Dodaj do ulubionych

Pustak Leier MAX czy PW 30?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.06, 15:15
Mam pytanie odnośnie pustaka na ściany zewnętrzne dwuwarstwowe ocieplone
wełną. Z czego lepiej murować z cegły pióro wpust czy z tkz. max-a. Chodzi mi
o to która ściana będzie tańsza, cieplejsza itp. Z pierwszym przypadku nie
ma zaprawy pionowej i jest cegła PW 30 droższa od maxa ale wchodzi mniej na
m2. Jak ktoś ma doświadczenie w tej materii prosze o porade?
Obserwuj wątek
    • Gość: niawa Re: Pustak Leier MAX czy PW 30? IP: *.krak.tke.pl 02.06.06, 22:16
      Leiera jako producenta nawet nie bierz pod uwage bo "sypie" sie w rękach... jest na ten produkt troche reklamacji... proponuje np. Markowicze.
      • Gość: k Re: Pustak Leier MAX czy PW 30? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.06, 10:27
        To ciekawa informacja. Właśnie jedna z dużych hurtowni złozyła mi ofertę na
        kompleksowe zaopatrzenia budowy. Leiera przedstawili, jako najpopularniejszy
        dziś materiał w budownictwie jednorodzinnym. Wienerbergera podobno nikt już nie
        kupuje. Pokręcę się chyba po składach i zobaczę czym handlują.
        • andrzej.sawa Re: Pustak Leier MAX czy PW 30? 03.06.06, 10:36
          A gdzie budujesz?
          • Gość: rafal Re: Pustak Leier MAX czy PW 30? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.06, 12:22
            Buduje woj. świętokrzyskie koło \Kielc. Rozmawaiłem z jednym majstrem który
            buduje kompleksowo domki stan surowy i własnie stwierdził ze to wienerberger
            sie kruszy dlatego poleca leier-a pustaki. Ale jak objeździłem wszystkie składy
            wieksze w kielcach to polecają w większości wienerbergera porotherm PW
            30.Twierdzą że pustaki porotherm są cieplejsze od leiera i nawet da się do
            wyczuć jak sie weźmie do ręki. Sa z innej gliny wykonane w porothermie jest
            więcej dodatków drzewnych niz w thermopor-rze leiera wiec dlatego są kruchsze i
            cieplejsze.Ale trzeba rozpatrywać globalnie jako cała ściana z ociepleniem.
            Dlatego czekam na jakieś konkretne spostrzerzenia i porady.
            • andrzej.sawa Re: Pustak Leier MAX czy PW 30? 04.06.06, 13:29
              W okolicach,w kierunku na Sandomierz masz zdaje się kilka dobrych cegielni.
              Moim zdaniem przy ścianie wielowarstwowej izolacyjność pustaków lub innych
              cegieł jedt niemal nieistotna.
              • Gość: rafal Re: Pustak Leier MAX czy PW 30? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.06, 21:54
                z kolei jak byłem w dużej hurtowni budowlanej, to mocno mnie namawiali na cegłę
                Porotherm 38PW + 5 cm wełny, podobno niezła izolacyjność sciany.
                • andrzej.sawa Re: Pustak Leier MAX czy PW 30? 04.06.06, 22:15
                  Może niedokładnie napisałem,ale apaluję o namysł tak gdzie stosuje się zaprawę
                  ciepłochronną lub klej,tzn gdy ściana ma istotny udział w izolacyjności
                  cieplnej.Staranne wykonanie takiej ściany decyduje o jej własnościach
                  izolacyjnych i czy te 5 cm wełny da w sumie 0,30,a lepiej 0,27.
    • andrzej.sawa Re: Pustak Leier MAX czy PW 30? 03.06.06, 10:36
      A belit Ci się nie podoba,drogi nie jest.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka