Gość: emma IP: 217.153.207.* 12.07.07, 09:59 od czego zacząć słuchanie muzyki klasycznej aby się nie zniechęcić? czy ktoś może mi doradzić? dziekuje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: lili Re: muzyka klasyczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.07, 12:48 ja rowniez bardzo bym chciala polubic muzyke klasyczna ale niestety cos trudno mi ja podchwycic..fajnie by bylo jakby ktos siedzacy w temacie polecil kompozytorow latwiejszych w odbiorze Odpowiedz Link Zgłoś
bwv1004 Re: muzyka klasyczna 12.07.07, 16:09 W nagłówku forum forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=10242 jest link "Nie znam muzyki klasycznej - czego mam posłuchać?" Proponuję tam zacząć. Można też przeczytać wątek: www.audiostereo.pl/forum_wpisy.html?temat=26354&all=1 I słuchać PR2 cierpliwie. Odpowiedz Link Zgłoś
xavier.xenos Re: muzyka klasyczna 12.07.07, 23:32 Zgodnie z ideą inżyniera Mamonia, że najbardziej podobają nam się utwory, które już słyszeliśmy, proponuję zacząć od szlagierów, których przeciętny człowiek, nawet niezainteresowany muzyką nie ma szans nie usłyszeć podczas swojego życia: Mozart, "Carmen" Bizeta, "Jezioro łabędzie" Czajkowskiego, 5 symfonia Beethovena, etiudy i polonezy Chopina... Odpowiedz Link Zgłoś
clementine_kruczynski Re: muzyka klasyczna 12.07.07, 23:43 xavier.xenos napisał: > > > Zgodnie z ideą inżyniera Mamonia, że najbardziej podobają nam się utwory, które > > już słyszeliśmy, proponuję zacząć od szlagierów, których przeciętny człowiek, > nawet niezainteresowany muzyką nie ma szans nie usłyszeć podczas swojego życia: > Mozart, "Carmen" Bizeta, "Jezioro łabędzie" Czajkowskiego, 5 symfonia > Beethovena, etiudy i polonezy Chopina... doskonale nada się do tego składanka "The best classics... ever" www.merlin.com.pl/frontend/browse/product/4,430008.html Odpowiedz Link Zgłoś
bwv1004 Re: muzyka klasyczna 14.07.07, 20:16 clementine_kruczynski napisała: > doskonale nada się do tego składanka "The best classics... ever" Nie polecam składanek. Muzyka klasyczna ma to do siebie, że zwykle rozgrywa się w długich okresach czasu. Składanka wyrywa niewielkie fragmenty uniemożliwiając odbiór konstrukcji utworu. W dodatku kolejne fragmenty składanki tworzą miszmasz, w którym bez sensu mieszają się epoki, konteksty i style. Naprawdę warto słuchać tej muzyki w całości. Jednak przyznaję, że takie składanki, w których przynajmniej występują całe części utworów (lub ich spore fragmenty) to już lepsze wyjscie niż płyty jak Hooked on Classics, która składa się z zuniformizowanych kilkutaktowych łatwo rozpoznawalnych fragmentów - motywów połączonych w jeden ciąg z podłożonym kretyńskim podkładem perkusyjnym. Brrrr. Tak samo radzę uważać z polecanymi przez niektórych wykonaniami transkrypcji na zespoły rockowe, syntezatory, i inne "popularne" wynalazki. Po pierwsze to zwykle po prostu nie pasuje i nie gra. To są inne języki, i generalnie jakiekolwiek próby łączenia są paskudne. I mamy takie gnioty jak S&M z tępo doinstrumentalizowaną Metallicą, czy Pavarotti śpiewający pop, czy trzeci Koncert Brandeburski Bacha zagrany przez Wendy Carlos (jeszcze jako Walter Carlos) z najnudniejszą chyba trzecią częścią jaką sobie można wyobrazić. Po drugie, aranżerzy nierzadko oprócz zmiany instrumetacji "uprzystępniają" utwór klasyczny, w najlepszym razie wulgaryzując go przez dodanie jednostajnego rytmu perkusyjnego (w większości utworów klasycznych rytm jest świetnie wyczuwalny w utworze jako takim i nie ma potrzeby podkreślać go na czerwono perkusją), w najgorszym usuwając najciekawsze elementy strukturalne i redukując utwór do wiązanki wpadających w ucho melodyjek. Vanessę Mae należałoby ciągać za okrętem za jelita za to, co zrobiła z utworem Bachem (lub, jak twierdzą niektórzym, utworem jemu przypisywanym). - Odpowiedz Link Zgłoś
vagerryds Re: muzyka klasyczna 13.07.07, 08:10 Ja proponowalbym zacząc sluchac muzyki klasycznej od przesłuchania "Tańca z szablami" Arama Chaczaturiana w wykonaniu rockowego zespołu Puhdys. Ta rockowa interpretacja tego utworu jest naprawdę bardzo interesująca. Gdy kilka razy wsluchałem się w te dzieło postanowiłem odnaleź ten sam utwór w innych interpretacjach. Jednak z myśli nie wychodzi mi wlasnie rockowe wykonanie "Tańca z szablami"... Polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
dusk76 Re: muzyka klasyczna 13.07.07, 13:32 "Bolero" i "Obrazki z wystawy" w wykonaniu ELP Odpowiedz Link Zgłoś
abc123456789 Re: muzyka klasyczna 14.06.19, 12:26 przejdz sie do empika, przesluchaj ich topki i cos wybierz ;p warto, ja uwielbiam muzyke klasyczna Odpowiedz Link Zgłoś
derff Re: muzyka klasyczna 08.11.19, 09:57 Posłuchać muzyki na żywo. To zupełnie coś innego w odbiorze. Mnie ostatnio dosłownie pozbawiła tchu Msza koronacyjna Mozarta w wykonaniu Mazowsza w kościele w Pruszkowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda22098 Re: muzyka klasyczna IP: 46.22.168.* 15.11.19, 11:10 Na Ticketmaster można znaleźć wiele wyjątkowych wydarzeń muzycznych. Muzyka klastyczna to specyficzny rodzaj muzyki, ale wydaje mi się, że zarazem bardzo oryginalny. Na prawdę lubię słuchać tego typu muzykę, ale jej brzmienie na żywo robi na mnie jeszcze większe wrażenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kakadukak Re: muzyka klasyczna IP: *.dyn.cm.kabsi.at 06.12.23, 19:25 www.youtube.com/watch?v=GO9MjzxDmsk www.youtube.com/watch?v=nvosKiqMHHk A jak cos bardziej dramatycznie np. to: www.youtube.com/watch?v=r3XLEP1-oFQ Odpowiedz Link Zgłoś
nutyoddarka Re: muzyka klasyczna 18.04.24, 09:59 Cześć. Wg mnie niestety nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Ktoś może lubić bardziej skomplikowane formy z okresu baroku np. Bacha czy Handla, a ktoś woli prostsze i krótsze utwory na pianino np. Beethovena czy Mozarta. Ja ogółem zalecałbym przejście chronologiczne okresami od baroku po romantyzm, by osłuchać się i wybrać sobie ulubiony okres w dziejach muzyki. Nuty do utworów z różnych okresów muzyki znajdziesz u mnie na sklepie (nutyoddarka.pl/), ponadto do każdego utworu mam przygotowany tutorial na kanale YouTube, gdzie możesz posłuchać jak brzmi ten utwór. Przygotowałem też fajny artykuł dot. znanych kompozytorów: nutyoddarka.pl/znani-kompozytorzy/ Tekst linku Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: muzyka klasyczna 02.05.24, 15:39 Od różnych hitów, jak Concierto de Aranjuez Rodriga (w ogóle Rodrigo jest przystępny, np. Fantasia para un gentilhombre), Muzyki na wodzie i Muzyki ogni sztucznych Haendla, Requiem Mozarta, Carminy Burany Orffa itd. Odpowiedz Link Zgłoś
romanww Re: muzyka klasyczna 30.10.24, 21:04 Sibelius www.youtube.com/watch?v=PKhxKt-M1Bs&t=85s I Handel .. www.youtube.com/watch?v=JSAd3NpDi6Q Odpowiedz Link Zgłoś
ikas Re: muzyka klasyczna 08.12.24, 00:45 Hej ! Zbliżamy się do bardzo fajnego okresu...świątecznego pewnie będzie dużo powtórek zwł. na stacjach komercyjnych Kultura, Historia....Proponuję poramy z udziałem Malickiego wyprawia cuda z fortepianem! Klasyczne dzieła przerabia na lekkie! Koncert Noworoczny z Wiednia też jest prowadzony bardzo przystępnie . Warto poszperać na You Tube . Andre Rieu holenderski skrzypek i kompozytor też świetnie przerabia klasykę na coś lżejszego. Bardzo dobrze wypada w duetach z oper śpiewanych troszkę inaczej lub z inną aranżacją. Wnuk Wiesława Ochmana ma bardzo ciekawy głos o ili dobrze pamięta Kris. Na koniec zaproponuję 3 tenorów starszego pokolenia Domingo, Pwarotti, Carreras. śpiewali tak arie jaki i popularną muzykę . Odpowiedz Link Zgłoś