Gość: HlMale OSC Szerokie spodnie, głupie panienki, szybkie bryki IP: *.toya.net.pl / 10.0.238.* 13.10.03, 15:54 Niestety z hh w Polsce jest o tyle głupio, że są to głównie słowa, nie muzyka. Niewiele utworów jest zrobionych dobrze od strony muzycznej. Więc lepiej na to mówić - forma wyrazu, podobnie jak np. ziny. Po drugie w Polsce nie ma już żadnych pionierów, nie ma już nic nowego, wszystko już było, nawet niektórzy polscy mc mają ksywki bardzo podobne do swoich "idoli" np. rakim - rahim. Style rymowania, dźwięki, perkusje - to wszystko już było i to w lepszym, bardziej profesjonalnym wydaniu. Polskie dzieciaki mają z hh radoche, wydaje im się to fajne, ale minie jak w stanach. Tam rap stał sie już popem - to r'n'b, blleeech. Polski hip hop ma tyle wspólnego z rapem, co Majka Jeżowska z Hardcore techno . Nie byłoby w tym nic złego, gdyby ewoluował w dobrą stronę, niestety tak niewiele kawałków w Polsce jest na poziomie, czy pod względem muzyki, czy tekstów. Ludzie jednak tego słuchają, dlaczego? Wydaje mi się że są dwie przyczyny: 1)Łatwo zapamiętać i zrozumieć tekst, można sobie nucić pod nosem w drodze do szkoły 2)Słuchając tekstu, łatwo zapomnieć o rzeczywistości, trzba słuchać uważnie i do tego powtarzać - naprawdę można wtedy nie myśleć o tym co się dzieje na około. Żeby od rzeczywistości oderwała muzyka instrumentalna, trzeba mieć w sobie duszę muzyka, bo osoby nie rozróżniające dźwięków nie interesuje czego słuchają jeśli chodzi o melodie. Ciekawe ilu tych raperów, co mówią o tym że słuchają i wiedzą o co chodzi, rozróżniłoby scratch, od naturalnego instrumentu, czy wychwyciłoby gdzie on wogóle jest See ja pozdrowionka z Lodzi dla Old skool crew Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aluminium Re: Szerokie spodnie, głupie panienki, szybkie br IP: *.bielsko.dialog.net.pl 13.10.03, 21:37 Widac w tej wypowiedzi osluchanie i zaznajomienie sie z tematem osoby wypowiadajacej sie mowa oczywiscie o "HlMale OSC". Pujdz sobie do osoby ktora ma a nie "ma" spora ilosc albumow HH i przesluchaj je. Jestem pewnien ze nieraz bedzie mosial siegnac do slownika to "Jezyka polskiego" to "Wyrazow obcych". Zgodze sie ze amerykanski HH dotnela fala "zniszczenia" pieniedzmi - nie we wszystkich wypadkach bo dalej takie zespoly jak Cypress Hill (poza cross overowymi dzwiekami) potrafia zrobic kawal dobrego hip-hpu, ale za to swietna muzyke robia m.in. Francuzi. Wracajac do USA to dalej swietne bity robi dla Emine-sraki czy 50centow Dr. Dre (o eminemie wyrazam sie tak bo jest lepszym aktorem niz Kuba Wojewudzki), a W-T-C ? o nich juz chyba zapomniano ? I uwierz mi koles ze w stanach tez na tym "hip-hop'ie" lupia taka kase i tyle ludzi tego slucha ze chcial bys byc takim raperem. I watpie ze koles siedzacy za gramofnem od malolata dal by sie zmylic i niepoznac scratch'a. peace i pozdro ... "aluminium szelesci" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ahorcado Kukulska to plastikowa lala IP: 213.17.234.* 13.10.03, 16:35 Kukulska to jeden z symboli fałszywego szoł biznesu, czyli biznonsensu. Ludzie, powiedzcie mi, ile osób wyczekiwało jej płyty? To bzdura. Kukulską lansuje jedynka, ale bynajmniej gwiazdą nie jest. Bo nikt jej nie słucha i nie lubi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TiT Re: Kukulska to plastikowa lala?? Jestes nienormalny!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.10.03, 18:10 Mylisz ze nikt jej nie slucha!!! Myslisz sie tyle płyt co ona sprzedaje wielu by chciało sprzedać.... wiec pomysl zanim napiszesz.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MC Re: Kukulska to plastikowa lala?? Jestes nienorma IP: 172.25.35.* 14.10.03, 08:52 ale twórcy hip-hopu sprzedają i to ona w tym momencie ZAZDROŚCI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewelina Re: Kukulska to plastikowa lala IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.10.03, 11:48 Do Aharcado i do wszystkich którzy obrażają Natalię - bardzo wiele osób czeka na jej najnowszą płytkę w tym oczywiście ja, a jeśli nie wierzysz nie musisz szukać daleko wejdz na strone www.nataliakukulska.pli tam będziesz mugł dowiedzieć się oniej czego tylko chcesz i moze wtedy napiszesz coś sensownego, bo tym razem Ci się nie udało. Prośba do wszystkich zanim będzieci kogoś krytykować to najpierw pomyślicie i spujżci w lustro czy wy jesteście od niej lepisi?, odnieśliście chociaż w jakimś procencie taki suces jak ona? Pewnie wielu z was się nudzi i dlatego piszecie takie bzdury. Natalia zapracowała sobie na sukces,a jej fani to doceniają! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BDG REPREZENTANTE RAP GRA... IP: w3cache.fordon.INTELINK.pl:* 13.10.03, 17:46 Po pierwsze chcialem pogratulowac autorowi przylozenia sie do tematu.Po raz pierwszy nikt nie pisze ze WWO to zany raper.Brawo.A co do polskiego hip-hop biznesu rozwija sie jak najbardziej z jednej strony powstaja niezle kawalki z drugiej szmaci sie cala kultura hip-hop niewiadomo co jest gorsze...bieda wytworni czy komercja ze az sie zygac chce.Ya Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: boni Re: Rap na salonach IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 13.10.03, 21:15 Tede to jedna wielka komercja. JEDEN PLUS JEDEN TO NIE ŻARTY , teledysk + cale demo do ściągnięcia, prawdziwy rap, prawdziwy MC, za dużo udawanego, komercyjnego hip-hopu powstało ostatnio w Polsce. Radze posłuchać numerów JEDEN PLUS JEDEN, mocne bity Dr. K.O + wokal i rymy B2, sprawdź to. Jakiś czas temu chłopaki wygrali konkurs na najlepszą demówke w Magazynie Hiphop.pl .Wejdźcie na stronkę : www.hip- hop.pl/mp3/index2.php?id=147 -> mp3 www.hip-hop.pl/teledyski/projektor.php?id=1060113029 - > teledysk ,ściągnijcie, oceńcie sami. Teraz tylko Dr. K.O czeka tylko na powrót B2 z Londynu(ok. 3 tyg.) i nagranie najlepszej płyty hiphopowej to tylko kwestia czasu. Jeśli się dowiem co, gdzie, kiedy zaraz dam znać. Pozdro Boni Kontakt , pytania: Realhiphop@poczta.fm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam 12 Re: Rap na salonach IP: *.uznam.net.pl / 10.200.0.* 13.10.03, 23:34 Disco polo blokowisk, nic poza tym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MC Re: Rap na salonach IP: 172.25.35.* 14.10.03, 08:58 a ty czego słuchasz?założe się że muzyki bez przesłania bo nawet nie wiesz co to jest przesłanie...ta muzyka chociaż ma sens a nie teksty typu:"KOCHAM..." itp ... tzn główny wątek z disco polo nazwałem to wątkiem bo to i tak sensu nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mroova Re: Rap na salonach IP: 129.109.24.* 14.10.03, 05:30 pisze to wlasnie bedac w uniwersyteckiej "kafejce" piec metrow od czarnej dzielnicy w galweston island texas usa mam tu na codzien do czynienia z prawdziwym hip-hop'em szczerym jak zycie i napewno mam wiecej szacunku dla peji( "slums at... ")ktorego nie lubie niz dla tede'go ktorego lubialem dawniej gdy byl prawdziwy h.w.d kolesiowi to juz nie "warszawski deszcz ",nie "trzycha" to kicha -jol ,jol faking men pozdrowienia ze stanow sle mroova szacunek dla prawdziwych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PiTeR Re: Rap na salonach- teraz gówno nie rap IP: *.slp.vectranet.pl / 10.12.0.* 14.10.03, 10:46 Chciałbym tylko dopowiedzieć, że najlepszy rap to się tworzy, gdy jest dwóch hip-hop-owców, a nie jakieś wiochmeny z raperami, Kukulska i Tede-"Kamienie zamist oczu mam.", to przecieć badziew, czy ktoś tego będzie słuchać tego nie da sie słuchać, Zostwacie to tak jak było nie dodawajcie jakichś anty-gwiazd do rapu, bo nic z tego nie będzie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gregorr Re: Rap na salonach IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.10.03, 12:41 Trochę siędziwie Gazecie, żę tak przeżywa duet Kukulskiej z Tede. Przecież ona była lansowana jako polska gwiazda muzyki soul, a teraz takie duety soul+rap/hip hop sąbardzo modne w USA. wystarczy włączyć MTV. Kukulska nie chce być gorsza od np Jennifer Lopez. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Deepgrey Re: Rap na salonach IP: 217.96.7.* 14.10.03, 15:57 Wielkie halo rap na salonach na swiecie jest tam od dwoch dekad!!!! Jak bedzie wiecej dobrego hip hopu to wiecej go bedzie na salonach. A tak wogole co to jest salon? Czy to "Rap kanciapa" z dwona beztalenciami WSZ i CNE? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fan Re: Rap na salonach IP: *.stacje.agora.pl 14.10.03, 18:07 czytam te posty i plakac mi sie chce, bo ich autorzy o hh wiedza jeszcze mniej, niz autor tego gniota - sankowski. tede mial ochote zrobic taki kawalek i zrobil i krytykowac go za to moze tylko idiota. nie ma w jego zwrotkach ani jednego rymu, do ktorego mozna sie przyczepic. ale: recenzenci nosem beda krecic. mial racje. a tedziunio wyprzedza innych raperow o kilka dlugosci. sam slucham rapu od 96'. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Forumowy zakalec Re: Rap na salonach IP: *.chomiczowka.net.pl 16.10.03, 22:19 Gość portalu: fan napisał(a): > tede mial > ochote zrobic taki kawalek i zrobil i krytykowac go za to moze > tylko idiota. nie ma w jego zwrotkach ani jednego rymu, do > ktorego mozna sie przyczepic. O! I to są rzeczowe argumenty!!! YEAH!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka Re: Rap na salonach IP: 62.233.172.* 14.10.03, 18:14 To chyba jasne: Kukulska spiewa z Tede za tej samej zasadzie, co artystki takie jak J.Lo albo Blu Cantrell z raperami, z pozytywnym skutkiem dla obu stron... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obi Re: Rap na salonach IP: *.telkab.pl / 10.0.2.* 14.10.03, 19:15 panie robercie co pan kur*a wiesz o hip hopie hehe ja jak się nie znam to nie mam nic do powiedzenia . trochę tam faktów jest ale niektóre rzeczy które wynikają z twojej obserwacji są mocno przekręcone i wkurzam sie ze dzieciaki czytaja takie rzeczy i mysla tak jak pan o hip hopie takze morda nastepnym razem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arkadiusz26 myślę,że warto ponawijać na temat h-h IP: 213.199.233.* 16.10.03, 11:45 myślę więc jestem: polski hip-hop staje się dla wielu młodych ludzi Wielkim Sprzeciwem wobec naszego cholernie "połamanego" systemu. Warto podjąć dyskusje na temat poczynań rodzimych polityków, o codziennych problemach szarej jednostki , krótko mówiąc o Nas! I jeśli jest to prawda- to jeśli Owal czy Mezo lub Peja podłoży fajny podkładzik - jest odjazd ukazany "salonom" w sposób dla nas odpowiedni! Siema. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luukasz4 Re: myślę,że warto ponawijać na temat h-h IP: *.stud.uni-goettingen.de 16.10.03, 20:02 Czy ktos widział kiedys hip hopowca z dlugimi włosami? Odpowiedz Link Zgłoś
nierymek Re: myślę,że warto ponawijać na temat h-h 16.10.03, 22:14 no ja widziałem na ten przykład. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spike27 Re: Rap na salonach IP: *.bater.net.pl / 217.97.221.* 18.10.03, 03:45 ...a ja myślę, że hh to syf, pieprzenie do mikrofonu o jaraniu, tandetna odmiana disco polo dla mass...jednym słowem kupa gówna zroboina przez "amerykańckich intelekualistów z Bronxu", którą na siłę chcą zmałpować polskie beztalencia na każdym z osiedli widząc w tym szansę na pokazanie się w świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gutek Re: Rap na salonach IP: serwer:* / 192.168.2.* 27.10.03, 16:51 co to za bzdury wypisujecie!!!??? nic nie wiecie o tej muzyce a tym bardziej o samych raperach. Lepiej porównajcie sobie hajs jaki dostają hip-hopowcy za płyte a pseudo gwiazdki popu czy inne tam. hehe Peja zaangażowany w media itd. on musi to przeczytać, nie oszukujmy się narazie kase na rapie zbijają tzw. przylepy czyli typy od marketingu itd. Odpowiedz Link Zgłoś