28.07.06, 00:40
Dziekuje bwv 1004!
Gdy przeczytalam, ze Vivaldi to nie w wykonaniu Kennedy'ego, ale Il Giardino
Armonico, chcialam pytac: dlaczego. Na szczescie wstrzymalam sie do czasu az
bede miala chwile by poszukac w sieci. Poszukalam, uslyszalam i... jestem
wstrzasnieta! Nie sadze, bym zaznala spokoju poki nie zdobete tej plyty i nie
wyslucham tej muzyki w domu. Czy znacie duzo jeszcze podobnych skarbow?

Dziekuje wszystkim, ktorzy troche oswiecili mi droge smile Zajmie mi nieco
czasu, zanim wyprobuje wszystkie wskazane przez Was sciezki. Na biezaco bede
opisywac wrazenia, ale to troche potrwa zanim dotre do nagran - do komputera
mam dostep tylko w pracy, a tu jest taki mlyn, ze czesto nie mam jak nawet
poczty przeczytac. Wasze rady jednak nie trafiaja w proznie, czytam je
uwaznie i wygladam nastepnych: bardzo mi potrezba kogos, kto mi pomoze odkryc
muzyke.

Dotad sluchalam glownie jazzu, ale... przestal mi wystarczac.

Kasia

Obserwuj wątek
    • littlun1 Re: Dziekuje 28.07.06, 00:53
      a mnie tu wszyscy znaja z milosci do chopina smile wejdz sobie na merlina i kup preludia w wykonaniu polliniego gwarantuje niesamowite emocje smilejesli chcesz to wysle ci probki na maila, serio mowie.
    • bwv1004 Re: Dziekuje 28.07.06, 01:41
      > Dziekuje bwv 1004!
      > Gdy przeczytalam, ze Vivaldi to nie w wykonaniu Kennedy'ego, ale Il Giardino
      > Armonico, chcialam pytac: dlaczego. Na szczescie wstrzymalam sie do czasu az
      > bede miala chwile by poszukac w sieci. Poszukalam, uslyszalam i... jestem
      > wstrzasnieta!

Milo mi. To jeszcze zanim kupisz, sprobuj Biondiego, i dopiero zdecyduj smile
    • jdrk Re: Dziekuje 29.07.06, 21:10
      kasiabrys1 napisała:
      > Dotad sluchalam glownie jazzu, ale... przestal mi wystarczac.

Hihi, też tak miałem smile A od kilku lat odkrywam kolejne piękne utwory muzyki
      klasycznej i jak na razie końca tej drogi nie widać - z czego się ogromnie
      cieszę i czego Tobie życzę smile

Aha - jedna moja obserwacja i rada (dla większości czytelników forum rzecz
      oczywista): jeśli ktoś zachęca Cię do posłuchania czegoś, Ty słuchasz ale ci nie
      to nie podoba, to nie zniechęcaj się. Widocznie to jeszcze nie ten czas wink Odłóż
      nagranie na półkę i nie spiesz się - wrócisz do utworu jak przyjdzie na to
      odpowiednia chwila (czasem trzeba czekać całe lata). A potem możliwe, że
      zdziwisz się, że wcześniej nie dostrzegałaś jakie to piękne smile
    • antekgrzymala Re: Dziekuje 31.07.06, 16:02
      > Gdy przeczytalam, ze Vivaldi to nie w wykonaniu Kennedy'ego, ale Il Giardino
      > Armonico, chcialam pytac: dlaczego. Na szczescie wstrzymalam sie do czasu az
      > bede miala chwile by poszukac w sieci. Poszukalam, uslyszalam i... jestem
      > wstrzasnieta! Nie sadze, bym zaznala spokoju poki nie zdobete tej plyty i nie
      > wyslucham tej muzyki w domu. Czy znacie duzo jeszcze podobnych skarbow?

Na dobra sprawe wiekszosc wykonan tego zespolu jest na swoj sposob fenomenalna, chociaz po
      pewnym czasie moze odrobine sie nudzic, bo ile mozna heavymetalowo szorowac smykiem przy
      podstawku smile. Tak czy inaczej polecam Ci w ich wykonaniu szczegolnie inne koncerty Vivaldiego ze
      zbioru (cyklu?) L'estro Armonico, zwlaszcza La Notte, ktory kupisz na CD z paroma innymi perelkami.

Z ostatnio slyszanych barokowych rewelacji polecam np. plyte z kantatami zalobnymi Bacha: Actus
      Tragicus / Konrad Junghänel, Cantus Colln, mozna ja dostac w Empiku.

Swietne sa tez (chociaz kompletnie niemodne bo "podobno" "myszka traca") wykonania kantat Bacha
      przez Karla Richtera z zespolem Münchener Bach-Chor i Münchener Bach-Orchester. Kiedys wyszedl
      kilkunasto (czy 20-paro) plytowy komplet ze spora iloscia kantat, polecam. Moje ulubione w jego
      wykonaniu to Gottes Zeit ist die Allerbeste Zeit (czyli wyzej wspomniany Actus Tragicus) i Wer nur den
      lieben Gott läßt walten.

Z rzeczy wspolczesnych ostatnio slyszanych: apollinsko piekna muzyka fortepianowa Toru Takemitsu
      (taka zolto-zielona plyta). Bardzo polecam do oswajania sie z brzmieniami nowszymi.

[a]

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka