30.10.03, 10:03
Dzieńdobry.

Uwielbiam brzmienie tego instrumentu w muzyce rockowej. Jednak dzisiaj jest
on wykorzystywany przez zespoły niezwykle rzadko. Ogólnie nadeszły ciężkie
czasy dla rozbudowanego instrumentarium, czyżby muzykom zabrakło inwencji? A
może umiejętności do komponowania ciekawych utworów z udziałem organów,
saxofonu, skrzypiec, cymbałów, przeszkadzajek itp., itd., etc.? Przełom lat
60/70 obfitował w bogate aranżacyjnie formacje ale to se ne vrati. sad

Do moich ulubionych "fleciarskich" zespołów należą: Waterloo i
HISZPAŃSKOJĘZYCZNY - Lisker. Niestety, oba prawdopodobnie nagrały tylko po
jednej płycie. Możecie polecić mi inne bandy, w których flet odgrywa
niepoślednią rolę. Może coś z jazzu? Z góry dziekuję i pozdrawiam.

P.S. Jethro Tull znam! smile
Obserwuj wątek
    • Gość: luukasz4 Re: Flet. IP: *.humangenetik-med.Uni-Goettingen.de 30.10.03, 10:08
      oczywiscie Jethro tull. A takze np King Crimson, Camel, z polskich Republika
      • argus1 Re: Flet. 30.10.03, 10:25
        Przede wszystkim przepiekne brzmienie fletu w holenderskim zespole Focus.
        • sonofmoonshine Re: Flet. 30.10.03, 10:31
          argus1 napisał:

> Przede wszystkim przepiekne brzmienie fletu w holenderskim zespole Focus.

Ah, znam, znam - wyleciało mi z głowy. smile Chodzi mi raczej o jakieś zupełnie
          zapomniane rarytasy, coś nowszego (tu niestety jestem strasznie słaby a może
          jednak warto posłuchać czegoś współczesnego? smile) oraz jazzowych (tutaj jestem
          zupełna noga!)wirtuozów instrumentu, o ile tacy istnieją? smile

• argus1 Re: Flet. 30.10.03, 10:42
            sonofmoonshine napisał:
            > Chodzi mi raczej o jakieś zupełnie zapomniane rarytasy

Dużo fletu masz na płytach:
            Nosferatu
            2066&Then
            Samurai
            East of Eden
            Caravan
            Tonton Macoute
            • sonofmoonshine Re: Flet. 30.10.03, 10:52
              argus1 napisał:

> Dużo fletu masz na płytach:
              > Nosferatu
              > 2066&Then
              > Samurai
              > East of Eden
              > Caravan
              > Tonton Macoute

O, to, to - nie znam twórczości Samuraia! Japończycy? smile Gdzie toto można
              nabyć lub posłuchać? Pozostałe słyszałem - Nosferatu i 2066 - absolutna
              krautrockowa klasyka (to drugie to moim zdaniem muzyczna poezja!), East Of
              Eden - jednak mało fletu (Dave Arbus raczej woli violinsmile), Caravan -
              wiadomo, Tonton Macute - rewelacja, ale trochę mięciutkie (bliżej jazzu niż
              rocka). Widzę, że masz podobne zainteresowania! smile Nie wiesz (a może ktoś
              inny wie?), czy jest jakaś fajna stronka progresywna (60/70) w necie?
              Najlepiej z MP3. smile
              • argus1 Re: Flet. 30.10.03, 12:30
                sonofmoonshine napisał:
                > Nie wiesz (a może ktoś inny wie?), czy jest jakaś fajna stronka progresywna
                >(60/70) w necie?

Jest bardzo dobra encyklopedia rocka - www.gepr.net - polecam tam zajrzeć.
                Samurai nagrali tylko jeden album w 1971 - muzyka bardzo dojrzała i
                piękna.Zespół z tego co pamiętam - angielski. Klimatem kojarząca się właśnie z
                Tonton Macoute.
                Dopiero teraz zauważyłem, że wspomniałeś o Waterloo - znakomity zespół!
                Niestety zespół tylko jednej - ale wybitnej plyty. Krótkie utwory - ale ile się
                w nich dzieje. Belgowie udowadniają, że też potrafią grać rocka.
                A w innym wątku wspomniałeś o Bakerloo - cóż... Ta płyta to także
                cudo.Porywające rzeczy wyczynia gitarzysta.
                A co do zdobywania płyt - polecam sklep Leśniewskiego na Nowym Świecie w Wa-
                wie... Tylko ostrzegam co do cen smile
                • Gość: Lukas Re: Flet. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.03, 16:36
                  Z tych starych i malo znanych to polecam zespol Out Of Focus - on tez sporo
                  fletu uzywali.
                  • argus1 Re: Flet. 30.10.03, 19:57
                    Gość portalu: Lukas napisał(a):

> Z tych starych i malo znanych to polecam zespol Out Of Focus - on tez sporo
                    > fletu uzywali.

Rzeczywiście- znam pierwsze trzy płyty. Wszystkie mi się bardzo podobają, a
                    takie "Blue Sunday Morning" z drugiej płyty- to jeden z moich ulubionych
                    utworów wogóle.
                    • Gość: Lukas Re: Flet. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.03, 10:58
                      argus1 napisał:

>
                      > Rzeczywiście- znam pierwsze trzy płyty. Wszystkie mi się bardzo podobają, a
                      > takie "Blue Sunday Morning" z drugiej płyty- to jeden z moich ulubionych
                      > utworów wogóle.

Tak ,plyty sa swietne,naprawde klasyka rocka."God save the Queen,cried Jesus"
                      z pierwszej plyty to z kolei moj faworyt.
                      • argus1 Re: Flet. 31.10.03, 11:28
                        Gość portalu: Lukas napisał(a):

> argus1 napisał:
                        >
                        > >
                        > > Rzeczywiście- znam pierwsze trzy płyty. Wszystkie mi się bardzo podobają,
                        > a
                        > > takie "Blue Sunday Morning" z drugiej płyty- to jeden z moich ulubionych
                        > > utworów wogóle.
                        >
                        > Tak ,plyty sa swietne,naprawde klasyka rocka."God save the Queen,cried
                        Jesus"
                        > z pierwszej plyty to z kolei moj faworyt.

Żal tylko czasami dupę ściska - że te płyty nie są tak znane jak choćby Led
                        Zeppelin czy Pink Floyd - a naprawdę zasługują. No cóż. Takie życie sad
                        • Gość: Lukas Re: Flet. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.03, 11:59
                          argus1 napisał:

>
                          > Żal tylko czasami dupę ściska - że te płyty nie są tak znane jak choćby Led
                          > Zeppelin czy Pink Floyd - a naprawdę zasługują. No cóż. Takie życie sad

Tak ,ale z drugiej strony....fajnie jest sluchac plyt i miec swiadomosc ,ze
                          malo kto o nich wie (tzn. sa malo znane w porownaniu do Led Zeppelin czy Pink
                          Floyd,ale pare tysiecy kolekcjonerow na swiecie jednak jest).
      • baky Re: Flet. 30.10.03, 10:28
        W jazzie Hubert Laws,Herbie Mann, Steve Kujala, wiekszosc saksofonistow siega
        po flet, ale jako instr. wiodacy tylko tych dwoch gostkow kojarze.
    • pytajnick Re: Flet. 30.10.03, 17:14
      polecam solową płytke Theo Travisa - znany z występów w Gong i udzielania się
      na płytach no-man i Porcupine Tree, wydał tez masę solowych rzeczy (w tym sporo
      jazzu na saksofonie), ostatnio zabrał się intensywnie za flet i nagrał pełną
      płytkę na której (na żywo) zapętla ścieżki fletu i tworzy prześliczne
      ambientowe tekstury - dłuższa recenzja jest na www.caladan.art.pl

wczoraj wyszła jego nowa płytka z jakimś panem, mam nadzieję że wkrótce uda mi
      się do niej dotrzeć, bo "Slow Life" o której pisałem powyżej to jedna z
      najpiękniejszych płyt tego roku.

pozdr
      exodus
      • pizmak31 Re: Flet. 31.10.03, 12:24
        A mnie sie Republika przypomniala. Kurcze, flet w Smierc w bikini,
        polaczony z namietnym glosem GC, do dzisiaj we mnie dreszcze budzi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka