apfelbaum 07.12.06, 19:59 Poszukuję entuzjastów Koncertu fortepianowego Busoniego, z moich znajomych niewielu zna tę piękną rzecz, a ja bardzom ciekaw refleksji... apf Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
debina6 Re: Ferruccio Benvenuto Michelangelo Busoni 08.12.06, 16:33 oho - a ja to ze dwa razy słyszałam, choć pamiętam niewiele: że trwało to godzine i że w finale wystąpił chór męski. Odpowiedz Link Zgłoś
apfelbaum Re: Ferruccio Benvenuto Michelangelo Busoni 09.12.06, 00:00 W finale jest hymn do Allaha autorstwa Oehlenschlaegera, piękny. Godzina? Ciekaw jestem jakie to było wykonanie. Moje ulubione to Postnikova i Rożdiestwienski, 88 minut. Cudo. Odpowiedz Link Zgłoś
schaetzchen Re: Ferruccio Benvenuto Michelangelo Busoni 09.12.06, 09:47 Będę musiała odkopać płytę z tymże. Pierwsze wrażenia nie były zachęcające, ale może już dorosłam? Odpowiedz Link Zgłoś
apfelbaum Re: Ferruccio Benvenuto Michelangelo Busoni 09.12.06, 12:28 Fakt, że i dzieło i wykonanie specyficzne. Akurat było mi w głowie, kiedy poznałem moją żonę, Busoni kojarzy mi się po prostu z zakochaniem. A swoją drogą - jego związek z Gerdą Sjoestrand, dla której porzucił Italię i mieszkał głównie na północy, to piękny i nieco sentymentalny wątek, w sam raz dla Apfelbauma, starego sentymentalnego gąsiora, który czasem lubi uronić łezkę, Busoni nauczył się szwedzkiego, jest nawet taka anegdota: Busoni daje publiczne lekcje, rodzaj warsztatu. Wchodzi pierwszy uczestnik, rosjanin - Busoni rozmawia po rosyjsku. Wchodzi Amerykanka - Busoni po angielsku. Wchodzi Francuzka - Busoni po francuska. Wchodzi Austriak - Busoni w te pędy po niemiecku. Wchodzi Szwedka, Busoni się rozchmurza i mówi po szwedzku, wchodzi Chińczyk... publika zamarła... Ale Chińczyk był z Harbinu, mówił po niemiecku. Bardzo się ponoć lubili z Johanem Sibeliusem niejakim, Busoni nawet dyrygował II Symfonią Sibeliusa, jeszcze w Helsinkach. Wielki mam senstyment do Ferrucio B., zaraz sobie puszczę koncert, a niech tam, akurat do obiadu się wyrobię. (planuję dzień dziecka i nie robię obiadu, wezmę rodzinę do restauracji, a co tam ) Odpowiedz Link Zgłoś