06.06.07, 10:17
Witam,

chciałabym się dowiedzieć jak długo musi leżeć parkiet przed położeniem go?

Dzięki i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: budowlaniec Re: parkiet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.07, 20:36
      szkoła 1 : 2 tygodnie w pomieszczeniu w paczkach bez folii
      szkoła 2 : ułożony w pomieszczeniu 2 tygodnie przed lakierowaniem
      • andrzej.sawa Re: parkiet 06.06.07, 21:30
        Panowie jest drobny problem.Ile drewno ma?
        • fredi07 Re: parkiet 10.06.07, 23:38
          Ja akurat jestem parkieciarzem. Zasada jest jedna. Parkiet prosto z maszyny na
          podłogę. Teraz producenci (Ci dobrzy)Suszą drewno przed struganiem do ok 8%
          wilgotności. Podłoga eksploatowana ma ok 12-15%. Parkiet , który zszedł z
          maszyny ma wymiar i składa się idealnie. Poleży to nawet pomimo foli naciągnie
          wilgoci i dostanie rozrzutu w wymiarach. Teraz kleje są b mocne. Parkiet ma
          pęcznieć po położeniu. Mają powstać naprężenia, by w okresach grzewczych nie
          powstawały szpary tylko naprężenia odpuszczały. Osobiście to mam dobrego
          producenta w Siemiatyczach. Parkiet idealny i tani. I nigdy cegiełki (okrętówki).
          • andrzej.sawa Re: parkiet 11.06.07, 04:29

Niestety drewno powinno poleżeć.Samo suszenie nie wystarczy.Klej nie utrzyma
            kręcącego się drewna.
            Rozumiem,że jesteś optymistą,ale nie przesadzaj.
            • fredi07 Re: parkiet 13.06.07, 00:58
              Andrzeju piszesz w każdym wątku. A ile hektarów parkietu założyłeś?
              • andrzej.sawa Re: parkiet 13.06.07, 09:21
                Ja właściwie nie pisałem o parkiecie,tylko o drewnie,które lubię.Jak mądrzy w
                drewnie mówili mi - drewno trzeba sezonować,oprócz odpowiedniego suszenia.Jeżeli
                parkiet można inaczej,to nie mój wyrok,a Wasze doświadczenie.Może i tak jest dobrze.
    • studio80 Re: parkiet 11.06.07, 14:30
      Tak, jak juz ktoś wcześniej napisał są różne szkoły.
      Ja nie jestem parkieciarzem, ale pracuję w firmie ktora zajmuje sie parkietami
      od 1994r. My opracowaliśmy (naszym zdaniem - opinia klientów podobna!!!)
      najbardziej optymalną technikę - zważywszy na bardzo mały odsetek reklamacji :)!
      Kazdy parkiet, deski kładziemy na podłoże od razu!!! Bez różnicy czy jest to
      parkiet krajowy, czy egzotyk!!!
      Sprzedawca powinien kontrolowac wilgotność drewna (my dbamy o takie iformacje!)
      i informować klienta o jej wysokości.
      Optymalna wilgotnośc desek to 8-9% a wylewki 2%. Po przyklejeniu parkietu/desek
      na odpowiednim kleju zostawia się parkiet - krajowy na4-5tygodni, a egzotyk nie
      krócej niż 6tyg. Po to aby nastapiły roapręzenia, a po polsku aby drewno
      zjednoliciło sie z wilgotnością powietrza w danym pomieszczeniu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka