Gość: 86 Re: Czy obecna pokolenie ma jakis hymn? IP: *.net.autocom.pl 30.11.06, 17:35 ja nie potrzebuje żadnego hymnu do życia, bo i po co? Odpowiedz Link Zgłoś
kicior99 Re: Czy obecna pokolenie ma jakis hymn? 30.11.06, 17:49 pytanie jest o generacje a nie o poszczegolnych osobnikow =) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja tu sam na spado Re: Czy obecna pokolenie ma jakis hymn? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 30.11.06, 17:43 Wydaje mi sie, ze pokolenie naszych dziadkow czy rodzicow bylo bardziej przewidywalne i latwiej bylo ich zaszufladkowac. Obecne pokolenie jest bardzo zroznicowane, indywidualistyczne i unikajace jednoznacznych kategoryzacji. Dlatego wlasnie nie moze byc mowy o hymnie generacyjnym takim jaki mialy poprzednie pokolenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: może masz rację?:) Re: Czy obecna pokolenie ma jakis hymn? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.06, 21:35 Kiedyś była jakaś wewnętrzna potrzeba samodookreślenia zewnętrznego, chęć przynależności do grupy, bo niemożliwym wydawało sie indywidualistyczne "znalezienie swojego kawałka podłogi".Teraz nastolatki mają w garści talię możliwości, którą niekoniecznie muszą rozgrywać pod dyktando patriotycznych czy też abnegacyjnych uniesień. Wydaje się, że na siłę prawie w tym wątku niektórzy próbuja dopisać treści, których tak naprawdę nie ma i nigdy nie będzie. Może dlatego, że TO pokolenie nie potrzebuje szufladkowania i kategoryzacji. Moze dlatego, że TO pokolenie nie ma nerwic posthistorycznych, będąc jednocześnie otwartym na takie muzyczne odniesienia, które rzeczywiście mają jakąś obiektywnie odczuwaną wartość? -- bo nie ma znaczenia: srebro to czy złoto za to, co nam dali - platyna cynfolią Odpowiedz Link Zgłoś
sweetmary Re: Czy obecna pokolenie ma jakis hymn? 01.12.06, 08:49 Hey - Moja i Twoja nadzieja Spróbuj powiedzieć to nim uwierzysz, że nie warto mówić kocham Spróbuj uczynić gest nim uwierzysz, że nic nie warto robić Nic, naprawdę nic nie pomoże jeśli Ty nie pomożesz dziś miłości Musisz odnaleźć nadzieję i nie ważne, że nazwą Ciebie głupcem Musisz pozwolić, by sny sprawiły byś pamiętał, że Nic, naprawdę nic nie pomoże jeśli Ty nie pomożesz dziś miłości Moja i Twoja nadzieja uczyni realnym krok w chmurach Moja i Twoja nadzieja pozwoli uczynić cuda Nic, naprawdę nic nie pomoże jeśli Ty nie pomożesz dziś miłości Odpowiedz Link Zgłoś
kozborn Re: Czy obecna pokolenie ma jakis hymn? 01.12.06, 17:47 oj, czemu tak smętne piosenki proponujecie? Może coś w pogodniejszym duchu? np. Co ja tutaj robię - Elektryczne gitary. Odpowiedz Link Zgłoś
van_schorst Re: Czy obecna pokolenie ma jakis hymn? 02.12.06, 16:39 Oczywiście. Kult "Polska" ..Polska Mieszkam w Polsce Mieszkam w Polsce Mieszkam tu,tu,tu,tu Odpowiedz Link Zgłoś
maczores Re: Czy obecna pokolenie ma jakis hymn? 03.12.06, 03:23 ,,Legalna marihuana to ulga dla organow scigania"- Transmisja z plyty Lekkie uderzenie Odpowiedz Link Zgłoś
kicior99 Re: Czy obecna pokolenie ma jakis hymn? 04.12.06, 11:05 chodzi o olewacki stosunek mlodego pokolenia do wiekszosci spraw? No to nic tylko przyklasnac... Odpowiedz Link Zgłoś
krwawymsciciel Miss Kittin - Frank Sinatra 03.12.06, 11:27 Everynight with my star friends We eat caviar and drink champage Sniffing in the VIP area We talk about Frank Sinatra.. "You know Frank Sinatra?" He's dead! HAHAHAHAHA! dead. To be famous is so nice S**k my d**k Kiss my a*s In limousines we have sex everynight with my famous friends Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Rodzisz się to znak... 03.12.06, 19:00 Rodzisz się to znak kocha cię ten świat Barwy dnia twój krzyk i barwy nocy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mlody JEST HYMN!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.chello.pl 04.12.06, 00:46 Hymnem obecnego pokolenia jest "Nienawiść" ludowego zespolu o nazwie: HEMP GRU. Mozna zobaczyc na youtube. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kro...........n Re: Czy obecna pokolenie ma jakis hymn? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.12.06, 18:07 Obecne pokolenie ma hymn?hmm rok temu stracił autorytet i zastanawiaja sie czy w ich zyciu jest kogo słuchac i co śpiewac!!! Jeśli pokolenie słucha techno to ich mózg nie ma miejsca na hymn chyba ze Amsterdam Dance Mission raz w roku koło malty - żenada ale pociągające dziewczyny...oczywiscie wysłuchiwany ze środkami dopingujacymi... Metalowcy pewnie wciaz Metaliica..(i dobrze)to tylko wytrwali jeszcze śpiewaja i są sobą żyja jak nastało na Metalowca... Mochery spewaja wciaz zdrowaśki ... Hip Hopowcy wciaz Mezo bo Wazny i ze znalazł Sacrum... Reegałowcy Marley- słuszna perspektywa nie wiedzy zakupiona w Caffe Shop w Holandii lub na rogu Piotrkowskiej lub poprostu na placu w Warszawie czy na stadionie Dziesięciolecia.... Disco w polowcy wciaż jesteś szalona- i niech się kierują tym zawsze podizwiałem prostote... A czym kieruje sie człowiek przecietny...nie zaszufladkowany w ugrupowanie czy to jakiejs religi czy grupy słuchającej?? Przeciętnemu Polakowi wystarczy tylko znalexć prace...nie martwić sie o sąsiada nie słuchac rządu - bo kłamią nie chodzic do koscioła bo Papieza nie ma .. O własna dupe sie martwic i mieć wszystko gdzies... Hymn .... co 4 Polak nei zna zwrotki Mazurka Dąbrowskiego... Nie jestem Mocherem nie jestem Pankowcem ani Hari Krisznowcem - jestem obywatelem Polski...czym sie kierujemy?? Ich troje Doda czy Na Wspólnej?? Czym sie karmimy tym żygamy...ale druga strona czym sie kierowac... Ide na impreze a tam totalny ze skóry i kości 30 letni Metalowiec bawi sie przy disco polo... Jaki morał...BRAK TOżSAMOSCI...BRAK HYMNU... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oooo Re: Czy obecna pokolenie ma jakis hymn? IP: *.chello.pl 05.12.06, 00:43 moze i piosenkiprzeboju-hymnu nie ma,ale sa slowa hasla,slogany-spieprzaj dziadu,dac w pape...itd,troche smieszy,troche laczu troche dzieli. nie wysmiewac tu prosze cala mlodziez za olewactwo i sluchanie hip hopu,co tu niektorzy lacza,bo to nie ladnie,wybor muzyki jest rzecza gustu niekoniecznie inteligencji czy wiedzy,popatrzmy tez na to. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Amira Re: Czy obecna pokolenie ma jakis hymn? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.12.06, 10:32 Masz racje...tylko w życiu chodzi o wytrwałosc w swojej konsekwencji wyboru. A tak nie jest kierujemy sie modą sezonem...i tak naprawde hymn mozemy stworzyc sobie sezonowo..np po Huraganie Katrina śpiewaliśmy Pokonamy Fale hymn współczucia... w styczniu zawsze spiewamy bo cała polska śpiewa hymn Wielkiej Orkiestry świątecznej Pomocy...i tak to z nami jest...sezonowi.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: serduszko Re: Czy obecna pokolenie ma jakis hymn? IP: *.katowice.pik-net.pl 06.12.06, 14:43 A moze pisenka Nie lubie i Kantyczka z lotu ptaka Jacka Kaczmarskiego Nie lubię (wg W. Wysockiego) Nie lubię gdy mi mówią po imieniu Gdy w zdaniu jest co drugie słowo - brat Nie lubię gdy mnie klepią po ramieniu Z uśmiechem wykrzykując - kopę lat! Nie lubię gdy czytają moje listy Przez ramię odczytując treść ich kart Nie lubię tych co myślą, że na wszystko Najlepszy jest cios w pochylony kark Nie znoszę gdy do czegoś ktoś mnie zmusza Nie znoszę gdy na litość brać mnie chce Nie znoszę gdy z butami lezą w duszę Tym bardziej gdy mi napluć w nią starają się Nie znoszę much co żywią się krwią świeżą Nie znoszę psów co szarpią mięsa strzęp Nie znoszę tych co tępo w siebie wierzą Gdy nawet już ich dławi własny pęd! Nie cierpię poczucia bezradności Z jakim zaszczute zwierzę patrzy w lufy strzelb Nie cierpię zbiegów złych okoliczności Co pojawiają się gdy ktoś osiąga cel Nie cierpię więc nie wyjaśnionych przyczyn Nie cierpię niepowetowanych strat Nie cierpię liczyć nie spełnionych życzeń Nim mi ostatnie uprzejmy spełni kat Ja nienawidzę gdy przerwie mi rozmowę W słuchawce suchy metaliczny szczęk Ja nienawidzę strzałów w tył głowy Do salw w powietrze czuję tylko wstręt Ja nienawidzę siebie kiedy tchórzę Gdy wytłumaczeń dla łajdactw szukam swych Kiedy uśmiecham się do tych którym służę Choć z całej duszy nienawidzę ich! Jacek Kaczmarski 1976 Kantyczka z lotu ptaka Patrz mój dobrotliwy Boże Na swój ulubiony ludek, Jak wychodzi rano w zboże Zginać harde karki z trudem. Patrz, jak schyla się nad pracą, Jak pokornie klęski znosi I nie pyta - Po co? Za co? Czasem o coś Cię poprosi: - Ujmij trochę łaski nieba! Daj spokoju w zamian, chleba! Innym udziel swej miłości! Nam - sprawiedliwości! Smuć się, Chryste Panie w chmurze Widząc, jak się naród bawi, Znowu chciałby być przedmurzem I w pogańskiej krwi się pławić. Dymią kuźnie i warsztaty, Lecz nie pracą a - skargami, Że nie taka, jak przed laty Łaska Twoja nad hufcami: - Siły grożą Ci nieczyste Daj nam wsławić się, o Chryste! Kalwin, Litwin nam ubliża! Dźwigniem ciężar Krzyża! Załam ręce Matko Boska; Upadają obyczaje, Nie pomogła modłom chłosta - Młodzież w szranki ciała staje. W nędzy gzi się krew gorąca Bez sumienia, bez oddechu, Po czym z własnych trzewi strząsa Niedojrzały owoc grzechu. - Co zbawienie nam, czy piekło! Byle życie nie uciekło! Jeszcze będzie czas umierać! Żyjmy tu i teraz! Grzmijcie gniewem Wszyscy Święci - Handel lud zalewa boży, Obce kupce i klienci W złote wabią go obroże. Liczy chciwy Żyd i Niemiec Dziś po ile polska czystość; Kupi dusze, kupi ziemie I zostawi pośmiewisko... - Co nam hańba, gdy talary Mają lepszy kurs od wiary! Wymienimy na walutę Honor i pokutę! Jeden naród, tyle kwestii! Wszystkich naraz - nie wysłuchasz! - Zadumali się Niebiescy W imię Ojca, Syna, Ducha... Jacek Kaczmarski 18.12.1991 Teksty pochodza ze strony www.kaczmarski.art.pl Odpowiedz Link Zgłoś