Dodaj do ulubionych

czego/kogo sluchamy - part 5

09.12.06, 04:08
Poprzedni watek urosl w sile a nikt sie nie kwapi otworzyc nowy wiec sie
zdecydowalam.
Teraz to niczego nie slucham bo jestem w pracy.
Ale sluchalam Davisa Pangaea. Obok Agharty jedna zmoich ulubionych plyt
Milesa.
Nie moge uwierzyc ze nagral te plyty jednego dnia...
Kran
Obserwuj wątek
    • kossace Re: czego/kogo sluchamy - part 5 09.12.06, 11:38
      James Blood Ulmer - Blue Blood (feat. B.Laswell) (2001)
    • radcawegrowicz Re: czego/kogo sluchamy - part 5 09.12.06, 14:41
      Hank Mobley - Workout
      Miles Davis - The Birth of Cool
      • miles9 Re: czego/kogo sluchamy - part 5 09.12.06, 15:30
        Richard Bona- scenes from my life
    • masaladosa Re: czego/kogo sluchamy - part 5 09.12.06, 16:15
      'suspended night' stanki-musze sobie powtorzyc bo dzis maestro oraz przeswietne
      proste akustyczne trio zaszczyci nasze miasteczko koncertem i oczywiscie sie
      wybieram-przy okazji moze zakupie 'lontano'smile

mdosa
      • jan.kran Re: czego/kogo sluchamy - part 5 09.12.06, 16:23
        Bilie Holiday
      • miles9 Re: czego/kogo sluchamy - part 5 09.12.06, 16:24
        Też miałem nadzieję,że będę na tym dzisiejszym koncercie Stańki,
        ale niestety wyszło inaczej.
        Dużo pozytywnych wrażeń życzę i pozdrawiam
        • jazzfoxy Re: czego/kogo sluchamy - part 5 10.12.06, 17:11
          Sting and Gil Evans Orchestra "Last Session".
          Takiego Stinga jeszcze lubie.
          • jan.kran Re: czego/kogo sluchamy - part 5 10.12.06, 17:18
            Świetna płyta!!!
            • jazzfoxy Re: czego/kogo sluchamy - part 5 10.12.06, 17:24
              jan.kran napisała:

> Świetna płyta!!!

Jedna z moich ulubionych. Wspaniala sekcja, glos Uli...
            • jan.kran Re: czego/kogo sluchamy - part 5 10.12.06, 20:50
              Joni , Ladies of the Canyon.
              Ulubiona wokalistka od lat...
              K.
    • mmagy Re: czego/kogo sluchamy - part 5 10.12.06, 21:41
      u mnie nadal Nocturn Charliego Hadena, bo zachwyca i uspokaja jednocześnie
    • koss.ania Re: czego/kogo sluchamy - part 5 10.12.06, 21:48
      Trio X - Rapture (1998)
    • kod_kreskowy Re: czego/kogo sluchamy - part 5 10.12.06, 21:52
      a u mnie mało jazzowe dziwadełko - Shawn Lee's Ping Pong Orchestra - Music &
      Rhythm smile

• winoman Re: czego/kogo sluchamy - part 5 10.12.06, 22:24
      Flamenco w mezzo. Genialna muzyka, fantastyczny taniec.

Pozdrawiam!
    • jan.kran Re: czego/kogo sluchamy - part 5 10.12.06, 22:36
      Charlie Haden Liberation Music Orchestra. Masakra !!! cyt. za Faraonemsmile))
      Słucham tej płyty od lat i zawsze z zachwytem...
      Kran
      • jazzpunk Re: czego/kogo sluchamy - part 5 11.12.06, 15:40
        Reuben Wilson "Blue Mode"
        Lou Donaldson "Hot Dog"
        Baby Face Willette "Stop And Listen"
        Pharoah Sanders & Steve Turre "Live At Yoshi's 31-12-1999"
        • patjopek Re: czego/kogo sluchamy - part 5 11.12.06, 20:11
          U mnie Pat Z Charliem Hadenem-Beyond Missouri Sky.Fajowa muza!!!!
          • miles9 Re: czego/kogo sluchamy - part 5 11.12.06, 20:25
            Wayne Shorter - Night Dreamer
            • libl Re: czego/kogo sluchamy - part 5 11.12.06, 20:51
              John Coltrane "The Complete Africa/Brass Sessons". Wcześniej Jarman/Braxton
              "Together Alone".
              • jazzfoxy Re: czego/kogo sluchamy - part 5 11.12.06, 21:37
                Nietypowo. "Plastic Ono Band" - John Lennon.
                3 dni temu byla rocznica jego tragicznej smierci.
                • jan.kran Re: czego/kogo sluchamy - part 5 11.12.06, 23:39
                  Bach , Koncerty Brandenburskie.
                  • winoman Re: czego/kogo sluchamy - part 5 11.12.06, 23:45
                    Roland Kirk, rózne kawałki na Youtube. Pamięta jeszcze ktoś tego geniusza?

Pozdrawiam!
                    • jazzfoxy Re: czego/kogo sluchamy - part 5 12.12.06, 16:43
                      Roland Kirk jest znakomity.
                      U mnie Nina Simone "Essential" i same przeboje min. z Hair i Dylana.
    • kod_kreskowy Re: czego/kogo sluchamy - part 5 12.12.06, 18:10
      The Dave Brubeck Quartet - Time Out

• dahomey Re: czego/kogo sluchamy - part 5 13.12.06, 00:32
        Joe Farrell "Outback",
        Billy Harper "Somalia".
        • patjopek Re: czego/kogo sluchamy - part 5 13.12.06, 20:40
          Aga Zaryan !!! Musze powiedziec,ze bardzo to fajna muzyka.Znacie?Lubicie?
          • jazzfoxy Re: czego/kogo sluchamy - part 5 14.12.06, 13:48
            patjopek napisała:

> Aga Zaryan !!! Musze powiedziec,ze bardzo to fajna muzyka.Znacie?Lubicie?

Mialam o nia tu pytac. Napisz cos wiecej, co to za muzyka?
            Bylas moze na jej koncercie w Tygmoncie?
            LKF pewnie ja zna.
            • pharoah Re: czego/kogo sluchamy - part 5 14.12.06, 20:32
              Max Roach-We Insist! Freedom Now Suite!!! jedna z najwspanialszych plyt
              jazzowych wszechczasow...
              • kossace Re: czego/kogo sluchamy - part 5 14.12.06, 21:52
                Jemeel Moondoc Muntu Quartet - Vision Festival -NYC-USA-24-05-2002
                feat.
                Jemeel Moondoc
                Roy Campbell
                William Parker
                Rashid Bakr
                • pharoah Re: czego/kogo sluchamy - part 5 14.12.06, 22:19
                  u mnie na dobranoc leci wydana przez delmark plyta zespolu-efemerydy BRIGHT
                  MOMENTS:"The Return Of The Lost Tribe"...a z niej utwor "KUDUS" genialna
                  kompozycja Josepha Jarmana...
                  Gra supergrupa w skladzie:
                  JOSEPH JARMAN-sax alt,flet,recytacja
                  KALAPARUSHA MAURICE MC INTYRE-sax tenor
                  ADEGOKE STEVE COLSON-fortepian
                  MALACHI FAVORS-bas
                  KAHIL EL 'ZABAR-bebny,spiew
                  MASAKRA!!!
                  • dahomey Re: czego/kogo sluchamy - part 5 15.12.06, 00:47
                    Ahmed Abdullah's Diaspora "Dedication".
                    • jan.kran Re: czego/kogo sluchamy - part 5 15.12.06, 01:01
                      Zappasmile)))))
                      • bongo_fury Re: czego/kogo sluchamy - part 5 15.12.06, 21:28
                        Urszulo Mario!JesteS boska! Już Cię kocham! I gratuluję świetnego wyboru ! smile)))
                        • jazzfoxy Re: czego/kogo sluchamy - part 5 15.12.06, 21:33
                          Ja tez kocham Zappe i razem obchodzimy urodziny smile
                          • libl Re: czego/kogo sluchamy - part 5 15.12.06, 22:13
                            jazzfoxy napisała:
                            > Ja tez kocham Zappe i razem obchodzimy urodziny smile

To już za chwilę smile Będziemy trzymać rękę na pulsie.
                          • pharoah Re: czego/kogo sluchamy - part 5 15.12.06, 22:14
                            Slucham Idrisa Muhammada!!!Black music!!!
                            • kossace Re: czego/kogo sluchamy - part 5 15.12.06, 23:26
                              Jacek Kochan - New Expensive Head
                              a razem z nim grają:
                              Cuong Vu (trąbka), Skerik (saksofon tenorowy), Eivind Aarset (gitara).
                              Zastanawiam sie, jak mu sie udaje pozyskać do siebie muzyków takiego formatu.
                              W każdym bądź razie ja mu gratuluję zespołu i płyty, bo jest rewelacyjna. Muza
                              ostra, nowoczesna, nasączona transem i pulsacją. Improwizacja.
                              • winoman Re: czego/kogo sluchamy - part 5 16.12.06, 00:02
                                Pharoah Sanders - składanka "The Impulse Story". Od wczoraj non stop.

Pozdrawiam!
                                • pharoah Re: czego/kogo sluchamy - part 5 16.12.06, 00:06
                                  winoman napisał:

> Pharoah Sanders - składanka "The Impulse Story". Od wczoraj non stop.
                                  >
                                  > Pozdrawiam!
                                  I bardzo dobrze,i bardzo dobrze...Trzymaj tak dalejsmilePozdrawiam.Faraonsmile
                                  • winoman Re: czego/kogo sluchamy - part 5 16.12.06, 00:10
                                    pharoah napisał:

> winoman napisał:
                                    >
                                    > > Pharoah Sanders - składanka "The Impulse Story". Od wczoraj non stop.
                                    > >
                                    > > Pozdrawiam!
                                    > I bardzo dobrze,i bardzo dobrze...Trzymaj tak dalejsmilePozdrawiam.Faraonsmile

No nie, w końcu kiedyś przecież zmienię płytę smile))

Pozdrawiam!

• kossace Re: czego/kogo sluchamy - part 5 16.12.06, 00:14
                                      nawiązując do poniższego wątku postanowiłem odświeżyć pamięć nieco:
                                      Albert Ayler - Spiritual Unity (1964)
                                      • pharoah Re: czego/kogo sluchamy - part 5 16.12.06, 00:20
                                        kossace napisał:

> nawiązując do poniższego wątku postanowiłem odświeżyć pamięć nieco:
                                        > Albert Ayler - Spiritual Unity (1964)
                                        I bardzo dobrze,i bardzo dobrze...Trzymaj tak dalej...smilePozdrawiamsmileFaraon.
                                        Ja z Aylera "przesiadlem sie " na Pharoaha i jego "Journey to the
                                        One"...niesamowicie grozny chlam...Polecamsmile
                                        • kossace Re: czego/kogo sluchamy - part 5 16.12.06, 00:27
                                          pharoah napisał:

> kossace napisał:
                                          >
                                          > > nawiązując do poniższego wątku postanowiłem odświeżyć pamięć nieco:
                                          > > Albert Ayler - Spiritual Unity (1964)
                                          > I bardzo dobrze,i bardzo dobrze...Trzymaj tak dalej...smilePozdrawiamsmileFaraon.
                                          > Ja z Aylera "przesiadlem sie " na Pharoaha i jego "Journey to the
                                          > One"...niesamowicie grozny chlam...Polecamsmile

za 15 min (po odsłuchaniu Alberta) wrzucę tę płytę do odtwarzacza big_grin
                                    • pharoah Re: czego/kogo sluchamy - part 5 16.12.06, 00:18
                                      winoman napisał:

> pharoah napisał:
                                      >
                                      > > winoman napisał:
                                      > >
                                      > > > Pharoah Sanders - składanka "The Impulse Story". Od wczoraj non st
                                      > op.
                                      > > >
                                      > > > Pozdrawiam!
                                      > > I bardzo dobrze,i bardzo dobrze...Trzymaj tak dalejsmilePozdrawiam.Faraonsmile
                                      >
                                      > No nie, w końcu kiedyś przecież zmienię płytę smile))
                                      >
                                      > Pozdrawiam!
                                      > ok...Ale napisz na jaka ja zmienisz...smile)))
                                      • winoman Re: czego/kogo sluchamy - part 5 16.12.06, 01:05
                                        > > ok...Ale napisz na jaka ja zmienisz...smile)))
                                        No to zmieniam:
                                        Jimmy Smith, Eddie McFadden, Donald Bailey "Groovin' at Smalls' Paradise". 2 CD
                                        i idę spać smile Hammond przed snem dobrze mi zrobi. Hammond i mocna kawa
                                        oczywiście.

Pozdrawiam!
                                        • kossace Re: czego/kogo sluchamy - part 5 16.12.06, 01:10
                                          winoman, tylko nie kawa przed snem, popełniasz harakiri lub tez sepuku. Fakt,
                                          ja tez pije dużo kawy od lat wielu ale nigdy przed snem..., może też trzeba
                                          sprbowac kiedyś..
                                          • winoman Re: czego/kogo sluchamy - part 5 16.12.06, 01:17
                                            kossace napisał:

> winoman, tylko nie kawa przed snem, popełniasz harakiri lub tez sepuku.

Kawy dużo nie piję, a wieczorem nic mnie tak skutecznie nie usypia jak filiżanka
                                            espresso smile)

Pozdrawiam!
                                        • dahomey Re: czego/kogo sluchamy - part 5 16.12.06, 01:11
                                          Oregon "Live At Yoshi's".
                                          • kossace Re: czego/kogo sluchamy - part 5 16.12.06, 01:17
                                            Dahomey, tej płyty akurat nie znam, ale polecam "Oregon - In Moscow with the
                                            Moscow Tchaikovsky Symphony Orchestra (2CD)", no chyba , ze ją posiadasz, to
                                            proponuje również "Oregon - 45th parallel (feat. Trilok Gurtu)"
                                            pozdr
                                            • pharoah Re: czego/kogo sluchamy - part 5 16.12.06, 01:19
                                              a ja proponuje oregon z elvinem!!!!
                                              • kossace Re: czego/kogo sluchamy - part 5 16.12.06, 01:20
                                                ej, ale Ty to już w łożeczku spac powinienies...
                                                • pharoah Re: czego/kogo sluchamy - part 5 16.12.06, 01:27
                                                  no wlasnie...smilejuz poscielone...DobranocsmileBawcie sie dobrze...
                                                • dahomey Re: czego/kogo sluchamy - part 5 16.12.06, 01:27
                                                  Płytę z Moskwy znam. Rzeczywiście niezła. Co do "Together" z E. Jonesem to
                                                  jedna z moich ulubionych w ogóle. Świetna jest także "Out Of The Woods" (cyt. z
                                                  pamięci). Koncert z Yoshi trąci trochę zbyt łatwą melodyką jak dla mnie, choć
                                                  pewnie wielu by chciało grać na takim poziomie.
                                                  Życzę dobrej nocy.
                                                  D.
                                                  • pharoah Re: czego/kogo sluchamy - part 5 16.12.06, 01:29
                                                    a ja bardzo lubie"Friends" bo to pierwszy Oregon,jaki slyszalem.Polecamsmile
                                                  • pharoah Re: czego/kogo sluchamy - part 5 16.12.06, 01:31
                                                    no i teraz juz naprawde ide spac...a Wam polecam jeszcze jedna kawe...posiedzcie
                                                    gdzies tak do 5:00 rano...jutro poczytam,co napisalicie....dobranocsmile
                                                  • bongo_fury Re: czego/kogo sluchamy - part 5 17.12.06, 13:25
                                                    A co sądzicie o Medeski Martin & Wood ? Słucham ich od pewnego czasu i
                                                    uważam,ze są naprawdę świetni smile)
    • masaladosa Re: czego/kogo sluchamy - part 5 17.12.06, 15:35
      'vol. 2' sonny rollinsa-jj johnson dziarsko dmie w puzon dialogujac dosc
      zawziecie z maestro rollinsem a do tego silver lub monk plus dwoch gigantow w
      sekcji-chambers i blakey-bardzo lubie ta plyte bo niesie spora doze optymizmu i
      radosci-powyzszym panom z muzykowania a mnie ze sluchaniasmile

mdosa
      • jazzfoxy Re: czego/kogo sluchamy - part 5 17.12.06, 15:43
        Muzyka z filmu "Chinatown".
        Maff - dzieki smile
        • miles9 Re: czego/kogo sluchamy - part 5 17.12.06, 21:36
          Pharoah Sanders - Izipho Zam
          • jan.kran Re: czego/kogo sluchamy - part 5 20.12.06, 02:33
            Hadena z 2004 , Land of the sun. Bardzo spokojna , kameralna muzyczka w sam raz
            na tę poręsmile))
            Kran
            • dahomey Re: czego/kogo sluchamy - part 5 20.12.06, 23:32
              Metallica "Wherever I May Roam", Black Sabbath "Evil Woman" dla podniesienia
              adrenaliny. Carlo Actis Band "Son Para El Che" dla podtrzymania rewolucyjnego
              nastroju.
              • lan.kwai.fong Something completely different... 20.12.06, 23:37
                ...a mnie wzięło teraz na Kult sprzed 20 lat...

Sprowokowały mnie dziś informacje o inicjatywie ustawodawczej kilkudziesięciu
                (p)osłów, pragnących pogrążyć ten kraj (już i tak ośmieszony kompletnie za
                granicą) w gęstym sosie pomówień o restytucję formuły państwa wyznaniowego...

...i żaden jazz dziś po czymś takim "nie wchodzi".

LKF

p.s. 1986/97 płyty "Kult" (tzw. Poland) i "Posłuchaj to do ciebie"
                • dahomey Re: Something completely different... 21.12.06, 00:30
                  Wchodzi, wchodzi. "Rewolucyjny"wink.
                  Poza tym, inicjatywa jest w dużej mierze wyrazem bezkresnej tęsknoty za
                  utraconym poparciem społecznym. Znaczy: trzeba się jakoś pocieszać (to o nas,
                  ludziach z "układu"wink).
                  Pozdrawiam

• jazzpunk Re: Something completely different... 21.12.06, 14:42
                    Jezus królem!!!!
                    Tylko to przychodzi mi do głowy, kiedy słucham "The Father and the Son and the
                    Holy Ghost".smile
                    • jazzpunk Re: Something completely different... 21.12.06, 15:25
                      Dahomey trochę przyczadował, długie włosy, krzyże , moshing i duńska flaga
                      powiewająca gdzieś tam w tle. Zobaczcie jak dają czadu czarni jazzmeni:
                      www.youtube.com/watch?v=K6pjOUhojtw
                      smile
                      • pharoah Re: Something completely different... 22.12.06, 00:46
                        Inicjatywa ustawodawcza panow poslow jak najbardziej sluszna!!!Wszak tron jest
                        dziedziczny...Skoro Maryja jest krolowa Polski,to dlaczego krolem nie mialby byc
                        Jej syn,Jezus?Chyba logiczne...Yeshua Ha Meshiach na polskim tronie!!!bardzo mi
                        sie to podoba...Swoja droga,Zyd krolem Polski? Ciekawe czy oni sobie z tego
                        zdaja sprawe? Jesli tak,to moze powinni tez wystapic o przyznanie Jezusowi
                        polskiego obywatelstwa? Bo nie wiem,czy wszyscy to przezyja,ze Zyd bedzie krolem
                        Polski? A z Narodem trzeba sie liczyc...Co prawda byl juz kiedys Zyd na polskim
                        tronie,ale tylko przez jeden dzien...nazywal sie Saul Wahl-legendarny
                        Jednodniowy Krol Polski,dzierzawca cel Stefana Batorego i Zygmunta III
                        Wazy...ale o tym nie wszyscy przeciez musza wiedziec...jeden dzien antysemici
                        moga przezyc,ale co zrobia z Wiecznoscia?...Mial racje Jezus, mowiac:"Krolestwo
                        moje nie jest z tego swiata..."Jego slowa zdaja sie spelniac w XXI wieku na
                        terenie Polski...smileJak dobrze,ze po trzech dniach zmartwychwstal,w przeciwnym
                        razie,z cala pewnoscia, przewracalby sie w grobie....
                        Ktos kiedys powiedzial:"Obys zyl w ciekawych czasach..."Ja mam to szczesciesmile
                        PozdrawiamsmileFaraonsmile...czekajacy na dalszy rozwoj wypadkow...smile
                        • pharoah Re: Something completely different... 22.12.06, 01:23
                          slucham wspanialej muzyki zydowskiej-THE KLEZMATICS: JEWS WITH HORNS...To chyba
                          ich najlepsza plyta...najlepszy sklad...Frank London,David Krakauer,Alicia
                          Svigals,Lorin Sklamberg,Paul Morrissett,David Licht...i goscie:Marc Ribot,Matt
                          Darriau,Moxy Fuvors,BELLY,Chinito,Adrienne Cooper...smilePolecam...
                          Allen Ginsberg napisal:"Klezmatics are Classical & Pop avant Guard,exquiste
                          professional musicians capable of quick study,sprightly brilliant tuneful funny
                          outrageous & sweet."Niech to bedzie najlepsza rekomendacjasmileFaraon.Szalomsmile
                          • libl Warne Marsh 22.12.06, 19:46
                            Warne Marsh "Berlin 1980". Płyta z zaskoczenia; słucham, nie wiedząc kto to.
                            Muzyka mniej zaskakująca, ale pięknie brzmi. Takie niby nic, a cieszy. Znacie
                            Warne'a Marsha?
                            • winoman Re: Warne Marsh 22.12.06, 20:10
                              libl napisał:

> Warne Marsh "Berlin 1980". Płyta z zaskoczenia; słucham, nie wiedząc kto to.
                              > Muzyka mniej zaskakująca, ale pięknie brzmi. Takie niby nic, a cieszy. Znacie
                              > Warne'a Marsha?

To zdaje się jeden z faworytów Muniaka. Ja znam trochę jego starszych nagrań,
                              np. z Lennie Tristano. Znam i lubię!

Pozdrawiam!
                              • libl Re: Warne Marsh 23.12.06, 18:28
                                winoman napisał:
                                > To zdaje się jeden z faworytów Muniaka. Ja znam trochę jego starszych nagrań,
                                > np. z Lennie Tristano. Znam i lubię!
                                > Pozdrawiam!

Dzięki. Będę szukał, bo coś jest w tej muzyce. Na razie tylkę tę płytę
                                wysłychałem i to tylko jeden raz, ale warto. Lubię, kiedy tak coś z zaskoczenia
                                do mnie trafi, coś, o czym dotychczas nie miałem pojęcia. Taka radość
                                niespodziewanych odkryć.
                                • libl czego/kogo sluchamy - part 5 23.12.06, 18:45
                                  Na Forum cisza, wszyscy przygotowują się do Świąt. Ja nie, więc mogę dyżur
                                  pełnić. I słuchać. Teraz "For Alto" Anthony'ego Braxtona. Skończone arcydzieło.
                                  Zaskakująco (dla mnie zaskakująco) dużo odkrywam w tej płycie liryzmu. Piękna
                                  muzyka.
                                  • pjetrek29 Re: czego/kogo sluchamy - part 5 23.12.06, 19:54
                                    słucham "punch" charming hostess i zastanawiam się, gdzie się podział fnoll, bo
                                    to on polecał tę płytę. pozdrowieniasmile
                                    przedtem szaleli sonny sharrock i pharoah sanders live at washington dc.
    • winoman Re: czego/kogo sluchamy - part 5 25.12.06, 23:52
      Patti Smith "Horses". Może to i nie jazz, ale ta energia jest mi dziś bardzo
      potrzebna.

Pozdrawiam!
      • jazzfoxy Re: czego/kogo sluchamy - part 5 27.12.06, 21:34
        Afro Kolektyw "Czarno widze". Nie samym jazzem czlowiek zyje smile
        • libl Re: czego/kogo sluchamy - part 5 28.12.06, 19:01
          Hamid Drake/Albert Beger/William Parker "Evolving Silence Vol. 1 & 2".
          Masakra!!!!!!!!!!!!! New music from Israel, nagrane w Tel Avivie. Musicie to
          mieć! Tylko nie mówcie, że nic nie musicie smile
          diapazon.pl/PelnaWiadomosc.php?bn=Recenzje&Id=1526
          • jan.kran Re: czego/kogo sluchamy - part 5 28.12.06, 20:57
            First Meditation ... nieskończenie piękna muzyka...
            • winoman Re: czego/kogo sluchamy - part 5 29.12.06, 02:19
              Jimmy Smith "Groovin' at smalls' paradise". Geniusz bluesowego grania na
              organach Hammonda. Nagrane 50 lat temu, ale jakby wczoraj. "It's only a paper
              moon" - jedno z najbardziej antydepresyjnych nagrań jakie znam, a wiem co mówię!
              A za chwilę będzie "Laura" przecudnej urody, po której nie pozostanie mi nic
              innego jak pójść do łóżka i śnić ...

Pozdrawiam!
              • jazzfoxy Re: czego/kogo sluchamy - part 5 29.12.06, 08:48
                winoman napisał:

> Jimmy Smith "Groovin' at smalls' paradise". Geniusz bluesowego grania na
                > organach Hammonda. Nagrane 50 lat temu, ale jakby wczoraj. "It's only a
                paper
                > moon" - jedno z najbardziej antydepresyjnych nagrań jakie znam, a wiem co
                mówię
                > !
                > A za chwilę będzie "Laura" przecudnej urody, po której nie pozostanie mi nic
                > innego jak pójść do łóżka i śnić ...
                >
                > Pozdrawiam!

Mam nadzieje, ze pieknie sniles smile
                • winoman Re: czego/kogo sluchamy - part 5 30.12.06, 04:08

> Mam nadzieje, ze pieknie sniles smile

Nie pamiętam, w każdym razie śniłem mocno, wstałem z wielkim trudem ...

Dziś znów Jimmy Smith, tym razem druga płyta z "Groovin' at smalls' ...", chyba
                  jeszcze lepsza niż pierwsza, z energetycznym "The champ", wspaniałymi "Body and
                  soul" i "Lover man" i niezwykle bluesowym bluesem "After hours". Na gitarze
                  pięknie gra Eddie McFadden, na perkusji dopełnia całość Donald Bailey. Może ja
                  jestem człowiek starej daty, ale dla takiej muzyki jestem w stanie zrezygnować
                  ze wszystkiego, co powstaje dziś. No, może niemal wszystkiego smile)

Dobranocnie pozdrawiam!

• fnoll Don Cherry "Brown Rice" 30.12.06, 17:20
      słuchając czwarty raz pod rząd pomyślałem, że trzeba to uwiecznić w tym wątku smile

teraz piąty...
      • patjopek Tomasz Stanko Lontano 30.12.06, 20:39
        Wsluchuje sie w ta plyte.Dostalam na Mikolaja.Mroczna i trudna muza,ktora
        probuje oswoic i zrozumiecsmile
    • halev Re: czego/kogo sluchamy - part 5 30.12.06, 20:55
      Acoustic Alchemy
      Jan Garbarek
      • kossace Re: czego/kogo sluchamy - part 5 03.01.07, 16:04
        Oleś/Jorgensmann/Oleś - Miniatures
        • pjetrek29 Re: czego/kogo sluchamy - part 5 03.01.07, 16:26
          ya-sou/osjan/stańko "tribute to don cherry"
          • pharoah Re: czego/kogo sluchamy - part 5 03.01.07, 23:36
            pjetrek29 napisał:

> ya-sou/osjan/stańko "tribute to don cherry"
            Bardzo lubie te plyte...smile
            U mnie Sidney Bechet gra "When The Saints Go Marchin' In" i musze przyznac,ze
            jest to jedno z najwspanialszych wykonan tego niesmiertelnego
            tematu...smilepozdr.Faraon
            • dahomey Re: czego/kogo sluchamy - part 5 03.01.07, 23:43
              Jackie McLean "New And Old Gospel".
              • dahomey Re: czego/kogo sluchamy - part 5 05.01.07, 00:49
                Ginger Baker's Air Force.
    • koss.ania Re: czego/kogo sluchamy - part 5 05.01.07, 11:54
      Pink Freud-"Jazz fajny jest"
      • ewce1 Re: czego/kogo sluchamy - part 5 05.01.07, 12:49
        Brandford Marsalis "Braggtown" (2006). Bardzo mnie (wz)rusza ta płyta. Przy nr2 "Hope" dla przykładu, na znak wzruszenia, coś mnie ściska w brzuchu, a przy nr1" Jack Baker" na znak ruszenia, ciarki mi biegają po plecach. Pan B. Marsalis pozytywnie mnie tą płytą zaskoczył( i mam nadzieję, że nie tylko mnie).
        Pozdrawiam noworocznie,
        E.
        • jazzfoxy Re: czego/kogo sluchamy - part 5 05.01.07, 13:10
          ewce1 napisała:

> Brandford Marsalis "Braggtown" (2006). Bardzo mnie (wz)rusza ta płyta. Przy
          nr2
          > "Hope" dla przykładu, na znak wzruszenia, coś mnie ściska w brzuchu, a przy
          nr
          > 1" Jack Baker" na znak ruszenia, ciarki mi biegają po plecach. Pan B.
          Marsalis
          > pozytywnie mnie tą płytą zaskoczył( i mam nadzieję, że nie tylko mnie).
          > Pozdrawiam noworocznie,
          > E.

Nie znam jeszcze tej plyty. W dzisiejszej Kulturze jest recenzja Tymanskiego.
          Tez wysoko oceniona.
          • jan.kran Re: czego/kogo sluchamy - part 5 05.01.07, 17:12
            youtube.com/watch?v=oBakbWHuCrc
            • blakey Re: czego/kogo sluchamy - part 5 05.01.07, 17:14
              Lepszy od Trane'a. I ten wąsik!
              • jazzfoxy Re: czego/kogo sluchamy - part 5 05.01.07, 19:42
                blakey napisał:

> Lepszy od Trane'a. I ten wąsik!

Mowisz, ze ten wasik seksowny jest?
              • jan.kran Re: czego/kogo sluchamy - part 5 05.01.07, 23:39
                blakey napisał:

> Lepszy od Trane'a. I ten wąsik!

---------> smile))))))))))))
                Kran
    • vandoren Re: czego/kogo sluchamy - part 5 06.01.07, 20:33
      w.pilichowski - jazzga
      • jan.kran Re: czego/kogo sluchamy - part 5 07.01.07, 12:50
        Fado.
        • jazzfoxy Re: czego/kogo sluchamy - part 5 08.01.07, 22:48
          Nina Simone - i tak trudno mi sie z nia rozstac.
          • pjetrek29 Re: czego/kogo sluchamy - part 5 08.01.07, 23:03
            contemporary noise quintet "pig inside the gentleman"
            • ewce1 Re: czego/kogo sluchamy - part 5 09.01.07, 14:21
              pjetrek29 napisał:

> contemporary noise quintet "pig inside the gentleman"

Niezła nazwa, tytuł też niczego sobie. Zaitrygowana nimi, znalazłam w necie , że "Muzyka CNQ to polaczenie jazzu, improwizacji i muzyki filmowej w calkiem nowym autorskim wydaniu." To może warto posłuchać, bo w końcu "Polish jazz fajny jest".
              • miles9 Re: czego/kogo sluchamy - part 5 09.01.07, 19:41
                Pharoah Sanders - message from home,
                pomału, spokojnie kompletuję nagrania Sandersa
                - to moje ostatnie odkrycie, świetna muza.
    • fnoll lasfm.pl 09.01.07, 14:19
      kto słucha z kompa - ten może się dzielić słuchaną muzą na bieżąco smile

polecam!
      • fnoll errata - LASTFM.PL 09.01.07, 14:19

• pharoah Ta ostatnia niedziela 09.01.07, 22:49
          Slucham plyty Sophie Salomon"Poison Sweet Madeira"...Leci wlasnie utwor "Burnt
          by the Sun",w ktorym moje ucho(ktore nadepnal slon)rozpoznaje znany szlagier "Ta
          ostatnia niedziela"...smilePolecam .SwietnysmileFaraon
          • kossace czego/kogo sluchamy - part 5 09.01.07, 23:28
            mnie tym razem Elvin Jones - In Europe (1991), płyta jakże długo poszukiwana
            przeze mnie i w trudach wielkich zarazem. Nie żałuję, ze tak długo to trwało,
            tym bardziej mam większą satysfakcję słuchania i przyjemność, ba, raj dla
            uszu.. Z głośników cichutko płynie sobie "Ray", nastepny utwór będzie
            oczywiście ten jakże często serwowany i rekomendowany przez jazzfoxy...wink
            • dahomey Re: czego/kogo sluchamy - part 5 10.01.07, 00:05
              Clifford Thornton "The Panther And The Lash".
            • jazzfoxy Re: czego/kogo sluchamy - part 5 10.01.07, 10:35
              kossace napisał:

> mnie tym razem Elvin Jones - In Europe (1991), płyta jakże długo poszukiwana
              > przeze mnie i w trudach wielkich zarazem. Nie żałuję, ze tak długo to trwało,
              > tym bardziej mam większą satysfakcję słuchania i przyjemność, ba, raj dla
              > uszu.. Z głośników cichutko płynie sobie "Ray", nastepny utwór będzie
              > oczywiście ten jakże często serwowany i rekomendowany przez jazzfoxy...wink

Mam nadzieje, ze Ciebie tez zachwyca smile
              U mnie teraz "In A Sentimental Mood" Coltrane'a. To jest tak piekne,
              ze chyba zaraz sie rozbecze smile
              • dahomey Re: czego/kogo sluchamy - part 5 10.01.07, 11:08
                The Beefeaters "Meet You There".
                • dahomey Re: czego/kogo sluchamy - part 5 10.01.07, 23:29
                  Xhol "Hau-ruk".
                  • kossace Re: czego/kogo sluchamy - part 5 11.01.07, 22:30
                    w tej chwili Dennis Chambers - Planet Earth 2005, znacie tego pałkarza? Jakoś
                    rzadko albo i wcale nie gości na naszym forum....

wcześniej chciałem spróbować, zmierzyć sie z Pat Metheny & Brad Mehldau -
                    Metheny Mehldau (2006)ponieważ było głośno swego czasu tutaj o tej płycie,
                    hmm.., no nie wiem, chyba wyrosłem z takiego grania, może trzeba odpowiedniego
                    nastroju, w każdym bądź razie dla mnie za zbyt melancholiczne i rozwlekłe,
                    owszem lubię wolne klimaty, no ale..., za to niejaki pan Tom Jurek, znamienity
                    recenzent na allmusic.com, ocenił ja dość wysoko.

za to zaraz zakładam słuchawki i zapuszczam Albert Ayler - Lörrach, Paris 1966.
                    Bedzie fajnie wink
                    pozdr
                    • ewce1 Re: czego/kogo sluchamy - part 5 11.01.07, 22:40
                      Jacek Kochan "New Expensive Head". Co za motoryka! No i trąbka Cuong'a Vu, którą już rozpoznaję bezbłędnie.
                      kossace, dzięki.
                      • kossace Re: czego/kogo sluchamy - part 5 11.01.07, 23:03
                        ewce, cieszę sie niezmiernie, ze trafiłaś na ta płytę, mnie rzuciła na kolana,
                        kto by pomyślal...
                        heh, Cuong Vu, niezły przydomek, czarny skośnooki trębacz, naprawdę robi
                        wrażenie.
                        • jan.kran Re: czego/kogo sluchamy - part 5 12.01.07, 16:52
                          Mahavishnu " Birds of Fire " a w kolejce czeka " Vision of the emerald Beyond "
              • kossace Re: czego/kogo sluchamy - part 5 11.01.07, 23:17
                jazzfoxy napisała:

> kossace napisał:
                >
                > > mnie tym razem Elvin Jones - In Europe (1991), płyta jakże długo poszukiw
                > ana
                > > przeze mnie i w trudach wielkich zarazem. Nie żałuję, ze tak długo to trw
                > ało,
                > > tym bardziej mam większą satysfakcję słuchania i przyjemność, ba, raj dla
                >
                > > uszu.. Z głośników cichutko płynie sobie "Ray", nastepny utwór będzie
                > > oczywiście ten jakże często serwowany i rekomendowany przez jazzfoxy...wink
                >
                > Mam nadzieje, ze Ciebie tez zachwyca smile
                > U mnie teraz "In A Sentimental Mood" Coltrane'a. To jest tak piekne,
                > ze chyba zaraz sie rozbecze smile

nie płacz jazzfoxy, wszystko będzie dobrze, jakos się to wszystko ułoży,
                napewno..wink
                • dahomey Re: czego/kogo sluchamy - part 5 12.01.07, 00:37
                  Agusti Fernandez Trio (William Parker, Susie Ibarra) "One Night At The Joan
                  Miro Foundation",
                  Elton Dean "Two's And Three's".
                • winoman Foxy :-)) 12.01.07, 00:40
                  A konkretnie to "Foxy", grają m. in. Eddie "Lockjaw" Davis na tenorze i Shirley
                  Scott na organach. Ten jak i inne nocne (choć bardzo dynamiczne!) utwory
                  pochodzą z trzypłytowej składanki "Eddie Lockjaw Davis. 80th Birthday
                  Celebration", do nabycia w dobrych sklepach muzycznych za 38,90 zł. W tej serii
                  urodzinowych składanek jest wiele ciekawych rzeczy, m. in. Eric Dolphy, John
                  Coltrane, Sarah Vaughan, Miles Davis, Dave Brubeck, Oscar Peterson, Charles
                  Mingus, Thelonious Monk, Milt Jackson, Dexter Gordon.

Polecam i pozdrawiam!
                  • jazzfoxy Re: Foxy :-)) 12.01.07, 18:54
                    To musi byc piekny utwor!
                    • libl Wadada Leo Smith 13.01.07, 19:46
                      Wadada Leo Smith Golden Quartet - piekne.
                      • libl Re: Wadada Leo Smith 13.01.07, 21:02
                        Henry Kaiser/Wadada Leo Smith "Yo Miles! - Upriver". Jeżeli chce wam się spać
                        (co w tę pogodę dziwnym nie będzie), a macie tę płytę - koniecznie ją włączcie.
                        Wspaniała dawka energii i to co najlepsze w fusion (czyli Miles).
                        • libl Teraz Polska 14.01.07, 13:53
                          Robotobibok "Instytut las".
                          • libl James Brown 14.01.07, 15:22
                            James Brown "Make It Funky. The Big Payback: 1971-1975".
                            • jazzfoxy Re: Michael Brecker 14.01.07, 17:41
                              Nie moge uwierzyc, ze juz nie zagra na zywo sad
                              "Wide Angles" teraz i chyba do wieczora Jego muzyka.
                              • dahomey ... 14.01.07, 23:56
                                Alexander von Schlippenbach Quartet "Hunting The Snake".
                                • libl Re: ... 15.01.07, 18:26
                                  Alice Coltrane "Journey in Satchidananda"
                                  • libl Re: ... 15.01.07, 20:14
                                    Alice Coltrane "A Monastic Trio". I Alice już do końca dnia...
                                    • libl Re: ... 15.01.07, 20:44
                                      Alice Coltrane "Ptah The El Daoud". Piękna jest ta muzyka. Zadziwiające, że tak
                                      rzadko do niej zaglądam, i smutne, że był potrzebny taki impuls jak śmierć,
                                      żebym zajrzał...
                                      • winoman Re: ... 15.01.07, 21:02
                                        Pamiętam jej występ na Jamboree. Na tenorze Ravi, na basie Reggie Workman, na
                                        bębnach Roy Haynes. Później posłucham jej nagrań z Johnem, na razie Bobby
                                        Timmons Trio i "Born to be blue!" Słuchałem tej płyty niezbyt uważnie już kilka
                                        razy, ale dopiero dziś (smażąc filet z mintaja!) odkryłem, jak jest
                                        fantastyczna. Na basie na zmianę Sam Jones i Ron Carter, na perkusji Connie Kay.

Pozdrawiam!
                                        • kossace maraton... 16.01.07, 22:21
                                          wcześniej był:
                                          Ginger Baker Trio - Going Back Home (1994) feat. Bill Frisell & Charlie Haden
                                          teraz jest:
                                          Christian McBride - Live At Bern 2002 (2006)
                                          potem będzie:
                                          Dennis Chambers - Planet Earth (2006)
                                          • winoman TVP 2 16.01.07, 22:52
                                            Buena Vista Social Club

Pozdrawiam!
                                            • kossace Re: TVP 2 - Buena Vista Social Club 16.01.07, 23:06
                                              winoman napisał:

> Buena Vista Social Club
                                              >
                                              > Pozdrawiam!

wspaniali muzycy, ludzie, wspaniała muzyka, miejsce i czasy..
                                              ostatnio widziałem film Hawana - Miasto Utracone z Andym Garcią, jakże
                                              spodobały mi się lata 50-te w Hawanie, oczywiście abstrahujac od reżimu
                                              Baptisty, tak więc oglądając ten film, nogi same rwały się do tańca. Film godny
                                              polecenia.
                                              pozdr
                                              • winoman Re: TVP 2 - Kevin 17.01.07, 00:57
                                                1:15 - Kevin Mahogany

Pozdrawiam!
                                                • winoman prasa kłamie 17.01.07, 01:54
                                                  Sorry za fałszywy alarm.

Dobranoc!
                                      • jazzpunk Re: ... 16.01.07, 23:14
                                        K...wa Mać ! Najpierw Black Caesar, a teraz Alice. Jeszcze niedawno nagrała
                                        przepiekną płyte "Translinear Light". Odchodzą znakomitości odchodzą, Wilson
                                        Pickett, Lyn Collins..... R.I.Psad
                                        • jazzpunk Re: ... 17.01.07, 13:49
                                          James Brown "Black Caesar"
                                          "The Payback"
                                          Snopp Dogg " ThA Blue Carpet Treatmant"
                                          Wu Tang Clan "Wu Tang Forever"
                                          Shaolin Soul Vol.1
                                          • winoman Re: ... 17.01.07, 23:39
                                            "Screamin' the Blues" Olivera Nelsona z Ericem Dolphy z roku 1960. Dlaczego
                                            dziś się tak nie krzyczy bluesa???

Pozdrawiam!

• kossace Re: ... 17.01.07, 23:47
                                              John Coltrane - Coltrane Time (1958) feat. Kenny Dorham & Cecil Taylor
                                              a zaraz...
                                              Don 'Sugarcane' Harris - Fiddler on the Rock (1971)
                                              • pharoah Niesmiertelnej Muzyki 18.01.07, 19:54
                                                A kogo mam sluchac w takiej chwili? NIESMIERTELNEJ MUZYKI ALICE COLTRANE
                                                Z plyty "A Monastic Trio " leci wlasnie utwor "Lord,Help Me To Be"....sad
                                                • kossace Re: czego/kogo sluchamy - part 5 19.01.07, 00:03
                                                  Graham Collier - Darius (1974)
                                                  • pjetrek29 Re: czego/kogo sluchamy - part 5 19.01.07, 19:23
                                                    neuma "weather"
                                                    polecam miłośnikom klimatów czadowo-jazzowych. jeżeli miałbym porównać do kogoś
                                                    bardziej znanego, to powiedziałbym, że to trochę coś w okolicach electric
                                                    masady, choć nie ma tu zupełnie klimatów klezmerskich.
                                                  • jan.kran Re: czego/kogo sluchamy - part 5 19.01.07, 20:22
                                                    Ja słucham jak Junior pitoli na trąbce....
                                                    Uszy mi odpadają ale w końcu nie należy dziecka zniechęcać , nietongue_outPPP
                                                  • kossace Re: czego/kogo sluchamy - part 5 19.01.07, 21:26
                                                    Henry Kaiser & Friends - Yo! Miles, Live@Fillmore Auditorium, San Francisco,
                                                    CA, (04.03.2000) (3CD)
                                                  • pharoah Re: czego/kogo sluchamy - part 5 19.01.07, 22:44
                                                    Herbie Mann-The Wailing Dervishes...Masakrasmile
                                                  • kossace Re: czego/kogo sluchamy - part 5 20.01.07, 00:40
                                                    Bill Frisell - Have a Little Faith (1992)

Rzadko pojawiający się ten gitarzysta na forum.
                                                    Nie mniej jednak polecam tę płytę spragnionym jazzu nowoczesnego, kreatywnego
                                                    jak również awangardy oraz free. Poprostu rewelacyjna masakra! Znam Frisella
                                                    nazbyt dobrze, ma różne fazy ale akurat ta płyta powala..., Nie bez znaczenia
                                                    jest skład, który jest gwarancją:
                                                    Joey Baron Drums
                                                    Don Byron Clarinet, Clarinet (Bass)
                                                    Kermit Driscoll Bass
                                                    Bill Frisell Guitar, Arranger, Performer
                                                    Wayne Horvitz Producer
                                                    Guy Klucevsek Accordion
                                                    pozdr
                                                  • kossace Re: czego/kogo sluchamy - part 5 21.01.07, 16:05
                                                    Kahil El'Zabar's Ritual Trio - Renaissance of the Resistance (1993)
                                                  • winoman Re: czego/kogo sluchamy - part 5 21.01.07, 23:57
                                                    A u mnie jak zwykle genialny klasyk. Dziś jest nim Bill Evans z roku 1962 z
                                                    płyty "Moonbeams" z towarzyszeniem Paula Motiana na bębnach (choć chciałoby się
                                                    napisać "na miotełkach" smile) ) i Chucka Israelsa na basie.

Pozdrawiam!
                                                  • kossace Re: czego/kogo sluchamy - part 5 22.01.07, 21:53
                                                    Brötzmann, Friis Nielsen, Uuskyla - Medicina [Atavistic 2004]
                                                    niezła porcja energetycznego czadu, aż dymi..
    • winoman Re: czego/kogo sluchamy - part 5 23.01.07, 00:51
      "Al Jarreau sings Bill Withers", świetna płyta kupiona za jedyne 12,50 zł w
      "taniej książce". Wydało to Big Blue Records, a na okładce jest też adres sklepu
      www.tanieplyty.pl
      który wygląda dość interesująco, zna ktoś? Znalazłem tam już kilkanaście płyt,
      które muszę mieć.

Pozdrawiam!
      • winoman Re: czego/kogo sluchamy - part 5 23.01.07, 00:58
        > Znalazłem tam już kilkanaście płyt,
        > które muszę mieć.

Korekta: już kilkadziesiąt!

Pozdrawiam!
      • kossace Re: czego/kogo sluchamy - part 5 23.01.07, 10:08
        winoman napisał:

> "Al Jarreau sings Bill Withers", świetna płyta kupiona za jedyne 12,50 zł w
        > "taniej książce". Wydało to Big Blue Records, a na okładce jest też adres
        skle
        > pu
        > www.tanieplyty.pl
        > który wygląda dość interesująco, zna ktoś? Znalazłem tam już kilkanaście
        płyt,
        > które muszę mieć.
        >
        > Pozdrawiam!

znam tego pana głownie poprzez allegro, gdzie jakiś czas temu sie u niego
        zaopatrywałem, na strone jego również swego czasu wchodziłem.
        Jest o tyle dobrze, że są dość duże promocje na wybrane pozycje i naprawdę dość
        tanio można tam kupić. Na allegro nie ma wystawionej calej oferty, kiedyś
        przesłał mi liste w excellu, to było tam tego dużo.
        jakby co, to podaje namiary tego sprzedawcy na allegro:
        www.allegro.pl/show_user.php?uid=3246365
        pozdr
        • kossace Re: czego/kogo sluchamy - part 5 24.01.07, 20:06
          Bridge 61 - Journal (2006) feat. Vandermark & McBride
          • ewce1 Re: czego/kogo sluchamy - part 5 24.01.07, 20:45
            Ja się właśnie rozgrzewam przy afrykańskim jazz funku Assagai - Zimbabwe (1971).
            Działa!
            Pozdrawiam cieplutko,
            E.
            • dahomey Re: czego/kogo sluchamy - part 5 25.01.07, 00:25
              Evan Parker, Barry Guy, Paul Lytton, Marilyn Crispell "Natives And Aliens".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka