08.08.06, 12:54
Dzisiaj w TVN w Uwaga będzie emitowany program o piramidach finansowych. Może
być ciekawy.
aga
Obserwuj wątek
    • romek744 Re: Uwaga 08.08.06, 21:19
      Cóż, naiwnych nie sieją, sami rosną.
      romek
    • justa_79 Re: Uwaga 09.08.06, 10:09
      mówili coś ciekawego w tym programie?
      • romek744 Re: Uwaga 09.08.06, 13:24
        No, dobry był, i troszkę kontrowersyjny (chyba). Firma nazwana przez
        dziennikarzy piramidą finansową, ale czy szkolenie nie może być produktem?
        Usługą? Nie wiem, chyba jest? Możliwe, że firma kogoś oszukała, ale czy jest
        piramidą finansową mając produkt?
        Możesz program zobaczyć tutaj:

www.uwaga.onet.pl

romek
        • misia119 Re: Uwaga 09.08.06, 15:49
          jeśli szkolenie nie uczyło niczego, poza werbowaniem nowych osób? Ale program
          dość krótko i pobieżnie przedstawił tą firmę, stąd nie do końca jestem
          przekonana, czy to piramida. Ale dzięki za info o programie:)
          • romek744 Re: Uwaga 09.08.06, 19:15
            Właśnie. Jak weryfikować to, czy szkolenie motywacyjne jest dobre, czy nie? I
            czy coś daje ludziom, za zapłaconą kasę? Zobacz np. na nasze szkolnictwo
            wyższe. Płaci się mnóstwo pieniędzy za studia, a materiał obowiązuje sprzed
            kilkudziesięciu lat. Studenci już rok po obronie pracy nic ze studiów nie
            pamiętają. A czy ktoś weryfikuje, czy te szkolenia coś nam dają, oprócz
            dyplomu? Czy jakiś dziennikasz powiedział kiedyś, że to bez sensu? Nie, wiem,
            może prokuratorzy wiedzą, jak takie rzeczy sprawdzać. Ja bym miał wątpliwości.
            romek
            • kuc_szetlandzki Re: Uwaga 09.08.06, 21:21
              Obawiam się romku, że cos pomataczyłeś szkolenia ze studiami to po pierwsze. Po
              drugie po studiach jeśli sie nie dokształcasz - świat sie kręci;) sam idziesz na
              aut i wreszcie szkolenia motywacyjne są OK do czasu jeśli nie służa wyłącznie
              "portfelowi" szkoleniowca a tak z programu wynikało (nawiasem mówiąc gostek ma
              dwie sprawy karne za podobnego typu działalność)
              • jkw2 Re: Uwaga 09.08.06, 22:45
                Przeciez to z daleka pachnie naciagactwem. Jesli relacja dziennikarska byla rzetelna w co smiem watpic. Placemoe za "glowe" jest nielegalne. Juz samo namawianie do zadluzenia jest nieuczciwe. Dobrze wszyscy wiemy jak dzialaja tego typu mechanizmy. Moim zdaniem powinni mu szybko to zamknac.
                • kuc_szetlandzki Re: Uwaga 09.08.06, 22:58
                  Jeśli pozwolisz jkw -nieścisłości - albo albo, albo nierzetelna albo szkoda głowy;)
                  pólpoważnie - ksiądz Tischner miał patent na prawdę albo prawdy:
                  - prawda
                  - święta prawda
                  - gówno prawda
                  ppoważnie natomiast nadużywasz - DOBRZE WSZYSCY WIEMY - ja nie wiem :(
                  • romek744 Re: Uwaga 10.08.06, 07:44
                    Hola, hola... Czy w tej firmie się nie otrzymywało prowizji za każdy sprzedany
                    kurs? Przecież to tak samo, jakby dostać prowizję od obrotu suplementami czy
                    kosmetykami chyba? Czy kurs nie może być towarem? Chyba, że był obrót gotówką,
                    a szkolenia się nie odbywały? No i jeszcze trzeba to jakoś chyba udowodnić?
                    Jakby nie było, zgadzam się z tym, że facetowi trzeba zakazać prowadzenia
                    działalności gospodarczej bez względu czy to piramida czy nie. Jeżeli ktoś co
                    kilka miesięcy inicjuje nową firmę i każda z nich trafia do prokuratury, to
                    znaczy, że tak duża grupa niezadowolonych klientów nie ma w tym samym momencie
                    manii pieniactwa sądowego, tylko coś jest nie tak...
                    romek
                    • misia119 Re: Uwaga 10.08.06, 09:34
                      Co do piramidy, program mnie nie przekonał. Dziewczyna opowiadająca o pożyczce,
                      emocjonujący wątek, ale po co pożyczkę brała? Jak ludzie są werbowani? Dlaczego
                      chcą na starcie zainwestować ok.9000 zl? Czego w zamian oczekują (czy tego, że
                      otworzą sie wrota nieba, i zaczną spadać dolary)? Historia zastanawiająca!
                      • jkw2 Re: Uwaga 10.08.06, 11:38
                        Macie wszyscy racje. To ze program nie jest obiektywny to widac. Jaki fcet jest to jest, ale wlasnie nie dano szansy drugiej stronie na przedstawienie swoich argumentow. Widzialem jakis czas temu podobny program na temat jesdnej ze znanych firm, prawda wypaczona calkowicie i oparta na relacji jednego mlodego chlopaka.
                        Dlatego mimo ze jestem za zamykaniem oszustow uwazam ze kazdy ma prawo do obrony.
                        Tak sie sklada ze znam jednego z tych ktorzy kreca ten program i wiem jakie jest ich nastawienie. To tylko pogon za sensacja. Zdajmy sobie sprawe ze programu bez sensacyjek nikt nie kupi. A do zrobienia rzetelnego reportazu trzeba czegos wiecej niz tylko
                        ukrytej kamery i zadania kilku podchwytliwych pytan.
                        Moim zdaniem jest to naciagactwo. Dobrze wiemy, ze sprzedaz jakichs kursow jest tylko wybiegiem. Wciskanie ludziom czegos takiego za kilka tysiecy jest przesada
                        a namawianie do kredytu jest tendencyjnym dzialaniem majacym na celu zmuszenie ich do dzialania i wyrwania z nich pieniedzy. A dzieje sie to na bazie emocji i na bazie wykorzystania naiwnosci mlodych ludzi bez doswiadczenia. Wybaczcie ale tak nie powinien postepowac uczciwy czlowiek, a tym bardziej sprzedawca.
                        Jesli to jest legalne to przeciez kazda firma mlm jest zobligowana przepisami do odkupienia niesprzedanych produktow na wypadek rezygnacji. Czy ten pan daje jakiekolwiek gwarancje?
                        • romek744 Re: Uwaga 16.08.06, 00:46
                          O wilku mowa:

www.networkmagazyn.pl/news/sierpien/news_20060811_2.html
                          romek
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka