Dodaj do ulubionych

co trwalsze - parkiet jesion

23.07.06, 01:35
Mam pytanie bo mi nagadał jeden gość w sklepie że parkiet zrobiony z drewna
jesionowego jest trwalszy jako klepka parkietowa niż deska parkietowa ?? czy
to jest prawda (deska ma wymiar 730x90x22). Jestem na etapie wyboru podłogi
będzie to napewno jesion bo dąb żonie jest za bardzo centkowany :-) i właśnie
padło na ciemny jesion. Możecie się wypowiedzieć w temacie?? aha firma
budowlana przedstawila wycene gdzie sama chemia na 54 m2 to prawie 3900 zł
czy to nie za duzo ??
Obserwuj wątek
    • Gość: mif Re: co trwalsze - parkiet jesion IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.06, 22:47
      mchmiel21 napisał:

> Mam pytanie bo mi nagadał jeden gość w sklepie że parkiet zrobiony z drewna
      > jesionowego jest trwalszy jako klepka parkietowa niż deska parkietowa ?

Nie ma różnicy w trwałości :)
    • Gość: aw Re: co trwalsze - parkiet jesion IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.06, 19:12
      hm... u mnie chemia na 65m2 wyniosła 3900 zł z groszami...
      chyba za dużo Ci policzyli.
    • Gość: mk Re: co trwalsze - parkiet jesion IP: *.client.dsl.net 03.08.06, 20:23
      Co macie na mysli pod haslem "Chemia"?
    • andrzej.sawa Re: co trwalsze - parkiet jesion 04.08.06, 19:00
      Trochę myślenia.
      Długa deska potrafi się krzywić i dlatego musi być ze znacznie lepszego
      drewna,niż małe kawałki.
      • Gość: mif Re: co trwalsze - parkiet jesion IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.06, 21:26
        Deska mokra, krzywi się na szerokości, w czasie schnięcia. Długość nie ma
        znaczenia, jeżeli jest klejona do podłoża na całej płaszczyźnie lub podparta na
        legarach o odpowiednim rozstawie.
        • andrzej.sawa Re: co trwalsze - parkiet jesion 05.08.06, 05:57
          Wszystko zależy,która jest patrząc na przekrój pnia.Niestety łódkowanie i
          zadzieranie końców do góry zdarza się.A deski łaczyłbym na obce pióro.
          • Gość: mif Re: co trwalsze - parkiet jesion IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.06, 00:59
            andrzej.sawa napisał:

> Wszystko zależy,która jest patrząc na przekrój pnia.Niestety łódkowanie i
            > zadzieranie końców do góry zdarza się

Przy dobrze wysuszonej tarcicy nie występuje.
            Łódkowanie występuje na deskach ułożonych lewą stroną do góry.

...A deski łaczyłbym na obce pióro.

albo własne pióro (mocniejsze, ale droższe), ale nie zapobiegnie łódkowaniu i
            zadzieraniu końców (długich krawędzi) do góry.
            Dobry fachowiec nie będzie układał podłogi z mokrego materiału i nie będzie
            układał podłogi na wilgotnym podłożu.
            • andrzej.sawa Re: co trwalsze - parkiet jesion 07.08.06, 02:32
              No i masz rację.Niestety deski to znacznie droższy materiał,bo jeszcze musi być
              starannie wybrany.Natomiast krzywienie desek to nie tylko ich suszenie,ale siła
              wyższa,czyli ułożenie słoji,bo w czasie eksploatacji nawet wcześniej suche
              drowne złapie czasami więcej wilgoci i może być problem - dlatego jednak nie
              wszystkie deski należy kłaść.
              • Gość: mif Re: co trwalsze - parkiet jesion IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.06, 08:47
                Wilgoć może "złapać" od podłoża. Przy schnięciu w porze ogrzewania, wypaczenia
                nie powinny wystąpić. Dla drewna 12% suchego, skurcz, przy wyschnięciu do 4% w
                marcu, jest niewielki, prawie niezauważalny. Powinno pomóc położenie wąskich
                desek :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka