Dodaj do ulubionych

program do miksowania

IP: *.czernica.sdi.tpnet.pl 07.05.03, 23:46
polećcie dobry i prosty program do miksowania muzyki .
Obserwuj wątek
    • arturox Re: program do miksowania 07.05.03, 23:58
      dobre, a w miare proste kombajny: acid pro (
      www.sonicfoundry.com/products/showproduct.asp?PID=704 ) i cool edit pro
      ( www.syntrillium.com/cep/ ) - polecam z czystym sumieniem. jest jeszcze
      cubase, ale to juz wyzsza szkola jazdy. pozdr.
      • arturox Re: program do miksowania 08.05.03, 00:06
        jeszcze jest takie cus jak wirtualne decki (zarzucasz dwa numery i miksujesz na
        zywo). np. virtual turntables.
    • Gość: nikka Re: program do miksowania IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.05.03, 23:59
      CoolEdit Pro, ale czy można miksować to nie wiem. Fajny programik do obróbki
      dźwięku
      • marxx Nikka & Arturox 08.05.03, 00:42
        Czesc ! ten temat mnie tez interesuje, ale napiszcie cos wiecej!
        jaka jest roznica miedzy cool a acid, czy to sa programy do mixowania czy do
        tworzenia? i takie tam.
        Napiszcie jakie macie z nimi doswiadczenie (jesli macie)
        Arturox napisales jeszcze o trzecim programie pt. "wyzsza szkola jazdy"smile teraz
        napisz dlaczego tak sie ladnie nazywasmile

Czy te ceny za te programy sa aktualne??? nic taniej nie ma przyzwoitego?
        z pozdrowieniami
        marxx
        • nikka007 Re: Nikka & Arturox 08.05.03, 00:53
          widzisz, ja nie jestem kompetentna, bo przygotowywałam prezentację z cool
          edita, ale takie podstawy.Program ma wersję 30-dniową, zdaje się, ściągnąć
          można przez kazę albo z www.chip.pl
          Programik jest raczej amatorski, ale możesz się fajnie bawić- wycinać, wklejać,
          miksować różne rzeczy ze sobą itd., redukować szum,zakłócenia.
          • marxx Re: Nikka & Arturox 08.05.03, 01:15
            a jak sie go obslugiwalo?
            czy wszystkie programy z tej serii tez maja wygodny dostep do wszystkich
            funkcji?
            czy to program tylko do obrabiania dzwieku czy tez do robienia czegos "od zera"
            smile))))
            co to za cena 300$
            z pozdrowieniami
            niewstydz sie Nikka, napisz wszystko!smile)))))))))
            • Gość: nikka Re: Nikka & Arturox IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.05.03, 07:53
              Nie wstydzę się, tylko nie wiem smile. Byłam wkurzona tą prezentacją, bo kazali mi
              ją robić ad hoc zupełnie, tak że rzuciłam program w kąt.
              Używałam wersji shareware, bezpłatnej. Interfejs bardzo przyjazny wink
              Wydaje mi się, że nie da rady robić czegoś od początku, w ogóle program raczej
              dla amatorów, niż fachowców. Czyli do zabawy domowej wink
              Wysłałabym Ci go, ale mam modem a wersja instalacyjna 20 mega, czyli by szło i
              szło, a ja w tym czasie bym zbanrutowała wink
          • piowiec Re: Nikka & Arturox 08.05.03, 11:58
            nikka007 napisała:

> widzisz, ja nie jestem kompetentna, bo przygotowywałam prezentację z cool
            > edita, ale takie podstawy.Program ma wersję 30-dniową, zdaje się, ściągnąć
            > można przez kazę albo z www.chip.pl
            > Programik jest raczej amatorski, ale możesz się fajnie bawić- wycinać,
            wklejać,
            >
            > miksować różne rzeczy ze sobą itd., redukować szum,zakłócenia.

Nie , nie!! smile)
            To nie jest raczej program amatorski
            Liczą się tylko dwa edytory wave na rynku
            Właśnie Cool Edit Pro i Sound Forge
            To extraklasa w swojej dziedzinie .
            Premiership !!smile
            Pozdr
            • Gość: nikka Re: Nikka & Arturox IP: *.sgh.waw.pl 08.05.03, 12:07
              Wiesz, ja go dobrze nie znam, ale jego funkcje wydały mi się dość ograniczone.
              Laik jestem wink
              • piowiec Re: Nikka & Arturox 08.05.03, 12:22
                Gość portalu: nikka napisał(a):

> Wiesz, ja go dobrze nie znam, ale jego funkcje wydały mi się dość
                ograniczone.
                > Laik jestem wink

Ja tego nie powiedziałem smile
                Wpisałem tylko sprostowanie aby autor tematu nie został w przeswiadczeniu ze
                Cool edit Pro to jakiś amatorski soft
                Moze pracowałaś na wczesnej wersji sprzed 1.2.... Cool Edit 96 ? jak mnie
                pamięc nie myli ?
                Tez miałem cos takiego zainstalowane i jak sobie przypominam.......wyglądało
                archaicznie . fakt .

• Gość: nikka Re: Nikka & Arturox IP: *.sgh.waw.pl 08.05.03, 12:29
                  Na demo CoolEdit Pro. Ale to nie moja bajka, tak że sorry za zamęt smile
                  • piowiec Re: Nikka & Arturox 08.05.03, 12:42
                    Gość portalu: nikka napisał(a):

> Na demo CoolEdit Pro. Ale to nie moja bajka, tak że sorry za zamęt smile

Ej tam od razu zamęt ??.....mix informacyjny smile
                    autor pomiksuje głową czytając temat ...bedzie lepiej mixował muzykę .
                    Pozdr

• arturox Re: Nikka & Arturox 08.05.03, 02:12
          marxx napisał:

> Czesc ! ten temat mnie tez interesuje, ale napiszcie cos wiecej!
          > jaka jest roznica miedzy cool a acid, czy to sa programy do mixowania czy do
          > tworzenia? i takie tam.
          tytulem wstepu - jak bede niezrozumialy czy niescisly, to sorry, ale jest 2ga w
          nocy! smile
          jak dobrze pamietam acid byl najpierw tworzony jako multitracker czyli takie
          cus gdzie mozesz zestawiac i miksowac probki audio i midi. z czasem jednak
          doszly bardzo duze mozliwosci, a to za sprawa roznego rodzaju wtyczek
          programowych (poczatkowo z sonic foundry, a teraz tez i steinbergowskie), czyli
          generalnie efektow (kompresory, filtry, reverby etc.). w cool edicie z kolei
          duzy nacisk polozono i na multitracker i edytor, miedzy ktorymi poruszasz sie
          jednym kliknieciem, co jest sprawa wielce wygodna zreszta. a co do roznic, to
          najlepiej samemu poeksperymentowac (albo i poczytac zanim kupisz smile. generalnie
          chodzi tu o ilosc i jakosc efektow (chociaz tu i tu jest ich od zatrzesienia),
          a takze o rozwiazania w edycji i miksowaniu (np. wtyczki, pewne rozwiazania
          dotyczace midi). a tak konkretniej - acid np. oferuje takie cus jak auto-time-
          stretching ("synchronizacja" loopow bez wzgledu na czas ich trwania) czego nie
          bylo we wczesniejszych wersjach c.e.pro (czy w nowej jest, nie wiem) generalnie
          sa to programy do miksowania i edycji - a do tworzenia w sensie, ze tworzysz
          cos z czegos (wczesniej przygotowanych sampli - probki mozesz nagrac takze w
          tych programach), chociaz nowy acid ma wbudowany, prymitywny - ale zawsze,
          sekwenser do tworzenia/edycji patternow midi; jezeli chcesz tworzyc wlasne nowe
          dzwieki, a chcesz sie ograniczyc tylko do peceta, to najlepiej zaczac od
          jakiegos prostego sekwensera/syntezatora (fruity loops, generator i wiele wiele
          innych).
          > Napiszcie jakie macie z nimi doswiadczenie (jesli macie)
          uzywam w/w softu (w polaczeniu samplerem, dwoma prymitywnymi syntezatorami i
          beat-maszyna) wylacznie do zabawy smile
          > Arturox napisales jeszcze o trzecim programie pt. "wyzsza szkola jazdy"smile
          teraz
          >
          > napisz dlaczego tak sie ladnie nazywasmile
          to rzecz w pelni profesjonalna (pelna obsluga midi, vst, wirtualne instrumenty,
          full wspolpraca z samplerem - wiela by sie rozwodzic smile, uzywana w zawodowych
          studiach, najlepiej jeszcze jak masz macintosha, wtedy mozna ja naprawde
          docenic. amatorsko uzywam cubase'a z 5 lat i dziennie odkrywam cos nowego wink
          widzialem manuala w wersji drukowanej - to tylko 2000 stron smile
          > Czy te ceny za te programy sa aktualne??? nic taniej nie ma przyzwoitego?
          > z pozdrowieniami
          ceny sa jak najbardziej aktualne uncertain chociaz, przez przyzwoitosc nie wspomne, ze
          full wersje acida i cool edit widzialem na kaazie (do tego firmowe sample-
          packi). ale cubase'a mam oryginalke (pozyczona, ale zawsze smile.
          tak czy inaczej najlepiej jest sciagnac wersje demonstracyjne i testowac,
          testowac, testowac - najlepiej na gotowych samplach, chec tworzenia przyjdzie
          sama smile. a odnosnie tworzenia muzy na kompie - najlepszy adres to
          www.google.com. pozdr.
          • marxx Arturox 08.05.03, 02:52
          • marxx Arturox! dzieki! 08.05.03, 02:59
            Tak bardzo chcialem podziekowac Tobie za odpowiedz ze wcisnelem za szybko
            klawiszesmile)))))))))
            Dzieki za odp. naprawde sporo mi ona dalasmile i nawet 2w nocy nie spowodowala
            jakichkolwiek problemow ze zrozumieniem, moze z tego powodu, ze u mnie jest 8
            wieczoremsmile))
            swoja droga mam ochote dorwac cos takiego oczywiscie nie porywajac sie z motyka
            na slonce!
            Jesli bedziesz mial jakies inne info na ten temat bardzo Ciebie prosze o
            podzielenie sie tym na forum !smile
            a moze masz swoje prace gdzies udostepnione, pochwal sie!!!!!!!!
            z pozdrowieniami
            marxx
            • arturox Re: Arturox! dzieki! 08.05.03, 22:39
              marxx napisał:

> Tak bardzo chcialem podziekowac Tobie za odpowiedz ze wcisnelem za szybko
              > klawiszesmile)))))))))
              > Dzieki za odp. naprawde sporo mi ona dalasmile i nawet 2w nocy nie spowodowala
              > jakichkolwiek problemow ze zrozumieniem, moze z tego powodu, ze u mnie jest 8
              > wieczoremsmile))
              > swoja droga mam ochote dorwac cos takiego oczywiscie nie porywajac sie z
              motyka
              >
              > na slonce!
              nie ma problemu, zobaczysz (albo raczej uslyszysz) jaka to moze byc fajna
              zabawa smile
              > Jesli bedziesz mial jakies inne info na ten temat bardzo Ciebie prosze o
              > podzielenie sie tym na forum !smile
              koledzy/zanki juz polecili inny dobry soft (szczegolnie sound forge i wavelab -
              rzeczy naprawde warte zachodu)
              > a moze masz swoje prace gdzies udostepnione, pochwal sie!!!!!!!!
              > z pozdrowieniami
              > marxx
              no nie - nie chcial bym narazac szerszego audytorium smile na razie moj mjuzik
              jest w fazie beta-testingu (szczescie ze znajomi jeszcze mnie poznaja na
              ulicy smile
              pozdr.
    • Gość: eeetam Re: program do miksowania IP: *.wro.vectranet.pl / 10.10.1.* 08.05.03, 08:15
      do obróbki wave'ów:
      Sound Forge
      Cool Edit
      Wave Lab
      Gold Wave

do miksu

Acid
      Cakewalk
      Cubase
      Fruity Loops (w ostanich wersjach to już prawdziwy kombajn, program idealny dla
      początkujących - świetny do tworzenia muzyki opartej na samplach, prosty
      intuicyjny interfrjs, przez wielu wykorzystywany jako łatwa w obsłudze maszyna
      do bitów, wadą sa kiepskie próbki perkusyjne, ale w sieci jest tego mnóstwo)

Polecam szczególnie program

REASON

który jest takim kombajnem do generowania dźwięków (masa emulatorów instrumntów
      akustycznych i analogowaych syntezatorów, syntezatory, drummachina - tu
      naprawde rewelcyjne próbki) wykorzysywania sampli (sampler) i miksu (całkiem
      przywzowoity sekwencer)

powodzenia w domowej twórczośći!!!
      • piowiec Re: program do miksowania 08.05.03, 12:26
        Gość portalu: eeetam napisał(a):

> do obróbki wave'ów:
        > Sound Forge
        > Cool Edit
        > Wave Lab
        > Gold Wave
        >
        > do miksu
        >
        > Acid
        > Cakewalk
        > Cubase
        > Fruity Loops (w ostanich wersjach to już prawdziwy kombajn, program idealny
        dla
        >
        > początkujących - świetny do tworzenia muzyki opartej na samplach, prosty
        > intuicyjny interfrjs, przez wielu wykorzystywany jako łatwa w obsłudze
        maszyna
        > do bitów, wadą sa kiepskie próbki perkusyjne, ale w sieci jest tego mnóstwo)
        >
        > Polecam szczególnie program
        >
        > REASON
        >
        > który jest takim kombajnem do generowania dźwięków (masa emulatorów
        instrumntów
        >
        > akustycznych i analogowaych syntezatorów, syntezatory, drummachina - tu
        > naprawde rewelcyjne próbki) wykorzysywania sampli (sampler) i miksu (całkiem
        > przywzowoity sekwencer)
        >
        > powodzenia w domowej twórczośći!!!

Potwierdzam to co u góry zostało napisane i troche od siebie :

Ogólnie jak chcesz robić muzykę na komputerze to zapomnij ze będziesz uzywał
        tylko jednego programu.
        Podstawą działalności jest edytor wave z prawdziwego zdarzenia
        i tutaj wypada miec
        Cool Edit Pro min. w wersj 1.2
        lub
        Sound Forge firmy Sonic Foundry
        Są tez inne ale te co wymieniłem to extraklasa smile

Sekwencery : programy które służą do sekwencerowania muzyki edycja midi
        Programy bardziej komercyjne jak:
        Fruity Loops
        Orion

lub wyższa szkoła jazdy bez trzymanki
        Cubase
        Logic Audio

trzeba tez utwór gdzieś złozyć
        rewelacyjnym softem do takiej czynności
        jest własnie wspomniany wyżej
        Acid Pro
        W tej chwili jest on niezle rozbudowany ( moim zdaniem niepotrzebnie -
        przestał być tym czym powinien być )mozna w nim edytować jak sie nie mylę
        także pliki midi
        Mozna ściagnąc darmowe demo za którego pomocą mozesz zrobic 2 minuty muzyki z
        możliwością zapisu na dysk ( to już coś jesli chodzio o . Demo )
        acid Pro

ale tobie chodzi i tak pewnie o programy DJ - Mix
        mp3.wp.pl/p/programy/lista/inne,dj.html
        Pozdr

• Gość: kaktus6 Re: program do miksowania + dobra karta IP: *.chorzow-srodmiescie.sdi.tpnet.pl 08.05.03, 16:28
          polecam : www.kartydzwiekowe.com.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka