Dodaj do ulubionych

spodobal mi sie TOOL

12.05.03, 00:22
jakos wczesniej omijalam tworczosc tej grupy...prawde mowiac niewiem
dlaczego..
cos mi sie zdaje ze to nadrobie!
przesluchalam sobie troche roznych kawalkow i mysle ze ja i ta muzyka sie
polubimy
smile
Obserwuj wątek
    • Gość: As Re: spodobal mi sie TOOL IP: *.vline.pl / 172.16.1.* 12.05.03, 00:31
      A ja znam wszystko prócz "Opiate" i jest to hmmmm... takie sobie. Muzyka ta
      rozwija się nie wiadomo dokąd. Poza tym słowo kawałki jest poza tym chyba nie
      na miejscu gdyż w muzyce Toola nie ma rozróżnienia na poszczególne utwory,
      przynajmniej na dwóch ostatnich albumach.
      Jeśli chodzi o ciężki, progresywny rock to zdecydowanie wolę Dream Theater.
      Przynajmniej więcej melodii w tym jest, a i brzmienie bardziej do mnie trafia.
      No i jest to zdecydowanie mniej nawiedzone.
      P.S.
      Uważam że gdyby nie teledyski, o kapeli Tool pamiętałaby dziś garstka
      zapaleńców.
      • mallina Re: spodobal mi sie TOOL 12.05.03, 00:43
        Dream Theater tez troche przesluchalam, moze za malo bo znacznie mniej od Toola
        mi podeszlo..
        widac rzecz gustu
        na razie nie zadaje sobie pytan dokad zmierza ich muzyka bo ja dopiero poznaje..
        teledysku zadnego nie widzialam, a jak widzialam to i tak nie kojarzesmile
        • Gość: As Re: spodobal mi sie TOOL IP: *.vline.pl / 172.16.1.* 12.05.03, 00:59
          Prawdę mówiąc to uwielbiam Toolowe klipy, ale w sumie to można je oglądać bez
          podkładu dźwiękowego smile
          Co do Dream Theater i Tool, to co prawda obydwa te zespoły wywodzą się z
          różnych nurtów muzycznych i pewnie krytycy znaleźliby całą masę różnic pomiędzy
          nimi, to u mnie obydwa wpadają w tę samą szufladkę smile
          P.S.
          Jest jeszcze zespół A Perfect Circle w którym spiewa wokalista Toola i jest to
          w sumie dość podobne do jego macierzystego zespołu, tylko takie hmmmm ... mniej
          metalowe.
          • Gość: mallina Re: spodobal mi sie TOOL IP: *.dip.t-dialin.net 12.05.03, 01:21
            A Perfect Circle znam, Munky kiedys dawno temu zachwalal, ale nie kojarzylam
            prawde mowiac tego z Toolem
      • Gość: qwerty Re: spodobal mi sie TOOL IP: *.tlsa.pl 12.05.03, 14:35
        Gość portalu: As napisał(a):

> Poza tym słowo kawałki jest poza tym chyba nie
        > na miejscu gdyż w muzyce Toola nie ma rozróżnienia na poszczególne utwory,
        > przynajmniej na dwóch ostatnich albumach.
        hmm, ciekawych rzeczy tu sie dowiaduje... moze posiadasz jakies specjalne
        wydania tych plyt?
        • Gość: As Re: spodobal mi sie TOOL IP: *.vline.pl / 172.16.1.* 12.05.03, 15:18
          Gość portalu: qwerty napisał(a):

> Gość portalu: As napisał(a):
          >
          > > Poza tym słowo kawałki jest poza tym chyba nie
          > > na miejscu gdyż w muzyce Toola nie ma rozróżnienia na poszczególne utwory,
          >
          > > przynajmniej na dwóch ostatnich albumach.
          > hmm, ciekawych rzeczy tu sie dowiaduje... moze posiadasz jakies specjalne
          > wydania tych plyt?

Chyba mnie źle zrozumiałeś. Jasne że kawałki są formalnie pooddzielane, ale nie
          ma poszczególnych piosenek wyodrębnionych, to miałem na myśli. Przecież
          takie "Parabol" i "Parabola" to w sumie jeden utwór, choć są jako 2 kawałki,
          nawet w klipie są obydwa.
          P.S.
          Jak już wcześniej wspomniałem, muzyka Tool podoba mi się średnio, tak więc mam
          tylko na mp3. Gdyby podobała mi się bardzo, miałbym na CD.
          • munky Re: spodobal mi sie TOOL 12.05.03, 17:48
            Gość portalu: As napisał(a):

> Przecież takie "Parabol" i "Parabola" to w sumie jeden utwór, choć są jako 2
            > kawałki,
            > nawet w klipie są obydwa.

bo takie było zamierzenie panów muzyków
            a tak naprawde to nie wiem jak na przedostatniej płycie nie znajdujesz
            podziałow na piosenki, naprawde tego nie pojmuje...
    • miecio4 Re: spodobal mi sie TOOL 12.05.03, 00:32
      Bierz w ciemno płyty "Aenima" i "Undertow" a unikaj średniej "Lateralus".
      • Gość: mallina Re: spodobal mi sie TOOL IP: *.dip.t-dialin.net 12.05.03, 01:23
        miecio4 napisał:

> Bierz w ciemno płyty "Aenima" i "Undertow" a unikaj średniej "Lateralus".

zapamietam!!!lista nowych plyt(do zakupu) rosnie niebezpieczniewink

mieciu, tu odwale prywate hehheheheehe
        pamietasz taki watek:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=78&w=2588884&a=2588884
      • Gość: Hollow Re: spodobal mi sie TOOL IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.05.03, 09:24
        miecio4 napisał:

Lateralus jest zajebisty, nie unikaj !!!
        • ihopeyouwilllikeme Re: spodobal mi sie TOOL 12.05.03, 12:45
          " Lateralus " to jedna z najlepszych płyt jakie słyszałem w życiu.
      • Gość: As Re: spodobal mi sie TOOL IP: *.vline.pl / 172.16.1.* 12.05.03, 15:23
        miecio4 napisał:

A ja napiszę tak - jeśli Ci się spodobało to bierz niezłe płyty "Anemię"
        i "Lateralusa" a średnią "Undertow" możesz ewentualnie dokupić później.
        • ydorius Asie - rys historyczny 12.05.03, 15:27

Nazwa płytya Aenima nawiązuje do jungowskiego "anima", oznaczającego żeńską
          część duszy mężczyzny oraz angielskiego słowa "enima" oznaczającego lewatywę.
          Nazywanie tej płyty "anemią" to trochę coś w deseń "Angel Lust" zespołu Faith
          No More.

m,
          .y.

----------------------------------
          What is home without Plumtree's Potted Meat?
          Incomplete.
          • Gość: As Re: Asie - rys historyczny IP: *.vline.pl / 172.16.1.* 12.05.03, 15:30
            ydorius napisał:

>
            > Nazwa płytya Aenima nawiązuje do jungowskiego "anima", oznaczającego żeńską
            > część duszy mężczyzny oraz angielskiego słowa "enima" oznaczającego lewatywę.
            > Nazywanie tej płyty "anemią" to trochę coś w deseń "Angel Lust" zespołu Faith
            > No More.
            >
            > m,
            > .y.

Oj przecież wiem skąd pochodzi ta nazwa - to taki żart mojego kolegi,
            prawdopodobnie nie najwyższych lotów. Fanów Toola przepraszam, już nie będę.
            P.S.
            Kiedyś jakiś zespół wydał płytę "Dark Side Of The Spoon" i nie pamiętam żeby
            ktoś się obraził z tego powodu.
            Angel Lust ... nawet niezłe, przynajmniej z prochami się nie kojarzy ...
            • ydorius Re: Asie - rys historyczny 12.05.03, 15:32

E atm, nie przepraszaj smile))
              "Dark side" było Ministrantów
              a Angel Lust mi przynajmniej kojarzy sie z erotycznym komiksem japońskim... Oni
              mają takie odpały smile))

m,
              .y.

----------------------------------
              What is home without Plumtree's Potted Meat?
              Incomplete.
              • Gość: As Re: Asie - rys historyczny IP: *.vline.pl / 172.16.1.* 12.05.03, 15:33
                ydorius napisał:

> a Angel Lust mi przynajmniej kojarzy sie z erotycznym komiksem japońskim...
                Oni
                >
                > mają takie odpały smile))

O właśnie, to chyba prawidłowa ścieżka skojarzeń smile

• Gość: harpe Re: spodobal mi sie TOOL IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.03, 12:49
        miecio4 napisał:

ja bym napisala wlasnie bierz "Aenima" i Lateralus" bo "Undertow" nie ma tego
        klimatu. aczkolwiek ponoc o gustach sie nie dyskutuje...slucham Toola juz 2
        lata, praktycznie non stop i caly czas odkrywam w nim cos nowego. tak jak
        milosc przychodzi z czasem, tak do Toola trzeba sie przekonac, sluchac i
        sluchac, az sie go pokocha. To jest kapela jedyna w swoim rodzaju.
        Najcudniejszy jest wokal Maynarda, pozatym perkusja, gitary...wszystko razem
        tworzy nieziemska mieszanke. Z kolei A perfect Circle juz nie jest tak
        powalajace choc swoj klimat ma. pozdrawiam Tool-maniakow, oby jeszcze wiecej
        ludzi poznalo ich muzykesmile
    • mallina Re: a Deftones?? 12.05.03, 14:33
      na to wychodzi ze lepiej zaopatrzyc sie we wszystkie plytywink)))

a i przy jakiejs okazji musze zwrocic uwage na teledyski..

a Deftones??sciaga mi sie pare utworow, ale niewiem czego sie po nich
      spodziewac..
      • Gość: Crotalus Re: a Deftones?? IP: 195.92.39.* 12.05.03, 15:24
        mallina napisała:

> na to wychodzi ze lepiej zaopatrzyc sie we wszystkie plytywink)))
        >
        > a i przy jakiejs okazji musze zwrocic uwage na teledyski..
        >
        > a Deftones??sciaga mi sie pare utworow, ale niewiem czego sie po nich
        > spodziewac..
        >

Ściągnij sobie;

Change
        My own summer
        Passanger (z Maynardem)

Na razie tyle i posłuchaj smile))
        • mallina Re: a Deftones?? 12.05.03, 15:26
          sie sciagaja, ale idzie to wolniutkosmile
          dziekismile)))
          • Gość: Crotalus Re: a Deftones?? IP: 195.92.39.* 12.05.03, 15:28
            mallina napisała:

> sie sciagaja, ale idzie to wolniutkosmile
            > dziekismile)))

No problemo smile)
          • Gość: nikka Re: a Deftones?? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.05.03, 16:49
            Mallinko, bierz Deftones w ciemno!!!
      • munky Re: a Deftones?? 12.05.03, 17:53
        mallina napisała:

>
        > a Deftones??sciaga mi sie pare utworow, ale niewiem czego sie po nich
        > spodziewac..

co do deftones to nie pytaj tylko ściągaj, myśle że jak z korna podoba ci sie
        najbardziej ostatnia płyta to z deftonsów proponuje white pony, niby deftones i
        korn to nie to samo ale taką zrobiłem sobie klasyfikacje i jak na razie
        skutkujesmile)
        bo wcześniejsze płyty deftones troche psychodeliczne są, najbardziej pierwsza

tak na marginesie to słyszałem wczoraj ich singla Minerva z najnowsej płyty i
        niestety mi sie nie spodobał, licze że cała płyta będzie lepsiejsza...
      • mallina Re: a Deftones?? 15.05.03, 01:08
        Deftones znacznie mniej..chociaz jest calkiem niezle..ale na razie pozostane
        przy mp3
    • pytajnick Re: spodobal mi sie TOOL 12.05.03, 16:20
      1) gratuluje - Tool to jeden z dwoch wyłącznie zespołów około-metalowych które
      po prostu uwielbiam (Tool i Opeth)

2) nie widzę sensu porównywania Tool z Dream Theater, czy w zasadzie
      _czymkolwiek_ - Tool to gatunek sam dla siebie, na Lateralusie doszli do
      mistrzostwa (tak, zdaję sobie sprawę że wielu woli Aenimę czy Undertow, ale
      wydaje mi sie że jestem w przypadku Tool dosc obiektywny i to wlasnie Lateralus
      jest najbardziej dojrzaly, dopracowany i odkrywczy smile

3) o, moznaby ich porownac z Radiohead - podobne podejscie do muzyki, swiezość,
      dbanie o najmniejsze szczegóły, eksperymenty itd (choc w tym ostatnim to im
      dosc daleko do radiohead smile

4) wydaliby wreszcie nowy album

pozdrawiam smile
      exodus
      • morel Re: spodobal mi sie TOOL 12.05.03, 23:12
        pytajnick napisał:

> 2) nie widzę sensu porównywania Tool z Dream Theater, czy w zasadzie
        > _czymkolwiek_ - Tool to gatunek sam dla siebie, na Lateralusie doszli do
        > mistrzostwa (tak, zdaję sobie sprawę że wielu woli Aenimę czy Undertow, ale
        > wydaje mi sie że jestem w przypadku Tool dosc obiektywny i to wlasnie
        Lateralus jest najbardziej dojrzaly, dopracowany i odkrywczy smile

może i masz rację, ale to Aenimie są największe emocje...

> 4) wydaliby wreszcie nowy album

też na to czekam
        pzdr.
    • mallina Re: spodobal mi sie TOOL 15.05.03, 01:09
      nocne zwierzenie:
      polubilam Tool a Tool polubil mniesmile
      • munky Re: spodobal mi sie TOOL 15.05.03, 12:03
        tak to właśnie sie zaczyna
        i będą żyli długo i szczęśliwie.....
    • ugo Re: spodobal mi sie TOOL 15.05.03, 22:06
      Wszystkie LP TOOLa są dobre. Największy sentyment czuję do UNDERTOW bo znam
      najdłużej, bodajże od 1995. Nie znam jedynie OPIATE ale widziałem kiedyś
      (tylko raz) teledysk do kawałka z tej epki, nie kojarzę tytułu ale klip w
      niczym nie przypominał późniejszych, był czarno biały (z przewagą bieli) i
      występowali w nim członkowie zespołu. Ponadto klasę zespołu miałem okazję
      podziwiać podczas koncertu w warszawskiej hali Mery 2 lata temu, warto było
      wydać te 80 złotych.
      • Gość: Crotalus Re: spodobal mi sie TOOL IP: *.acn.pl 15.05.03, 22:25
        ugo napisał:

> Wszystkie LP TOOLa są dobre. Największy sentyment czuję do UNDERTOW bo znam
        > najdłużej, bodajże od 1995. Nie znam jedynie OPIATE ale widziałem kiedyś
        > (tylko raz) teledysk do kawałka z tej epki, nie kojarzę tytułu ale klip w
        > niczym nie przypominał późniejszych, był czarno biały (z przewagą bieli) i
        > występowali w nim członkowie zespołu. Ponadto klasę zespołu miałem okazję
        > podziwiać podczas koncertu w warszawskiej hali Mery 2 lata temu, warto było
        > wydać te 80 złotych.

To był Hush. Ta piosenka.
        • Gość: Argus Re: spodobal mi sie TOOL IP: 158.75.1.* 16.05.03, 12:57
          Zdecydowanie najlepsza jest "Aenima". I choc rzeczywiscie malo w tej muzyce melodii(a to sobie cenie najbardziej)- to jednak warto wgryzc sie w ta muzyke.
    • mesmeredia Chevelle 16.05.03, 14:01
      Jakoś tak Kostrzewa męczy ten zespół w tym tygodniu i usłyszałam jeden kawałek.
      Takie Toolowate trochę. Może akurat tylko ten jeden utwór, może tak naprawdę
      bend ten gra nie wiadomo co (ściągam sobie właśnie coby ocenić). Tak tylko
      zauważam, na wszelki wypadek, jakby się potem sławni zrobili wink
      I.
      • mesmeredia Re: Chevelle 16.05.03, 14:18
        Po ściągnięciu i przesłuchaniu stwierdzam, iż natchnienie Tool ewidentnie
        przyniósł. Takie ślepe zapatrzenie i naśladownictwo nawet, wokal nawet, jezu!
        Mnie się podoba choć pewnie fanom Toola nie. Music cięższy niż rzępolnia
        tradycyjna i bardzo dobrze. Miłe nawet takie... I WRESZCIE żadne The cośtams!!!
        Brawa!!!
        I.
        • munky Re: Chevelle 16.05.03, 15:52
          ja juz ten zespól jakieś pól roku temu polecałem na forum ale jakoś nikt nie
          podchwycił, a szkoda, jak dla mnie ich druga płyta Wonder What's Next była
          jedną z lepszych płyt ubiegłego roku, a pierwsza też niczego sobie...
          ale jakoś za dużo odnośników do Toola tam nie znajduje, może czasami wokal
          lekko zajeżdza, ale muzycznie nie ta klasa, ja tak sobie to koło Smashing
          Pumpkins sytuuje, ale to chyba indywidualna sprawasmile)

miejmy nadzieje że jeszcze nie raz o nich usłyszymy, a maja ku temu
          predyspozycje, a tak na marginesie to zespół składa sie z trzech braci...
          • Gość: Hollow Re: Chevelle IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.05.03, 18:52
            Jeśli mówimy o zespołach grających pod wyraźnym wpływem Toola, to trzeba
            jeszcze dorzucić Earshot. Grają bardzo podobnie i wokal też niemal identyczny.
            Chociaż do oryginału sporo im brakuje.
            • munky Re: Chevelle 17.05.03, 17:32
              Gość portalu: Hollow napisał(a):

> Jeśli mówimy o zespołach grających pod wyraźnym wpływem Toola, to trzeba
              > jeszcze dorzucić Earshot. Grają bardzo podobnie i wokal też niemal
              identyczny.
              > Chociaż do oryginału sporo im brakuje.

słyszałem ich płytę, pare numerów dobrych, jednak całośc nie powala, tak jak
              mówisz - duże wpływy Toola
              mozna dodać jeszcze zespół Downer - mam gdzieś na kasecie, też z tej samej
              szufladki...
          • mesmeredia Re: Chevelle 16.05.03, 20:12
            O to pardonsik, mnie pół roku temu na forum chyba nie było. Takie zaniedbanie z
            mej strony. Panowie (bracia, nie bracia, ja mam słabość do braci wink) grają
            bardzo ładnie. Jak ktoś powiedział: lepiej późno niż wcale smile)
            I.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka