Dodaj do ulubionych

prawdziwi patrioci!

04.05.06, 15:14
Przez dwa tygodnie nie zaglądałem na forum! Nie, żeby mi się nie chciało! Nie
miałem możliwości! Byłem w Ziemi Świetej, czyli na terenie państwa Israel!
Spotkałem tam panią Felę. Ma Ona ponad 80 lat. Urodziła się we Lwowie!
Przysłuchiwałem się jak ogladała telewizję!!! Był program o kulturze Izraela.
Ona nagle stwierdziła: co to dla mnie jacyś twórcy z kibuców. Ona uważała, że
jej twórcy, jej kultura to: Mickiewicz, Słowacki, Krasinski, ... ONA mieszka
od 1957 roku w Izraelu! Przez prawie 50 lat trzyma się wspomnień o kulturze
polskiej!
Czy ONA: jest polską ptriotką?
Czy ONA: jest egzaltowaną żydówką!?!?
Dla mnie jest wspaniałą FELĄ która kultywuje polskie tradycje. ONA się nazywa
Zipora Katz (tak jest zapisane u Żydów, ona się też nazywa Fela Tobiasiewicz!
tak jest zapisane u nas, czyli u Gojów!
Jak Wy ją oceniacie?
Świat jest bardzo mały! Dzisiaj rano byłem w Tel Awiwie ( o piatej rano), a w
południe (czyli po 12) byłem w Jeleniej Górze!!!
Nie wiem jak to, i te stosunki międzyludzkie oceniać!
A nam się wydaje, że jesteśmy pępkiem świata!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: izrael Re: prawdziwi patrioci! IP: *.231.udn.pl 04.05.06, 15:59
      fajnie było?
    • Gość: poiu Re: prawdziwi patrioci! IP: *.jgora.dialog.net.pl 04.05.06, 21:26
      Jesteśmy narodem tolerancyjnym, demokratycznym, wyrozumiałym a każdy z nas to urodzony ekumenista ale wszelkim Żydom mówimy stanowczo NIE!.
      Tylko patrzeć jak zaraz będą tu sie produkować pedały, liberały, masony i cykliści...
      Jasne, ze jestesmy pępkiem świata. Skąd w ogóle takie wątpliwości?
      Fe!, Kazimierzu....
    • Gość: zenon5 Re: prawdziwi patrioci! IP: *.ppp.tiscali.fr 05.05.06, 18:29
      No i co z tego ze nie zagladales?Polactwo w najgorszej wersji zakwitlo na dobre!!!
      • Gość: DJ 99999 Re: prawdziwi patrioci! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.06, 21:12
        Ma się kasiorę to się jeżdzi.
        Urzędnicy to mają życie...
    • Gość: Stefan Re: prawdziwi patrioci! IP: *.dami.pl / *.230.udn.pl 06.05.06, 00:00
      No i co z tego Kaziu?. Generalnie to mało mnie obchodzą Twoje dysputy z jakąś
      tam Felą!!!. Może byś coś zrobił dla JG?. Na przykład sprowadził inwestorów z
      tego Izraela?. Pozdrowionka. Stefcio
      • Gość: Wszechpolak Re: prawdziwi patrioci! IP: *.jgora.dialog.net.pl 06.05.06, 07:23
        Tylko nie to!
        Potem będzie kibuc, synagoga i po nas!
      • kazimierzp moje dysputy!:-) 06.05.06, 08:16
        Takie dysputy pozwalają przełamywać schematy w pojmowaniu innych nacji. Wśród
        Żydów jest wiele uprzedzeń do nas, do Polaków. Między innymi dyskutowałem o
        różnych wypowiedziach które padły ostatnio w niektórych rozgłośniach polskich
        na temat Żydów. Dyskutowałem też z osobą która inwestuje w Europie środkowej i
        poprzez takie rozmowy bada teren. Na drugi dzień po naszej dyskusji wiem, że
        wyjechał do Bułgarii aby inwestować tam w jakąś fabrykę!
        Do Izraela mogłem pojechać bo byłem tam zaproszony i utrzymywany przez rodziny
        pochodzące ze Lwowa i Jeleniej Góry. Muszę stwierdzić, że oglądanie tego kraju
        oprowadzany przez gospodarzy pozwala na tych ludzi inaczej niż idąc w gromadzie
        pielgrzymów.
        Nawiązując do wypowiedzi Stefana i Wszechpolaka: to chcemy inwestorów, czy
        nie!?!?
        • Gość: Wszechpolak Re: moje dysputy!:-) IP: *.jgora.dialog.net.pl 06.05.06, 08:55
          NIE!
          Chcemy sami otwierać zakłady pracy, poczynając od najmniejszych.
          Chcemy sami produkować, siać i zbierać.
          Chcemy wolnego rynku!
          • Gość: poiu Re: moje dysputy!:-) IP: *.jgora.dialog.net.pl 07.05.06, 10:46
            Wszechpolaku,
            wydaje mi się, że twoje wpisy nalezy uzupełnić (uściślić)o zapisy jak po znaku //
            > NIE!
            > Chcemy sami otwierać zakłady pracy, poczynając od najmniejszych
            // i na nich poprzestać, bo duże zakłady, to duża klasa robotnicza a ta zawsze ma socjalistyczne zachciewajki
            > Chcemy sami produkować, siać i zbierać
            // i tylko dla siebie, nie będziemy karmic naszym zbożem i mięsem, żadnych masonów, liberałów i rozpustników z moralnie zgniłego Zachodu,
            > Chcemy wolnego rynku!
            // ale tylko od Odry do Bugu i od Bałtyku do Tatr.
      • Gość: Lidia Re: prawdziwi inwestorzy IP: *.nsw.bigpond.net.au 09.05.06, 16:00

Jezeli znajdziecie czas (poza okazywaniem osobistych kompleksow) to proponuje
        obejrzec stare pocztowki (do 1945 roku)ktore sa odpowiedzia na wszystkie
        pytania mieszkancow dzisiejszej JG.
    • Gość: Stefan Re: prawdziwi patrioci! IP: *.dami.pl / *.230.udn.pl 06.05.06, 09:33
      Mnie jakoś rodziny pochodzące z Lwowa i JG nie zapraszają do Izraela :). Jest
      to dla nas Polaków państwo, które nazywa się IZRAEL a nie jak Pan pisze Panie
      Kazimierzu ISRAEL. Pan taki erudyta i znawca wszystkiego,a tu taki babol.
      Jak Pan już sprowadzi jakiegoś inwestora do JG to niech Pan da znać. A może już
      Pan kogos sprowadził?. Może jakiś hipermarket?.
      Pozdrawiam i życzę miłego weekendu.
      PS
      Widzę, że poza nami nikogo Pański pobyt w Izraelu raczej nie interesuje !!!
    • Gość: Romek Re: prawdziwi patrioci! IP: *.jgora.dialog.net.pl 06.05.06, 09:41
      Kaziu dość rozpamiętywania o wycieczce - lepiej weź się do roboty. Poczytaj
      sobie np. post jak Ci wycinają las należący do gminy Jelniej Góra. Co z tym
      zrobisz jako urzędnik szamorządowy???
      • Gość: grund to rodzina Re: prawdziwi patrioci! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.06, 10:52
        Ja znam rodzinę w Pasieczniku ale jakoś nie zaprosili mnie do ISRAELA ani do
        IZRAELA na wycieczki nawet na mój koszt.

Swoją drogą to co z tym lasem?
        A tartak i pies?
        • Gość: zenon5 definicja patriotyzmu IP: *.ppp.tiscali.fr 06.05.06, 11:41
          do poczytania na temat patriotyzmu:
          www.zpka.org/bk1-15patriotyzm.htm
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka