Gość: Łagodna IP: *.171.95.22.crowley.pl 30.01.07, 12:53 bo rodzi agresję! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
intervention Re: Nie lubię rapu 30.01.07, 14:22 Teksty o dupie Maryni, spiewu tam za grosz tylko recytownie tych swoich debilizmów, "artysci" zachowują się jak pijane goryle we mgle. Dlatego własnie nie lubię rapu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wyrozumiała hey men IP: *.cc.gt.atl.ga.us 31.01.07, 11:54 Życie im pisze słowa do muzyki. Jakbyś widział Miejską Dzunglę to troche byś się zastanowił nad tym co piszesz, men! Odpowiedz Link Zgłoś
intervention Re: hey men 31.01.07, 15:45 Gość portalu: wyrozumiała napisał(a): > Życie im pisze słowa do muzyki. Jakbyś widział Miejską Dzunglę to troche byś si > ę > zastanowił nad tym co piszesz, men! Jak spotkasz się z muzyką przez duże M wtedy porozmawiamy. Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: glebogryzarka Re: hey men IP: *.polskieradio.pl 31.01.07, 16:03 > Jak spotkasz się z muzyką przez duże M wtedy porozmawiamy. Nareszcie sobie porozmawiasz. To może być przełom w twoim życiu \o/ Odpowiedz Link Zgłoś
kocinos Re: hey men 05.02.07, 23:20 Ja, niestety, też nie cierpię POLSKIEGO rapu, ale z powodu niechlujności warsztatowej "raperów". Jak rapują amerykańscy Czarni - ten rap ma różnorodny rytm, puls, pełno synkop, przesunięć pulsu i.t.d. Czasem nawet mają dobrą dykcję... A nasz "rap" przypomina monotonne klepanie zdrowasiek. Stały puls, zero synkop, totalne olanie akcentowania słów e.t.c. A przecież po naszemu też można synkopować, choć to trochę trudniej (Akcent na słowach a nie na zdaniu, jak w angielskim). Sęk w tym, że te nieliczne przykłady dobrego rytmizowania są całkiem o d... Maryny, a te, w których (jak sądzę) wykonawcy o coś chodzi są generalnie spieprzone przez "zdrowaśkowatą" rytmikę. To dlatego nie znoszę naszego rapu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wrecekrzepki Re: Nie lubię rapu IP: 195.136.112.* 30.01.07, 16:43 Tak, Lona, Lupe Fiasco, Fisz, O.S.T.R., A Tribe Called Quest, De La Soul, Afrokolektyw wywoluja we mnie szalencza agresje. Zaraz dopisze cos jeszcze, tylko skocze poderznac gardlo sasiadowi. Odpowiedz Link Zgłoś
joannaz37 Re: Nie lubię rapu 30.01.07, 17:00 to nie słuchaj tego. nie wiem czy wiesz, ale w każdym sprzęcie elektronicznym jest przycisk on/off. użyj go czasem, a sie uspokoisz. Odpowiedz Link Zgłoś
mana_mana Re: Nie lubię rapu 30.01.07, 17:02 Szkoda tylko, że czasem w osiągnięciu tego przycisku on/off przeszkadza ściana... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nugelt Re: Nie lubię rapu IP: *.unregistered.net.telenergo.pl 30.01.07, 19:40 To posluchaj Pezeta - "Muzyka powazna" i przekonasz sie ze jestes w bledzie. Smiesza mnie opinie co niektorych osob, ktore kojarza ten gatunek tylko z chołotą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaija Re: Nie lubię rapu IP: *.elblag.dialog.net.pl 31.01.07, 00:55 Coś w tym jest, bo niezależnie od tego, kto rapuje, agresja rodzi sie we mnie i mam ochotę zapierdzielić rzecz, która gra Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Nie lubię rapu 01.02.07, 02:23 A jak nikt nie rapuje? www.youtube.com/watch?v=P7ttLF_P4lk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaija Re: Nie lubię rapu IP: *.elblag.dialog.net.pl 31.01.07, 00:56 Zapierdzielić ciężkim przedmiotem, a nie ukraść, oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wrecekrzepki Re: Nie lubię rapu IP: 195.136.112.* 31.01.07, 13:21 Czyli jednak masz jakis problem ze soba... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaija Re: Nie lubię rapu IP: *.elblag.dialog.net.pl 31.01.07, 13:58 Każdy jakieś ma, ironisto - ale może niekoniecznie rap jest ósmym cudem świata? Po prostu melorecytacje z głupimi rymami częstochowskimi, wypowiadane przez chłopaków o irytujących głosach nie są tym, co lubię, a nawet wzbudzają we mnie niechęć aż do agresji włącznie. Czy każdy MUSI lubić rap? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wrecekrzepki Re: Nie lubię rapu IP: 195.136.112.* 31.01.07, 16:40 Nie, nie kazdy musi i daleki jestem od stwierdzenia, jakoby byl rap osmym cudem swiata. Natomiast to, ze cos tak nieistotnego jak jakis gatunek muzyki wywoluje w Tobie szal/agresje jest dla mnie przynajmniej podejrzane. Coz, moze to dlatego, ze ludzie rap znaja z tego, co leci w Zetce albo jest emitowane w Vivie/Mtv (jakis 3 Wymiar, Doniu, Liber i inni), czyli wlasciwie niewiele o nim wiedza... "Jou, jou, siedze na lawce i jaram dzointy" - takich tekstow dzis juz wlasciwie (poza niektorymi dinozaurami) nie uswiadczysz. Oczywiscie zamiast nich powstalo paru lowelasow nagrywajacych swoje ckliwe rap-ballady, ale to nie one stanowia o sile tej muzyki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niepoważny Re: Nie lubię rapu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.07, 14:04 Każdy kto słucha tzw.Poważnej ma problem ze sobą. Odpowiedz Link Zgłoś
kate-gun Re: Nie lubię rapu 31.01.07, 18:28 to nie sluchaj g...na w stylu 50 Cent, czy jeszcze gorzej - naszych polskich pseudo-raperow. polecam oldschool/middleschoolowy rap, moze Ci sie spodoba. beastie boys, run dmc, cypress hill - zobaczysz, ze moze byc nawet zabawny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaija Re: Nie lubię rapu IP: *.elblag.dialog.net.pl 01.02.07, 00:07 Zapewniam przedmówców, że nie piszę wyłącznie o hiphopolo, typu Doniu, ale Cypress Hill, czy Beastie Boys też nie są w moim guście. Po prostu - NIE LUBIĘ RAPU/HIP-HOPU i nic na to nie poradzę. Wynoszony pod niebiosa Fisz jest dla mnie totalnie niestrawny, jak mam szacunek dla twórczości ojca, tak, kiedy słyszę Fisza, włączają mi się najgorsze instynkty - widzę pozerstwo i artystowskie zapędy i TEŻ NIC NA TO NIE PORADZĘ. I dobrze. Jest tyle innej muzyki, że chyba nie umrę bez TEGO? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ruckus Re: Nie lubię rapu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.07, 02:13 Alez oczywiscie, ze nie umrzesz. Zepnij tylko poslady. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaija Re: Nie lubię rapu IP: *.elblag.dialog.net.pl 01.02.07, 13:05 Odpowiedź prawdziwego intelektualisty Odpowiedz Link Zgłoś
blackforever Re: Nie lubię rapu 07.02.07, 20:40 Gość portalu: jaija napisał(a): > Odpowiedź prawdziwego intelektualisty albo podwórkowego fristajlowca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grek Re: Nie lubię rapu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.07, 15:53 Biorąc pod uwagę ilośc bijatyk podczas dyskotek, mozna by dojśc do wniosku, znacznie lepiej uzasadnionego - że tacy muzyka dyskotekowa jest jakimś katalizatorem agresji i przemocy... Hip hop jest naprawdę cholernie różny, i to także ten wartościowy, dobry, wycyzelowany. Stereotyp wyznaczają masowe wzorce,a że są nimi Eminem, 50Cent, całe polskie hiphopolo i hiphogoowno, to efekt jest widoczny - poprzez ich działalnośc,estetykę i styl definiuje się hiphop w Polsce, a w odczuciu przeciętnego obserwatora hiphopowcami są łyse buraczki z kartoflanymi gębami w za dużych kapturach,jarający blanty na ławce przed blokiem, nie mający pojęcia o tej muzyce, kulturze,tradycji i w ogóle o niczym. Od tego nie ma ucieczki, więc warto sobie tym głowy nie zaśmiecać - niech się chłopcy cieszą, że są raperami, hiphopowcami, że rymują na tyle na ile pozwalają im te dwie przeczytane lektury szkolne, a muzykują z taką finezją, jaką generują kawałki Vienia,Pelego czy innych bonzów miejscowego HH.Niech maja coś od życia Niech im się zdaje,że to hip hop jest - jeśli im łatwiej żyć dzięki temu : nie ma sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
bateria_sloneczna Re: Nie lubię rapu 01.02.07, 17:26 podobnie jak metal... nie lubie i tego i tego nie lubię też smętów w stylu popowym, soulowym, poważnym, jazzowym itd. nasłuchałam się już różnych gatunków muzycznych w życiu - moje ucho preferuje tylko trance/electro/ambient/progressive/techno i to ten z wyższej półki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wrecekrzepki Re: Nie lubię rapu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.07, 18:43 Z tej najbardziej ą ę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty Re: Nie lubię rapu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.07, 21:37 bateria_sloneczna napisała: > nasłuchałam się już różnych gatunków muzycznych w życiu - moje ucho preferuje > tylko trance/electro/ambient/progressive/techno i to ten z wyższej półki... baterio! oświeć, co to ta "górna półka"? Odpowiedz Link Zgłoś
bateria_sloneczna Re: Nie lubię rapu 02.02.07, 11:16 to dla tych co myslą, że muzyka techno (bo nie rozumieją jak się im mówi, że to hard dance, house i inne badziewie) to ta z wsiowych dyskotek typu Epsilo,Energy2000 - byłam z ciekawości to wiem, a to zwykły chłam jest może nie zbyt precyzyjnie się wyraziłam sorry Odpowiedz Link Zgłoś
in_situ_02468 Re: Nie lubię rapu 03.02.07, 19:30 to już wiadomo czego słuchasz własnie wystawiłeś sobie świadectwo bu.raku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lili Re: Nie lubię rapu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.07, 19:02 we mnie agresje budzi kazda muzyka ktorej nie lubie a wiec przede wszystkim polski hip hop,techno i prymitywny pop/dance. Odpowiedz Link Zgłoś
samobcy Re: Nie lubię rapu 03.02.07, 18:38 A we mnie agresje budzi Kraina Łagodności. Lubie se posłuchać przed ustawkom. I posty na forum, ale od czytania oczy bolą. I trudne to jest. Odpowiedz Link Zgłoś
in_situ_02468 Re: Nie lubię rapu 03.02.07, 19:31 zgadzam się - rapowe teksty działaja na psychikę "młodzieży"... Odpowiedz Link Zgłoś
samobcy Re: Nie lubię rapu 03.02.07, 19:36 in_situ_02468 napisała: > zgadzam się - rapowe teksty działaja na psychikę "młodzieży"... > Popowe teksty na szczescie na nic nie dzialaja. Jest bezpieczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: instead of. Re: Nie lubię rapu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.07, 14:50 może po prostu nie czujesz tej muzyki? nikt Cię (mam nadzieję) nie przymusza do sluchania rapu. Nie musisz. Jeżeli mówisz, że ta muzyka rodzi tylko agresję to świadczy raczej o twojej niewiedzy i lekceważeniu tego czego tak bardzo nie lubisz. Rap rodzi agresję. Lecz nie tylko. Agresję rodzi też rock, metal, techno, punk czy szeroko pojęty pop itd. ale takie generalizowanie to chyba poglądowe samobójstwo. Cokolwiek. Każda muzyka może rodzić agresję, w zależności od tego co przekazuje. Rap to tylko forma. Te same treści znajdziesz w innych gatunkach muzycznych, prasie, literaturze, filmach etc etc. Może trafniej byłoby powiedzieć "nie lubię agresji". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaija Re: Nie lubię rapu IP: *.elblag.dialog.net.pl 06.02.07, 15:33 Jak nie rodzi, jak rodzi - w słuchaczu, którego wkurza Owszem, na tej samej zasadzie wkurza techno, dance, metal, być może niektórych także rock. Ogólnie rzecz biorąc, nie "nasza" muzyka rodzi w nas agresję, proste Odpowiedz Link Zgłoś
blackforever Re: Nie lubię rapu 07.02.07, 20:32 Gość portalu: jaija napisał(a): Ogólnie rzecz biorąc, nie "nasza" muzyka rodzi w nas agresję, proste a mi ,,nie moja" muzyka jest poprostu obojętna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: digi a moze warto polubic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.07, 21:02 jak w kazdym gatunku odrobina czegos wartosciowego i morze chlamu. www.youtube.com/watch?v=liSGqNFdEyU www.youtube.com/watch?v=mUSAS9wVJFs www.youtube.com/watch?v=wpeUCgvxGUA www.youtube.com/watch?v=kmxGXUVTk7o www.youtube.com/watch?v=PpvURK1_b2s www.youtube.com/watch?v=yLecghviMns www.youtube.com/watch?v=P4sxIzFzNms i chyba najbardziej ambitny raper przynajmniej jego teksty ,no i z mojego miasta www.youtube.com/watch?v=8s_LnU8mH-Q www.youtube.com/watch?v=wFClMsBy0bg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Blackforever Re: a moze warto polubic IP: *.chello.pl 07.02.07, 21:16 szanuje gusta innych, ale no niestety, nie jestem w stanie się przekonać. To nie moje klimaty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: a moze warto polubic IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.07, 10:22 Ja dokładnie tak samo. Odpowiedz Link Zgłoś
kocinos Re: a moze warto polubic 07.02.07, 23:17 Digi podsunął, posłuchałem i niestety znów się zawiodłem. Tekst chwała bogu NIE o niczym, gościowi o coś chodzi, tylko ta monotonia rytmu przekazywanego tekstu. Czy na prawdę tak trudno rozsynkopować polski tekst???? "Osadzić" go w rytmie (jak Amerykanie)?? Na dodatek mam wrażenie nie do końca jednorodnej pracy sekcji. Wiem, że używa się loopów, sampli itp, ale czemu hi-hat nie pulsuje zgodnie z resztą sekcji??? Dla mnie to trochę kuleje. Potwierdza to moje przekonanie, że raperzy są głównie "literatami" (bez urazy za cudzysłów - to nie w znaczeniu pejoratywnym), a nie muzykami. I to dlatego nie lubię rapu. Sorry... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirumaru Re: Nie lubię rapu IP: *.myserver.t-online.de 13.02.07, 01:00 rap, a feee! Odpowiedz Link Zgłoś