Dodaj do ulubionych

Co dalej z Aquaparkiem w Jeleniej Górze?

IP: *.dami.pl 18.12.05, 22:09
Temat powraca jak bumerang, ale temat dotyczy chyba wszystkich bez wyjątku
mieszkańców JG i okolic. Czy już wiadomo jaki kształt, wielkość będzie miał
kompleks basenowy w JG-Cieplicach, czy powstał już jakiś projekt zabudowy,
czy jest już ogłoszony jakiś przetarg?
Obserwuj wątek
    • inferno_m Re: Co dalej z Aquaparkiem w Jeleniej Górze? 18.12.05, 23:44
      Ta Rada Miasta ten Prezydent nic już nie zrobią w tej materi a wątpię aby
      zrobili coś jeszcze w jakichkolwiek innych ważnych dla Jeleniej Góry kwestiach.
      Dlatego nie ma co poruszać tematu bezproduktywnie.
      Przyjdzie czas, będzie rada.
      • Gość: obywatel Re: Co dalej z Aquaparkiem w Jeleniej Górze? IP: *.dami.pl 19.12.05, 00:00
        ... a czy nie ma jakiejś możliwości wywarcia wpływu na Radę bądź Prezydenta,
        aby np. była to jakaś inicjatywa obywatelska, bo przecież wszystkim mieszkańcom
        zależy na tym najbardziej. To, że tereny narciarskie nie mają szans rozwoju w
        naszych terenach to już w zasadzie przesądzone, ale w kwestii basenów
        termalnych uważam, że my mieskzańcy miasta możemy wywrzeć wpływ na nasze
        władze, ale jak to zrobić?
        • inferno_m Re: Co dalej z Aquaparkiem w Jeleniej Górze? 19.12.05, 00:51
          Odpowidnio głosując podczas następnych wyborów.
          • kazimierzp Po co bić pianę? 19.12.05, 07:31
            Na tym forum co parę tygodni ktos wywołuje na nowo temat aquaparku! Tak jakby
            sam dokonując jakiejś szczególnie ważnej życiowo i finansowo decyzji podejmował
            to od razu i bezmyslnie. Z drugiej strony każdy wie, ze im więcej osób czy
            gremiów uczestniczy w procesie decyzyjnym tym wątpliwości rodzi się więcej (tu
            cała Rada + prezydent z zastępcami).
            Procedury w wyłanianiu inwestora strategicznego dla tego celu są bliskie
            ostatecznych rozstrzygnięć. Sam jestem ciekaw który z oferentów zostanie
            wybrany. Dopiero wtedy można przystapić do wykonania ostatecznego proejktu
            technicznego i zacząć roboty. O tym wszystkim na tym forum już pisano!!!
            Nowa Rada Wojciechu będzie miała zaszczyt uczestniczyć jedynie w murowaniu
            kamienia węgielnego, a nie w wyłanianiu inwestora (takim jestem realnym
            optymistą!:-)
            • inferno_m Re: Po co bić pianę? 19.12.05, 10:16
              Jeśli tak będzie panie Kazimierzu, to nie wiem czy się cieszyć czy wręcz
              przeciwnie. Bo inwestycje w tej kadencji Rady i Prezydenta nie
              miały "szczęścia".
              Działania w roku kampanii wyborczej często pochopne i pod publikę "aby
              szybciej", są mocno niedopracowane.
              Mamy zbyt wiele fizycznych dowodów w Jeleniej Górze aby nie mieć takich obaw.
              Tyle lat trwało budowanie tego aquaparku, że jeden rok nie zrobi różnicy jeśłi
              ma to się odbić na jego jakości.
              • kazimierzp Do inferno i obywatela! 19.12.05, 16:21
                Nie jestem zwolennikiem kneblowania kogokolwiek i zabraniania mówienia o
                czymkolwiek! Choć boję się, że takie czasy nadchodzą.
                Co do aquaparku to z tego co wiem toczą się postępowania w celu wyłonienia
                głównego inwestora. Procedury w tym zakresie określa prawo. Wiem też, że jest
                już do finału tego etapu działań dużo bliżej niż dalej!
                A teraz do Wojtka! Co to znaczy rok przed, czy wyborczy. W przyszłym roku
                wybory do samorządu (może i parlamentu), w mijajacym roku wybory parlamentarne,
                w zeszłym uzupełniające do senatu. To co, w żadnym nie należy coś robic bo to
                może być źle widziane? Nie dajmy się może zwariować.
                Może doczekamy się czasów, że kalendarz róznych zdrzeń ważkich dla miast, gmin,
                kraju nie będzie budowany pod publikę, pod głosy wyborców.
                Ktoś kiedyś powiedział, że mąż stanu to ten co myśli o przyszłych pokoleniach,
                a polityk to ten co myśli o przyszłych wyborach.
                Mam nadzieję, że politykę wreszcie będą kształtować mężowie stanu, a kalendarz
                zdarzeń będzie kształtowany pod potrzeby społeczeństwa.
                Tym działaniem pod "wyborcę" są porażone wszystkie bez wyjątku ugrupowania, czy
                kandydaci do stołków!
                • inferno_m Do Pana Kazimierza 19.12.05, 18:00
                  Panie Kazmierzu, skoro nie ma się osiągnięć na inny polach administrowania
                  miastem to może aquapark odwróci uwagę chociaż na chwilę od innych spraw.
                  Ja nikomu nic nie zarzucam, ale taka feta tuż przed wyborami…
                  Są znaki na ziemi i niebie które za tym przemawiają np. sprawa oświadczeń Pana
                  Roberta Prystroma. Dziwne, że ktoś czekał z tymi informacjami tyle czasu.
                  A teraz kolejna sprawa, dotycząca monitoringu Jeleniej Góry, Świeradowa Zdr.
                  Karpacza, Szklarskiej Poręby i Kowar.
                  • kazimierzp do Wojciecha z Piechowic i z Groszowej! 19.12.05, 19:12
                    Nie rozwijajmy tematu pieniędzy rozdzielanych przez urząd marszałkowski gminom,
                    nie mówmy może o działaniach pod publiczkę bo musiałbym walic na odlew
                    niektórym swoim, albo i twoim bliskim (ale zawsze bedzie to dotyczyło mi
                    bliskich osób).
                    Ja tu przyjąłem rolę tylko informatora o faktach. Czasami te fakty są przykre
                    dla jednej, a czasami dla drugiej strony sceny politycznej.
                    Nie bedę się wypowiadał o czystości działań niektórych "polityków lokalnych".
                    Mogę tylko powiedzieć, że jestem zdecydowanym przeciwnikiem tak zwanej "niskiej
                    szkodliwości czynów" przy umarzaniu spraw (zwłaszcza dla działaczy
                    politycznych). W takich przypadkach zawsze powinien ostateczny werdykt wydać
                    sąd powszechny.
                    Jaki jest mój sposób widzenia świata, ocen działań niektórych ludzi? To Ci
                    chyba opowiedział Rafał!
                    Serdecznie pozdrawiam i służę informacjami, nie tylko na stronie!:-)
                    • inferno_m Re: do Wojciecha z Piechowic i z Groszowej! 19.12.05, 20:15
                      Ależ panie Kazmierzu ja nie mam nic wspólnego z Groszową:)
                      • kazimierzp To dziekuję za sprostowanie! 19.12.05, 20:59
                        Dziękuję za sprostowanie i przepraszam za pomyłkę!:-)
                        • inferno_m Re: To dziekuję za sprostowanie! 19.12.05, 21:16
                          Proszę mi tylko powiedzieć jak Pan mnie powiązał z Groszową bo to dla mnie zagadka:)
                          • kazimierzp Re: To dziekuję za sprostowanie! 19.12.05, 22:17
                            Tak, ale poza forum!:-)
                            • inferno_m Re: To dziekuję za sprostowanie! 19.12.05, 23:54
                              W takim razie może listownie przekaże mi Pan informacje:)
                  • Gość: pcheł@ Re: Do Pana Kazimierza IP: *.clk.net / *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.06, 08:25
                    Ocho! nadchodzą wybory do samorządów.Zaczną się obiecanki,oczywiscie zawsze
                    miłe!Byłem kiedyś na takim zebraniu też przed wyborami to było ja,kieś 8 lat
                    temu,i wtedy też była mowa na temat kompleksu basenów.Miałem wtedy 50 lat ,
                    spytałem się czy ja w jakimś już w końcu określonym wieku mam szansę,przed
                    zejściem z tego świata;zażyc roskoszy wygrzania mojego ciała w wodach
                    termalnych.Odpowiedź otrzymałem natychmiastową. Pan, który pewno też walczył o
                    ciepły stołeczek dla swejego tyłka odpowiedział mniej wiecej cyt:..."ależ
                    oczywiście za jakiś 1,5 no góra 2 lata aquapark będzie perełką (tak się
                    wyraził) w skali kraju"...Niestety ja mam w tej chwili 58lat a aquparku jakoś
                    nie widzę, i wcale nie jestem pewien czy doczekam się.
    • Gość: misiek luo Re: Co dalej z Aquaparkiem w Jeleniej Górze? IP: *.dami.pl 19.12.05, 15:36
      żadnego aquaparku nie będzie
      • Gość: obywatel Re: Co dalej z Aquaparkiem w Jeleniej Górze? IP: *.dami.pl 19.12.05, 15:55
        Nie chcemy aby ktoś nam zamykał usta, żyjemy w społeczeństwie demokratycznym i
        mamy prawo wiedzieć czy będzie aquapark i jaki, jawność życia społeczno
        politycznego to podstawa demokracji, a Pan Kazimierz uspokaja że wszystko jest
        ok. Nie możemy dłużej czekać z założonymi rękoma i wierzyć że będzi ok, skoro
        przez ostatnie 8 lat nie jest ok.
        • Gość: zenon5 Re: Co dalej z Aquaparkiem w Jeleniej Górze? IP: *.ppp.tiscali.fr 19.12.05, 20:43
          Poszerzaj swoje horyzonty - wyburz dom z naprzeciwka!
          • Gość: dreist Re: Co dalej z Aquaparkiem w Jeleniej Górze? IP: *.jgora.dialog.net.pl 27.12.05, 12:46
            Nie budować ,po co.
            Będzie o czym mówić następne lata.
            Będzie argument w walce politycznej.
            Będzie .....
            Ot takie polskie piep....ie.
    • Gość: AlCapone Re: Co dalej z Aquaparkiem w Jeleniej Górze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.05, 13:57
      Trwają negocjacje hehe
      • josef.niemota Re: Co dalej z Aquaparkiem w Jeleniej Górze? 03.01.06, 17:08
        Na laniu wody w mieście naszym zna się ludzi wielu,
        Obiecują, baseny, zjeżdzalnie i rury już od PRL-u,
        Co wybory, od lat wraca stara śpiewka,
        Po co robić?, przecież za 4 lata znowu przyda się marchewka.
        • Gość: zenon5 Re: Co dalej z Aquaparkiem w Jeleniej Górze? IP: *.ppp.tiscali.fr 03.01.06, 19:45
          Niedawno slyszalem w TV ze jakis napity zaoral swiezo zrobiona droge.Nie
          znalazlby sie taki w Jeleniej ktory by w nocy zrobil tame na Bobrze,zalaloby
          troche nieuzytkow i bylby moze nie aquapark,ale dzieci mialyby radoche.Na
          ratownikow powolac tych ktorzy chca ratowac wladze,obojetnie z lewa czy z
          prawa.Maja w koncu doswiadczenie.Trzeba w koncu od czegos zaczac.
          • Gość: dreist Re: Co dalej z Aquaparkiem w Jeleniej Górze? IP: *.jgora.dialog.net.pl 06.01.06, 20:20
            Mnie się wydaje że przeoczono następną bardzo dla nas ważną
            inwestycję. Ludzie u nas nie ma pola golfowego. Wielu,
            zwłaszcza bezrobotni a także robotni,zagra chętnie w wolnym
            czasie. Cholera może niepotrzebnie to napisałem.
            Przecież to jest wspaniały argument wyborczy.
            Tego jeszcze nie było.
            A ten pomysł zenona5, kurde,superowy.
            • Gość: zenon5 Re: Co dalej z Aquaparkiem w Jeleniej Górze? IP: *.ppp.tiscali.fr 06.01.06, 20:53
              W miescinie takiej jak Sobieszow,kolo mnie, wybudowano basen kapielowy.podam Wam
              teraz kalkulacje zyskow za 4 lata:
              W przeciagu 4 lat odwiedzilo ten basen:
              58000 uczniow
              447000 doroslych
              bilet dla ucznia-2.50 euro
              bilet dla doroslego-3.90 euro
              Zaznaczam ze jest to tylko bardziej nowoczesny basen,nic specjalnego.
              liczyc mi sie nie chce ,policzcie sami ile ta miescina zbiera kasy.

Gdyby ten basen dysponowal cieplickimi zrodlami,byloby to tutaj kopalnia
              pieniedzy,bez komentarza.
              • Gość: zenon5 Re: Co dalej z Aquaparkiem w Jeleniej Górze? IP: *.ppp.tiscali.fr 06.01.06, 21:11
                Dodatkowe niewymierne korzysci jakie z tego plyna.zamiast dzieci zostawiac na
                lup dilerow narkotykowych,przyglupawych gier komputerowych/rodzacych tylko
                agresje/dajemy im sport,szlachetne wspolzawodnictwo.Wszyscy fascynujemy sie
                Otylia i Malyszem,dlaczego nie mialoby byc rezerw.Ale po co kiedy palanci beda
                belkotem urzedniczym latami rozprawiac o tym czy naprawde 2+2 to jest 4.Ale
                tych bym skazal na dozywotke pol golfowych,grac cale zycie az do bolu,bez
                przerwy,dzien i noc.Kamery wlaczone i life caly dzien,az do porzygania.
                • Gość: dreist Re: Co dalej z Aquaparkiem w Jeleniej Górze? IP: *.jgora.dialog.net.pl 06.01.06, 21:18
                  Ale oni wcześniej uporali się z innymi
                  ważniejszymi problemami.
                  A u nasz jest ociupinę inaczej.Niestety.
                  Takie drobnostki jak bezrobocie, a szkoda pisać.
                  • Gość: ZENON5 Re: Co dalej z Aquaparkiem w Jeleniej Górze? IP: *.ppp.tiscali.fr 06.01.06, 21:38
                    Niby tak, ale nie do konca.Przeciez ten aquapark/ale upiorne slowo/zatrudni
                    ludzi,ponadto utworzy sie wkolo wiele malych firm uslugowych zyjacych na
                    gigancie.Parkingi,pizze ,lody,sprzatanie,ksiegowosc,naprawy itd,itd.Biorac pod
                    uwage bezrobocie w Jeleniej,mysle ze by sie wydajnie zmniejszylo.Ale po co ja to
                    pisze!Przeciez za jakis czas jakis kandydat na uzdrowiciela kotliny poda to jako
                    swoj program wyborczy.A najlepiej to sprzedajcie jeleniogorskie damie
                    steinbach,bedziecie GUT;SEHR GUT:
                    • Gość: :) a tak to robia Austryjacy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.06, 13:18
                      bylem na swieta w Tyrolu

Tyrolczycy wybudowali takie termy www.aquadome.at

przy termach funkcjonuje elegancki hotel, o tym ze z tych term zyja tysiace
                      ludzi w okolicy nie bede sie rozpisywal dodam tylko ze przy bezposredniej
                      obsludze jest zatrudnionych 200 osob.

Architektura na najlepszym poziomie: szklo, drewno i kamien... nie ma takiego
                      kolorowego kiczu jak nie porownujac np. w Polkowicach.

Na basenie jak i w calej okolicy bardzo duzo wypoczywajacych Polakow...
                      • hexl Austriacy robią też tak..... 10.01.06, 12:52
                        www.hotel-leitner.at/docs/bildergalerie.asp
                        www.rogner.com/3082_DE.5606347aa4b734d48fc3806d2109e772d7d9df
                        www.wellness-hotels-suedtirol.com
                        www.thermenhotels.at/thermenhotels/index.htm
                        www.abano-terme.at/
                        www.therme.at/index.php?seitenId=141
                        również w Słowenii
                        lokaltipp.at/jsp-content/homepage_galerie.jsp?chn=0&id=1188&galerie_id=460

i na Węgrzech!!!!
                        www.magreisen.at/HU/bad-heviz.htm
                        od Węgrów powinniśmy tez się czegoś nauczyć!
                        www.magreisen.at/HU/zalakaros.htm
                        A na tej stronie mozna nawet znaleźć hasło "po polszku" i zobaczyc co nam
                        proponują "bratanki"
                        hajduszoboszlo.lap.hu/#b13702451Pozdrawiam
                        Hexl
                        • Gość: zenon5 Re: Austriacy robią też tak..... IP: *.ppp.tiscali.fr 10.01.06, 18:44
                          To nie sztuka cos szybko wybudowac,to kazdy teraz potrafi.Sztuka jest
                          mowic,planowac i nic nie robic od lat 70-tych.To jest klasa lux.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka