Dodaj do ulubionych

Najcenniejsza plyta

08.01.02, 11:43
Byly juz watki najlepsza plyta (nie raz), najlepszy wokalista/tka, najlepszy
gitarzysta, basista, bebniarz, kataryniarz. Pora na kolejne naj:
Na pewno wiekszosc z was ma pokazne kolekcje plyt. Prawdziwa duma muzykofila.
Czy jest wsrod nich taka jedna - najcenniejsza? I dlaczego? Bo rzeczywiscie
jest cenna, bo byla pierwsza, bo najtrudniej bylo ja zdobyc, bo przywodzi
wspomnienia, a moze z czysto muzycznych wzgledow jednak?
Obserwuj wątek
    • Gość: kruk Re: Najcenniejsza plyta IP: *.uroczec.sdi.tpnet.pl 08.01.02, 11:52
      "Heart and Soul" Joy Division, dałem za nią w zagranicznym sklepie internetowym
      chore pieniądze jakie 90 dol...... teraz można ją kupić za jakieś 110 zł.
      ale nie żałuję

PS. ciekawe czy ktoś ma tę płytę, mam wrażenie że byłem jednym z pierwszych w
      Polsce....
    • Gość: moler Re: Najcenniejsza plyta IP: *.de.deuba.com 08.01.02, 11:52
      takich najcenniejszych mam kilka. Zacznę od dwuplytowego koncertu Spiritulized. Przewspaniała muzyka, a co
      jest równie ważne, dostałem ją od kumpla w prezencie ślubnym....to jest wyjątkowa płyta.
      Wspomnę jeszcze o King for a day FnM. Była to pierwsza płyta na kompakcie, którą posiadałem, a zakupiłej ją jakiś
      miesiąc przed kupnem.... odtwarzacza (hahaha). Była bodźcem do wydania większych pieniędzy (hahaha).
    • Gość: Franz Re: Najcenniejsza plyta IP: *.waw.cdp.pl 08.01.02, 12:27
      Soundtrack "Captive" zagrany przez The Edge z U2 - rewelacja dla kogos kto lubi
      ambient, klimaty Briana Eno i U2
      • Gość: moler Re: Najcenniejsza plyta IP: *.de.deuba.com 08.01.02, 12:41
        Gość portalu: Franz napisał(a):

> Soundtrack "Captive" zagrany przez The Edge z U2 - rewelacja dla kogos kto lubi
        > ambient, klimaty Briana Eno i U2
        Franz, a może słyszałeś o takiej płytce, którą nagrali razem Eno i David Byrne. Kumpel podrzucił mi to w święta, ale
        była to płyta przepalana, bez żadnych opisów, nawet tytułu płyty nie znam... (wracając do samej muzy to rewelacja)
        • bukowski27 nie wiem czy najcenniejsza... 08.01.02, 13:37
          ale zrobiła na mnie wilkie wrazenie gdy pierwzsy raz jej posłuchałem...
          DISCIPLINE by KING CRIMSON... chyba do zadnej muzyki nie pasował tak tytuł
          płyty...
        • mojalewastopa Re: "My Life in the Bush of Ghosts"? 08.01.02, 15:29
          Chyba o nia chodzi, wlasnie ja sobie wlaczylem. Jezeli sie nie myle to mam ja takze na winylu...

Kolekcjonerzy to ludzie chorzy wylacznie na winyle, ja nie moge siebie nazwac kolekcjonerem bo kupuje przede wszystkim kompakty, choc mam takze dosc sporo winylow. Miedzy nimi 2LP "Best of Ralph", album wydany na 10-cio lecie tej wytworni z nagraniami The Residents, Snakefingera, Freda Fritha, Art Bears, Renaldo & The Loaf, Tuxedomoon, MX-80 Sound itd., chyba najcenniejszy w mojej kolekcji. Ze wzgledow emocjonalnych pierwszy LP Maanamu, to byla pierwsza plyta ktora swiadomie kupilem jeszcze jako dziecko.

"Mojo" i "Record Collector" (prawdopodopodobnie mozna je dostac w empikach) koncentruja sie glownie na winylach, cenach, zagranicznych wydaniach itd. czyli sa magazyami dla kolekcjonerow.
        • Gość: Franz Re: Najcenniejsza plyta IP: *.impakt.pl 08.01.02, 20:37
          Pewnie chodzi o "My life in the Bush of Ghosts"
          www.allmusic.com/cg/amg.dll?p=amg&sql=A42d7gj4rj6i9
          Ja akurat za nią nie przepadam - wole takiego totalnie ambientalnego Eno
          z okresy Music for Films, Apollo-sondtracks czy nawet The Shutov Assembly

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka