Gość: tomek IP: *.czernica.sdi.tpnet.pl 07.05.03, 23:46 polećcie dobry i prosty program do miksowania muzyki . Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
arturox Re: program do miksowania 07.05.03, 23:58 dobre, a w miare proste kombajny: acid pro ( www.sonicfoundry.com/products/showproduct.asp?PID=704 ) i cool edit pro ( www.syntrillium.com/cep/ ) - polecam z czystym sumieniem. jest jeszcze cubase, ale to juz wyzsza szkola jazdy. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
arturox Re: program do miksowania 08.05.03, 00:06 jeszcze jest takie cus jak wirtualne decki (zarzucasz dwa numery i miksujesz na zywo). np. virtual turntables. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nikka Re: program do miksowania IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.05.03, 23:59 CoolEdit Pro, ale czy można miksować to nie wiem. Fajny programik do obróbki dźwięku Odpowiedz Link Zgłoś
marxx Nikka & Arturox 08.05.03, 00:42 Czesc ! ten temat mnie tez interesuje, ale napiszcie cos wiecej! jaka jest roznica miedzy cool a acid, czy to sa programy do mixowania czy do tworzenia? i takie tam. Napiszcie jakie macie z nimi doswiadczenie (jesli macie) Arturox napisales jeszcze o trzecim programie pt. "wyzsza szkola jazdy" teraz napisz dlaczego tak sie ladnie nazywa Czy te ceny za te programy sa aktualne??? nic taniej nie ma przyzwoitego? z pozdrowieniami marxx Odpowiedz Link Zgłoś
nikka007 Re: Nikka & Arturox 08.05.03, 00:53 widzisz, ja nie jestem kompetentna, bo przygotowywałam prezentację z cool edita, ale takie podstawy.Program ma wersję 30-dniową, zdaje się, ściągnąć można przez kazę albo z www.chip.pl Programik jest raczej amatorski, ale możesz się fajnie bawić- wycinać, wklejać, miksować różne rzeczy ze sobą itd., redukować szum,zakłócenia. Odpowiedz Link Zgłoś
marxx Re: Nikka & Arturox 08.05.03, 01:15 a jak sie go obslugiwalo? czy wszystkie programy z tej serii tez maja wygodny dostep do wszystkich funkcji? czy to program tylko do obrabiania dzwieku czy tez do robienia czegos "od zera" )))) co to za cena 300$ z pozdrowieniami niewstydz sie Nikka, napisz wszystko!))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nikka Re: Nikka & Arturox IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.05.03, 07:53 Nie wstydzę się, tylko nie wiem . Byłam wkurzona tą prezentacją, bo kazali mi ją robić ad hoc zupełnie, tak że rzuciłam program w kąt. Używałam wersji shareware, bezpłatnej. Interfejs bardzo przyjazny Wydaje mi się, że nie da rady robić czegoś od początku, w ogóle program raczej dla amatorów, niż fachowców. Czyli do zabawy domowej Wysłałabym Ci go, ale mam modem a wersja instalacyjna 20 mega, czyli by szło i szło, a ja w tym czasie bym zbanrutowała Odpowiedz Link Zgłoś
piowiec Re: Nikka & Arturox 08.05.03, 11:58 nikka007 napisała: > widzisz, ja nie jestem kompetentna, bo przygotowywałam prezentację z cool > edita, ale takie podstawy.Program ma wersję 30-dniową, zdaje się, ściągnąć > można przez kazę albo z www.chip.pl > Programik jest raczej amatorski, ale możesz się fajnie bawić- wycinać, wklejać, > > miksować różne rzeczy ze sobą itd., redukować szum,zakłócenia. Nie , nie!! ) To nie jest raczej program amatorski Liczą się tylko dwa edytory wave na rynku Właśnie Cool Edit Pro i Sound Forge To extraklasa w swojej dziedzinie . Premiership !! Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nikka Re: Nikka & Arturox IP: *.sgh.waw.pl 08.05.03, 12:07 Wiesz, ja go dobrze nie znam, ale jego funkcje wydały mi się dość ograniczone. Laik jestem Odpowiedz Link Zgłoś
piowiec Re: Nikka & Arturox 08.05.03, 12:22 Gość portalu: nikka napisał(a): > Wiesz, ja go dobrze nie znam, ale jego funkcje wydały mi się dość ograniczone. > Laik jestem Ja tego nie powiedziałem Wpisałem tylko sprostowanie aby autor tematu nie został w przeswiadczeniu ze Cool edit Pro to jakiś amatorski soft Moze pracowałaś na wczesnej wersji sprzed 1.2.... Cool Edit 96 ? jak mnie pamięc nie myli ? Tez miałem cos takiego zainstalowane i jak sobie przypominam.......wyglądało archaicznie . fakt . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nikka Re: Nikka & Arturox IP: *.sgh.waw.pl 08.05.03, 12:29 Na demo CoolEdit Pro. Ale to nie moja bajka, tak że sorry za zamęt Odpowiedz Link Zgłoś
piowiec Re: Nikka & Arturox 08.05.03, 12:42 Gość portalu: nikka napisał(a): > Na demo CoolEdit Pro. Ale to nie moja bajka, tak że sorry za zamęt Ej tam od razu zamęt ??.....mix informacyjny autor pomiksuje głową czytając temat ...bedzie lepiej mixował muzykę . Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
arturox Re: Nikka & Arturox 08.05.03, 02:12 marxx napisał: > Czesc ! ten temat mnie tez interesuje, ale napiszcie cos wiecej! > jaka jest roznica miedzy cool a acid, czy to sa programy do mixowania czy do > tworzenia? i takie tam. tytulem wstepu - jak bede niezrozumialy czy niescisly, to sorry, ale jest 2ga w nocy! jak dobrze pamietam acid byl najpierw tworzony jako multitracker czyli takie cus gdzie mozesz zestawiac i miksowac probki audio i midi. z czasem jednak doszly bardzo duze mozliwosci, a to za sprawa roznego rodzaju wtyczek programowych (poczatkowo z sonic foundry, a teraz tez i steinbergowskie), czyli generalnie efektow (kompresory, filtry, reverby etc.). w cool edicie z kolei duzy nacisk polozono i na multitracker i edytor, miedzy ktorymi poruszasz sie jednym kliknieciem, co jest sprawa wielce wygodna zreszta. a co do roznic, to najlepiej samemu poeksperymentowac (albo i poczytac zanim kupisz . generalnie chodzi tu o ilosc i jakosc efektow (chociaz tu i tu jest ich od zatrzesienia), a takze o rozwiazania w edycji i miksowaniu (np. wtyczki, pewne rozwiazania dotyczace midi). a tak konkretniej - acid np. oferuje takie cus jak auto-time- stretching ("synchronizacja" loopow bez wzgledu na czas ich trwania) czego nie bylo we wczesniejszych wersjach c.e.pro (czy w nowej jest, nie wiem) generalnie sa to programy do miksowania i edycji - a do tworzenia w sensie, ze tworzysz cos z czegos (wczesniej przygotowanych sampli - probki mozesz nagrac takze w tych programach), chociaz nowy acid ma wbudowany, prymitywny - ale zawsze, sekwenser do tworzenia/edycji patternow midi; jezeli chcesz tworzyc wlasne nowe dzwieki, a chcesz sie ograniczyc tylko do peceta, to najlepiej zaczac od jakiegos prostego sekwensera/syntezatora (fruity loops, generator i wiele wiele innych). > Napiszcie jakie macie z nimi doswiadczenie (jesli macie) uzywam w/w softu (w polaczeniu samplerem, dwoma prymitywnymi syntezatorami i beat-maszyna) wylacznie do zabawy > Arturox napisales jeszcze o trzecim programie pt. "wyzsza szkola jazdy" teraz > > napisz dlaczego tak sie ladnie nazywa to rzecz w pelni profesjonalna (pelna obsluga midi, vst, wirtualne instrumenty, full wspolpraca z samplerem - wiela by sie rozwodzic , uzywana w zawodowych studiach, najlepiej jeszcze jak masz macintosha, wtedy mozna ja naprawde docenic. amatorsko uzywam cubase'a z 5 lat i dziennie odkrywam cos nowego widzialem manuala w wersji drukowanej - to tylko 2000 stron > Czy te ceny za te programy sa aktualne??? nic taniej nie ma przyzwoitego? > z pozdrowieniami ceny sa jak najbardziej aktualne chociaz, przez przyzwoitosc nie wspomne, ze full wersje acida i cool edit widzialem na kaazie (do tego firmowe sample- packi). ale cubase'a mam oryginalke (pozyczona, ale zawsze . tak czy inaczej najlepiej jest sciagnac wersje demonstracyjne i testowac, testowac, testowac - najlepiej na gotowych samplach, chec tworzenia przyjdzie sama . a odnosnie tworzenia muzy na kompie - najlepszy adres to www.google.com. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
marxx Arturox! dzieki! 08.05.03, 02:59 Tak bardzo chcialem podziekowac Tobie za odpowiedz ze wcisnelem za szybko klawisze))))))))) Dzieki za odp. naprawde sporo mi ona dala i nawet 2w nocy nie spowodowala jakichkolwiek problemow ze zrozumieniem, moze z tego powodu, ze u mnie jest 8 wieczorem)) swoja droga mam ochote dorwac cos takiego oczywiscie nie porywajac sie z motyka na slonce! Jesli bedziesz mial jakies inne info na ten temat bardzo Ciebie prosze o podzielenie sie tym na forum ! a moze masz swoje prace gdzies udostepnione, pochwal sie!!!!!!!! z pozdrowieniami marxx Odpowiedz Link Zgłoś
arturox Re: Arturox! dzieki! 08.05.03, 22:39 marxx napisał: > Tak bardzo chcialem podziekowac Tobie za odpowiedz ze wcisnelem za szybko > klawisze))))))))) > Dzieki za odp. naprawde sporo mi ona dala i nawet 2w nocy nie spowodowala > jakichkolwiek problemow ze zrozumieniem, moze z tego powodu, ze u mnie jest 8 > wieczorem)) > swoja droga mam ochote dorwac cos takiego oczywiscie nie porywajac sie z motyka > > na slonce! nie ma problemu, zobaczysz (albo raczej uslyszysz) jaka to moze byc fajna zabawa > Jesli bedziesz mial jakies inne info na ten temat bardzo Ciebie prosze o > podzielenie sie tym na forum ! koledzy/zanki juz polecili inny dobry soft (szczegolnie sound forge i wavelab - rzeczy naprawde warte zachodu) > a moze masz swoje prace gdzies udostepnione, pochwal sie!!!!!!!! > z pozdrowieniami > marxx no nie - nie chcial bym narazac szerszego audytorium na razie moj mjuzik jest w fazie beta-testingu (szczescie ze znajomi jeszcze mnie poznaja na ulicy pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eeetam Re: program do miksowania IP: *.wro.vectranet.pl / 10.10.1.* 08.05.03, 08:15 do obróbki wave'ów: Sound Forge Cool Edit Wave Lab Gold Wave do miksu Acid Cakewalk Cubase Fruity Loops (w ostanich wersjach to już prawdziwy kombajn, program idealny dla początkujących - świetny do tworzenia muzyki opartej na samplach, prosty intuicyjny interfrjs, przez wielu wykorzystywany jako łatwa w obsłudze maszyna do bitów, wadą sa kiepskie próbki perkusyjne, ale w sieci jest tego mnóstwo) Polecam szczególnie program REASON który jest takim kombajnem do generowania dźwięków (masa emulatorów instrumntów akustycznych i analogowaych syntezatorów, syntezatory, drummachina - tu naprawde rewelcyjne próbki) wykorzysywania sampli (sampler) i miksu (całkiem przywzowoity sekwencer) powodzenia w domowej twórczośći!!! Odpowiedz Link Zgłoś
piowiec Re: program do miksowania 08.05.03, 12:26 Gość portalu: eeetam napisał(a): > do obróbki wave'ów: > Sound Forge > Cool Edit > Wave Lab > Gold Wave > > do miksu > > Acid > Cakewalk > Cubase > Fruity Loops (w ostanich wersjach to już prawdziwy kombajn, program idealny dla > > początkujących - świetny do tworzenia muzyki opartej na samplach, prosty > intuicyjny interfrjs, przez wielu wykorzystywany jako łatwa w obsłudze maszyna > do bitów, wadą sa kiepskie próbki perkusyjne, ale w sieci jest tego mnóstwo) > > Polecam szczególnie program > > REASON > > który jest takim kombajnem do generowania dźwięków (masa emulatorów instrumntów > > akustycznych i analogowaych syntezatorów, syntezatory, drummachina - tu > naprawde rewelcyjne próbki) wykorzysywania sampli (sampler) i miksu (całkiem > przywzowoity sekwencer) > > powodzenia w domowej twórczośći!!! Potwierdzam to co u góry zostało napisane i troche od siebie : Ogólnie jak chcesz robić muzykę na komputerze to zapomnij ze będziesz uzywał tylko jednego programu. Podstawą działalności jest edytor wave z prawdziwego zdarzenia i tutaj wypada miec Cool Edit Pro min. w wersj 1.2 lub Sound Forge firmy Sonic Foundry Są tez inne ale te co wymieniłem to extraklasa Sekwencery : programy które służą do sekwencerowania muzyki edycja midi Programy bardziej komercyjne jak: Fruity Loops Orion lub wyższa szkoła jazdy bez trzymanki Cubase Logic Audio trzeba tez utwór gdzieś złozyć rewelacyjnym softem do takiej czynności jest własnie wspomniany wyżej Acid Pro W tej chwili jest on niezle rozbudowany ( moim zdaniem niepotrzebnie - przestał być tym czym powinien być )mozna w nim edytować jak sie nie mylę także pliki midi Mozna ściagnąc darmowe demo za którego pomocą mozesz zrobic 2 minuty muzyki z możliwością zapisu na dysk ( to już coś jesli chodzio o . Demo ) acid Pro ale tobie chodzi i tak pewnie o programy DJ - Mix mp3.wp.pl/p/programy/lista/inne,dj.html Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaktus6 Re: program do miksowania + dobra karta IP: *.chorzow-srodmiescie.sdi.tpnet.pl 08.05.03, 16:28 polecam : www.kartydzwiekowe.com.pl Odpowiedz Link Zgłoś