kennet1 12.12.06, 13:08 Proszę o pomoc. Szukam informacji, który ze słynnych kompozytorów napisał utwór z okazji urodzin dziecka. Mam już Brahmsa, Griega i Bartoka. Może ktoś pamięta i mógłby się podzielić... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
debina6 Re: kto napisał 12.12.06, 16:16 Mahler - Kindertotenlieder Ravel - Pavana na śmierć infantki Odpowiedz Link Zgłoś
kennet1 Re: kto napisał 12.12.06, 19:49 Dzięki za dobre chęci. Niestety chodzi mi nie o śmierć, tylko o narodziny dziecka. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
bwv1004 Re: kto napisał 12.12.06, 20:01 W pewien sposób podpadają rzeczy takie, jak Oratorium Bożonarodzeniowe Bacha. pierwsza połowa Mesjasza Haendla, tudzież wszelakie koledy Odpowiedz Link Zgłoś
b.a.c.h Re: kto napisał 12.12.06, 21:05 i kantata "das neugeborne kindelein" bwv122 bacha a mniej zartem bardziej serio to msza "puer natus est nobis" tallisa napisana z okazji urodzin krolewskiego potomka Odpowiedz Link Zgłoś
kennet1 Re: kto napisał 13.12.06, 11:58 Dzięki za Tallisa. Utwory na Boże Narodzenie traktuję z przymrużeniem oka. Pomysł dobry, ale nie mogę go wykorzystać. Chodzi mi głównie o utwory napisane pod wpływem emocji, niejako w euforii po narodzinach własnego dziecka. Mam nadzieję, że są takie utwory. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
debina6 Re: kto napisał 13.12.06, 16:29 J.S.Bach - Capriccio na odjazd ukochanego brata Odpowiedz Link Zgłoś
kennet1 Re: kto napisał 13.12.06, 19:08 OK, a teraz może coś na temat? Z góry dziękuję i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
kennet1 Re: kto napisał 14.12.06, 11:24 Dzięki za "pomoc". Widzę, że błędem było wchodzenie na to forum. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
soova Re: kto napisał 14.12.06, 13:03 Skoro w dawnych czasach śmierć dziecka była jakby na porządku dziennym, to i jego narodziny nie czymś nadzwyczajnym na tyle, żeby czcić ten fakt specjalnie napisanym utworem, no, chyba, że chodziło o następce trony, a tu przykład padł. Prawdopodobnie takie utwory powstawaly na tyle rzadko - jeśli w ogóle - że wiedzą o nich tylko jacyś głeboko zaangażowani w temat muzykolodzy. Odpowiedz Link Zgłoś
bwv1004 Re: kto napisał 14.12.06, 16:45 soova napisała: > Skoro w dawnych czasach śmierć dziecka była jakby na porządku dziennym, to i > jego narodziny nie czymś nadzwyczajnym na tyle, żeby czcić ten fakt specjalnie > napisanym utworem, Też o tym chiałem napisać. W końcu dopiero w XXw dzieci stały się czymś specjalnym, wczesniej małe dziecko było czyms tak czestym i tak czesto umierającym, że nie było czym sobie zawracać głowy. kennet1 napisał: > Chodzi mi głównie o utwory napisane pod > wpływem emocji, niejako w euforii po narodzinach własnego dziecka To jakim cudem masz taki utwór Brahmsa? Przecież był kawalerem, czyżby spśodził cos, ze tak powiem, na boku, i jeszcze pochwalił się tym muzycznie? Odpowiedz Link Zgłoś
x-man66 Re: kto napisał 14.12.06, 13:30 Czeka Cię po prostu praca w bibliotece, a nie na forum. Spis kompozytorów, daty narodzin dzieci i utwory napisane po urodzeniu dziecka. Myślę, że jakieś emocje kierowały tymi kompozytorami. Aczkolwiek narodziny dzieci władców były bardziej opłacalne i emocje z tym związane mogły rzeczywiście sięgać zenitu (niekoniecznie artystycznego). Życzę powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
kennet1 Re: kto napisał 14.12.06, 19:30 Co do Brahmsa, to oczywiście chodzi o jego Kołysankę sprezentowaną Joachimowi i jego żonie z okazji narodzin ich pierwszego dziecka, któremu dali imię Johannes, a którego Brahms był ojcem chrzestnym. Odpowiedź x-mana66 zupełnie mnie satysfakcjonuje. I pewnie będę musiał skrzystać z jego rady. Trudno. Natomiast wpisów takich jak apfelbauma nie rozumiem. Dziękuję i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
jeriomina Re: kto napisał 15.12.06, 22:38 Z tego co wiem, Ryszard Wagner napisał z tej okazji "idyllę zygfryda" Odpowiedz Link Zgłoś
kennet1 Re: kto napisał 15.12.06, 23:59 Jeriomino, stokrotne dzięki. Właśnie takich podpowiedzi potrzebuję. Nie chodzi tu przecież o nie wiadomo jaką wiedzę muzykologiczną. Jedynie proste naprowadzenie. Szczegóły doczytam sobie w literaturze fachowej. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś