Dodaj do ulubionych

"Brudny" jazz

25.06.07, 16:53
Szukam wykonawców, którzy łączą brzmienia jazzowe z "brudnymi" dźwiękami np.
noisem, industrialem czy punk'iem. Zafascynowała mnie nowa płyta Beastie
Boys'ów The Mix Up, gdzie jest pełno jazzu/funku pomieszanego z innymi
stylami.
Obserwuj wątek
    • blakey Re: "Brudny" jazz 25.06.07, 17:28
      Kiedys byl Fogg z "Babami Jagami", teraz jeno Wielanek sie ostal (noise,
      industrial, penitencjar). Innych boysow nie znam. smile
    • braineater Re: "Brudny" jazz 26.06.07, 08:59
      Naked City - czyli Zorn i noisowi Japończycy
      Little Weird Boy - czyli znowu Zorn i zgrzytliwi gitarzyści
      Temat Zorna kończymy płytami solowymi - Cobra i Spy vs. Spy (na tej drugiej udziela się sekcja rytmiczna z Napalm Death)i projektem PainKiller (współpraca z Laswellem - cudowna płyta Guts of The Virgin)
      Dillinger Escape Plan - czyli jazzmetal
      Buckethead - brak okresleń smile jest głośno i boleśnie
      Die Like a Dog Quartet - Little Birds Have Fast Hearts - przecudowna rozpierducha smile
      Z rzeczy lżejszych - The Thing - czyli jazz na punkowych patentach, Satoko Fuji quartet.
      Ze starszych - Art Ensamble of Chicago - Fanfare For The Warrior i AEoC with Fontella Bass - sporo rockowych zagrywek, afrobeatowe perkusje, kobieta z głosem z żelaza, mnie nic więcej nie trza - a energetycznie bronią się mimo swoich 40 juz prawie lat bez problemu.

A nowe Beastie genialne - jesli nie znasz to poszukaj ich pierwszej instrumentalnej płyty - In Sound From Way Out! - tam to są dopiero cudawianki

Psmile
      • pseudopolitolog Re: "Brudny" jazz 26.06.07, 13:32
        Wielkie dzięki braineater. Z wielką chęcią sprawdzę te projekty. Pozdrawiam.
        • friedlein Jazz-Punk 26.06.07, 18:08
          a mnie interesują pozycje ksiazkowe, grupy , takze wspolczesne grajace jazz-
          punka.Dzięki!wink
          • braineater Re: Jazz-Punk 26.06.07, 22:13
            Z ksiązkami to słabo jestem zorientowany, z jazz-punkowych rzeczy możesz np sprawdzić nieżły i chyba juz nie istniejący polski skład - Warszawska Jesionka, albo rzeczy takie jak Sexy Mob. Tego generalnie jest całkiem mnóstwo, więc przy pomocy sieci da się różne ciekawostki wyłowić.

Psmile
            • eclectric Re: Jazz-Punk 29.06.07, 14:59
              Jesionka jazz-punkowa ?? To dla mnie jakas nowość smile Chyba, że na płytach
              których nie mam.
              • braineater Re: Jazz-Punk 30.06.07, 19:38
                Jest brud, jest zgrzyt, jest jazgot - jak dla mnie są tam punkowe alementy, ale teraz pewnie moglibysmy się latami spierać o to, co jest pukiem i dlaczego nie Green Day smile

Psmile
                • vincent34 Re: Jazz-Punk 30.06.07, 20:04
                  Ale menty? Kto?
                  • braineater Re: Jazz-Punk 30.06.07, 20:59
                    wszyscy, co mi przestawiają literki w klawiaturze, oczywiście smile

Psmile
                • eclectric Re: Jazz-Punk 01.07.07, 15:00
                  eeee, ale to jest takie bardziej w stylu właśnie Warszwskiej Jesieni - czyli
                  całkowite zaprzeczenie punkowej nap....anki smile poza tym to do jazzu ma równie
                  daleko jak do punka, bardziej to taka improwizowana "poważka".

A w temacie to jazz-punka to mi się kojarzy The Hub. perkusista to ma tylko
                  nawet stopę, werbel i hihat. Warto sie też porozglądac po składach, w których
                  bierze udział Tatsuya Yoshida - odpowiedni wykop zapewniony!

• fnoll Re: "Brudny" jazz 27.06.07, 00:29
      polecam klasykę gatunku - Peter Brötzmann Octet "Machine Gun" z 1968

kapele punkowe, które pojawiły się 10 lat później, postawione przy tej płycie
      wydają się łagodne, a industrial to kołysanki dla niewiniątek wink

a jeśli chodzi ci bardziej o rytm niż zgiełk, to może inny klasyk - Miles Davis
      "On The Corner", z 1972

wszystko już było... wink
      • blakey Re: "Brudny" jazz 27.06.07, 07:18
        "wszystko już było... wink"
        Jazz (tak jak literatura) karmi sie swoim trupem.

• fnoll Re: "Brudny" jazz 01.07.07, 14:49
          po trupach do Nieba! wink
    • pjetrek29 Re: "Brudny" jazz 03.07.07, 09:29
      dorzuciłbym innego klasyka, czyli last exit.
      z nowszych projektów powerhouse sound z vandermarkiem.
      a z krajowego podwórka polecam tie break. archiwalne nagrania można znaleźć na
      www.jasnachmura.art.pl/jasnachmura/
      pozdr, p

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka