Dodaj do ulubionych

Kto atakuje Rubika ?

16.01.07, 12:26
Znawca muzyki poważnej, Bogusław Kaczyński na łamach "Faktu" broni dokonań
Piotra Rubika. Jego zdaniem Rubik to wybitny kompozytor i pianista. Według
gazety, w mediach rozpętała się kampania przeciwko twórcy "Psalmu dla
ciebie". - Cała Polska jest zbulwersowana tą ślepą nienawiścią -
pisze "Fakt".
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,60935,3844911.html
O co tu chodzi ? Czy to ten slawetny polski kociol, w ktorym beztalencia nie
pozwalaja nikomu na wyrwanie sie z paranoicznej szarzyzny i glupoty a la
polonaise ? trudno sie dziwic,ze ten duzy liczbnie kraj wydal tak malo
wybitnych osob.
Obserwuj wątek
    • ab_extra Matko, trzeba do Konstytucji wpisać, 16.01.07, 12:30
      że Rubik Wielkim Artystą jest, a w kodeksie karnym dodać paragraf, że kto się
      tfu!rczością Rubika nie zachwyca, podlega karze od 3-8 lat pozbawienia wolności.
      I już!
      • gorby o wartosci artysty decyduja w RP oszolomy ? 16.01.07, 12:41
        czy administracja panstwowa ? Za pRL decydowal o tym urzad na Mysiej ? czy
        wiesz na czym polega wolnosc tworczosci ?
        • ab_extra Administracji państwowej Rubik zwisa 16.01.07, 12:55
          (przynajmniej tak długo, dopóki płaci podatki). Twórczości Rybika nie lubią
          krytycy i wielu miłośników muzyki. Takie ich prawo. Kaczyńskiego Rubik zachwyca?
          Jego prawo.
    • humbak Re: Kto atakuje Rubika ? 16.01.07, 12:34
      Wybitny?!? Może jeszcze Dodzia jest wybitna?! Albo Krawczyk?! Kurcze! i ten
      facet jest specjalistą od muzyki klasycznej. Idę się zastrzelić.
      • gorby beztalencia sa chore na zawisc i nienawisc 16.01.07, 12:43
        • humbak Re: beztalencia sa chore na zawisc i nienawisc 16.01.07, 12:46
          Wiesz co? Są u nas artyści zarówno w muzyce "rozrywkowej" jak i "poważnej" i
          zdziałali co nieco. I naprawdę nie musimy leczyć kompleksów narodowych taką
          denno-pompatyczną szmirą.
          • gorby kiedys o tym co jest "dobre" decydowala Mysia 16.01.07, 12:57
            Wypisujesz jakiejs paranoje jakbys nie wiedzial,ze to do odbiorcow wolnej
            sztuki, a nie do administracji czy KK nalezy decydowanie o talencie lub jego
            braku. Gdyby o sztuce decydowaly polskie oszolomy bylyby same kiczowate
            piosenki ku chwale JPII i Pana Bozi. hehehe
            • humbak Re: kiedys o tym co jest "dobre" decydowala Mysia 16.01.07, 13:08
              CZłowieku, współczuję Ci, bo wychodzi na to że nie zły z Ciebie ignorant.
              Penderecki, Lutosławski, Pednerecki, Stańko, św. pamięci Komeda, Możdżer,
              Skalpel, Cracow Klezmer Band, Robotobibok, Pink Freud, Makowicz, dwa młode
              Waglewskie, Kapela ze Wsi Warszawa, weźże się kształć (PS. jak widzać sam się
              interesuje raczej "rozrywkową" niż "poważną").
              • Gość: J23 Re: kiedys o tym co jest "dobre" decydowala Mysia IP: *.acn.waw.pl 18.01.07, 01:05
                > CZłowieku, współczuję Ci, bo wychodzi na to że nie zły z Ciebie ignorant.
                > Penderecki, Lutosławski, Pednerecki, Stańko, św. pamięci Komeda, Możdżer,
                > Skalpel, Cracow Klezmer Band, Robotobibok, Pink Freud, Makowicz, dwa młode
                > Waglewskie, Kapela ze Wsi Warszawa, weźże się kształć (PS. jak widzać sam się
                > interesuje raczej "rozrywkową" niż "poważną").

Czy to jakas obowiazkowa mantra? Jestes jakims autorytetem? A moze dasz komus
                innemu wolny wybor? Czy moze juz nie mozna miec wolnego wyboru i trzeba polegac
                na "forumowych autorytetach" w tych kwestiach?
                • humbak Re: kiedys o tym co jest "dobre" decydowala Mysia 18.01.07, 11:07
                  Nie jestem i być nim nie zamierzam. Jeśli jednak ktoś wyjeżdża ad personam
                  zarzucając mi przy okazji że krytykuję wielkiego artystę co odniósł sukces, to
                  nie zamierzam nie nazwać rzeczy po imieniu. Temat interesuje mnie średnio.
                  Popularność tego pana nie zaskakuje mnie bo to jakie szeroka publika ma gusta
                  wiadomo nie od dziś. Ale niech nikt nie odpowiada że to jest jakaś wybitna
                  muzyka. Facet ma talent do komponowania rzeczy sprzedających się na rynku
                  masowym i na tym pozostańmy.
        • pisuarro Re: beztalencia chore na zawisc i nienawisc 16.01.07, 12:51
          Autodiagnoza ?... ;->
          • Gość: fler gorby jesteś totalnym debilem IP: *.168.wmc.com.pl 18.01.07, 12:01
            ale jak dla mnie możesz się zachwycać nawet piosnką "Majteczki w Kropeczki"smile)))
    • humbak Re: Kto atakuje Rubika ? 16.01.07, 12:38
      Rubik to jest coś jak smut... przepraszam smooth jazz. Klasyka dla ludzi co nie
      lubią klasyki.
      • pisuarro Wyrób muzykopodobny ;-> 16.01.07, 12:52
        .
      • gorby zmuszaja was do jego sluchania,mali dyktatorzy ? 16.01.07, 12:58
        • humbak Re: zmuszaja was do jego sluchania,mali dyktatorz 16.01.07, 13:02
          Nie, ale Ty poruszyłeś temat, więc go podjąłem.
        • Gość: muka! Re: zmuszaja was do jego sluchania,mali dyktatorz IP: *.aster.pl 17.01.07, 00:28
          Nie, ale najwyraźniej ty zamierzasz wszystkich zmusić do słuchania Rubika, bo po
          pierwszej, jeszcze względnie neutralnej wypowiedzi napadasz na każdego, kto
          osmieli się skrytykowac twojego idola.
      • bwv1004 Re: Kto atakuje Rubika ? 16.01.07, 15:47
        humbak napisał:

> Rubik to jest coś jak smut... przepraszam smooth jazz. Klasyka dla ludzi co ni
        > e
        > lubią klasyki.

Świetnie ujęte, gratulacje. A Bogus Kaczyński albo na starość zgłupiał, albo
        próbuje podczepic się na kasę (i jedno drugiego nie wyklucza), albo tabloid go
        przekręcił.

Ktokolwiek jest więcej niż powierzchownie osłuchany w muzyce poważnej,
        włączając prawdziwe oratoria (a nie nędzne Rubikowe musicaliki), jest w stanie
        usłyszeć mizerie Rubika. Może pianistą też jest niezłym, nie słyszałem. Ale
        jakoś myslę, że do poważnych pianistów nieco mu brakuje. Nagrań w takich
        firmach jak powiedzmy Anderszewski nie zauważyłem.
        • airborell Re: Kto atakuje Rubika ? 17.01.07, 09:14
          Boguś Kaczyński na starość nie zgłupiał ani tabloid go nie podkręcił, Boguś
          Kaczyński przez całe życie reprezentował estetykę Rubika właśnie. Mnie jego
          wypowiedź kompletnie nie dziwi.
          • bwv1004 Re: Kto atakuje Rubika ? 17.01.07, 17:35
            airborell napisał:

> Boguś Kaczyński na starość nie zgłupiał ani tabloid go nie podkręcił, Boguś
            > Kaczyński przez całe życie reprezentował estetykę Rubika właśnie. Mnie jego
            > wypowiedź kompletnie nie dziwi.

jakoś wydawało mi się, że poruszał się stopień czy dwa wyżej. Ale może się
            mylę smile
            • airborell Re: Kto atakuje Rubika ? 17.01.07, 21:46
              bwv1004 napisał:

> jakoś wydawało mi się, że poruszał się stopień czy dwa wyżej. Ale może się
              > mylę smile

Mnie się zdaje, że zawsze go bardziej interesowała fasada - muszka, garnitur,
              operowe dekoracje, gwiazdy i ich życie - niż muzyka. A jak muzyka, to raczej
              Kiepura niż powiedzmy (że zostaniemy w tej samej czasoprzestrzeni) Szymanowski.
    • twoj.psychiatra Rubika atakuje Arno Rubik, twórca "kostki Rubika" 16.01.07, 12:59
      za wmawianie mediom i ludziom, że jest jedynie jeden Rubik na świecie.
      • teddy4 rUBik 16.01.07, 16:10
        Jak się można dowiedzieć w MSW, CBŚ i IPN lada moment zostanie powołana komisja
        śledcza w celu ustalenia, czy aby za podejrzaną popularnością Mistrza Piotra w
        IV RP nie stoi UBsmile. Zachodzi podejrzenie, że "ciemny lud" (cytat za posłem
        Kurskim - PIS) bierze twórczość Rubika i (zwłaszcza poety (?) Książka) na
        poważnie.

Dopóki jednak tfurczość Rubika nie jest nakazana jako przedmiot obowiązkowy w
        szkole i nie leci z wszystkich prywatnych nośników dżwięku - nie jest źle.

Polska jest krajem, w którym przeważa muzyczne bezguście, więc popularność
        Rubika nie powinna nikogo dziwić. Tak jak wcześniej popularność Goombay Dance
        Band, Modern Talking, Bayer Full czy Ich Troje. Rubik tworzy muzę dla tego
        samego targetu, który w międzyczasie został targetem "z pretensjami".
        Jego płyty sprzedają się dobrze i nic się nie zmieni, do momentu pojawienia się
        kolejnego podobnego zjawiska o porównywalnej sile rażenia. Szczerze powiem,
        mnie to wali.
        Jeśli coś mnie w tym wszystkim wkurza, to napastliwość fanów Mistrza Piotra i
        te potrójne wykrzykniki na końcu zdańsmile. Jak kiedyś już zuważyłem na tym forum,
        dzieło Mistrza znakomicie wpisuje się w potrzeby IV RP i oddaje jej ducha. I
        oby ten duch wydał w końcu ostatnie tchnieniesmile)))).

• sonia34 Re: Kto atakuje Rubika ? 16.01.07, 19:12
      Rubik WYBITNY?????? O nie...wyprowadzam się z tego kraju bezguścia muzycznego.
    • tomash8 Re: Kto atakuje Rubika ? 16.01.07, 19:24
      Po pierwsze nie Rubika tylko Pana Piotra!
      • sonia34 Re: Kto atakuje Rubika ? 16.01.07, 19:42
        tomash8 napisał:

> Po pierwsze nie Rubika tylko Pana Piotra!

nie Pana Piotra tylko Mistrza Pana Piotra!
      • nefil Re: Kto atakuje Rubika ? 16.01.07, 19:50
        Muzyka Pana Piotra jest taka jak polska religijność- płytka, głośna, patetyczna
        i szmirowata.
        IV RP zapamiętam jako Rzeczpospolitą ludzi wielkich zdolności, fachowości i
        wysokich morali: Pan Skrzypek, Pan Rubik, Pan Gosiewski, Pan Czarnecki, Pan
        Giertych, Pan Kurski, Pan Rydzyk itd.
        • humbak Re: Kto atakuje Rubika ? 17.01.07, 11:16
          Oj Nefilu, nie przesadzaj. Promowanie szmiry nie jest u nas żadnym novum. A że
          tym razem uderzyli w klasykę? Ano na wszystko przyjdzie czas.
          • grimsrund Re: Kto atakuje Rubika ? 17.01.07, 12:42
            > Oj Nefilu, nie przesadzaj.

Kolega śmie stawać na drodze pankowemu świętemu oburzeniu! Faszysta!
            • nefil Re: Kto atakuje Rubika ? 17.01.07, 15:01
              grimsrund napisał:

> > Oj Nefilu, nie przesadzaj.
              >
              > Kolega śmie stawać na drodze pankowemu świętemu oburzeniu! Faszysta!
              Jeśli już, to gotyckiemu wink
              A tak poza tym, to IV RP mnie bardziej śmieszy i wywołuje współczucie dla jej
              tfurców niż oburza.
              • humbak Re: Kto atakuje Rubika ? 18.01.07, 00:02
                IV RP nie IV RP. Kochać, nienawidzić, współczuć... cokolwiek, ale nie
                przypisywać jej zasług i win, które się jej nie należą. A poza tym starczy
                polityki. Choć wątek powstał na FK, to teraz siedzi na forum co apolitycznym być
                powinnotongue_out

PS
                Gotyk jest polityczny?smile
                • nefil Re: Rubik - kicz jako sztuka wysoka 18.01.07, 11:11
                  Heh, chyba zostałem źle zrozumiany. Nie obarczam odpowiedzialnością IV RP za
                  Rubika. Stwierdziłem tylko, ze się dobrze Rubik wpisuje w nurt.
    • Gość: R.G. Re: Kto atakuje Rubika ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.07, 22:18
      Nefil, ty tak nie pyszcz, bo cię PiS do pierdla wsadzi za okultyzm.
    • Gość: K@pelan Re: Kto atakuje Rubika ? IP: *.acn.waw.pl 18.01.07, 01:08
      > Czy to ten slawetny polski kociol, w ktorym beztalencia nie
      > pozwalaja nikomu na wyrwanie sie z paranoicznej szarzyzny i glupoty a la
      > polonaise ?

No to juz wiemy czemu te rzesze wybitnych "tforcof" nie moga sie wybic! O jak mi
      ich szkoda ...
    • Gość: Blackforever Re: Kto atakuje Rubika ? IP: *.chello.pl 18.01.07, 10:02
      ja go nie atakuję. Poprostu nie podoba mi się jego muzyka i mam do tego prawo
      • bzyczek309 Re: Kto atakuje Rubika ? 18.01.07, 12:47
        Zgadzam się z tobą w całej rozciągłości tematu. To że komuś nie podoba się
        muzyka Piotra Rubika nie znaczy od razu że go atakuje. Żyjemy w wolnym kraju
        (powiedzmy) i każdy ma prawo do wyboru swojego ulubionego gatunku muzyki. A
        jeśli ktoś lubi Rubika to proszę bardzo, niech tak będzie. Ale chyba nie
        wszyscy muszą go lubić prawda?
        • Gość: rea Re: Kto atakuje Rubika ? IP: *.spray.net.pl 18.01.07, 16:31
          RACJA w końcu disco polo tez miało swoich fanów. Rubik i jego tworczość tez z
          pewnościa umrą śmiercią naturalną
    • Gość: kolo Re: Kto atakuje Rubika ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.01.07, 16:15
      Nie macie ciekawszych tematów od tego tandeciarza?
      Rubuik tu, Rubik tam. CHWDR!
    • Gość: bb Re: Kto atakuje Rubika ? IP: 193.201.167.* 19.01.07, 15:14
      Hehehe, polecam watek na Porcys:
      www.porcys.com/Forum.aspx?id=2072

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka