Dodaj do ulubionych

POdłoga z desek sosnowych

26.02.08, 18:45
Przymierzam się do ułożenia podłogi drewnianej z desek sosnowych na legarach
na poddaszu użytkowym. Inne rozwiązania nie wchodzą w grę, gdyż jest to dom z
drewnianym stropem i to rozwiazanie wydaje mi się najtańsze. Przejrzałem forum
pod tym kątem, ale nie znalazłem konkretnych odpowiedzi na pewne pytania.
1. Proszę o jakiś link lub adres stronki internetowej, gdzie mogę zobaczyć jak
taką podłogę się układa.
2. Proszę o porady, jak uniknąć w przyszłości skrzypienia desek (odległość
pomiędzy legarami to około 60 - 70 cm)
3. Czy ktoś ma taką podłogę zaolejowaną? Czy takie rozwiązanie jest lepsze od
malowania lakierem?
4. Jak najskuteczniej uniknąć żółknięcia desek z czasem?
Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
Obserwuj wątek
    • Gość: mila Re: POdłoga z desek sosnowych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.02.08, 08:58
      Ad.1. Taką podłogę musi ułozyć fachowiec.
      Ad.2. Patrz wyżej. Stolarz będzie wiedział jak to zrobić.
      Ad.3. Sosny się nie olejuje tylko bejcuje lub lakieruje.
      AD.4. Można przeciągnąć białą bejcą dzięki czmu podłoga będzie zawsze jaśniejsza.
      • cyklina-klimkiewicz Re: POdłoga z desek sosnowych 02.03.08, 18:43
        Witam.Ad.1.Święte słowa,trzeba umieć.Ad.2.Posadzkarz,stolarz,z pewnością da
        radę.Ad.3.Bujda.sosnę się olejuje, oraz bejcuje wszystkimi możliwymi rodzajami
        bejc (olejowe, spirytusowe,wodne,syntetyczne,oraz inne). Lakieruje się
        wszystkimi istniejącymi lakierami, zależy od wiedzy i potrzeb,Naturale 1-K,2-K,
        też.To takie lakiery co wsiąkają w drewno, utwardzają je.Wyglądają jak nazwa
        wskazuje.Metod rozjaśniania drewna jest kilkanaście,oprócz kolorowych lakierów i
        bejc,(tych produktów jest kilkadziesiąt,nawet na polskim rynku.Przez kilkaset
        lat,ludzie się rozwijają.Jak za bardzo się rozwiną to mają problem! B.Klimkiewicz.
    • Gość: Kłobucki Re: POdłoga z desek sosnowych IP: *.viator.gda.pl 27.02.08, 09:20
      jeśli będzie to pomieszczenie użytkowane to zwróć uwagę na hałas przenoszony
      przez deski i legary do pomieszczenia poniżej.
      Ja u siebie chcę zrywać tak jak Ty planujesz położone deski i na drewniane belki
      nośne położę wytłumienie, płytę OSB i na to korek.
      • jarecki_2 Re: POdłoga z desek sosnowych 27.02.08, 10:39
        A wystarczy dać wełnę pomiędzy legary i taśmę wygłuszającą na legary pod deski,
        po co aż takie wydatki.
        • Gość: marwoj634 Re: POdłoga z desek sosnowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.08, 13:13
          Dałem osb i pod to piankę, którą się daje pod panele na legarach. No i
          oczywiście wełnę miedzy legary, na części poddasza (garderoba, toaleta. Efekt
          jest zadowalający. Natomiast o taśmie wygłuszającej nie słyszałem. POczytam. Czy
          może być zamiast tego korek?
          • jarecki_2 Re: POdłoga z desek sosnowych 27.02.08, 16:56
            tak
        • Gość: Kłobucki Re: POdłoga z desek sosnowych IP: *.viator.gda.pl 27.02.08, 15:03
          moim zdaniem gwoździe którymi są przybite deski również przenoszą hałasy poprzez
          legar.
          Z mego doświadczenia zamiast sie pchać w deski lepiej położyć podłogę z korka
          (wiem nie każdemu sie to podoba a i koszt jest wyższy bo korek to min. 100 pln/m2)
          • Gość: marwoj634 Re: POdłoga z desek sosnowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.08, 23:17
            Pod korek musiałbym dać płyty osb, a efekt końcowy i tak nieciekawy. Poza tym
            płyta + korek to znacznie więcej niż podłoga z desek.
    • Gość: les Re: POdłoga z desek sosnowych IP: 195.136.99.* 26.03.08, 22:59
      1.Układałem u siebie z kolegą który miał dość dużą praktykę w tym...ale komuś bez praktyki nie radziłbym tego robić samemu.Nie da się potem tego poprawiać.To nie malowanie :)
      2.Ja dałem legary co 55-60cm.Deski układane na felc i przykręcałem wkrętami.Po 3 latach nic nie skrzypi ani się nie ugina.W paru miejscach minimalne szpary...reszta lita powierzchnia.
      3.Lakierowałem deski na połysk...bo tak lubię:)
      4.Przykryj podłogę czymkolwiek...to ci nie zżółknie :)
      To naturalna reakcja sosny na światło i to mi się bardzo podoba.Powstaje taki odcień słomkowo-czerwonawy.
      Każdy zwraca uwagę na taką dobrze zrobioną podłogę...to jakby rodzaj pięknego mebla w domu
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka