Dodaj do ulubionych

Ranking ulubionej apteki

IP: *.dami.pl 26.10.05, 21:28
Witam wszystkich bardzo serdecznie - jestem farmaceutą . Proszę -
wpisujcie się z żalami i pochwałami. Jestem ciekawa Waszych opinii - z
jakimi problemami spotykacie się w czasie zakupów w aptekach jeleniogórskich.
Która z aptek jest wg Was przyjazna pacjentom i sprawuje dobrze pojętą
opiekę farmaceutyczną ?
Obserwuj wątek
    • izerskie Re: Ranking ulubionej apteki 26.10.05, 23:02
      no to ja zacznę.

o aptece Sudeckiej na Zabobrzu mogę powiedzieć tylko dobre rzeczy. 1) blisko
      mojego miejsca zamieszkania ;) 2)myślę że obsługa fachowa. 2 razy uzyskałam
      potrzebną mi pomoc bez konieczności wizyty u lekarza, 3)nie ma kolejek :)
      szybko, sprawnie i bez bólu.
    • Gość: Agnieszka Re: Ranking ulubionej apteki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.05, 23:56
      Kiedyś to była moja ulubiona Apteka Karkonoska na 1 Maja, ale dłuższy czas była
      zamknięta. Teraz widzę, że ją otworzyli, ale widać, że u nich bieda. Leków jak
      na lekarstwo. Jak apteka może mieć problemy?.
      Teraz nie ukrywam, że kupuję w aptekach w hipermarketach bo mają długo czynne.
      Obsługa też jest niezła. Nawet bardzo dobra zwłaszcza w Carrefourze.
      Agnieszka
    • Gość: Gosia Re: Ranking ulubionej apteki IP: *.dami.pl 27.10.05, 13:58
      Jak dla mnie taką ulubioną apteką jest Apteka Sudecka przy ul. Bacewicz.Kupuję
      w niej najczęściej ze względu na to że mieszkam w pobliżu i jestem
      zadowolona.Miła, profesjonala obsługa, Panie farmaceutki zawsze służą radą i
      pomocą.Dobrze zaopatrzona, kolejek nie ma.
    • niusiapl Re: Ranking ulubionej apteki 28.10.05, 14:29
      ja jestem zadowolona z wszystkich aptek w Jeleniej Górze, za to w Kowarach jest
      jedna apteka przy dworcu PKP-kiedys chcialam kupic jakies tabletki (juz nie
      pamietam jakie) i Pani farmaceutka dala mi inne niz chcialam i nie chciala mi
      wydac innych tabletek (te o ktore prosilam), jej uzasadnienie- te rowniez nie
      sa zle, a tamte mi lekarz przepisal i bylam z tamtych zadowolona :(

a tak na marginesie to szukam pracy w aptece - studentka farmacji
      ---
      gg 2452642
      • Gość: farmaceuta 2 Re: Apteka w Kowarach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.05, 00:06
        Witam !
        Ponieważ post (niezbyt pochlebny) dotyczy apteki w której pracuję, pozwolę sobie
        zabrać głos w tej sprawie.
        1. Dobro pacjenta jest dla nas sprawą najwyższej wagi. Staramy się, aby to
        apteka była dla pacjenta, a nie pacjent dla apteki.
        2. Na życzenie pacjenta informujemy go rzetelnie o istniejących możliwościach
        zamiany leków z recepty na tańsze "zamienniki" czyli leki które nie różnią się
        budową substancji aktywnej, mają taką samą dawkę, postać i ilość w opakowaniu -
        tylko w takim wypadku farmaceuta może samodzielnie dokonać zamiany !!!
        3. W KAŻDYM PRZYPADKU OSTATECZNĄ DECYZJĘ O ZAMIANIE PODEJMUJE PACJENT !
        4. Nie wyobrażam sobie sytuacji w której mielibyśmy zmuszać pacjenta do kupna
        leku, którego ów nie chce (pacjent w żadnym wypadku nie może być poszkodowany -
        patrz punkt 1), dlatego uważam, że opisana sytuacja nie miała miejsca, bądź była
        wynikiem nieporozumienia (w co jednak trudno byłoby uwierzyć, gdyby "niusiapl"
        była studentem farmacji)
        5. Sprawdziłem podany nr gadugadu - to Asia z Mysłakowic lat 20 - dość wcześnie
        zaczyna szukać pracy w aptece - dziwne(zresztą jak cały, pozbawiony konkretów
        post Asi).

Pozdrawiam wszystkich farmaceutów i pacjentów !
        • niusiapl Re: Apteka w Kowarach 07.11.05, 23:15
          bardzo mi przykro "farmaceuto2" iz myslisz ze sobie cala sytuacje zmyslilam,
          ale jednak tak bylo naprawde (niestety), moze Pani ktora akurat mnie
          obslugiwala miala zly dzien?
          I jeszcze na dodatek podawac moje dane dot. mnie, jesli ktos chce to sobie
          sprawdzi skad jestem
          nastepna uwaga, skoro pracuje Pan w aptece to zapewne wie Pan o kims takim
          jak "pomoc apteczna" - nie musi miec wyksztalcenia farmaceuty, a w tym
          przypadku chodzio mi wlasnie o taki rodzaj wykonywania czynnosci w aptece bo
          niestety nie posiadam jeszcze uprawnien do wydawania lekow.
          I wracajac na koniec do tej nieszczesnej apteki, nie jestem zadowolona z
          obslugi w niej, przez ta sytuacje ktora mi sie przytrafila (ORAZ KTÓREJ NIE
          ZMYŚLIŁAM).
          Przykro mi ze nie potrafi Pan przyjac slow krytyki i obraza innych.
        • sylwia76112 Re: Apteka w Kowarach 02.12.05, 21:00
          o ile jest to Apteka Sniezka to bywam tam czasami goscinnie jest to jedna z
          najlaniejszych aptek w okolicy nowoczesna i jak zauwazylam klijenci pacjenci
          sa obslugiwani zpelna profesjonalnoscia i zyczliwoscia pozdrwaiam oczywiscie
          jezeli chodzi o apteke sniezka z 1 maja
          • niusiapl Re: Apteka w Kowarach 29.01.06, 22:22
            nie chodzi o aptekę "Śnieżka" z jej usług jestem zadowolona
    • Gość: farmaceuta Re: Ranking ulubionej apteki IP: *.dami.pl 28.10.05, 21:14
      pieknie dziekuję paniom za wypowiedzi i ... zachęcam do nastepnych (-:
    • Gość: zenon5 Re: Ranking ulubionej apteki IP: *.ppp.tiscali.fr 28.10.05, 21:59
      Po pierwsze zawsze uwazam ze to farmaceuta jest autorytetem w dziedzinie lekow a
      nie zadna przyglupawa pani Gozdzikowa!I dlatego uwazam ze farmaceuci powinni
      zdecydowanie protestowac przeciwko reklamom medykamentow w telewizji.Cencie sie
      troche,bo leki to powazna sprawa,to nie fruwajace podpaski.
    • niusiapl Re: Ranking ulubionej apteki 30.10.05, 23:54
      zenonie tak naprawde to te reklamy w tv sa nie bardzo zgodne z prawem i w ogole
      leki reklamowane w tv sa zawsze drozse wlasnie przez to ze sa reklamowane, a
      ludzie sie nabieraja na rkamy i nawet jak im sie proponuje cos tanszego o tym
      samym skadzie i dzialaniu to odmawiaja...
      • Gość: zenon5 Re: Ranking ulubionej apteki IP: *.ppp.tiscali.fr 31.10.05, 08:11
        No wlasnie,brak autorytetow fachowych daje sie we znaki,bo tych coraz bardziej
        zastepuje reklama.Jest to bardzo smutne.
        • oleswava Re: Ranking ulubionej apteki 31.10.05, 16:57
          Moją ulubioną apteką jest apteka mieszcząca się przy ulicy Armii Krajowej - nie
          pamiętam nazwy. Obsługa fachowa, ceny w normie, no i ....mozna płacić kartą. Na
          dobrą sprawę unikam aptek gdzie przyjmowana jest tylko gotówka.
          --
          Ola i Basia (23.09.04)
          Pierwsze urodzinki:
          davinet.forumer.pl/viewtopic.php?t=6
          davinet.forumer.pl/viewtopic.php?t=7
        • Gość: farmaceuta Prawda o polskich aptekach IP: *.dami.pl 03.11.05, 20:08
          Tak zwany przez Pana - "fachowy autorytet" jest obecny w każdej aptece. To
          farmaceuta , który po pięcioletnich studiach (jednych z najtrudniejszych)
          pracuje w zawodzie o bardzo wysokiej odpowiedzialności z tytułu wykonywanych
          czynności. Apteka to w myśl ustawy farmaceutycznej- placówka ochrony zdrowia.
          Pracuje tam w pełni wykwalifikowany personel o wyższym i średnim wykształceniu
          farmaceutycznym. Z kolei recepta, z którą pacjent udaje się do apteki jest jak
          czek - tylko fachowiec może bezbłędnie zrealizować receptę. Tam każdy
          niedoczytany znak lub mylna interpretacja artystycznego pisma lekarskiego lub
          skrótów myślowych lekarzy - może mieć fatalne w skutkach konsekwencje. Apteka
          nie jest sklepem... nawet jesli sprawia coraz częściej takie wrażenie.
          Sieciowe apteki w wielu miejscach popsuły wizerunek ogólny apteki. Masowe
          promocje, programy lojalnościowe , recepty za złotówke - to w moim
          przekonaniu - w odniesieniu do aptek -
          • Gość: zenon5 Re: Prawda o polskich aptekach IP: *.ppp.tiscali.fr 03.11.05, 20:18
            to ze autorytety sa w aptekach nigdy nie watpilem,martwi mnie tylko to ze sa
            tacy ktorzy w imie kasy podwazaja ich autorytet.Przyklad pozornie inny a jednak
            ten sam.Na stadionie x-lecia sprzedaje sie badziewie wschodnie,ale mamy
            aspiracje do organizowania olimpiad.
      • shamsa Re: Ranking ulubionej apteki 12.01.06, 23:42
        nieetyczne jest rowniez to, ze moj prawie 90 letni dziedek, ktory nie zna sie
        na marketingu, wierzy w to, co mu mowi drugi dziadek z telewizora: ze apap "nie
        szkodzi" i bez skrepowania posila sie tym jak cukierkami. to jest ordynarne
        kłamstwo i zapewne niejeden staruszek sobie tym zniszczyl resztki watroby.
    • Gość: abcu Re: Ranking ulubionej apteki IP: *.dami.pl 02.11.05, 18:21
      W Sudeckiej na Zabobrzu też zapłacisz kartą. Płaciłem, to wiem.
    • mokki Re: Ranking ulubionej apteki 02.11.05, 18:48
      a ja kupuję na Solnej gdy jestem w mieście, a bliżej domu to na różyckiego koło
      poczty, nie mają wygórowanych cen jak apteki w hiperach no i taka mała z bardzo
      miłą panią na kiepury w poblizu telewizji kablowej. ciekawe jaka apteka będzie
      w kauflandzie, a swojadrogą szkoda ze w jelonce nie ma euro-apteki bo tam są
      fajne ceby i promocje na leki i kosmetyki:-)
      • Gość: zenon5 Re: Ranking ulubionej apteki IP: *.ppp.tiscali.fr 02.11.05, 18:55
        takie glupie pytanie!Chodzicie do apteki po lekarstwa czy po promocje.Bez
        zlosliwych podtekstow ale jednak zastanowcie sie.Ja jak jestem chory to szukam
        apteki najblizszej,bo nie mam sily szukac.Rozumie ze kazdy liczy grosz, ale ja
        bym nie szukal promocji.Dosc sie we Francji nacialem na promocjach,a to idzie
        stad do Was,pozdrawiam
    • Gość: beapa Re: Ranking ulubionej apteki IP: *.jgora.dialog.net.pl 07.11.05, 19:51
      Duża pochwała dla pań farmaceutek z Apteki ALLMED z ul.Różyckiego,
      miła ,profesjonalna obsługa,bez kolejki i dodatkowy duży plus to możliwość
      płacenia kartą płatniczą.BRAWA!!!
      • jamx Re: Ranking ulubionej apteki 07.11.05, 20:02
        Fachowość fachowością. A ceny? Np. Apteka koło "jubilata" cenowo o 10% droższa
        niż inne przypadkowo napotkane. 10% dużo? mało? Grosz do grosza...

jamx
        • Gość: zenon5 Re: Ranking ulubionej apteki IP: *.ppp.tiscali.fr 07.11.05, 20:10
          Dzisiaj jest pogon za kasa,nie ma sie co oszukiwac,taka jest prawda.Napisalem ze
          to farmaceuci sa autorytetami,to podtrzymuje i to powinno byc kanonem!!Ale
          ludzie sa ludzmi/patrz Judasz/ i takie pozniej mamy efekty,przykre ale prawdziwe
        • voltarenmax Re: Ranking ulubionej apteki 23.12.13, 22:26
          gdzie jest obecnie najtańsza apteka w J. G. to nie napiszę, ale ku przestrodze radzę omijać szerokim łukiem najnowszą apteczkę czy to może nawet punkt apteczny jest - w znanym wszystkim Jubilacie na Zabobrzu . Otóż aptekę tą otworzył pan , który już raz kiedyś zamknął zadłużoną po uszy Aptekę Karkonoską. Do ostatniej chwili jednak dostępności tej apteki wydawał leki bez recepty na receptę , byle pozbyć się masy towarowej , niejednokrotnie na pograniczu terminu ważności . Ten w.w pan - to osoba o niskich wartościach moralnych, a w samym środowisku farmaceutycznym postrzegana jako osoba nieetyczna i wybitnie konfliktowa. Swoją aptekę powinien nazwać POD JADEM ŻMIJI . NIczego dobrego po tej aptece bym się nie spodziewał - na zasadzie jaki pan taki kram. Nawiasem pisząc jak można było otworzyć aptekę tak blisko prężnie działającej Apteki Centrum , z której został wyrzucony ??? szybką plajtę wróżę temu przybytkowi z zapleczem, w którym kiedyś były ryby i grzyby ...
    • Gość: Ac Reed Re: Ranking ulubionej apteki IP: *.cpu-zeto.com.pl 10.11.05, 12:12
      Moje 2 ulubionie:
      - Cieplicka w przychodni na Sprzymierzonych za dosyć dobre ceny i sprawna obsluge
      - Hipokrates na Armii Krajowej za dogodne godziny otwarcia nie najgorsze ceny
      oraz za przyjazne podejscie do klienta, 2 razy zdarzylo sie ze sciagneli mi
      towar na, o ktorym w wielu (nie bede pisal w jakich) aptekach nawet nie chcieli
      slyszec.
      Dodatkowy plus za to ze sugestia o sprowadzeniu wyszla od farmaceuty, jeden
      telefon we wlasciwe miejsce, info ze towar jest i na drugi, trzeci dzien do
      odbioru. Polecam.
    • Gość: Paweł Re: Ranking ulubionej apteki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.11.05, 20:19
      A może ta nowa apteka w Kauflandzie?.
      Paweł
      • Gość: AXE byle nie Cerrfour IP: *.dami.pl 16.11.05, 19:28
        tam zapłaciłem za maść 26 zł , która w aptece obok Jubilata kosztuje 19 zł.
        pomyslałem , ze to jakas podwójna tubka , ale nie . Identyczna maść w aptece
        obok nieruchomości przy Jubilacie zakosztowała o 7 zł mniej. Z ciekawosci
        pytałem kiedys o cenę w innej aptece i koszt wahał się w granicach 20 zł.
        Jesli więc 1 zł nie czyni róznicy- to dla 7 zł oka juz nie przymrużę. W
        Cerrfourze - jak kolwiek sypmatyczne panie są - to jednak ja przepłacac tak
        nie lubie
        • kometa Re: byle nie Cerrfour 21.11.05, 12:44
          No nikt przy zdrowych zmyslacj nie kupuje a aptece hipermarketowej, a ta w JG w
          Carrefourze bije wszelkie rekordy cenowe !
    • Gość: lusia a ja tam polecam aptekę internetową IP: *.dami.pl 20.11.05, 19:48
      oczywiście recept tam nie realizują ; ale wszelkie parafarmaceutyki sa o 10-20
      % tańsze
      no i nie jestesmy skazani na kolejki i humory farmaceutów
      • niusiapl Re: a ja tam polecam aptekę internetową 21.11.05, 23:52
        lusia, napisz prosze o jakie "humory farmaceutów" Ci chodzi? Bo ja nigdy nie
        spotkałam się ze złośliwością ani z "kiepskim humorem" farmaceuty w aptece, z
        resztą do apteki przeważnie przychodzą ludzie chorzy i to oni mają nieciekawy
        humor więc aptekarz musi mieć anielską cierpliwość nieraz, a to że są kolejki,
        ja wolę poczekać niż miałby komuś być zły lek wydany (to pismo lekarzy, a
        pomyłki się zdarzają), to nie to samo jak zamiast pomarańczy dostaniesz
        mandarynkę, ale jeśli dostaniesz jakiś mocny lek, np. z wykazu A (trucizna) z
        inną dawką mocniejszą?
        • Gość: zenon5 Re: a ja tam polecam aptekę internetową IP: *.ppp.tiscali.fr 22.11.05, 00:10
          Zawsze mnie fascynowala atmosfera apteki,cisza,polszeptem rozmowy,powaga, bo o
          zdrowie,byc moze o zycie idzie.Raptem pojawila sie przyglupawa babcia
          Gozdzikowa,halasliwa, natretna,niekompetentna.Cos mi to zaczyna przypominac ale
          cos z polityki,glupota zastepuje kompetencje.Co Wy na to?
          • Gość: zenon5 Re: a ja tam polecam aptekę internetową IP: *.ppp.tiscali.fr 26.11.05, 22:31
            A co o tym sadzicie?

Gazeta.pl > Wiadomości > Wiadomości dnia

Sobota, 26 listopada 2005

"Primum non nocere": pozwolić na reklamę leków

IAR 26-11-2005, ostatnia aktualizacja 26-11-2005 19:35

Stowarzyszenie Obrony Praw Pacjentów "Primum non nocere" chce zniesienia zakazu
            reklamowania leków dostępnych na receptę. Zdaniem organizacji, mogą na tym
            skorzystać pacjenci. Pomysł kryytkuje resort zdrowia.

czytaj dalej »
            r e k l a m a

Obecnie w mediach można promować wyłącznie leki dostępne bez recepty. Reklama
            leków przepisywanych na receptę jest dozwolona wyłącznie w specjalistycznych
            pismach dla lekarzy.

Zdaniem prezesa Stowarzyszenia Obrony Praw Pacjentów "Primum non nocere" Adama
            Sandauera, taka sytuacja jest niekorzystna dla pacjentów. Według niego, do
            pacjentów docierają informacje przede wszystkim o lekach dostępnych bez recept.
            Sandauer uważa, że powoduje to samoleczenie pacjentów, które może okazać się
            szkodliwe.

Przeciwne pomysłowi Stowarzyszenia jest Ministerstwo Zdrowia. Zdaniem rzecznika
            tego resortu Pawła Trzcińskiego, o przepisywaniu leków powinni decydować
            wyłącznie lekarze, bo tylko oni posiadają odpowiednią wiedzę.

Rzecznik resortu zdrowia przypomina, że lekarz ma obowiązek udzielić pacjentowi
            informacji na temat przepisanego leku.
    • Gość: karolek Re: Ranking ulubionej apteki IP: *.dami.pl 09.12.05, 23:11
      najpiekniej było w tej na ul. Wolności przy zbiegu z ul. Skłodowskiej ale juz
      nie ma tej apteeki
    • Gość: zenon5 Re: Ranking ulubionej apteki IP: *.ppp.tiscali.fr 09.12.05, 23:17
      czy w aptekach jeleniogorskich mozna kupic lampy BIOPTRON?
    • female Re: Ranking ulubionej apteki 10.12.05, 17:44
      Ostatnio zaskoczyła mnie obsługa apteki w Kauflandzie. Ceny atrakcyjne,
      gratisowo chusteczki higieniczne, a przy realizacji recepty zwrot 1 zł ;)
      • Gość: Goska Re: Ranking ulubionej apteki IP: *.dami.pl 11.01.06, 22:22
        pozytywnie zaskakuje mnie apteka w Kauflandzie, ceny rewelacja, obsługa miła i
        fachowa - uśmiechnięty personel chętnie i z życzliwocią udziela porad i
        informacji dotyczących lekow itp. - jednym słowem super
        • milka9911 Re: Ranking ulubionej apteki 11.01.06, 22:54
          uzywam tabletek antykoncepcyjnych a lekarze niestety daja recepty tylko na 3
          miesiace.Wiadomo z jakich przycyn.Tylko w jednej aptece w JG dostaje te
          tabletki bez recepty.Przecierz jesli ktos potrzebuje takiego srodka a nie chce
          zadnego "upustu"cenowego to powinien go dostac wszedzie bez problemu.Dlaczego
          mam za kazdym razem isc do lekara i placic mu 60 zl za wizyte?Bilans i tak
          wychodzi na 0.
          • Gość: pacjent a nie ... apteka w Kauflandie to nie jest IP: *.231.udn.pl 29.01.06, 18:17
            to nie jest apteka- tylko kolejny sklep Im jest wszystko jedno co i komu
            sprzedają , ważne natomiast "za ile" Jak nie maja danego leku- to próbują
            wcisnąć inny- byleby tylko klient(pacjent? jakos nie czułem sie tam pacjentem)
            cokolwiek kupił. Sa tam miłe farmaceutki i niestety szkoda mi ich bardzo za
            to , że musza się usmiechac gdy chyba w tym hałasie wcale Im do śmiechu nie
            jest. Jak mozna pracowac w takim spacerniaku i wózkowni? Apteka to miejsce
            nierzadko na otrzymanie intymnej porady i w sprawie kupowanego leku. tam
            bardzo trudno o takie kameralne dialogi. Nie pojmuje takich aptek jako apteki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka