Dodaj do ulubionych

Dlaczego nie lubicie DYLANA?

28.03.03, 14:45
Wiem, spiewa nie najlepiej,a dokladniej jak niektorzy o nim mowia:
jak "wyjacy pies na lancuchu", ale ja mam ogromny szacunek dla jego
tworczosci, a mianowicie jego tekstow.
Dla mnie to POETA przez duze P.
A takie utwory jak "All Along the Watchtower" i " Like the Rolling Stone"
to perelki muzyczne!
Obserwuj wątek
    • munky Re: Dlaczego nie lubicie DYLANA? 28.03.03, 14:49
      no własnie, dlaczego nie lubicie???
    • cze67 Re: Dlaczego nie lubicie DYLANA? 28.03.03, 14:57
      foxy21 napisa?a:

> Wiem, spiewa nie najlepiej,a dokladniej jak niektorzy o nim mowia:
      > jak "wyjacy pies na lancuchu", ale ja mam ogromny szacunek dla jego
      > tworczosci, a mianowicie jego tekstow.
      > Dla mnie to POETA przez duze P.
      > A takie utwory jak "All Along the Watchtower" i " Like the Rolling Stone"
      > to perelki muzyczne!

Zgadzam sie, mam nawet skladanke jego utworow. I tyle mi wystarcza. Cenie go,
      ale jego tworczosc mi po prostu nie lezy, jest dla mnie zbyt monotonna, nie
      pociaga. Z poetow rocka wole np. Lou Reeda.
    • vulture Re: Dlaczego nie lubicie DYLANA? 28.03.03, 15:09
      Bardzo mi się podoba "All Along The Watchtower" z Funkstar Deluxe, naprawdę
      kawał dobrej roboty.

No dobra, żart.
    • laurka1 Re: Dlaczego nie lubicie DYLANA? 28.03.03, 15:45
      Jak to nie lubicie jak lubicie?! Na mnie Dylan działa wybitnie kojąco - ale nie tak co by sobie pospać ale coby się wyluzować i wyciszyć. Dzięki niemu się przekonałam jak fajny może być wokal na pierwszy rzut ucha nieciekawy. Poza tym zawsze miło posłuchać jakiś sensownych tekstów zamiast "i love ya bejbe". Parę jego płytek warto znać np. "Blonde On Blonde" - cacko!
      • foxy21 Re: Dlaczego nie lubicie DYLANA? 28.03.03, 15:53
        Ja polecam 2 znakomite plyty:
        Highway 61 Revisited
        Desire (moj ulubiony utwor Hurrrigane)

Cze67 jesli zaglebisz sie w teksty, to pewnie zmienisz zdanie.
        Tu akurat SLOWA sa najwazniejsze!
    • Gość: plooshack lubicie DYLANA? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.03.03, 20:31
      lubię, ale nie pamiętam kiedy ostatnio słuchałem. 23 lata temu (jestem starszy
      niż węgiel) codziennie słuchałem koncertowego "before the flood" i "legal
      street"
      a dylan dobry jest i basta

plooshack
      • Gość: kubasa Re: lubicie DYLANA? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.03, 21:17
        ja tam lubie...
    • starshine Re: Dlaczego nie lubicie DYLANA? 29.03.03, 10:16
      a kto ci powiedzial, ze nie lubimy Dylana?
      • t.o.m.e.k Re: Dlaczego nie lubicie DYLANA? 29.03.03, 12:19
        foxy - co to za pytanie? Mam nadzieję, że zadane na zasadzie "kija w
        mrowikso"...
        Jak można nie lubić, albo przynajmniej nie szanować Dylana. Moja ulubiona
        płyta - "Blood On The Tracks". Polecam też jedną z ostatnich, "Time Out OF
        Mind". Oczywiście "Oh Mercy" jest tu tez jazdą obowiązkową...

Zreszta co ja tu bedę nawijał. Apeluję tylko o poprawne (z punktu widzenia
        logiki) zadawanie pytań wink
        • Gość: Argus Re: Dlaczego nie lubicie DYLANA? IP: 158.75.1.* 29.03.03, 12:29
          No wlasnie-Dylana mozna nie lubic,ale szanowac trzeba.Wystarczy spojrzec na liste muzykow,ktorzy uwazaja go za swojego mistrza.IMPONUJACA JEST!
          • ihopeyouwilllikeme Re: Dlaczego nie lubicie DYLANA? 29.03.03, 15:03
            Kto nie lubi ??!!! Dawać go tu !!!!! smile)))
            • Gość: soso Re: Dlaczego nie lubicie DYLANA? IP: 195.41.66.* 31.03.03, 11:04
              Dylan jest fantastyczny!

Tak a propos, jak ktos jest moze lekko zrazony do przeszlosci to goraco polecam
              jego najnowszy '¨Love and Theft¨'. Zebrala sie jakas taka nienormalnie
              doskonala paka muzykow i zasuwaja niemozebnie. Tak dobrego feelingu dawno nie
              slyszalem. Piosenki jedna po drugiej jak prosto z nieba. Wprawdzie jest to
              mainstream ale w najlepszym wydaniu. Po' Boy to majstersztyk! Kto kupi nie
              bedzie zalowal, recze. No i te lekko ironiczne teksty, Dylan w formie!

pzdrw

soso
    • Gość: tomjk Re: Dlaczego nie lubicie DYLANA? IP: 217.98.105.* 31.03.03, 13:33
      a dlaczego lubimy?
      należałoby zapytać np. Tinę Turner śpiewającą "tonight i'll be staying here
      with you", lub UB40 (ew., o zgrozo, de mono) śpiewających "i'll be your baby
      tonight", manfreda manna wykonującego "mighty queen", the byrds - "mr
      tambourine man", pj harvey, the band, martynę jakubowicz, r. havens, dubliners,
      itd, itp, długa lista...
      • vulture Re: Dlaczego nie lubicie DYLANA? 31.03.03, 15:58
        Nie porównuj De Mono i The Byrds, pleeeeeeze.
      • cze67 Re: Dlaczego nie lubicie DYLANA? 31.03.03, 16:31
        Gos´c´ portalu: tomjk napisa?(a):
        lub UB40 (ew., o zgrozo, de mono) s´piewaja˛cych "i'll be your baby
        > tonight"

De Mono spiewaja UB 40 a nie Dylana.
        • Gość: tomjk koledzy vu.& cze. ! IP: 217.98.105.* 01.04.03, 07:34
          zwrot "o zgrozo" w odniesieniu do dzielnej załogi de mono, oddaje, myślę, mój
          dystans do radosnych poczynań tych starszych panów.

howgh!
    • Gość: madafaka Re: Dlaczego nie lubicie DYLANA? IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 03.04.03, 21:29
      moja ulubiona płytka to 'bringing it all back home'
    • mellodi Dylan - forever the best 16.05.03, 14:19
      Właśnie się zapoznałam z "Freewheelin' Bob Dylan" i bardzo mi się podoba. Zaskaujące jest to jak takie melodycznie proste żeby nie powiedzieć muzycznie naiwne piosenki nabierają w jego wykonaniu mocy. Pobrzdęka na gitarce, podmucha w harmonijkę i jest super. Na pewno wielka zasługa tekstów - od razu czuję się jak na amerykańskiej prowincji wink)) No właśnie, teksty też taki local color mają a w sumie są bardzo uniwersalne i można się z łatwością w nie wczuć. No geniusz po prostu smile))
      • Gość: uhm Re: Dylan - forever the best IP: *.media4.pl / 10.7.2.* 16.05.03, 14:59
        mellodi napisała:

> Pobrzdęka na gitarce, podmucha w har
        > monijkę i jest super.

O tak! Polecam Ci gorąco koncert w Royal Albert Hall z 1966. Wydano to jako
        Bootleg Series Vol. 4 (chyba). Pierwsza część jest akustyczna: tradycyjnie
        Dylan, gitara i organki - ale słuchając tego można popaść w trans - jest to
        wspaniały psychodeliczny folk - piosenki z klasycznych płyt są tu zagrane w
        sposób całkiem odjechany (że się tak wyrażę), choć pozornie wersje te niewiele
        się różnią od studyjnych oryginałów. Potem Dylan chwyta za gitarę elektryczną,
        wchodzi zespół, ale to już inna historia (nie mniej fascynująca)

• jasiek666 Re: Dlaczego nie lubicie DYLANA? 16.05.03, 15:35
      z zazdrości.
      bo nie umiem tak fajnie grać na harmonijce ustnej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka