gooblin 25.02.03, 17:40 Proszę, ostatnio gustuje w jazzie, poleccie mi, Waszym zdaniem najlepsze płyty w tym właśnie gatunku, które powinny znaleźć się w kolecji jazzowego melomana. Prosze, pozdrawiam - Adrian Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jan.kran Re: Płyty jazzowe 09.03.03, 02:08 Zależy jaki jazz lubisz. Ja nie lubię tradycyjnego. Poleciłabym Ci kilka płyt Davisa, może tych z początkowego okresu Jego twórczosci. "Weather Report", Garbarek,Gillespie,Corea. Coltrane "Blue Train",Ella, Hancock. Komeda, Namysłowski, Seifert... To są rzeczy ,które warto mieć. Pozdrawiam. Ula. Odpowiedz Link Zgłoś
wowa11 Re: Płyty jazzowe 17.08.03, 14:45 a ja poleciłbym Coltraina, zorna i robotobiboka Odpowiedz Link Zgłoś
jazz1001 Re: Płyty jazzowe 29.01.04, 15:12 Nie widzę tutaj - a wydaje mi się, że warto Bill Evans - wszytsko i może Branford Marsalis np. "Romances for Saxophone" tak na początek Odpowiedz Link Zgłoś
lamancza Re: Płyty jazzowe 21.10.03, 16:39 Dodałbym Duke'a Ellingtona, Brubecker'a, Marsallisa. Odpowiedz Link Zgłoś
jotesz Re: Płyty jazzowe 30.12.03, 10:12 może określ czy to mają być trzy płyty, czy dziesięć, czy 50/100/więcej? Odpowiedz Link Zgłoś
oberc Re: Płyty jazzowe 31.12.03, 00:30 Z cool jazzu koniecznie posłuchaj "Nocturne" Charliego Hadena, i "Chet Baker Sings" Cheta Bakera. (to obecni moje ulubione) Odpowiedz Link Zgłoś
vian Re: Płyty jazzowe 22.01.04, 08:05 Panie Oberc świetnie.. ja bym dodał Billa Evansa... Odpowiedz Link Zgłoś
tymon_g Re: Płyty jazzowe 21.01.04, 10:35 ja dorzuce koniecznie Theloniousa Monka, Charlesa Mingusa i Lestera Bowie a na dokladke Tomasz Stanke Odpowiedz Link Zgłoś
sferka Re: Płyty jazzowe 22.01.04, 10:41 No Moi Państwo- a śpiewajace panie? Diana Krall, Cassandra Wilson i Patricia Barber? O fenomenalnej Elli nie piszę, bo już została wspomniana. Odpowiedz Link Zgłoś
tryton4 Re: Płyty jazzowe 27.01.04, 01:18 Witam. Richard Bona, Keiko Matsiu, St. Germain, Mc Lauglhin i jakis polski akcent; Urbaniak. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
elwin2 Re: Płyty jazzowe 27.01.04, 08:15 a ja bym dodal Steve'a Colemana, Groove Collective, z jazzu latynowskiego Irakere, Gato Barbieri Odpowiedz Link Zgłoś
phiphi Re: Płyty jazzowe 27.01.04, 19:33 hi, a ja bym dodała Martin Medeski & Wood, Uninvisible; Marcus Miller, Tales; Miles Davis Doo Boop. Tak na początek buziaki Dorka Odpowiedz Link Zgłoś
piplo Re: Płyty jazzowe 27.01.04, 19:54 Słuchaj stary, to rzaczywiście ocean możliwości. Niewiem czy lubisz trębaczy, ale poleciłbym Ci Ricka Braun'a i Chrisa Botti. No i oczywiście Tab Two. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
chris.b Re: Płyty jazzowe 01.02.04, 23:01 Ja lubię (a właściwie uwielbiam) trębaczy i dorzuciłabym jeszcze Dave Douglasa. Odpowiedz Link Zgłoś
adamdoliwa Re: Płyty jazzowe 27.01.04, 23:09 Polecam album Wayna Shortera pt. Alegria (2003). Znakomity, świeża klasyka. Odpowiedz Link Zgłoś
broch Re: Płyty jazzowe 30.01.04, 01:25 Sonny Rollins - "Saxophone Colossus", "Way out West" Keith Jarrett - "Koln Concert [LIVE]", "Bye, Bye BlackBird" Ornette Coleman - "The Shape of Jazz to Come" John Coltrane, Thelonious Monk - "Thelonious Monk with John Coltrane" Charles Mingus - "Mingus Ah Um" Duke Ellington - "Ellington at Newport 1956" Cannonball Adderley - "Somethin' Else" Miles Davis - bardzo dluga lista: Kind of Blue", "Sketches of Spain", "Birth of the Cool", "Kind Of Blue", , "Porgy & Bess", "Miles smiles", "Relaxin", "Steamin", In a silent way" z malo znanych a wartych posluchania: "A Tribute to Jack Johnson" Mahavishnu Orchestra - "Birds of Fire" -> ciekawostka jest brzmienie tej plyty. Jesli znasz SBB to pierwsza plyta SBB jest hmm dosc podobna do "Birds" Mozna mnozyc i mnozyc. Jazz jest dla kazdego od Grapellego i Reinhardta do czegos co sie nazywa "smooth jazz" Na pewno znajdziesz Twoje brzmienie jazzu Odpowiedz Link Zgłoś
markvanreesk Re: Płyty jazzowe 02.02.04, 23:58 John Coltrane Kulu Se Mama Herbie Hancock/Peper Adams Out Of this World Miles Davis , Bitches Brew ,Complete sessions 4Cd John Coltrane Ballads Jan Garbarek , Witchi-Tai-To Eric Dolphy , Last Date Modern Jazz Quartet, Blues on Bach Ella Fitzgerald/Louis Armstrong,Ella & Louis The Manhattan Transfer,The Best of albo Live Swingle Singers,Swinging Mozart Charlie Mariano,Aadagio Gato Barbieri,Last Tango in Paris albo Para Los Amigos Charlie Parker,K.C. Blues,najlepsza skladanka Parkera Suprahon kto ja ma na cd? JJ Johnson,Standards Keith Jarrett,The Koln Concert Chick Corea,Return To Forever Pat Metheny,Travels Thelonious Monk,Straight No Chaser Tito Puente Oye Como Va The Best Of Horace Silver, Song For My Father Bobby McFerrin,Simple Pleasures The Ray Brown Trio,Bassface Live At Kuumbwa Ray Charles,Genius + Soul=Jazz Art Ensemble Of Chicago/Lester Bowie Brass Fantasy Live AT tokyo Music Joy 90 Dave Brubeck, Greatest Hits Stan Getz,Jazz Samba Bill Evans ,Converations With Myself Weather Report,Mysterious Traveller Al Di Meola/McLauglin/Paco De Lucia,Friday Night In san Francisco Urbaniak, Songs For Poland Odpowiedz Link Zgłoś