jasiek_natolin 06.06.07, 16:45 ...inauguruje tegoroczny Jazz na Starówce!!! Całkiem nieźle,co??? www.jazznastarowce.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jazzfoxy Re: David Murray ... 07.06.07, 12:53 Nieźle? To wspaniała wiadomość! Program atrakcyjny, chyba to spora konkurencja dla Adamiaka. Odpowiedz Link Zgłoś
fnoll Re: David Murray ... 07.06.07, 15:43 już składam szczere wyrazy zazdrości... Odpowiedz Link Zgłoś
pharoah Re: David Murray ... 18.06.07, 00:15 David Murray to znakomity muzyk...i bardzo wszechstronny- znam go z roznych nagran...z World Saxophone Quartet,Gwoka Masters,z projektow z Kahilem 'El Zabarem,z nagran z Milfordem Gravesem,Jackiem De Johnette,Oleś Brothers,Kalman Balogh Gipsy Cimbalom Band,z Cassandrą Wilson...Jakiego Murray'a zobaczymy w Warszawie?...Jestem bardzo ciekaw...dla mnie David Murray to taki jazzowy kameleon- w pozytywnym znaczeniu tego słowa... Mam wielką ochotę pojechac na ten koncert... Tutaj kilka wcielen Murray'a:www.youtube.com/watch?v=wyX9H5s3izo www.youtube.com/watch?v=Qf8X3uIJX9Q www.youtube.com/watch?v=d2TDvgKzGtY www.youtube.com/watch?v=wHmMg2HK9_Y www.youtube.com/watch?v=UXFbhJwJyT8 www.youtube.com/watch?v=IV_7CQjnLUc www.youtube.com/watch?v=1p2Yu4gxKdc www.youtube.com/watch?v=w7djYFuJr5Q www.youtube.com/watch?v=GqQADQD5yF4 Ten facet umie chyba zgrac wszystko... Odpowiedz Link Zgłoś
kossace Re: David Murray ... 27.06.07, 16:40 to jak? Murray wieczorkiem w sobote a zaraz potem szybciutko KERD w Akwarium? czy jak..? pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
jasiek_natolin Re: David Murray ... 01.07.07, 00:01 Nie wiem...Chyba nie słyszałem na żywca lepszego saksofonisty niż Murray...Nie spodziewałem się,że jest aż tak dobry...Ten koncert to prawdziwa galopada w jego wykonaniu...Szkoda tylko,że pozostali muzycy byli dla niego jedynie tłem, nie był to jazz zespołowy, nie była to drużyna ,tylko wielka gwiazada w otoczeniu sprawnych pomocników... A Murray powinien stworzyć tak wielki band jak Wayne Shorter Quartet, Trio X czy David S.Ware Quartet. Odpowiedz Link Zgłoś
libra_a Re: David Murray ... 01.07.07, 10:25 W przedziwny sposób gospodarował powietrzem tak, że wystarczało na długie, nieprzerwane solówki. Wyglądało tak, jakby uzupełniał wddech, nie przerywając wydechu. Nie wiem, jak to się technicznie odbywa, ale graniczy z niemożliwym. Odpowiedz Link Zgłoś
vincent34 Re: David Murray ... 01.07.07, 12:23 Znana technika. Miesniami jamy ustnej wypuszczasz, jednoczesnie nosem wciagasz powietrze. Ale to nielatwe. Odpowiedz Link Zgłoś
libra_a Re: David Murray ... 01.07.07, 12:38 Tak sobie to wyobrażałam, ale z drugiej strony zadziwiające jest, jak można przy stosunkowo małej pojemności jamy ustnej wydobyć taką serię bardzo głośnych dźwięków. (wiem, rozwałkowuję temat, ale cały czas jestem pod wrażeniem) Odpowiedz Link Zgłoś
pharoah Re: David Murray ... 01.07.07, 13:07 Oddech cyrkulacyjny...tak nazywa sie ta technika...pl.wikipedia.org/wiki/Technika_cyrkulacyjnego_oddech To,co widzialem przez chwile podczas krotkiej migawki w "Panoramie" powalilo mnie na kolana...To musial byc rewelacyjny koncert...Szkoda,ze mnie tam nie bylo... Murray gral wspaniale...Nie odnioslem wrazenia,ze towarzyszacy mu zespol jakos od niego odstaje...ale widzialem ich tylko przez chwile...Przy okazji-zna ktos nazwiska tych muzyków?...Pozdr.Faraon. Odpowiedz Link Zgłoś
dahomey Re: David Murray ... 01.07.07, 13:19 Lafayette Gilchrist (fortepian), Jaribu Shahid (kontrabas), Mark Johnson (perkusja). Odpowiedz Link Zgłoś
vincent34 Re: David Murray ... 01.07.07, 14:35 Myslalem, ze Johnson zamienil kontrabas na perkusje, ale nie (na szczescie). Marc basiscie na imie, nie Mark. Trade Mark. Odpowiedz Link Zgłoś
kossace Re: David Murray - Fotki z koncertu 01.07.07, 22:54 podaje link do fotek z wczorajszego koncertu Murraya.., niestety, zeby nie przynudzac zalaczylem tylko 20 szt., jesli beda chetni tudziez zainteresowani to postaram sie zalaczyc wiecej... pozdr s209.photobucket.com/albums/bb319/kossace/ Odpowiedz Link Zgłoś
jazzfoxy Re: David Murray ... 02.07.07, 07:07 koncert piękny, cóż ja mogę napisać, poza ach i och? nie odniosłam wrażenia, że band był tylko tłem, a Murray to mistrzostwo świata! Odpowiedz Link Zgłoś
jasiek_natolin Re: David Murray ... 03.07.07, 08:49 Ja lubię,kiedy w zespole panuje równouprawnienie. Oczywiście zawsze jest ktoś,kto rządzi,kto wiedzie prym,tylko niech to nie będzie widoczne dla słuchacza. A na tym koncercie fantastyczne były tylko te momenty - na szczęście bardzo długie - kiedy grał Murray.Pozostali muzycy byli całkiem nieźli,ale wiedzieli,że nie mogą odebrać Myrrayowi przywództwa,więc odgrywali,co musieli...Murray w końcu musiał przecież odpocząć... A tak na marginesie ta typowa dla jazzu formułka z wyodrębnianiem solówek poszczególnych muzyków od dawna wydaje mi się nienajlepszym pomysłem dla grania muzyki...Ale możliwe,że jestem już za bardzo zshorteryzowany... Odpowiedz Link Zgłoś
pharoah Re: David Murray ... 05.07.07, 15:28 jasiek_natolin napisał: > Ja lubię,kiedy w zespole panuje równouprawnienie. Oczywiście zawsze jest > ktoś,kto rządzi,kto wiedzie prym,tylko niech to nie będzie widoczne dla > słuchacza. A na tym koncercie fantastyczne były tylko te momenty - na szczęście > > bardzo długie - kiedy grał Murray.Pozostali muzycy byli całkiem nieźli,ale > wiedzieli,że nie mogą odebrać Myrrayowi przywództwa,więc odgrywali,co > musieli...Murray w końcu musiał przecież odpocząć... > A tak na marginesie ta typowa dla jazzu formułka z wyodrębnianiem solówek > poszczególnych muzyków od dawna wydaje mi się nienajlepszym pomysłem dla grania > > muzyki...Ale możliwe,że jestem już za bardzo zshorteryzowany... Hmmm...Jestem pełen podziwu dla Ciebie,jasiek-po tym co przeczytalem powyzej... Skąd Ty to wiesz,ze oni "wiedzieli ,ze nie moga odebrac Murray'owi przywodztwa,więc odgrywali ,co musieli"...Zdolnosci nadprzyrodzone?...Pozdr.Faraon)) Odpowiedz Link Zgłoś
jasiek_natolin Re: David Murray ... 09.07.07, 09:31 Wiesz Faraon...ja już tak mam,że wystarczy mi tylko jedno spojrzenie na kogoś i już wiem,co delikwentowi po głowie chodzi...W pewnym sensie są to zdolności nadprzyrodzone, bo mało kto jest nimi obdarzony... Odpowiedz Link Zgłoś
pharoah Re: David Murray ... 24.07.07, 22:28 Zaczynam sie Ciebie bac...I ciesze sie,ze znamy sie tylko przez internet... PozdrawiamFaraon. Odpowiedz Link Zgłoś