inferno_m 29.10.05, 16:08 Może pomożmy tegorocznym absolwentom gimnazjum w wyborze szkoły średniej. Która szkoła najlepsza, która najgorsza? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
queenfan1 Absolwent 29.10.05, 22:14 cóż moge powiedzieć - jesli chodzi o atmosfere i warunki to śmiało polecam swoje LO czyli II LO Norwid - ale jako student według nowego systemu stwierdzam, że najlepiej posłać gimnazjalistów do LO we Wrocławiu gdzie nawet zwykłe LO przygotuje ich lepiej niż nasze wcale nie takie "elitarne" szkoły (to słowo jest w naszym regionie nadużywane" a owe szkoły sa takie super tylko dlatego że wyróżniaja sie na tle gorszych - mature można zdać kończąc każdą szkołe ale wiedza jaka zostaje po 3 latach nauki niejest taka sama wiec żeby było łatwiej najlepiej zainwestować w dobrą edukacje - braki i różnice w wiedzy sa ogromne a nowy system oswiaty odebrałz liceum spora partię materiału tymczasem na studiach wykładowcy żyją starym systemem i niestety ci lepiej przygotowani w LO maja wiedze taka jaką oczekują profesorowie od nas - Norwid i Żerom takiej wiedzy nam niedają i tylko chwalą sie wynikami matur i jedna szkoła chce być lepsza od drugiej ech Odpowiedz Link
boshenka Re: Absolwent 30.10.05, 21:34 Norwid najlepszy :P Najgorsze piechowickie liceum :P Queenfan: Nie wszystkich stać na szkołę we Wrocławiu bo co za tym idzie - koszty. A jeśli ktoś chce się uczyć to po 2 miesiącach wiem ,że Norwid daje takie możliwości. Odpowiedz Link
queenfan1 Re: Absolwent 30.10.05, 22:12 ty po 2 miesiacach a ja po 3 latach, zdanej maturze i nowych doswiadczeniach we Wrocławiu - wiem koszty - sam bym sie nie podjął - ale tylko napisałem żeby uswiadomić ludzi bo sam wiem jak to bylo kiedy wybierałem LO i żylismy opowieściami i mitami jak to jest w chemiku norwidzie i zeromie ...prawda okazala sie inna na lepsze lub gorsze a wnioski wyciaga sie gdy ma sie styczność z młodzieżą z Wrocławia i innych cześci Polski Odpowiedz Link
inferno_m Re: Absolwent 31.10.05, 10:53 Różnica jest znaczna pomiędzy absolwentami szkół np. z Wrocławia a absolwentami z innych części Polski. Z tego co ja zauważyłem to najlepsi byli uczniowie ze szkół niekoedukacyjnych. Nawet uczniowie z najlepszych Wrocławskich szkół od nich odstawali. Odpowiedz Link
boshenka Re: Absolwent 01.11.05, 10:31 Nie opierając się o własne doświadczenia wiem ,że Norwid potrafi przygotować na studia (niekoniecznie w Polsce)tylko trzeba chcieć, więc moim zdaniem jest najlepszy:) Żerom-jeśli ktoś się wybiera to najlepiej mieć portfel z zawartością :](wiem co piszę) Chemik-dobra szkoła ale daleko od Piechowic a poza tym ze wszystkich przedmiotów jest wprowadzona średnia ważona. Odpowiedz Link
555jmf Re: Absolwent 02.11.05, 17:10 boshenka napisała "najgorsze piechowickie liceum",są na to jakieś dowody czy tylko czyjeś bla bla? Odpowiedz Link
boshenka Re: Absolwent 02.11.05, 17:32 Są. Wystarczy popatrzeć na ilość osób , które zdały maturę w poprzednim roku szkolnym.( Nowiny jeleniogórskie) W Piechowicach ta liczba jest najniższa. To chyba najlepszy dowód poziomu nauczania;) Odpowiedz Link
555jmf Re: Absolwent 02.11.05, 18:20 Inymi słowy:tam gdzie wszyscy zdają maturę jest najwyższy poziom? Odpowiedz Link
inferno_m Re: Absolwent 02.11.05, 18:56 A czy były tam podane takei dane jak ilośc uczniów uczęszczających do szkoły i podchodzących do matury? Części uczniów niezależy na maturze(!?) Odpowiedz Link
boshenka Re: Absolwent 02.11.05, 19:30 Tak , według tego między innymi jest "ustalany" ranking szkół średnich. Były podane takie dane. O ile dobrze pamiętam to chyba ok 10 uczniów zdało tam maturę. Wątpię ,żeby komuś po liceum ogólnokształcącym nie zależało na maturze i studiach bo bez tego nie ma żadnego wykształcenia. Odpowiedz Link
inferno_m Re: Absolwent 02.11.05, 20:15 Wątpię ,żeby komuś po liceum ogólnokształcącym nie zależało na maturze > i studiach bo bez tego nie ma żadnego wykształcenia. Powinno być: Wątpię ,żeby komuś po liceum ogólnokształcącym nie zależało na maturze i studiach bo bez tego nie ma żadnej przyszłości. :P Odpowiedz Link
boshenka Re: Absolwent 02.11.05, 22:09 Racja:) No i dlatego między innymi jestem w klasie matematyczno-fizycznej a nie humanistycznej:P Odpowiedz Link
tigi21 Re: Absolwent 02.11.05, 22:02 boshenka broni prestiżu "Norwida", ale ja mam odmienne zdanie na temat tej szkoły.Jedna z latorośli z mojej najbliższej rodziny skończyła w ubiegłym roku tę szkołę i wiem, że na niektórych przedmiotach "zakazane" było samodzielne myślenie i rozwiazywanie problemów. Uczniowie musieli tylko dosłownie wykuć na pamięć konkretne teksty z podanych lektur i wtedy było O.K. A co do naszego piechowickiego liceum, to później w nowinach było sprostowanie, co do podanych wyników matur w tej szkole.Podobno wyszły lepiej niż pierwotnie podano. Ponadto uważam, że takie szkoły jak ta też są potrzebne- czyż mamy tylko samych zdolnych i pracowitych uczniów? Ci słabsi też muszą coś dla siebie znaleźć.Po ostatniej maturze w całej Polsce były okropne wyniki w liceach profilowanych- telewizja i prasa dużo o tym mówiła. Tak więc nasza piechowicka nie była na szarym końcu. Odpowiedz Link
boshenka Re: Absolwent 02.11.05, 22:11 Ja nie trafiłam na takich nauczycieli - na szczęście:) To było tylko moje zdanie na temat najlepszej i najgorszej szkoły:P Odpowiedz Link
queenfan1 Norwid i tak jest super 02.11.05, 22:44 a Karelma no cóz - jacy ludzie taki poziom - wystarczy sie z nimi przejechać autobusem i mozna sie nasłuchać oj nasłuchać ...no ale gdzieś ci mniej ambitni muszą sie uczyc w końcu- dobrze zrobilas boshenka wybierajac mat-fiz bo ja po biol-chem mam slabe przygotowanie z matmy a matma na studiach to dopiero wyzwanie - po fiz i mat zawsze możesz studiowac optyke i zapisać sie do PIS - kolege bedziesz tam miala z Piechowic hehe Odpowiedz Link
inferno_m Re: Norwid i tak jest super 02.11.05, 23:05 qeenfan nie jestem po mat-fiz:) A co do plitechniki. Jeśli masz zamiar się tutaj wybrać w przyszłości to zainteresuj się jaki macie przewidziany program matematyki w klasie mat-fiz. Np. jeśli macie różniczki to do którego stopnia, geometryczne zastosowanie całki nieoznaczonej czy geometria analityczna. Nie ma tu nic z wymądrzania, kaażdego uprzedzam kogo mogę, Bo poźniej są rozczarowania.:) Odpowiedz Link
inferno_m Re: Norwid i tak jest super że hohoho:) 02.11.05, 23:10 He he mam wrażenie qeenfan, że ktoś Ci wylał kubeł zimnej wody na głowę we Wrocławiu;) Ale może to przejść, życzę powodzenia:D Odpowiedz Link
queenfan1 Re: Norwid i tak jest super że hohoho:) 03.11.05, 09:32 nie tyle co Wrocław ile brak sporej wiedzy ktorej szkola nie dala, a w miedzyczasie rozterki z dostaniem sie na studia - a wogole to w koncu jestem gdzie lubie tzn chemia na Uwr i tam juz jest matma moze nie na takim poziomie jak w polibudzie ale i tak wysoka - i najgorzej ze jest jej najwiecej ze wsyzstkich przedmiotow- tak wiec wybierajac kierunki scisło-techniczne lepiej brac korki w wakacje z matematyki studenckiej- napewno potem bedzie lżej Odpowiedz Link
queenfan1 Re: Norwid i tak jest super że hohoho:) 03.11.05, 09:37 a kubeł zimnej wody przejdzie każdy z JG bo wszyscy wiemy lub nie jak to N i Ż starają się byc lepszymi od siebie jak to chwalą sie statystykami etc - szkoda że nikt nie mówi ilu dostaje sie gdzie chcieli - to bylby dopiero wskaźnik poziomu szkół :) pozdrawiam wszystkich maturzystów - a ja juz musze spadać do Wrocławia - czytalem w IP że niebyło chetnych na 1 przetarg w sprawie Julii - a co z 2 przetargiem? Odpowiedz Link
inferno_m Re: Norwid i tak jest super że hohoho:) 03.11.05, 10:39 Gdzie można dostać Informator Piechowicki? Od jakiegoś czasu nie trafiają do mnie egzemplarze IP... Odpowiedz Link
pikollo1 Re: Norwid i tak jest super że hohoho:) 03.11.05, 10:52 kiosk ruchu w centrum,urząd miasta Odpowiedz Link
urzednik20 Re: Absolwent 06.11.05, 21:58 Jak byś czytała non stop nowiny to byś bzdru nie pisała. Ponieważ była poprawka co do matur w następnym numerze. Myślę, że tu zawidoła gazeta. A szkoła nie jest zła. Ciągle mówicie Karelma a tak naprawdę tej szkoły to nie znacie. Jest dużo uczniów którzy zdają maturę i są po studiach wsyoko (a końcża zreguły we Wrocławiu, Krakowie i Szczecinie. ALE WY TEGO NIE WIECIE bo to nie jest dla was sprawą , którą moglibyście się zainteresować. Potraficie krytykować!!!!!!!!!!! Ja polecam Piechowicką szkołę bo jest na dobrym poziomie, Zainteresujcie się bliżej a podzielicie zdanie (oczywiście po czasie). A maturę zdało według danych (?) Starą maturę czyli ci którzy kończyli szkoły podstawowe to w szkole dziennej całą z 18 zdało 17, w weiczrowóce do której chodzą właśnie ludzie którzy kończyli np. elektronik to ponad połowa. Niestety nie udała się matura nowa (choć i tak duzo ich zdało) było 15 z zdało całą 8. Czy nie jest to dobry wynik. Uważam,że jest i ta szkoła może cieszyć się z osiągnięć. Odpowiedz Link
inferno_m Re: Absolwent 06.11.05, 22:21 Oczywiście, to że system jest chory nieoznacza, że nauczyciele są źli. Uważam, że wielkim błędem jest likwidowanie szkół profilowanych-technicznych. Jak widać europa ma niedobór fachowców z wielu dziedzin technicznych. A niezawsze jest potrzebny pracodawcy pracownik z wyższym wykształceniem np. spawacz. A bez spawaczy częto i inżynier nic niezrobi. tak więc jeśli chodzi o zróżnicowanie wykształcenia to musi zostać zachowana pewna równowaga. Odpowiedz Link
boshenka Re: Norwid i tak rządzi ;) 07.11.05, 15:42 Gdybyś to Ty orientował się lepiej w sprawach piechowickiego liceum to może również nie pisałbyś bzdur jak nazywasz moje wypowiedzi (których chyba nie do konca rozumiesz[?] Po pierwsze to w tym roku wybierałam szkołę średnią, więc byliśmy zapoznawani z poszczególnymi szkołami w tym z p.liceum. Rekrutacja do w/w szkoły jest kpiną. To przechowalnia dla tych ,którzy nie chcą się uczyć.I widać to po warunkach rekrutacji.Napisałam ,że to piechowickie liceum (Nie technikum!!) jest najgorsze bo tak uważam i zdania nie zmienie. Bo to po techniku jest podobno na dobrym poziomie - nie liceum! Ci co się dostają na studia zapewne kończą technikum a nie liceum. Ps: Z reguły - pisze się osobno :] Odpowiedz Link
pikollo1 Re: Norwid i tak rządzi ;) 07.11.05, 15:52 boshenka znowu poderwałaś wątek do kłótni?Znalazła się mądralińska co to niby na wszystkich piechowickich szkołach sie zna.jeszce nie pisałaś o podstawowce,co sądzisz na temat np zielonej klatki? Odpowiedz Link
boshenka Re: Norwid i tak rządzi ;) 07.11.05, 17:04 Pewnie :) Na pewno lepiej niż nie jeden z Was :] a zielona klatka mało mnie obchodzi :] Odpowiedz Link