Dodaj do ulubionych

dwa konta w ZUS

29.06.06, 16:08
Od 2002 roku ZUS nie odprowadza moich składek do OFE. Wyjaśnienie - to samo
od 2003 roku - brzmi :"brak składek w OFE spowodowany jest
nieprawidłowościami w identyfikacji danych w Kompleksowym Systemie
Informatycznym ZUS i stworzeniem dwóch kont . Na jednym figuruje zgłoszenie
członkostwa z OFE oraz zgłoszenie do ubezpieczeń ZUA i dokumenty
rozliczeniowe od płatnika składek XXXXXX, a na drugim zgłoszenie do
ubezpieczeń ZUA oraz dokumenty rozliczeniowe od aktualnego płatnika składek.
Z uwagi na powyższe w chwili obecnej nie jest możliwe przekazanie składek na
rachunek w OFE. Przekazanie zaległych i rozpoczęcie przekazywania bieżących
składek nastąpi niezwłocznie po scaleniu kont oraz ponownym przetworzeniu i
rozliczeniu dokumentów ubezpieczeniowych. Obecnie w ZUS wdrażane jest
stosowne oprogramowanie służące do interakcyjnego scalania kont
ubezpieczonych."
Tak więc "wdrażanie oprogramowania" trwa już 4 lata. Ostatnio pani w ZUS
powiedziała mi, że taka sytuacja jest korzystna dla mnie bo "odsetki będą
większe niż zysk z OFE".
I co mam robić? Czekać dalej ? Pracownik OFE nie potrafił mi nic poradzić.
Nadmieniam, że oba zakłady pracy na bieżąco odprowadzały składki.
Obserwuj wątek
    • leezac Re: dwa konta w ZUS 29.06.06, 19:06
      Trudna sytuacja, po pierwsze chce powiedzieć, że jeżeli zwracała się pani o
      pomoc do pracownika OFE i powiedział, że nie może pomóc to znaczy, że albo mu
      się nie chce, albo jest nie kompetentny( w tym przypadku powinien zatrząść
      Niebem i Ziemią, aby odzyskać pani konto, ponieważ to są pieniądze dla funduszu)
      Możliwe, że wina jest po Pańskiej stronie, gdyż jeżeli w 2002 roku zmieniał pan
      dane osobowe, lub adres, i nie zgłoszone to zostało do funduszu, to przez to
      mogło dojść do rozcalenia kont. Teraz Pani w ZUS-ie opowiada "bujdy" nigdy nie
      ta instytucja nie dawała i nie da więcej niż można wypracować na rynku
      kapitałowym. Nie wiem czy mogę pomóc, odpowiedź mogę dać dopiero we wtorek,
      późnym wieczorem, kiedy będe rozmawiał z kompetentnymi ludźmi. Jeżeli jest Pani
      zainteresowana moją pomocą proszę wysłać na adres leezac@o2.pl dokładny opis
      sprawy, może zeskanowane zaświadczenia, jakie dostała Pani z róźnych instytucji
      próbując wyjaśnić tę sprawę. Może numer telefonu jak będe coś wiedział więcej
      na ten temat to zadzwonie. Pozdrawiam!!!
      • vincia1 Re: dwa konta w ZUS 29.06.06, 19:30
        Mam ten sam problem - 2 konta w ZUS od 2002 i brak przepływu pieniędzy do
        Nationale Niderlanden. Czy Nationale N. może mi pomóc? Do kogo (pod jaki numer
        się zgłosić?). Kiedyś próbowałam, bez rezultatu.
        Przyczyną był błędny pesel, który już dawno poprawiono. Pisałam nawet do
        Rzecznika Praw Obywatelskich, 2x do roku ślę pisma. Odpowiedź zawsze ta sama -
        trzeba czekać na zadziałanie platformy komputerowej, która scali konta. Ale
        tyle lat? To chyba bezprawie, żeby moje pieniądze leżały w ZUSie i nikt mi ich
        nigdzie nie wykazuje.
        • eliza.wisniewska Re: dwa konta w ZUS 30.06.06, 09:58
          Dzień dobry,
          Proszę albo o podanie nr telefonu albo o telefon do Pana Pawła Milczarkiewicza
          (nr telefonu 022 522 06 81).
          Pozdrawiam, Eliza Wiśniewska
    • eliza.wisniewska Re: dwa konta w ZUS 30.06.06, 09:53
      Dwa lub wielokrotność kont w ZUS to nie tylko problem i zmartwienie klientów
      OFE lecz również samych OFE, mimo, ze w otaczającym nas gąszczu zasad i
      okoliczności, nie jesteśmy w stanie - bez względu na chęci i motywację - pomóc
      Klientowi, którego składki nie tylko nie zasilają Jego rachunku w OFE, ale
      również nie są inwestowane i nie przynoszą zysków. Mimo, że z tytułu zaległych
      składek przysługują odsetki, to patrząc w przeszłość nie rekompensują one
      zysków, które przyniosłoby w tym okresie inwestowanie składek. Nie ze swej winy
      mamy niezadowolonego Klienta, któremu nie możemy pomóc w stopniu którego od nas
      oczekuje, a więc nie jesteśmy w stanie zasilić rachunku Klienta - zaległymi
      składkami ZUS.
      Jedyne co możemy zrobić i co pewnie proponuje Pan leezac, to udstepnić
      odpowiednie formularze dot. nieprzekazanie składek do OFE (są na stronach
      internetowych OFE) oraz dowiedzieć się co jest możliwą przyczyną ich braku w
      OFE.
      Niestety z ostatnich informacji uzyskanych z ZUS-u, akcja łączenia kont w ZUS-
      ie nie została jeszcze zakończona i najprawdopodobniej zakończy się do końca
      roku 2006.
      Pozdrawiam, Eliza Wisniewska
    • mama_mj Re: dwa konta w ZUS 13.07.06, 17:48
      Witaj she126 !!!
      Masz dwa konta w Zusie a ja mam 6!!!! i od 2001 brak przesylania skladek do ING
      Nationale Nederlanden .... tlumaczenia w Zusie takie same jak u Ciebie.
      Dokladniej moja historie opisalam w poscie
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=797&w=44962989&a=45190270
      Monika
    • nesser Scalanie kont 24.07.06, 21:39
      Przez pewien czas miałem okazję pracować w jednym z czołowych OFE i wielokrotnie miałem styczność z klientami, których konta zostały nieprawidłowo scalone w ZUS. Zarzut braku kompetencji i zaangazowania pracowników OFE jako przyczyny nieprawidłowego scalenia kont to conajmniej nadużycie. Jako osoba odpowiedzialna za kontakt z ZUS wielokrotnie wysyłałem pisma do ZUS z prośbą o interwencje i niezależnie od jednostki do której kierowane były monity odpowiedź zawsze była taka sama: "Nie posiadamy odpowiedniego systemu. System jest "under construction". Sytuacja taka trwa już kilka ładnych lat, a ZUS nadal "odddaje" Prokomowi pieniądze podatników.
      A otwarcie kilku kont dla członków OFe to również wina ZUS, gdyż nie wdrożono na czas odpowiedniego oprogramowania i w początkowych latach funkcjonowania OFE, ZUS nie miał odpowiednich narzędzi kontrolnych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka