Dodaj do ulubionych

Najbardziej kontrowersyjne wydarzenia w dziejach..

12.12.03, 11:31
... muzyki rockowej i nie tylko rockowej. Te wzbudzajace u Was najwiecej
emocji, najwieksze, najbardziej dzikie dyskusje, rozczarowanie, wielki smutek
lub ogromna wesolosc. To tak a propos watku o "Born Again".

Na razie przychodzi mi do glowy:

- Rozpad The Beatles (wiadomo).
- Fish odchodzi z Marillion (ze szkoda dla obu stron) a na jego miejsce
przybywa niejaki Steve Hogarth (ze szkoda dla sluchaczy).
- Porazka komercyjna znakomitej plyty Genesis "Calling All Stations" i
wyrzucenie w zwiazku z tym z zespolu dobrego wokalisty Raya Willsona przez
panow Banksa i Rutheforda. Frajerzy!
Obserwuj wątek
    • ihopeyouwilllikeme Re: Najbardziej kontrowersyjne wydarzenia w dziej 12.12.03, 12:06
      cze67 napisał:

> - Porazka komercyjna znakomitej plyty Genesis "Calling All Stations" i
      > wyrzucenie w zwiazku z tym z zespolu dobrego wokalisty Raya Willsona przez
      > panow Banksa i Rutheforda. Frajerzy!

Jedyna płyta Genesis która mi się podoba. Jedyny wokalista Genesis którego
      głosu mogę słuchać bez odruchu wymiotnego. Też jestem zły.
      • ihopeyouwilllikeme Re: Najbardziej kontrowersyjne wydarzenia w dziej 12.12.03, 12:08
        Ja bym jeszcze dodał odejście Rogera Watersa z Pink Floyd
    • Gość: luukasz4 Re: Najbardziej kontrowersyjne wydarzenia w dziej IP: 134.76.134.* 12.12.03, 12:10
      -Konflikt w Pink Floyd i trwajacy od ponad 20 lat spor, nie pozwalajacy nam
      cieszyc sie nowymi wspolnymi plytami panow Gilmoura, Watersa, Wrighta i Masona.
      -Koniec the Police, Dire Strasits i paru innych wielkich kapel (ich liderzy
      sami osiagneli juz znacznie mniej,odnosi sie to zwlaszcza do tego drugiego).
      - Smells like teen spirit Nirvany- pamietam, ze gdy uslyszalem to po raz
      pierwszy w liscie przebojow programu trzeciego odnioslem wrazenie ze jest to
      cos TOTALNIE nowego i innego od dotychczas znanej muzyki. To uczucie nie
      pojawilo sie juz u mnie nigdy z takim natezeniem.
      • cze67 Re: Najbardziej kontrowersyjne wydarzenia w dziej 12.12.03, 12:17
        Na Sylwestra, gdy Smels sie tylko pojawilo, kumpel przez cala imreze puszczal
        tylko ten jeden utwor. Nikomu sie nie znudzilo. To bylo cos niezwyklego.
        • ihopeyouwilllikeme Re: Najbardziej kontrowersyjne wydarzenia w dziej 12.12.03, 12:18
          cze67 napisał:

> Na Sylwestra, gdy Smels sie tylko pojawilo, kumpel przez cala imreze puszczal
          > tylko ten jeden utwor. Nikomu sie nie znudzilo. To bylo cos niezwyklego.

No popatrzcie, a ja go tak nie cierpię...
          • Gość: luukasz4 Re: Najbardziej kontrowersyjne wydarzenia w dziej IP: 134.76.134.* 12.12.03, 12:22
            To nic, kiedys znajomy udowadnial mi, Ze Nirvana stworzyla calkiem nowy typ
            harmonii- konkretnie chodzilo mu o to, ze grane przez nich akordy nie byly ani
            durowe, ani molowe, ale ze bylo to cos...posredniego. Rozumiecie?
            • ihopeyouwilllikeme Re: Najbardziej kontrowersyjne wydarzenia w dziej 12.12.03, 12:25
              Gość portalu: luukasz4 napisał(a):

> To nic, kiedys znajomy udowadnial mi, Ze Nirvana stworzyla calkiem nowy typ
              > harmonii- konkretnie chodzilo mu o to, ze grane przez nich akordy nie byly
              ani
              > durowe, ani molowe, ale ze bylo to cos...posredniego. Rozumiecie?

Tak, tak, doskonale rozumiem Twojego znajomego, sam też kiedyś przechodziłem
              przez ten etap, nie martw się, po pewnym czasie to mija smile
      • agata_edziecko Re: Najbardziej kontrowersyjne wydarzenia w dziej 12.12.03, 14:00
        A ja jestem opóźniona (nie w rozwoju mam nadzieję, ale w zapoznawaniu sie z
        niektórymi kluczoywmi, zdaję sobie sprawę, zjawiskami muzycznymi) i dopiero
        teraz zajęła się Nirvaną. Posłuchałam sobie w sklepie płyty Nirvana i Unplugged
        i kupiłam na razie tę drugą. A znajoma mi powiedziała, że co ja w ogóle
        zrobiłam, to w ogóle nie jest Nirvana. Że dla fanów Nirvany ta płyta nie
        istnieje. Mnie się podoba, ale chcę zapytać fachowców, czy miała rację?

A dzisiaj po raz pierwszy słuchałam Massive Attack i ... zawsze myślałam, że to
        jakiś metal w wydaniu mega, a to taka klimatyczna muza. Fajne.

Co do wątku głównego, to ja bym napomknęła o śmierci Johna Lennona.

• Gość: luukasz4 Re: Najbardziej kontrowersyjne wydarzenia w dziej IP: 134.76.134.* 12.12.03, 14:58
          A co do pytania o unplugged. Nie jestem wielkim zdeklarowanym fanem Nirvany,
          ale sposrod ich plyt najczesciej slucham Nevermind i Unplugged wlasnie. I
          uwazam ze ta druga tylko nieznacznie ustepuje tej pierwszej
          P.S. A c o ta za plyta pt Nirvana?
          • agata_edziecko Re: Najbardziej kontrowersyjne wydarzenia w dziej 12.12.03, 15:00
            Ups, miałam na myśli Nevermind.
      • ilhan Re: Najbardziej kontrowersyjne wydarzenia w dziej 12.12.03, 19:58
        Gość portalu: luukasz4 napisał(a):

> - Smells like teen spirit Nirvany- pamietam, ze gdy uslyszalem to po raz
        > pierwszy w liscie przebojow programu trzeciego odnioslem wrazenie ze jest to
        > cos TOTALNIE nowego i innego od dotychczas znanej muzyki. To uczucie nie
        > pojawilo sie juz u mnie nigdy z takim natezeniem.

A ja pamiętam że gdy pierwszy raz usłyszałem ten utwór w tych samych
        okolicznościach, zastanawiałem się tylko "skąd ja to k... znam..." wink
        • ilhan Rozwinę 12.12.03, 20:01
          ilhan napisał:

> A ja pamiętam że gdy pierwszy raz usłyszałem ten utwór w tych samych
          > okolicznościach, zastanawiałem się tylko "skąd ja to k... znam..." wink

Podobne uczucie towarzyszy mi czasem przy pierwszych odtworzeniach takich
          niezapomnianych klasyków - wiecie, jesteście pewnie że to ten pierwszy raz, ale
          ciągle Was gryzie czy aby na pewno, bo melodia jest tak znajoma, jakbyście
          słuchali tego od dziecka...
          Nie wiem czy wyraziłem się jasno smile

Miałem tak m.in. z:
          Smells...
          This Charming Man - The Smiths
          Here Comes Your Man - Pixies
          Live Forever - Oasis
          Train In Vain - The Clash
          Ziggy Stardust - David Bowie
          zapewne z wieloma kawałkami Beatlesów...
          • Gość: luukasz4 Re: Rozwinę IP: 134.76.134.* 15.12.03, 14:06
            A ja gdy pierwszy raz uslyszalem strawberry fields forever mialem wrazenie ze
            to piosenka doskonale mi znana, wywolujaca niesamowite skojarzenia z
            dzecinstwem, z samym poczatkiem, po prostu esencja.
    • Gość: callsign Re: Najbardziej kontrowersyjne wydarzenia w dziej IP: *.crowley.pl 12.12.03, 15:16
      do dziś męczy mnie pytanie: dlaczego zespół ich3 nie wygrał eurowizji'03 ? ? wink
      • manana Re: Najbardziej kontrowersyjne wydarzenia w dziej 12.12.03, 16:36
        Gość portalu: callsign napisał(a):

> do dziś męczy mnie pytanie: dlaczego zespół ich3 nie wygrał
        eurowizji'03 ? ? ;-
        > )
        I bardzo dobrze, że nie wygrał. Ich Troje jest beznadziejne.
        • agata_edziecko Re: Najbardziej kontrowersyjne wydarzenia w dziej 12.12.03, 19:51
          uuuu, bardzo śmiała teza... wink
          • Gość: Kuba Re: Najbardziej kontrowersyjne wydarzenia w dziej IP: w3cache.* / 195.150.72.* 15.12.03, 22:44
            Wyczyny blackmetalowej zgrai kretynów w Norwegii na początku lat 90'-
            zabójswa,palenie kościołów i tym podobne akty głupoty bandy umalowanych
            kretynów,która chciała pokazać,jaka to jest zajebiście zła.
            • martolka Re: Najbardziej kontrowersyjne wydarzenia w dziej 16.12.03, 00:53
              heh, pamiętam to.

no i dodam swoje kontrowersyjne acz oczywiste wydarzenie: odejście Blixy z Bad
              Seeds, i może jeszcze nagranie Nocturamy wg nowego harmonogramu rozkładu dnia
              pracy Nicka Cave'a, który zapomniał, że nie pracuje na akord przy taśmie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka