bolka8 06.06.07, 10:17 Witam, chciałabym się dowiedzieć jak długo musi leżeć parkiet przed położeniem go? Dzięki i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: budowlaniec Re: parkiet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.07, 20:36 szkoła 1 : 2 tygodnie w pomieszczeniu w paczkach bez folii szkoła 2 : ułożony w pomieszczeniu 2 tygodnie przed lakierowaniem Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: parkiet 06.06.07, 21:30 Panowie jest drobny problem.Ile drewno ma? Odpowiedz Link Zgłoś
fredi07 Re: parkiet 10.06.07, 23:38 Ja akurat jestem parkieciarzem. Zasada jest jedna. Parkiet prosto z maszyny na podłogę. Teraz producenci (Ci dobrzy)Suszą drewno przed struganiem do ok 8% wilgotności. Podłoga eksploatowana ma ok 12-15%. Parkiet , który zszedł z maszyny ma wymiar i składa się idealnie. Poleży to nawet pomimo foli naciągnie wilgoci i dostanie rozrzutu w wymiarach. Teraz kleje są b mocne. Parkiet ma pęcznieć po położeniu. Mają powstać naprężenia, by w okresach grzewczych nie powstawały szpary tylko naprężenia odpuszczały. Osobiście to mam dobrego producenta w Siemiatyczach. Parkiet idealny i tani. I nigdy cegiełki (okrętówki). Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: parkiet 11.06.07, 04:29 Niestety drewno powinno poleżeć.Samo suszenie nie wystarczy.Klej nie utrzyma kręcącego się drewna. Rozumiem,że jesteś optymistą,ale nie przesadzaj. Odpowiedz Link Zgłoś
fredi07 Re: parkiet 13.06.07, 00:58 Andrzeju piszesz w każdym wątku. A ile hektarów parkietu założyłeś? Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: parkiet 13.06.07, 09:21 Ja właściwie nie pisałem o parkiecie,tylko o drewnie,które lubię.Jak mądrzy w drewnie mówili mi - drewno trzeba sezonować,oprócz odpowiedniego suszenia.Jeżeli parkiet można inaczej,to nie mój wyrok,a Wasze doświadczenie.Może i tak jest dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
studio80 Re: parkiet 11.06.07, 14:30 Tak, jak juz ktoś wcześniej napisał są różne szkoły. Ja nie jestem parkieciarzem, ale pracuję w firmie ktora zajmuje sie parkietami od 1994r. My opracowaliśmy (naszym zdaniem - opinia klientów podobna!!!) najbardziej optymalną technikę - zważywszy na bardzo mały odsetek reklamacji :)! Kazdy parkiet, deski kładziemy na podłoże od razu!!! Bez różnicy czy jest to parkiet krajowy, czy egzotyk!!! Sprzedawca powinien kontrolowac wilgotność drewna (my dbamy o takie iformacje!) i informować klienta o jej wysokości. Optymalna wilgotnośc desek to 8-9% a wylewki 2%. Po przyklejeniu parkietu/desek na odpowiednim kleju zostawia się parkiet - krajowy na4-5tygodni, a egzotyk nie krócej niż 6tyg. Po to aby nastapiły roapręzenia, a po polsku aby drewno zjednoliciło sie z wilgotnością powietrza w danym pomieszczeniu. Odpowiedz Link Zgłoś