29.01.10, 17:19
hej mam pytanko.ile gdzies tak wyniesie remont podlogi bo mam pokoj
20 metrow w parkiecie starym i chce polozyc panele
Obserwuj wątek
    • cyklina-klimkiewicz Re: panele 29.01.10, 20:40
      A co ta twoja podłoga to taka ruina? Cyklinowanie to grosze w porównaniu z
      kosztem nowej podłogi, nawet tej z paneli. B,Klimkiewicz.
      • jarecki_2 Re: panele 29.01.10, 20:57
        no chyba jednak nie, matematycznie sprawę ujmując, zasadniczo, pewnie, że lepiej
        cyklinować ale matematycznie taniej wyjdą panele.
        • cyklina-klimkiewicz Re: panele 30.01.10, 08:56
          Jak doszedłeś do takiego wyniku? Cyklinowanie 20m2X10zł/m2=200zł. Panele za
          200zł w sklepie, to 200:20m2=10zł za metr kwadratowy, CENA W SKLEPIE! Trzeba
          dostarczyć do domu,przygotować podłoże,wyciszyć,dociąć, położyć, zabezpieczyć
          powierzchnie i krawędzie,zamontować listwy, założyć osłonki na rurki c.o.i
          ewentualnie klej do tych paneli,jeżeli je przykleisz. Chyba nie myślisz,że w
          końcówce życia zawodowego zacząłem wprowadzać ludzi w błąd? Chociaż ludzie
          wierzą w różne opowieści,ale matematyka i ekonomia to nauki ścisłe i o nich nie
          mamowy w żadnych komisjach tzw.śledczych. B.Klimkiewicz.
          • jarecki_2 Re: panele 30.01.10, 09:22
            Nie chcę się kłócić, ale pomijasz kilka dość istotnych faktów. Na cyklinowaniu
            się nie kończy. Nie chcę Ci mówić co trzeba zrobić, na pewno wiesz, ale
            zaczynając od początku. Zerwanie listew starych, cyklinowanie, szpachlowanie,
            lakierowanie. Materiały papiery, szpachla, lakier to już nie jest 10 zł/m2. Nowe
            listwy bo stare raczej się rozleciały i kto je będzie szlifował żeby odświeżyć.
            Czyli jak by nie patrzeć to już nie jest 10 zł/m2.
            Żeby nie było wątpliwości, ja jestem za odzyskiwaniem podłogi drewnianej a nie
            kupowaniem śmieciowego panela.
            • cyklina-klimkiewicz Re: panele 30.01.10, 22:46
              Jestem również najdalszy od kłótni.Ale proponuję naturalnie to niezbędne
              minimum.Jeżeli chce się oszczędzić trochę kasy to nie wybiera się kompletnej
              usługi w wysokim standardzie.Chociaż też nie widzę specjalnego sensu w zamianie
              parkietu na panele.A papier jest w cenie,bo tym się cyklinuje podłogę.Listwy tez
              można za 6 zł/m i za 26 zł/m.Rozpiętość materiałów jest duża i cen oczywiście
              też.Dla każdego coś odpowiedniego. B.Klimkiewicz.
    • Gość: Parkiety Mława Re: panele IP: *.tktelekom.pl 30.01.10, 15:12
      Realny koszt porządnie wykonanej renowacji podłogi parkietowej o pow. 20 m2
      powinien się zawrzeć w kwocie 1000zł.Panele wyjdą taniej, ale czy warto
      zamieniać kilkuletniego "mercedesa" po solidnym przeglądzie na nowego "malucha"?
      • Gość: adolf Re: panele IP: *.stk.vectranet.pl 30.01.10, 18:22
        Pytanie jak bardzo ten mercedes jest zgnity i ile szpachli na nim, to znaczy ile razy parkiet był cyklinowany, jaki jest gruby ile klepek odpadnie przy cyklinowaniu. Może się zdażyć że ten mercedes już nie ruszy a maluch jednak pojedzie.
        • Gość: Parkiety Mława Re: panele IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.10, 19:42
          Wypadałoby życzyć przyjemnego podróżowania, ale mając na
          uwadze "maluszka" - jakoś nie wypada. Kilkuletni mercedes to zawsze
          mercedes podobnie jak kilkudziesięcioletni parkiet po dobrej
          renowacji . Jakkolwiek każdy ma prawo do wyboru wg. własnych
          upodobań. Pozdrawiam.
          • Gość: adolf Re: panele IP: *.stk.vectranet.pl 30.01.10, 20:36
            Zardzewiały i z kaput silnikiem ale mercedes. Przyjemnej podróży.
            • Gość: Parkiety Mława Re: panele IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.10, 21:22
              W kwestii trwałości, nie mówiąc o jakości to pierwsza wizyta
              mercedesa w serwisie byłby w odniesieniu do wieku i przebiegu,
              odpowiednia wizycie malucha na złomowisku. Pozdrawiam.
        • cyklina-klimkiewicz Re: panele 31.01.10, 20:32
          Parkiet o standardowej grubości czyli 22mm można wycyklinować około 10
          razy.Paneli (około 4mm drewna)po imprezie o nazwie 18-tka i tańcach w szpilkach,
          po ewentualnym cyklinowaniu, nie da się go np polakierować.Z tego względu,że
          lakier odkształci panele(po takich tańcach trzeba zeszlifować do 2mm
          podłogi).Można zawoskować,pastować czy olejować.Podobna sytuacja już była w
          latach sześćdziesiątych.Wtedy parkiet był nagminnie zaklejany płytkami PCW, bo
          te łatwo dawało się zmywać ścierką wylewając wodę z kubła na podłogę.W mieście
          Warszawie rocznie zaklejano kilka tysięcy metrów kwadratowych.Jak po kilku
          latach rozsądek wrócił, to większość tych decyzji udało się cofnąć.Ale nie
          wszystkie.Część bezpowrotnie uległa zniszczeniu.Parę takich akcji już w naszym
          kraju przeżyłem (mam sześćdziesiąt parę lat).B.Klimkiewicz.
    • Gość: Jarek Re: panele IP: *.chello.pl 01.02.10, 10:54
      Koszt montażu 20m2 paneli wraz z montażem pianki z folią ,
      demontażem starych listew i montażem nowych to ok. 500zł netto . +7%
      vat indywiduaknie lub + 22 vat dla firmy . Czas pracy dwóch ludzi
      jeden dzień .
      Pozdrawiam Jarek
      www.ukladaniepodlog.pl
      • Gość: Jupi Re: panele IP: 85.222.74.* 01.02.10, 19:58
        Jeśli wymiana starej podłogi na nowe panele to wygląda to tak:
        Wywalić starą klepke wraz z legarami i gruzem - 3 dni
        Wyrównanie nierówności poprawki z rozłożeniem styropianu pod wylewkę
        do czasu jej wyschnięcia - 3 dni
        potem tylko samopoziomująca wylewka - 1/2 dni
        następnie ułożenie 20m2 folii paroizolacyjnej wraz z gąbką
        tłumiąco/amortyzującą - 1 dzień
        układanie paneli + listwy - 1 dzień
        razem 10 dni nie mniej nie więcej ale dokładnie i solidnie ;)
    • lipaandrzej2 Re: panele 23.09.15, 12:36
      nie zakładaj paneli parkiet lepszy www.facebook.com/KrainaParkietuLodz

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka