Gość: Pablo IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.07.03, 21:34 Czy ktoś wie czyj jest grób tuż przed bramą do pałacu, przed mostkiem na fosie (po prawej stronie)? Kto tam został pochowany? Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jj Re: Pałac w Radomierzycach - pytanie IP: *.robsoft.com.pl / 10.0.1.* 10.07.03, 10:31 Niestety niewiem czyj to grób, wogle niewiedziałam że ktoś tam jest pochowany?...........Ale pięknie bedzie wyglądać ten pałac jak skończą remont, czy może ktoś wie czy ta budowla posiada jakąś legende? Odpowiedz Link Zgłoś
zubekjoy Re: Pałac w Radomierzycach - pytanie 11.07.03, 21:45 myślę że jest to grób z czasów ostatniej wojny. pewnie znaleziono zwłoki w tym miejscu i je pochowano - żołnierz?dezerter?jeniec? widziałem coś podobnego nad Biebrzą - grób zaraz przy ulicy - tylko wiadomo było że to 2 rosyjskich żołnierzy. legendę o radomierzycach opisała Lamparska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: Pałac w Radomierzycach - pytanie IP: *.robsoft.com.pl / 10.0.1.* 12.07.03, 19:42 Dziękuje za podpowiedź dotyczacą tej legendy Odpowiedz Link Zgłoś
neandertalski Re: Pałac w Radomierzycach - pytanie 14.07.03, 14:49 Zubek a wiesz coś może o grobie przy dębie w Tylicach, tym takim wielkim przy głównej drodze? Odpowiedz Link Zgłoś
zubekjoy Re: Pałac w Radomierzycach - pytanie 14.07.03, 18:08 niestety nic nie wiem na ten temat :((((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: R.E. Re: Pałac w Radomierzycach - pytanie IP: *.tkchopin.pl 14.07.03, 22:19 Wiesz, jeszcze w latach chyba 60-tych ten dąb był duży, ale nie taki wielki. Wtedy dzieciaki w czasie zabaw w lesie biegały też do tego grobu. Był tam drewniany krzyż i jakiś napis o żołnierzu , chyba NN ( tak mi się coś przypomina). Było nam mówine ,by tam zmówić modlitwę i nie broić przy mogile, bo to jest grób żolnierza z II wojny świtowej. Nawet na 1 listopada pani w szkole kazała świeczkę zanieść. Odpowiedz Link Zgłoś
neandertalski Re: Pałac w Radomierzycach - pytanie 15.07.03, 07:18 dzięki, miło, że ktoś jeszcze pamięta. Ja pamiętam, że w latach osiemdziesiątych była tam jeszcze dosyć widoczna mogiła z krzyżem, później chyba coraz bardziej się z czasem zacierała, teraz to sam nie wiem czy jeszcze jest po niej ślad. To w sumie smutne bo np. kilkaset metrów dalej przy tej samej drodze jest pomnik ku pamięci żołnierzy poległych w I wojnie światowej i pochodzących z tej wioski i pomimo tego, że nikt o niego nie dba ma się całkiem nieźle. Ten zaś grób pod dębem w zasadzie jest już zapomniany... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jj Re: Pałac w Radomierzycach - pytanie IP: *.robsoft.com.pl / 10.0.1.* 15.07.03, 12:30 tak samo jak wiele innych miejsc juz zapomnianych np. stary cmentarz poniemiecki w poblizu zalewu........... szkoda Odpowiedz Link Zgłoś
neandertalski cmentarze 15.07.03, 13:37 no niestety cmentarze znikają w odmętach czasu, ja z kolei zawsze się głupio czuje jak pomyślę, ze te tereny w okolicy KARSTADTu i C&A w Goerlitz to też tereny dawnego cmentarza, który dziś jest centrum miasta. A przy okazji skoro o grobach żołnierskich mowa, polecam ciekawym cmentarz w Kunnewitz, tak zdaje się nazywa ta mieścina koło Landeskrone, jest tam kilka niemieckich grobów z samego końca wojny, moim zdaniem esensja głupoty i bezsensu tej tragedii i jest wśród tych grobów jeden (albo dwa, nie pamiętam dokładnie) grób już chyba z 10tego maja w którym leży kobieta o rosyjskim nazwisku. Nie pamiętam jak brzmi ale to grób w samym środku. Nie wiem może ktoś słyszał z kolei coś o tym grobie? To grob żołnierski pośród niemieckich żołnierzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: R.E. Re: stare cmentarze w Zgorzelcu IP: *.tkchopin.pl 15.07.03, 14:29 Kolejny miły akcent na forum :-) . Dzięki za pamięc o takich juz zaniedbywanych miejscach . Obawiam się , czy jeszcze ktoś będzie cos wiedział o przeszłości Zgorzelca , jeśli nie będzie się o tym mówiło do najmłodszych mieszkańców miasta. Dlatego b. dobrze ,że takie tematy są obecne na forum!!!!! A'propos Cmentarza na ul. Cmentarnej /boczna droga od Reymonta w kierunku torów kolejowych na Lubań/. Jeszcze gdy w parafii Sw. Jana na Ujeździe ( to nazwa urzędowa, dla "swojaków " był zawsze Mojs ;tak sie wymawiało , bo nikt nie kojarzył tego z nazwą historyczną MOYS ) proboszczem był ksiądz Stanisław Pasyk były rozmowy, by dla naszej parafi udostępnić cmentarz na Cmentarnej zachowując częśc "historyczną - przedwojenna i dalej dokonywać pochówków , bo tak wynika z historii. Niestety nic z tego nie wyszło , a proboszcz kolejny i prałat ze św. Bonifacego pomysłu niestety nie zrealizowali. Na cmentarz na groby swoich krewnych wiele razy przyjeżdzali byli mieszkańcy Zgorzelca - Niemcy z tzw. Zachodu. Był tam solidny mur z czerwonej cegły, piękna brama , zamknięta , tylko przez furtke można było wejśc. Wzdłuż muru były przepiękne pomniki i grobowce z czarnego marmuru albo ze szlifowanego kamienia, granitu? Była podwójna aleja . Natomiast lekko po prawej ,zaraz za bramą była kaplica , wyjątkowo okazała , dwukondygnacyjna i wyłożona piękną ceramiczną płytką / bardzo podoba płytka , o ile nie taka sama jest w gmachu LO im. Śniadeckich !!! tylko. że w ogólniaku juz zaczynała tracić kilka lat temu swoją urodę , lata i tysiące buciorów robią swoje!!! O pewnych faktach niestety nie można dyskutować na forum , stąd więcej na temat Cmentarza nie opowiem . Niech już będzie jak jest , zeby jednak w ludziach resztka sumienia sięobudziła i zaczęli sznowac miejsca przeszłości , to by było najpiekniejsze co może nas spotkac! Odpowiedz Link Zgłoś
neandertalski Re: stare cmentarze w Zgorzelcu 16.07.03, 13:14 ja pamietam tylko, że jeszcze w latach osiemdziesiątych było kilka poprzewracanych płyt, całkiem sporych, później z czasem i one zniknęły. Wieść gminna wspominała coś o sąsiadujących kamieniarzach.... No i można też przypomnieć, że w czasie wojny chowana tu była część jeńców ze Stalagu, w północnej części cmentarza. Ale ich po wojnie zdaje się rodziny ekshumowały. Smutny los tego cmentarza w sumie lata już tam nie byłem ale pewnie oprócz drzew i krzaków wiele tam już nie zostało. Odpowiedz Link Zgłoś
zubekjoy Re: stare cmentarze w Zgorzelcu 16.07.03, 13:49 rok temu harcerze tam posprzątali, krzyż postawili i takie tam. coś na miarę lapidarium. chwała im za to. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: normalny Re: stare cmentarze w Zgorzelcu IP: *.b.pppool.de 31.10.03, 20:27 Do tego doprawidzielisci ze nic nie zostalo Odpowiedz Link Zgłoś
neandertalski Re: stare cmentarze w Zgorzelcu 03.11.03, 08:06 taka jest prawda i z faktami się nie dydkutuje, tylko, że wrogość do Niemców po wojnie i do wszelkich ich śladów na tych ziemiach jest zupełnie zrozumiała, dziś po latach można się dziwić itd ale wg mnie nie nalezy zapominać jednak o kontekście lat bezpośrednio powojennych. Dziś po latach wydaje mi się można w końcu próbować próbować zmieniać to czy tamto, właśnie dlatego, że minęło ponad pół wieku od ostatniej wojny, która była równocześnie ostatnim tradycyjnym polsko-niemieckim konfliktem. Przez to, wychowują się już kolejne pokolenia które nie wiedzą dlaczego miałyby Niemców nienawidzić i dlatego, jest w tym jakaś nadzieja na przyszłość. Historia która przeszła jest sprawą zamkniętą i nie nie ma co głupio wyciagać takich argumentów bo zupełnie nic nie znaczą a jedynie prowokują do durnych licytacji na wzajemne krzywdy. A prawda jest taka, ze Niemcy dokonali w czasie ostatniej wojny strasznych rzeczy ale i przyszło im za to zapłacić straszną cenę. Odpowiedz Link Zgłoś