Dodaj do ulubionych

Głosuj na Mazury

25.04.11, 23:51
Podoba mi się zaangażowanie Pałkiewicza. Czy ktoś mógłby potwiedzić, że jest on ełczaninem? Kiedyś dawno temu w którymś z programów telewizyjnych tak, zdaje się powiedział - ale to było pewnie ze dwadzieścia lat temu i nie jestem pewny, czy czegoś nie pokręciłem...

www.rp.pl/artykul/648642.html
Obserwuj wątek
    • luego Re: Głosuj na Mazury 26.04.11, 15:37
      A zobacz no:
      Jacek Pałkiewicz, ur. 2 czerwca 1942 roku w Immensen (Niemcy). Dziennikarz, reporter, podróżnik, żeglarz, mistrz sztuki przetrwania w trudnych warunkach, dawny promotor karate w Polsce. Dzieciństwo i młodość spędził w Ełku.
      (www.passa.waw.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=3382&Itemid=180)
      i:
      www.wspolczesna.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20110114/REG30/881506228
      :)

• ralston Re: Głosuj na Mazury 26.04.11, 21:31
        Ha! Czyli jednak coś na rzeczy było!
    • ralston Re: Głosuj na Mazury 29.04.11, 15:04
      Głosowaliście? Nieee?!?! To jazda głosować !
      • manio15 Re: Głosuj na Mazury NIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 08.05.11, 21:44
        ralston napisał:

> Głosowaliście? Nieee?!?! To jazda głosować !
        Proszę nie głosować !!! Mam dosyć zasranych , zaśmieconych brzegów jezior i lasów. Mam dosyć pijanych, wydzierających się troglodytów i ich tandetnej , prymitywnej do bólu ,głośnej muzyki . Nie chcę betonowych brzegów i knajp co krok. Już dziś trudno i ciszę i spokój. Nie żartuję ! Walę w mordę każdego kto zagłosuje za !
        manio niecywilizowany i niegościnny
        • ralston Re: Głosuj na Mazury NIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 09.05.11, 17:17
          Ale to zagramaniczne kulturalne ludzie przyjadą i walutę zostawią biednemu mazurskiemu ludowi. Krajowego chamstwa i tak ściągnie jak co roku...
          • manio15 Re: Głosuj na Mazury NIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 09.05.11, 22:20
            ralston napisał:

> Ale to zagramaniczne kulturalne ludzie przyjadą i walutę zostawią biednemu mazu
            > rskiemu ludowi. Krajowego chamstwa i tak ściągnie jak co roku...
            raczej wątpię bo wymarło już pokolenie sentymentalnych turystów, a prawdziwi nie mają tu czego szukać : ani słońca nie mamy więcej niż gdzie indziej, ani przyrody dziewiczej , że o bazie i atrakcjach nie wspomnę. Lud mazurski też nie wyżyje z 2 miesięcznego sezonu - to mrzonki, podobne jak budowa kanału do Wielkich Jezior.
            W każdym razie ze zgrozą patrzę na te tłumy, zdewastowane Laśmiady , o Wielkich Jeziorach już nawet gadać nie warto. Kiedyś aby zostać żeglarzem ( najniższy stopień wtajemniczenia ) trzeba było się napracować, wykazać wiedzą z teorii żeglowania i obyczaju , a egzamin praktyczny wieńczył szkolenie. Dziś pływają buce co nawet dzień dobry nie mówią. A w dobrym tonie jest pływanie na silniku - bez stawiania żagli . Kiedyś wyjęcie pagaja (wiosło) wywoływało śmiech i gwizdy braci żeglarskiej. Czym tu się chwalić i co pokazywać ? Nawet węgorz made in china i innego nie uświadczysz.

dobranoc :)
            • luego Re: Głosuj na Mazury NIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 11.05.11, 11:36
              Uff, dobrze ze nie zaglosowalam... :))
              • manio15 Re: Głosuj na Mazury NIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 11.05.11, 22:12
                luego napisała:

> Uff, dobrze ze nie zaglosowalam... :))

nie, no ja tylko żartowałem z tym waleniem w ryj. Jestem pacyfistycznej natury :) , ale nie trzeba być zawsze na tak . Turystyka masowa nie da nam chleba i warto skończyć z tym mitem.

manio skruszony
                • ralston Re: Głosuj na Mazury NIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 12.05.11, 17:46
                  manio15 napisał:

> Jestem pacyfistycznej natury
                  >

A kogo dziś spacyfikowałeś?
                  • manio15 Re: Głosuj na Mazury NIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 12.05.11, 20:50
                    ralston napisał:

> manio15 napisał:
                    >
                    > > Jestem pacyfistycznej natury
                    > >
                    >
                    > A kogo dziś spacyfikowałeś?
                    dziś wyłącznie inwigilowałem .
                    budowę amfiteatru na zapleczu ECK w nadziei , że budowlańcy przypadkowo odkryją wyjście z tunelu. Niestety . Jeszcze nie dziś. Na pacyfikację jestem zbyt wątły fizycznie, mógłbym się spocić , a choroba nie wybiera ...
                    • mobb Re: Głosuj na Mazury NIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 13.05.11, 20:09
                      amfiteatr ? mam nadzieję że udaje się nieco bardziej niż muszelka u papieża ?
                      Napisz Maniu jak wypadła inwigilacja i jak ten obiekt ma się do pomnikowego
                      • manio15 Re: Głosuj na Mazury NIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 13.05.11, 22:32
                        inwigilacja ( to od wigilii ?) słabe efekty przynosi bo jak na razie wywieźli wszystko co było poniżej tarasu ECK. Zostały tylko boczne schody od ul. Zamkowej. Amfiteatr nie przypomina szubieniczno-krzyżowego obiektu , ma mieć normalną widownię i scenę . Zrobię fotostory to sobie oblookacie .
                        Trochę się czuję niepocieszony , że ostatnia legenda została wywieziona na wywrotkach gruzu , a po zbudowaniu amfiteatru nie będzie już czego szukać :(
                        • freeman8 Re: Głosuj na Mazury NIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 14.05.11, 08:15
                          Jak miło poczytać te dialogi przypominające najświetniejsze czasy na tym forum!
                          Co do "wykopków" za ECK - nie wszystko wywieżli. Obawaiałem się,że naruszą poniemieckie przypory podtrzymujące dawny budynek jak i obecny. A z tym tunelem to nigdy nie wierzyłem w jego istnienie.
                          Ja też inwigiluję tę budowę równolegle z budową obwodnicy.
                          • ralston Re: Głosuj na Mazury NIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 17.05.11, 00:49
                            Tunel istnieje. Budowa amfiuteatru jest po to, żeby go zamaskować przed ciekawskimi.
                            A na obwodnicy coś się dzieje? Ostatni raz jak ją widziałem, to utknęła na Konieczkach...
                            • luego Re: Głosuj na Mazury NIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 17.05.11, 12:36
                              No ale mam nadzieje, ze za ECK znajdzie sie tablica upamietaniajaca, ze kiedys tam sie boso po ogniu chodzilo...? Takie cuda byly hopsasa! :)
                              • mobb Re: Głosuj na Mazury NIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 18.05.11, 00:15
                                o, też na tym chodzeniu po ogniu byłem... tylko jak na cud to zadziwiający był na początku ten swąd palonej skóry :)
                                • ralston Re: Głosuj na Mazury NIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 18.05.11, 12:26
                                  Chodzenie po ogniu? Coś mnie ominęło?
                                  • manio15 Re: Głosuj na Mazury NIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 18.05.11, 21:39
                                    ralston napisał:

> Chodzenie po ogniu? Coś mnie ominęło?
                                    to takie wspomnienia wczesnej , licealnej młodości . Przegapiłeś ,albo miałeś ciekawsze zajęcia niż opiekanie stóp.
                                    Jakbyś się jednak upierał i umiał wprowadzić w stosowny trans - to zawsze mogę (jako zdeklarowany piroman) rozpalić stosownie wielkie ognisko i dać Ci szansę.
                                    Tylko lokalizacja już bardziej kameralna by była. I to właśnie może być problem bo tam chyba działała jakaś zbiorowa sugestia.
                                    W każdym razie nie próbowałem , nie żebym miał stracha , ale jakoś nie ulegam takim zbiorowym nastrojom. Jakiś patologicznie przekorny niedowiarek jestem ?

niedopieczony manio
                                    • ralston Re: Głosuj na Mazury NIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 18.05.11, 22:15
                                      A to pewnie już mnie we Łku nie było natenczas...
                                      • mobb Re: Głosuj na Mazury NIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 19.05.11, 17:32
                                        w MDK był najpierw wykład jakiegoś speca od ezoteryki i innej transcendencji na temat palenia stóp na rozżażonych węglach i płynącej zeń satysfakcji
                                        po wykładzie teoretycznym i konspumcji lampki odbyły się warsztaty praktyczne.
                                        myślę że to mogło być wiosną w 1989 roku, ale niewykluczone, że Lu uczestniczyła w jakiejś innej sesji...
                                        • ralston Re: Głosuj na Mazury NIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 19.05.11, 22:22
                                          Powinien się tym zająć jakiś komisarz unijny. To chyba niehigieniczne przypalać sobie stopy jakimiś brudnymi węglami. W Lnii powinno być dozwolone jedynie przypalanie wysterylizowanym żelazkiem.
                                          • mazurek8 Re: Głosuj na Mazury NIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 20.05.11, 11:14
                                            Władze naszego kochanego województwa chcą mieć ciastko i zjeść ciastko. Z jednej strony walczą jak mogą, by nie dopuścić do powołania Mauzrskiego parku Narodowego, z drugiej utrzymują bzdurnie, że ten region jest dziewiczym, nieskażonym fragmentem świata. To wyrachowanie zwykłe. Nie głosowałem, nie będę głosował, a mam nadziję, że w najbliższym czasie w Rzepie przeczytacie obszerniejsze uzasadnienie tej decyzji.
                                            Pozdrawiam Was serdecznie.
                                            mol
                                        • luego Re: Głosuj na Mazury NIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 20.05.11, 15:20
                                          mobb napisał:

> po wykładzie teoretycznym i konspumcji lampki odbyły się warsztaty praktyczne.

Taaak. Lampki co prawda nie konsumowalam :P ale faktycznie wczesniej byla jakas teoria.

> myślę że to mogło być wiosną w 1989 roku, ale niewykluczone, że Lu uczestniczył
                                          > a w jakiejś innej sesji...

Obstawiam kwiecien 1990! :) No chyba ze ci od ognia, niczym bociany, pojawiali sie w Elku kazdej wiosny. :) Swoja droga, to juz ponad 20 lat. MASAKRA. Nie wierze, ja nie moge byc az tak stara. :)
                                          • mobb Re: Głosuj na Mazury NIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 20.05.11, 22:44
                                            może być, 1990 też pasuje.
                                            z tą lampką też nie jestem pewien, ale jakoś to bieganie po ogniu kojarzy mi się z bułgarskim winem...czyżby prelegent jakoś to powiązał czy publiczność coś pomieszała ?
                                            jakby nie było minęło 21 lat, dziwne ale chyba to prawda :)
                                            • ralston Re: Głosuj na Mazury NIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 21.05.11, 21:34
                                              mobb napisał:

> może być, 1990 też pasuje.
                                              > z tą lampką też nie jestem pewien, ale jakoś to bieganie po ogniu kojarzy mi si
                                              > ę z bułgarskim winem...czyżby prelegent jakoś to powiązał czy publiczność coś p
                                              > omieszała ?
                                              > jakby nie było minęło 21 lat, dziwne ale chyba to prawda :)

No, jak po bułgarskim winie, to publiczność mogła coś pomieszać...
                                              • mobb Re: Głosuj na Mazury NIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 27.05.11, 08:51
                                                publiczność namieszała, ale nawet po 20 latach udało się jej od ustalić że prelekcję przed zajęciami praktycznymi biegania po ogniu prowadził Pan Lech Emfazy Stefański
                    • toltec Re: Głosuj na Mazury NIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 26.10.11, 08:45
                      Jestem zdecydowanie przeciwny aby to dziadostwo i cwaniactwo przyjeżdzało na Mazury. Polacy zaczynają wszystko przeliczać na pieniądze, to wielki błąd. Mazury powinny zostać takie jakie są aby nie utracić tej fantastycznej krainy. Wszelkim kampaniom reklamującym Mazury mówmy kategorycznie NIE ! To co mnie doprowadza do szału to powstające knajpy i apartamentowce blokujące dostęp do jezior, zaśmiecone lasy przez turystów, nie możemy pozwolić na coś takiego. Już w XIX wieku (kiedy Mazury wchodziły w skład Niemiec) zdano sobie sprawę z unikatowego regionu i zaniechano przekształcenia go w rejon rolniczy poprzez osuszanie jezior. Względy strategiczne też przeważyły. Przeszło 100 lat później podejmujemy lekkomyślnie, krótkowzrocznie decyzję aby zniczczyć tenżę cud natury. Tak naprawdę nowy system uczynił mieszkańców biedakami, którzy emigrują i ten sam system dąży aby odebrać nam najcenniejszą rzecz Mazury.
    • luego Re: Głosuj na Mazury 27.10.11, 08:36
      Ciekawy komentarz:

bialystok.gazeta.pl/bialystok/1,35235,10543600,Nie_zaglosuje_na_Mazury___komentarz.html
      Sama to juz dawno sobie przemyslalam i probuje "nawracac" wszystkich, ktorzy chca glosowac na Mazury. :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka