Dodaj do ulubionych

XII Stoleti

03.08.07, 15:03
Niedawno trafiłam przez przypadek na ten zespół i powiem szczerze, że bardzo,
ale to bardzo mi się spodobał. Utwór Elizabet jest jednym z wielu dobrych na
ich płytach.

Ktoś mi powiedział, że razi go język, w którym śpiewają, a ja mam wręcz
przeciwne zdanie - taka sama "egzotyka" jak swojego czasu Dziewczyna o
perłowych włosach Omegi.

Słyszeliście ten zespół, macie jakieś opinie? Zapraszam do wyrażenia swojego
zdania. Pozdrawiam smile)

pl.youtube.com/watch?v=MLoWrxBV0HQ
pl.youtube.com/watch?v=Cdsit08sT5A
Obserwuj wątek
    • freerock Re: XII Stoleti 03.08.07, 18:42
      Już było kilka watków o tym zespole... Miły i sympatyczny kabaret rockowy, i
      język nie ma tu znaczenia. To, że spiewają po czesku nie ma żadnego znaczenia,
      raczej chodzi w ogóle o image etc. Nie wiem czy widziałaś/łeś ich na żywo?? Ja
      tak. Ale ogólnie to miło ich posłuchać czasami. Pozdrawiam.
      • Gość: jaija Chyba XIII Stoleti ;) IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.08.07, 23:06
        fajna kapela. Pewnie, że czasem człowiek ze śmiechu nie może z fraz
        typu "silueta Kendimena [Candymana] ukrita peleriną" (zapis fonetyczny), ale
        ogólnie to ciekawe zjawisko. Niektóre kawałki mają naprawdę fajne, inne -
        śmieszne, więc lubię smile
        • mamba30 Re: Chyba XIII Stoleti ;) 04.08.07, 08:43
          Tak tak, za szybko pisałam smile)

My się z mężem też z paru zwrotów śmialiśmy, ale w tej chili nie pamietam smile
      • mamba30 Re: XII Stoleti 04.08.07, 08:42
        Sorki, jestem tu od niedawna i nie miałam czasu na dogłębniejszą lekturę
        forum smile

Niestety nie widziałam ich na żywo, ale może kiedyś będzie jeszcze okazja.

Temat języka poruszyłam dlatego, że puściłam ten kawałek pewnej osobie, muzyka
        jako muzyka jej sie podobała, natomiast raził język.
        • Gość: zibi Re: XII Stoleti IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.07, 00:23
          juz nie istnieja ((
          • Gość: Blackforever Re: XIII Stoleti IP: *.chello.pl 05.08.07, 22:22
            Gość portalu: zibi napisał(a):

> juz nie istnieja ((

Nie wiem skąd masz tą informację, ja słyszałam, że zespół zawiesił działalność
            z powodu problemów zdrowotnych wokalisty. Jeżeli jednak rozpadli się to wielka
            szkoda, bo to jeden z moich ulubionych zespołów, świetny i jedyny w swoim
            rodzaju. Elizabeth jest najbardziej znanym, ale wcale nie najciekawszym utworem
            w ich dorobku, a język czeski tylko dodaje uroku. Na pewno w wykonaniu Petra
            Stepana brzmi lepiej niż fatalna angielszczyzna w ,,London after midnight"
            czy ,,Into the garden of delight"
            • dlania Re: XIII Stoleti 06.08.07, 09:14
              Nierozłącznie kojarzy mi sie z audycjami śp. Tomka Beksińskiego.
              ma swój urok, czego skutkiem zdobyłam kiedyś chyba z 5 płyt.
              No ale efekt jest taki, że płyty leżą zakurzone, bo tak na co dzień to sie tego
              słuchac nie da...
            • Gość: najnajnaj z naj Re: XIII Stoleti IP: 88.220.89.* 06.01.08, 22:02
              tak, angielski Petra jest kiepski;/
              ale generalnie to co robią jest wspaniałe. Mało znam zespołów, które
              tworzą tak niesamowity klimat jak XIII Stoleti. Jestem w fazie
              naprawdę ogromnego zachwytu nad kapelą i mam nadzieję, że się nie
              rozpadli;/
              • freerock Re: XIII Stoleti 07.01.08, 22:47
                Przy całej sympatii do Tej Czeskiej Kapeli, proponuje posłuchac zespołów z
                których XIII zrzyna niemiłosiernie... (przyznajac sie do tego jawnie...) Sisters
                Of Mercy, Bauhaus, The Mission i jeszcze kilka innych, nawet Ramones sie tu
                zmieści... Pozdrawiam.
                • Gość: jaija Re: XIII Stoleti IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.01.08, 23:38
                  zrzynki zrzynkami, ale więcej w tej muzie takiej swojskiej czeskości. Dlatego ich uwielbiam wink
              • Gość: Blackforever Re: XIII Stoleti IP: *.chello.pl 11.01.08, 21:57
                Z tego co wiem, to już nie istnieją
    • Gość: XII stoleti Re: XII Stoleti IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.01.08, 12:10
      Ztraceni v karpatech to super płyta. Drugi fajny kawałek z tej płyty oprócz
      Elizabeth to Candyman. Polecam też ze względu na brzmienie. Płyta świetnie nagrana
    • sir.vimes Fatherland!!!! 28.05.08, 02:47
      piosenki świetne.

szkoda, ze teledyski są ..hm.. nie teges. Raczej do śmiechu.

• freerock Re: Fatherland!!!! 28.05.08, 10:42
        Panowie sie zreaktywowali. ostatnio grali we Wrocławiu a na dniach graja chyba w
        Zabrzu.
    • klosowski333 Re: XII Stoleti 30.05.08, 11:13
      Trzynaste stulecie to niby taki rock gotycki, ale pod wieloma wzgledami to tylko
      show, bez jakiegos zaciecia artystycznego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka