Dodaj do ulubionych

Apel do Redaktora Weissa

21.11.03, 15:31
Szanowny Panie Redaktorze! Jestem Pana idolem od dawien dawna. Cenię Pańską
wiedzę i rzetelność. Pana artykuły i wywiady czytam z zapartym tchem. Są one
ozdobą polskiego dziennikarstwa muzycznego. Pana Wielka Rock Encyklopedia to
dla mnie niemal Biblia.
No właśnie. Panie Redaktorze, ja wiem, że było ciężko. Że trzeba było użerać
się z 4Mediami, przeżyć upadek Tylko Rocka i odrodzenie w postaci Teraz
Rocka. Zdaję sobie sprawę, że trzeba było zanalizować wszystkie utwory Pink
Floyd oraz Rogera Watersa. To dzieło zbożne i potrzebne. Wiem, nie było
łatwo i pracy było huk! Ale tak naprawdę g... mnie to obchodzii! leż można,
do cholery, czekać na następne tomy tejże Encyklopedii??? Ileż było
przekładanych terminów i złudnych nadziei? Trzy lata już czekam i moja
cierpliwość właśnie przekracza swoje granice. Do k... nędzy, może wreszcie
wziąłby się Pan do roboty!!!

Z poważaniem
Wierny Czytelnik

PS. Miałem nadzieję, że Mikołaj przyniesie mi tę książkę pod choinkę w roku
2001, 2002 i teraz, w 2003. Ale chyba się nie zanosi...
Obserwuj wątek
    • miecio4 Re: Apel do Redaktora Weissa 21.11.03, 15:57
      cze67 napisał:

> Szanowny Panie Redaktorze! Jestem Pana idolem od dawien dawna.

To nieprawda Panie Redaktorze!!! Cze67 kłamie! To ja jestem Pana idolem!
      • cze67 Re: Apel do Redaktora Weissa 21.11.03, 16:02
        Oj, mieciu, mieciu. Toć to już trzecia edycja Idola. Ja byłem pierwszym, Ty
        drugim, a kto trzecim jeszcze nie wiadomo.
      • michalgajzler Re: Apel do Redaktora Weissa 21.11.03, 16:06
        miecio4 napisał:

> cze67 napisał:
        >
        > > Szanowny Panie Redaktorze! Jestem Pana idolem od dawien dawna.
        >
        >
        >
        > To nieprawda Panie Redaktorze!!! Cze67 kłamie! To ja jestem Pana idolem!

Ktokolwiek jest kogokolwiek idolemwink) (ktokolwiek byłby czyimkolwiek idolem<-
        wersja alternatywna, nie mogę się zdecydowaćwink), ale red. Weiss mógłby w końcu
        wydać pozostałe tomy encyklopedii...
        • jonyszko Re: Apel do Redaktora Weissa 21.11.03, 17:47
          PODPISUJE SIE DWIEM REKOMA POD TYM APELEM.

Tez czekam, czekam i krew mnie zalewa. Tym bardziej, ze poprzednie dwa tomy
          sprzedalem w antykwariacie, aby miec na nowa, ulepszona..itd. wersje, a tu nic.
          Stoi opasle tomiszcze, ale tylko do litery E. A przeciez jest jeszcze tyle
          literek i tylu wykonawcow. A szukanie w internecie czasami dobija, bo ile stron
          www, tyle pogladow.
          Ja wiem, ze to ciezka praca, ale zeby tyle lat czekac.
          Do roboty p. redaktorze!! Do roboty!
    • Gość: aasiek Re: Apel do Redaktora Weissa IP: *.bialystok.cvx.ppp.tpnet.pl 21.11.03, 17:43
      Od kiedy wygrałam trójke w totolotka,mam cichą nadzieję,że kiedys uda mi się
      wygrać więcej.I wtedy będzie mnie stać na kilka tomów ww.encyklopedii.
      Panie Weiss,umówmy sie:ja zaczynam grać,a Pan zacznie pisać dalszy ciąg...
    • nierymek Re: Apel do Redaktora Weissa 21.11.03, 17:47
      to pewnie taka sama akcją, jaką odstawił Mickiewicz z Dziadami.
    • jmarr Re: Apel do Redaktora Weissa 21.11.03, 18:41
      Ale przecież biedny pan redaktor robi to wszystko z troski o czytelników. Za
      każdym razem jak mu się wydaje, że opisał już wszystkie zespoły i już chce
      nieść materiał do druku, to mu zaraz powstają jakieś nowe bendy. Strasznie ich
      dużo i zwykle na początku mają The więc trzeci tom od razu sprawy nie załatwi.
      • Gość: aasiek Re: Apel do Redaktora Weissa IP: *.bialystok.cvx.ppp.tpnet.pl 21.11.03, 21:08
        Skoro zatrzymał się przy E,to zespoły na "The" chyba nie powinny mu
        przeszkadzaćwink?Przynajmniej na razie...
      • Gość: Vulture Re: Apel do Redaktora Weissa IP: *.chomiczowka.net.pl 21.11.03, 21:09
        Pytałem ostatnio - najbliższe plany to DRUGA POŁOWA 2004. ze, napisz inny list
        do Św. Mikołaja.
        • cze67 Re: Apel do Redaktora Weissa 21.11.03, 21:45
          Gdzieś w czerwcu napisałem list do Teraz Rocka z pytaniem o dlaszy ciąg
          Encyklopedii. Odpowiedzieli mi w tym sensie, że red. Weiss zapewnia, iż
          książka ukaże się w drugiej połowie roku. Którego? - spytałem. Myślałem, że to
          fajny żart. A to straszliwa prawda...

Acha, na to pytanie już nie otrzymałem odpowiedzi.
          • vulture Re: Apel do Redaktora Weissa 21.11.03, 21:52
            Ja się regularnie dopytuję kogoś z wydawnictwa po prostu...
            • Gość: abra_kadabra Re: Apel do Redaktora Weissa IP: *.chello.pl 22.11.03, 02:54
              vulture napisał:

> Ja się regularnie dopytuję kogoś z wydawnictwa po prostu...

ach to Ty wczoraj zamiast myc podlogi stales z karteczka z pytaniami do
              redaktora? cholera, bierz sie chlopie za robote, bo nie jestesmy az tacy
              cierpliwi. jeszcze raz na odpieprz sie umyjesz podloge, a drugiej szansy w tym
              biznesie nie dostaniesz.
    • Gość: nieweiss Problem tkwi w tym, ze... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 22.11.03, 01:21
      ... encyklopedie trzeba przetlumaczyc z angielskiego, bo przeciez to nie jest
      weissa dzielo, tylko gwizdniete i szmuglniete na polski.
      niestety, w oryginale nie bylo ani slowa o tym skad sie wzielo wiadomosci, bo
      weiss zyje zludzeniem, ze ktos uzna iz to jest jego wiedza.
      tymczasem jest to mozolnie spisane z kilku innych ancyklopdii zbiorowisko
      hasel.
      takie encyklopedie wychadza na zachodzie co 2- 3 lata.
      za jakis rok pojawia sie wiec aktualne wydania, wtedy weiss je kupi,
      przetlumaczy i wyda jako swoje ponownie.
      wiec nie czepiaj sie tylko pokornie czekaj.
      • cze67 Re: Problem tkwi w tym, ze... 22.11.03, 09:12
        Gość portalu: nieweiss napisał(a):

> ... encyklopedie trzeba przetlumaczyc z angielskiego, bo przeciez to nie
        jest
        > weissa dzielo, tylko gwizdniete i szmuglniete na polski.
        > niestety, w oryginale nie bylo ani slowa o tym skad sie wzielo wiadomosci,
        bo weiss zyje zludzeniem, ze ktos uzna iz to jest jego wiedza.
        > tymczasem jest to mozolnie spisane z kilku innych ancyklopdii zbiorowisko
        > hasel.
        > takie encyklopedie wychadza na zachodzie co 2- 3 lata.
        > za jakis rok pojawia sie wiec aktualne wydania, wtedy weiss je kupi,
        > przetlumaczy i wyda jako swoje ponownie.
        > wiec nie czepiaj sie tylko pokornie czekaj.

Moim zdaniem, to co napisałeś, to zwyczajne pierdoły.
    • Gość: abra_kadabra Re: Apel do Redaktora Weissa IP: *.chello.pl 22.11.03, 02:59
      Szanowny Panie Redaktorze! Jestem Pana idolem od dawien dawna. Cenię Pańską
      > wiedzę i rzetelność. Pana artykuły i wywiady czytam z zapartym tchem. Są one
      > ozdobą polskiego dziennikarstwa muzycznego. Pana Wielka Rock Encyklopedia to
      > dla mnie niemal Biblia.
      > No właśnie. Panie Redaktorze, ja wiem, że było ciężko. Że trzeba było użerać
      > się z 4Mediami, przeżyć upadek Tylko Rocka i odrodzenie w postaci Teraz
      > Rocka. Zdaję sobie sprawę, że trzeba było zanalizować wszystkie utwory Pink
      > Floyd oraz Rogera Watersa. To dzieło zbożne i potrzebne. Wiem, nie było
      > łatwo i pracy było huk! Ale tak naprawdę g... mnie to obchodzii! leż można,
      > do cholery, czekać na następne tomy tejże Encyklopedii??? Ileż było
      > przekładanych terminów i złudnych nadziei? Trzy lata już czekam i moja
      > cierpliwość właśnie przekracza swoje granice. Do k... nędzy, może wreszcie
      > wziąłby się Pan do roboty!!!
      >
      > Z poważaniem
      > Wierny Czytelnik

koles. przeczytaj sobie jeszcze raz co powyzej "nagrzmociles" i wez sie
      zastanow czy Ci cos nie dolega. takie grafomanskie i kretynskie bzdury chyba w
      inteligentnym umysle powstac nie moga, wiec moze sie zastanowisz...
      a ten apel to brednia. myslisz, ze tu redaktor zaglada? wez sobie na
      wstrzymanie chlopie.
      >
      > PS. Miałem nadzieję, że Mikołaj przyniesie mi tę książkę pod choinkę

ile ty masz lat? 5? 10?
      • cze67 Re: Apel do Redaktora Weissa 22.11.03, 08:38
        Gość portalu: abra_kadabra napisał(a):

> ile ty masz lat? 5? 10?

15!!!
        • Gość: Vulture o, beznadzieja is back IP: *.chomiczowka.net.pl 22.11.03, 08:57
          Beznadziejo, JA nie muszę stać z karteczką w kolejce do redaktora.
          • Gość: abra_kadabra Re: o, beznadzieja is back IP: *.chello.pl 23.11.03, 03:30
            ach Marcinku!
            Zabawny z Ciebie chłopak. Ja nie mam rozdwojenia jażni i póki co jaja sobie z
            Ciebie robię. Ciekawe kiedy sie wreszcie zorientujesz, ze skadinad sie znamy.
            Pozdro dla Ilhana, ktory chyba tez za bardzo nie jarzy (tak to sie pisze?).
            Biedna ta laska, ktora tu niechcacy poniewieracie. Pomyslcie troche mozgownica
            zanim zaczniecie bablac.
            Pozdro.
            • vulture przejdźmy do meritum 23.11.03, 08:41
              Co do zarzutów kogoś tam wyżej, że nie jest to dzieło red. Weissa: sądzę, że
              red. Weiss jest osobą na tyle znaną, a encyklopedia wydawnictwem na tyle
              wyjątkowym, że głupotą byłoby z jego strony przepisywanie czegoś i niepodawanie
              źródła - nie jest to w końcu jakiś denny gryzipiórek, pisujący do podrzędnej
              gazetki studenckiej, tylko mimo wszystko wieloletni dziennikarz muzyczny. Sam
              nie przepadam za sposobem, w jaki np. przeprowadza wywiady, ale braku
              fachowości zarzucić mu nie można. W pierwszym tomie encyklopedii wymienił
              muzyków, którym dziękuje za udzielenie wywiadów (rozumiem, że część to wywiady
              z "TR", niemniej jednak to red. Weiss je przeprowadzał, więc czemu ma ich nie
              wykorzystywać). Poza tym wiadomo, iż wydawnictwo takie jest pewnego rodzaju
              kompilacją faktów, a nie tworem własnym, bo red. Weiss nie wymyśla życiorysów
              muzykom, ani dyskografii, tylko je streszcza. A nie widzę powodu, dla którego
              nie miałby napisać kilku słów o wykonawcy sam, zwłaszcza, że jest zdolnym
              dziennikarzem.

Pozdrawiam

P.S. "Laska" to ktoś ładny.
      • ilhan Re: Apel do Redaktora Weissa 22.11.03, 10:27
        Gość portalu: abra_kadabra napisał(a):

> koles. przeczytaj sobie jeszcze raz co powyzej "nagrzmociles" i wez sie
        > zastanow czy Ci cos nie dolega. takie grafomanskie i kretynskie bzdury chyba
        w
        > inteligentnym umysle powstac nie moga, wiec moze sie zastanowisz...
        > a ten apel to brednia. myslisz, ze tu redaktor zaglada? wez sobie na
        > wstrzymanie chlopie.

> ile ty masz lat? 5? 10?

Cześć Nadzieja! Miło Cię znowu widzieć na forum! Pozdr. dla PERa!
        • Gość: kosiak Uwaga dla nieweissa IP: *.debniki.sdi.tpnet.pl 23.11.03, 11:02
          Nie chce mi sie rozpisywac wiec krotko. Kiedys mialem okazje poprawiac
          merytorycznie Wielka Encyklopedie Rockowa Guinnessa - wielotomowe dzielo
          okrzyczane jako hiper-, super- i wychwalane pod niebiosa we wszelkich
          zachodnich publikacjach. Tylu bledow to ja dawno nie widzialem i nawet nie chce
          mi sie tu przytacvzac przykladow (nooo w autorow np. Roger Taylor byl basista
          Queen). Gdy wydawca angielski spytal dlaczego polski przeklad encyklopedii nie
          ukazuje sie tak dlugo, wyslalem kilka stron ze spisanymi bledami. Anglicy byli
          oburzeni, ze jakis tam polaczek smie twierdzic, ze w ich DZIELE sa bledy. Na
          tym tle autentyczne dzielo Wieslawa Weissa, to jest po prostu jedyne w swoim
          rodzaju cudo, ktore powinno zostac przetlumaczone na wszystkie jezyki swiata,
          rzetelne, praktycznie bez bledow, itp. Owszem Weiss korzystal z wielu zrodel,
          bo tak czyni kazdy autor kazdej encyklopedii, ale wszystkie dane analizowal i
          na pewno wielokrotnie poprawial. A do tego wspaniale uzupelnil o wiadomosci
          pozyskane z wywiadow, ktorych setki przeprowadzil.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka