13.04.05, 21:26
Chciałam się dowiedzieć od osób, które były na wakacjach w Bługarii jak tam
jest? Wybieram się do tego kraju w tym roku i zupełnie nie wiem co to za
kultura i jak się przygotować do urlopu. Mam zamiar jechać z biura "Adriatyk"
czy ktoś wie coś na temat usług proponowanych przez tą instytucję. Pytam bo
zaproponowana cena za pobyt 10 dniowy jest bardzo niska
Obserwuj wątek
    • Gość: aga76 Re: Bługaria IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.05, 23:31
      obawiam sie ze nikt tobie nie pomoze... osobiscie nie znam nikogo kto by byl
      w "bługarii"
      bylam trzy razy ale w Bułgarii... moze lepiej zostan w wakacje w domu i naucz
      sie ortografii???
      pozdrawiam
      • Gość: SaM Re: Bługaria IP: *.zeto.olsztyn.pl / *.zeto.olsztyn.pl 14.04.05, 10:04
        aga76 cóż to za zgryźliwość, zwykła literówka w tekscie ... Jeśli nie chcesz
        powiedzieć to wogóle nie pisz. Pozdrawiam
      • agnjac Re: Bługaria 14.04.05, 11:48
        Dziewczyno chyba brakuje ci witamin na wiosnę. Nie chcę pomocy od osoby która
        najwyraźniej uważa się za ideał zapatrzony w siebie, może życie Cię czegoś
        nauczy "pani idealna". Resztę pozostawiam bez komentarza.

aga
        • Gość: bysia Re: Bługaria IP: *.sg.gov.pl / 195.116.32.* 14.04.05, 12:29
          hej, byłam w Bułgarii, ale ponad 10 lat temu więc pewnie od tego czasu sporo
          się tam pozmieniało..
          z tego co pamiętam, to piękne piaszczyste plaze i różne ciekawe zabytki, byłam
          niedaleko Warny...nie wiem jak tam teraz wygląda..na pewno trzeba wybrać jakis
          dobry hotel..najlepiej z własną plażą czy coś..wtedy jak byłam, to miejsca
          pozahotelowe były doś zaniedbane i brudne:((
          ale zaznaczam, że nie powinnaś się tym sugerować, bo jednak to było dość dawno
          • Gość: maranka Re: Bługaria IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.05, 08:27
            byłam w Bułgarii miesiąc temu na nartach , ale tobie nie o to chodzi - prawda ?
            znam ten kraj b. dobrze / z pewnych względów rodzinnych / jeśli chodzi o morze
            to są miejsca przepiękne a są brzydsze - generalnie polecam ,bo dużo się tam
            zmieniło na lepsze , polecem kuchnię , rakijkę no i pogoda murowana a ceny dużo
            niższe niż gdzie indziej, jeśli jesteś nadal zaiteresowana -pisz na adres
            gazety - odp. na wszystkie pytania
            • agnjac Re: Bługaria 15.04.05, 09:13
              Dziękuję pięknie za informacje, może możesz polecić jakieś godne zobaczenia
              miejsca, bo poza leżeniem na plaży chciałabym zobaczyć jakieś zabytki a
              słyszałam, że kraj ten ma ich sporo. Skoro byłaś tam niedawno znasz też ceny to
              killka wskazówek mi się przyda.

Pozdrawiam serdecznie
              Aga
    • konrad.boryczko Re: Bługaria 15.04.05, 08:36
      Bylem w Bulgarii w 2002r. z corka, ktora miala wtedy rok i 4 miesiace. Kolo
      Warny, przed Zlotymi Piaskami. Wrazenia bardzo pozytywne. Uzyj wyszukiwarki
      forum, sporo na ten temat bylo swego czasu.
    • Gość: BOBO Re: Bługaria IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.05, 23:32
      W tym roku jade po raz trzeci do Bułgarii,polecam wyzywienie we własnym
      zakresie jest tanio i smacznie, srednio za obiad na dwie osoby placilismy ok 8-
      10 lewa czyli ok 25 zl ceny zblizone do naszych wszelkie trunki duzo tansze,
      zlote piaski i sloneczny brzeg najdrozsze w malych miejscowosciach duzo taniej
      ale tam trzeba jechac w sezonie bo od wrzesnia zamieniaja sie w wyludnione
      wioski. Jesli chodzi o wycieczki to prawie kazde biuro podrozy ma ten sam
      zestaw polecam Neseber,picnik i rejs po ropotamo.
    • Gość: michał_k Re: Bługaria IP: *.toya.net.pl 18.04.05, 21:40
      Byłem w Bułgarii w okolicach Burgas latem 2004 roku i bardzo sie zawiodłem.
      Na granicy po godzinie oczekiwania na przystąpienie do odprawy, musieliśmy
      opłacić sie kilku pogranicznikom. Jeden zażądal czekolady lub coli - to było
      śmieszne, więć ze zdziwoiną miną daliśmy mu co chciał. Drugi pobierał
      opłatędrogową, ale oczywiście zamiast na kwit, wybrral opcję do łapki.
      Niestety wszechoobecny brud był niewyobrażalny. Mieszkaliśmy w Carewie - śmieci
      leżały wszędzie - na ulicach, w krzakach, na plaży. Mało tego kelnerzy w
      restauracjach śmieci ze stołów - np. opakowania po czipsach, papierosach, itp.
      wyrzucali przez ogrodzenie na chodnik.
      Jedzenie takze raczej nie nastarjało optymistycznie. Dawniej Bułgaria słynęła
      choćby z pysznych wyrobów mleczarskich - teraz pozostał tylko wszechobecny
      Danone.
      Drogi straszne. Brak oznaczeń poziomych na jezdni, krzaki wzdłuż drogi, brak
      słupków odblaskowych, dziury, wystajace pręty z szosy, ciemno. Przejazd
      kilkudziesięciu kilometrów z Nesseberu do Carewa był jedną z najbardziej
      traumatycznych wycieczek (w nocy gdy właśnie te wszystkie udogodniena są
      potrzebne).
      Mile natomiat zaskoczyła nas Rumunia. Jeśli miałbym wybierać między tymi dwoma
      krajami - wybieram zdecydowanie Rumunię.
      • Gość: Ania Re: Bługaria IP: *.chello.pl 18.04.05, 22:28
        Odsyłam do www.bulgaricus.com całemu poswieconemu Bułgarii (jest też forum)
        • Gość: bogusia Re: Bługaria IP: *.master.pl 20.04.05, 22:04
          Byłam w ubiegłym roku w Bułgarii, w dzielnicy Złotych Piasków-Czajka,pozatym,że
          biuro podrózy się nie spisało(uważaj na open trawel-lepiej inne biuro) to sam
          kraj bardzo tani, czyste i ciepłe morze, bardzo tanio, jeden z ostatnich krajów
          gdzie polak może zaszaleć. Bułgaria dopiero się budzi po wielu latach uśpienia.
          Z dobrym biurem lub indywidualnie-polecam. Warto zobaczyć Neseber, Balczik.
          Złote Piaski przereklamowane, tłoczne.
    • loiterer Re: Bługaria 21.04.05, 10:42
      Osobiscie uwazam Bulgarie za ciekawy kraj.
      Jesli preferujesz wakacyjny tlok, zgielk i nocne zabawy to na pewno Varna,
      Burgas czy Sozopol bedzie czyms dla Ciebie.

Jesli lubisz cisze i spokoj (i jednak nad morzem) to polecam Ahtopol. Cicha,
      spokojna miescina. Turystow niewielu, czystko, milo i przyjemnie.

Jesli nie jestes "uwiazana" do jednego miejsca, a lubisz pozwiedzac polecam:
      - Veliko Tarnovo ("Wieczne miasto")
      - Zarewitz (twierdza)
      - Plovdiv (Stare Miasto, rzymski teatr itp)
      - pomiedzy Bansko a Melnik: Park Narodowy oraz oba miasta
      - Sofia (kilka ciekawych miejsc wartych zobaczenia).

Juz ktos napisal, ze to (jeszcze) jedno z niewielu panstw, gdzie Polacy moga sie
      poczuc jak "paniska".
      Noclegi sa tanie (prywatnie czasem placi sie w $ lub €). Jedzenie smaczne. Duzy
      wybor salatek. W kuchni bulgarskiej wyczuwa sie greckie i tureckie wplywy. Nie
      przydarzylo mi sie, zeby w restauracjach bylo brudno, niehigienicznie itd.
      Smieci po krzakach, szare, rozwalajace sie domy - moze. Jednak takie widoki sa i
      w Polsce, wiec nie szokowalo mnie to zbytnio.
      Ludzie sa mili, zyczliwi, pomocni.

A na pewno masz gwarancje dobrej pogody :)

Pozdrawiam,
      L.

-----------------------------
      Niemcy turystycznie
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=27172
    • janek51 [...] 29.04.05, 18:00
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • Gość: koczki Re: Bługaria IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.04.05, 12:58
      byłem w bułgarii rok temu z bp rego bis autokarem (nie polecam biura i podróży
      autokarem)BUŁGARIA to piękny kraj polecam gorąco Złote Piaski-Czajka plaża
      super,jest na plaży gorące żrodło(dosłownie nie to co na Słowacjiha,ha,ha)
      temp.żródła ok.60-70*C-bezpłatne, jest tanio.
      • Gość: Tomekk Re: Bługaria IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 12.09.05, 00:09
        Również nie polecam biura Rego Bis organizujacego wycieczki m. in. do Bułgarii.
        Po pierwsze droga autobusem przez pol Europy to (jednym slowem) katastrofa i
        wiecej nie zamierzam popelniac tego bledu, a po drugie w/w biuro ma tez swoje
        wady. Organizuje wycieczki do hoteli o zanizonym standardzie, a na miejscu
        okazuje sie ze rezydenci w czasie swoich dyzurow nie pojawiaja sie.... i nie
        pojawiali sie do konca wyjazdu.
        Pozdraiwam ;-)
    • Gość: aga Re: Bługaria IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.05, 19:55
      Byłam w ubiegłym roku w Bułgarii z "Adriatykiem" i było ok. Biuro jest w
      porządku, podróż tylko bardzo męcząca. Bułgaria podobała mi się, zwłaszcza
      Neseber, Pólwysep Kaliakra i Warna. Złote Piaski to kurort z piękną plażą
      podobnie jak Albena. Podobały mi się rownież ceny, chociaż Złote Piaski to
      chyba najdroższy kurort w całej Bułgarii, znacznie taniej jest w Warnie.
      • Gość: Syrena Re: Bługaria IP: 195.116.92.* 06.05.05, 18:48
        A ja po moich wrażeniach z ostatniego pobytu w Bułgarii na pewno w ciągu
        najbliższych 20 lat tam nie zawitam. Niestety brud, smród i ubóstwo. Jeżeli
        ktoś nigdy nie był chociażby nad Morzem Śródziemnym, to i może mu się Bułgaria
        spodoba. Ja jestem przyzwyczajona trochę do innych standardow. Nie zrozumcie
        mnie żle. Nie wymagam luksusów za umiarkowane ceny, ale elementarnej czystości,
        a o to bardzo trudno. Może to po prostu inna kultura. To są Bałkany. Fakt jest
        tam bardzo tanio, morze ciepłe, ale cala reszta do kitu. Byłam w miejscowości
        Św. Konstantyn (dawna Drużba) nieopodal Złotych Piaskow. A co do samych Złotych
        Piasków, to jeżeli ktoś lubi wypoczywać na terenie nonstop czynnego wesołego
        miasteczka, to na pewno będzie w siodmym niebie. Pozdrawiam
        Syrena
    • Gość: pistour@abv.bg Re: Bługaria IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.05, 08:17
      Proponujemy Państwu pobyt w hotelu, w apartamencie czy w kwaterze prywatnej w
      regionie Pomorie. Jest to bogaty w zabytki historyczne region, na wspaniałą
      przyrodę, urodzajną ziemię i gościnnych mieszkańców. Wypoczną tutaj rodziny z
      dziećmi jak i młodzież, i emeryci, bo każdy znajdzie tu dla siebie optymalne
      cenowe relacje.
      W województwie burgaskim najtaniej jest w Burgas, najdrożej w Nesebarze, my
      proponujemy środek t. j. Stare Pomorie, gdzie mamy BP.
      Pozdrawiam Stefan Marinov
    • Gość: Lizi Re: Bługaria IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.05, 21:26
      Byłam w zeszłym roku na Złotych Piaskach z Adriatykiem, cena jest dobra
      zwłaszcza w porównaniu z biurami konkurencyjnymi, których turysci płcili ok.
      200 zł więcej za dokładnie to samo i w tym samym terminie. Złote Piaski w
      porównaniu z mniejszymi miejscowościami są czystrze, ale droższe mimo tego
      ceny przystępne. Przygotowywac się specjalnie nie musisz. Polecam
    • Gość: m Re: Bługaria IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.05, 22:57
      wróciłam z bułgarii tydzień temu. jedzenie w porządku, aczkolwiek w bardzo
      wielu miejscach podawali zimne i trzeba bylo odsylac je do kuchni. a
      probowalismy w paru miastach. morze piekne, choc plaze w wiekszych kurortach
      pelne niedopalkow, bo ciezko znalezc kosz na smieci, a bulgarzy sie nie kwapia
      do sprzatania. i jeszcze jedno - nie wiem, czy to specyfika wiekszych miast i
      kurortow, ale znakomitej wiekszosci spotkanych przeze mnie ludzi wydawalo sie
      chyba, ze socjalizm trwa w najlepsze. pani w kantorze, skrzyczala mnie, ze
      przeszkadzam jej w pracy (w szklanych drzwiczkach szafki za nia odbijal sie
      pasjans na ekranie monitora), oblsuga w knajpach ciagle mylila zamowienia i
      ruszala sie jak muchy w smole, sprzataczka w hotelu przychodzila dzien w dzien
      o 8 rano i obrazala sie, ze prosimy zeby przyszla pozniej. sprzedawcy w
      sklepach irytowali sie, gdy prosilismy o pokazanie innego rozmiaru, koloru,
      egzemplarza dowolnego artykulu. bylismy w slonecznym brzegu tydzien (polecam
      dla mlodych i spragnionych dyskotek, pubow, glosnej muzyki i atmosfery typowo
      kurortowej) a potem jezdzilismy po kraju. drogi faktycznie straszne.
      akurat ostatnio popsula sie pogoda i temperatura spadla do ok. 20 stopni.
      w restauracjach lepiej zaznaczyc przy zamowieniu czy chce sie pikantne czy nie,
      bo moze sie zdarzyc, ze przyniesione jedzenie bedzie zupelnie niedoprawione.
      warto obejrzec m.in. ropotamo, sozopol, warne, nesebar. jesli jedziesz na
      dluzej możesz sie wybrac tez do stambulu, jezdza bardzo porzadne autobusy
      rejsowe. jesli bedziesz wybierac wycieczki porownaj oferte swojego biura z
      biurami miejscowymi. czesto oferuja one to samo za nizsza cene. sezon sie
      wlasnie konczy, wiec bedzie duzo mniej ludzi i spokojniejsze warunki do
      odpoczynku. standard hoteli jest troche nizszy niz np. w turcji, zwlaszcza
      tych, ktore zostaly odremontowane lub przebudowane. w slonecznym brzegu wiele
      hoteli ma bardzo male baseny i wiekszosc nie jest ogrodzona, wiec przechodzacy
      ulica ludzie laza ci niemal po glowie. o tej porze roku temperatura wody w
      basenie jest troche za niska i osobiscie polecam kapiel w morzu, ktore bylo
      zdecydowanie cieplejsze. w slonecznym brzegu parasole i lezaki platne ok 6 leva
      od sztuki, porazajaco cienkie materace na lezakach wiec mozna sobie odgniesc to
      i owo. na miejscu dostaniesz taka kartke meldunkowa, nie wyrzuc jej, bo czasem
      celnicy w drodze powrotnej moga jej zazadac, a rezydentom zdarza sie zapomniec
      o tym uprzedzic. przy nas jakies malzenstwo cofneli z granicy i kazali sie
      tlumaczyc, bo nie mieli kartki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka