś z forumowiczów był na koncercie?
      p.s. publicznośc znakomita. OKlaski po solówkach swiadczące o znawstwie i
      wytrawności.
      p.s. 2 duże brawa dla akustyków, rzadko się spotyka tak wspaniałą realizację
      dżwięku.
      • kossace Re: Paco 19.07.06, 11:08
        ładny i ciekawy komentarz...
        dziękuję nie tylko w swoim imieniu i pozdrawiam
        • woman-in-love Re: Paco 19.07.06, 11:17
          aha, zapomniałam skomentować podlinkowaną recenzję. Paco nie byłby zadowolony
          czytając, ze przewyższał (w swoim czasie) Ala di Meolę czy Johna Mc Laughlina.
          Oni są nieporównywalni.
          Opowiem jeszcze o ochronie. Podczas wczorajszego koncertu widoczni byli
          ochroniarze w czarnych strojach i glanach. Tuz po koncercie podczas stojącej
          owacji któryś ze słuchaczy odważył się podejść do estrady prosząc Paco o
          autograf. Ochroniarz interweniował szybko i bez ceremonii, ale Paco podpisał
          chłopakowi podaną kartkę. W duchu pomyslałam, że głupio zrobił. Mogła BYĆ Z
          TEGO ZADYMA.
          • woman-in-love jeszcze jedno... 19.07.06, 11:30
            cytat z recenzji w Rzeczpospolitej:"takiego koncertu na Torwarze jeszcze nie
            było". Lepiej nie poisać takich zdań. Owszem, był i to niejeden. Na przykład
            może 10-12 lat temu koncert promujacy płytę "Letters from home"
            • woman-in-love Re: jeszcze jedno... 19.07.06, 14:55
              ......był to koncert Pata Metheny, na ówczesne czasy był wydarzeniem na
              Torwarze! Tylko te cholerne światła! trzeba było zamykac oczy, nie można było
              skupic sie na słuchaniu.
              • jazzfoxy Re: jeszcze jedno... 20.07.06, 11:38
                Woman dzieki za piekna recenzje smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka