Dodaj do ulubionych

Wybuch w Ełku

IP: *.suwalki.sdi.tpnet.pl 02.06.02, 11:03
Wybuch w Ełku PAP 2002-06-02 (09:26)
Nieznany ładunek eksplodował w nocy z soboty na niedzielę przed restauracją, na
parterze wielopiętrowego budynku w Ełku (woj. warmińsko-mazurskie). Nikomu nic
się nie stało. Policja szuka sprawców.

Jak poinformowała w niedzielę Monika Wejknis z zespołu prasowego Komendy
Wojewódzkiej Policji w Olsztynie, w wyniku eksplozji w lokalu i na pierwszym
piętrze z okien powypadały szyby. Nikomu nic się nie stało, bo restauracja była
zamknięta.

Nie wiadomo na razie, jakiego rodzaju był ładunek. (iza)
Obserwuj wątek
    • Gość: Janusz Re: nareszcie ktoś rozławił Ełk IP: *.irc.pl / *.home.intelcom.pl 02.06.02, 13:27
      Chodzi o zwrot tego żyrandola po byłym teatrze ?
      Czy ci "panowie" z "Konieczek" otrzymali dodatkowe zlecenie na terenie Ełku ?
      Tam zdobyli "papitał zakładowy" na bombę, tu wykonali zlecenie.
      Garnitury mieli od bierzmowania.
      Czekamy na rozwój akcji.
      Pozdrawiam Janusz
      • Gość: Janusz Re: nareszcie ktoś rozławił Ełk IP: *.irc.pl / *.home.intelcom.pl 02.06.02, 13:31
        "kapitał zakładowy"
    • Gość: Adam Re: Wybuch w Ełku IP: *.proxy.aol.com 02.06.02, 18:18
      Przy jakiej ulicy mialo miejsce zdarzenie i o jaka restauracje chodzi?
      Napiszcie wiecej szczegolow.
      Widze, ze w Elku robi sie dziki Zachod.

Adam
      • Gość: Janusz Re: Wybuch w Ełku Widziałem migawkiw regionalneTV IP: *.irc.pl / *.home.intelcom.pl 02.06.02, 20:16
        W lokalnych wiadomościach pokazano migawki.
        Wybuch miał miejsce na parapecie małego nowootwartego lokalu z chińskimi
        potrawami. W nowym budynku przy ulicy Wojska Polskiego. / chyba w okolicy wieży
        ciśnień - tak mi się wydawało na podstawie migawek /. Młody mężczyzna / o
        nazwisku - Waszkiewicz/ powiedział, że lokal był otwartu tylko dwa dni. Nikt
        nie groził ani nie straszył. Właściciel nie będzie remontować lokalu -
        pozostawi w takim stanie dla przestrogi.
        Ocenił zniszczenia na 10 000 złotych.
        Widać było, że wybuch wyrwał okno i nawet fragment ściany, pozostały czarne
        okopcenia na parapecie i zniszczone meble w środku.
        Szkoda mi tego młodego człowieka, któremu na starcie / po dwóch dniach
        działalności ! / przekreślono start życiowy.
        Z pewnością zaciągnął kredyt lub rodzice pomogli w jakiś sposób.
        Brak mi określenia na to co aktualnie dzieje się w Polsce.
        Pozdrawiam Janusz
        • Gość: Janusz Re: Wybuch w Ełku Widziałem migawkiw regionalneTV IP: *.irc.pl / *.home.intelcom.pl 02.06.02, 20:31
          Moja pierwsza uwaga była wynikiem widocznej bezsilności policji i organów
          sprawiedliwości. Dlatego napisałem w formie żartobliwej.
          W centrali w Warszawie tworzą nowe programy 7 x 15 i inne bzdety.
          Mówiono nawet zero toleracji - na wzór Nowego Yorku.
          Wiem coś o tym. Ostatnio rozmawiałem ze swoim dzielnicowym.
          Kto go przyjął do policji ?
          Poza tym ogólna nędza materialna.
          Pozdrawiam Janusz
          • ralston Re: Wybuch w Ełku Widziałem migawkiw regionalneTV 02.06.02, 22:07
            Czy to była odpowiedź na brak zapłaty haraczu? Czy jakiś ruch ze strotany
            konkurencji?
            Dla mnie to jest jednak szok. Zawsze uważałem Ełk za spokojne miejsce. Kto to
            zrobił? Czy Ełk jest kontrolowany przez jakiś gang z zewnątrz, czy rodzi się
            lokalna przestępczość większego kalibru?
            Dramatyczne jest to, co się teraz dzieje w Polsce. Policja jest bezsilna.
            Pamiętam wydarzenie z czasów studenckich, kiedy właściciel knajpy złapał
            złodziei, którzy mu zaczęli kraść krzesełka stojące przed lokalem. Kiedy
            zadzwonił na policję - usłyszał, że nie mają pieniędzy na benzynę i poradzili
            mu, żeby ich przywiózł na komisariat własnym samochodem. Od tego czasu mam
            wrażenie, że niewiele się zmieniło... Koszmar!
      • Gość: smanio Re: Wybuch w Ełku IP: *.suwalki.sdi.tpnet.pl 02.06.02, 23:49
        Gość portalu: Adam napisał(a):

> Przy jakiej ulicy mialo miejsce zdarzenie i o jaka restauracje chodzi?
        > Napiszcie wiecej szczegolow.

Nie znasz lokalu bo za twoich czasow to w tych okolicach stała zielona budka z
        piwem - to jest dokładnie na rogu Wojska Polskiego i Sikorskiego - pamietasz?
        A restauracja to wielkie słowo - chodzi o zwykłą mikromordownię z szybkim
        żarciem. Mafia? Wątpię. Raczej głupi żart lub działanie konkurencji ( obok są
        dwie inne knajpki)

> Widze, ze w Elku robi sie dziki Zachod.

zachód to nie jest ale że dzicz to fakt.

smanio

• Gość: Adam Re: Wybuch w Ełku IP: *.proxy.aol.com 03.06.02, 07:50
      Przykra sprawa i szkoda czlowieka, ktory chcial sam na siebie na siebie i moze
      jeszcze innym dac prace. A tutaj takie dranstwo.
      Slyszalem, ze niektorzy ludzie w Polsce sa zmuszeni do zamkniecia biznesu ze
      wzgledu na haracze badz boja sie cokolwiek nowego otworzyc.
      Moji znajomi pod Warszawa w pewnym miasteczku mieli swoj biznes. Interes
      calkiem dobrze szedl, ale musieli go zamknac bo nie wyrabiali sie z placeniem
      haraczy, ktore ciagle wzrastaly. kiedy postawili sie, ze koniec z placeniem
      byli straszeni, ze zabija ich dziecko. Nie wytrzymali nerwowo. Sprzedali
      biznes, dom i wyjechali na drugi koniec Polski. Teraz sa w Stanach. Maja swoj
      sklep i nikt do nich nie przychodzi po haracz.

Duza przestepczosc jest zawsze oznaka slabej wladzy. Wladze powinna byc silna i
      posiadac silne instrumenty mogace zapewnic bezpieczenstwo dla obywateli.
      Niestety na inne rzeczy moze zabraknac pieniedzy, ale na policje pieniedzy nie
      powinno nigdy brakowac. Policja powinna byc dobrze oplacana, wyszkolona i
      posiadac najnowoczesniejszy sprzet.Jesli tego nie bedzie to w kraju bedzie
      panoszyla sie przestepczosc, korupcja, balagan i w sumie anarchia.
      Skoro sierzant policji w NY zarabia 70-80 tys.dolarow rocznie w zaleznosci od
      lat pracy w policji, a oficerowie i detektywi zarabiaja wiecej to nikt ich byle
      czym nie przekupi. A w Polsce jak ksztaltuja sie zarobki policjantow?

Kiedys ogladalem amerykanski program dokumentalny o czasach PRL, autor jego
      dresem wladz komunistycznych powiedzial tylko jedno pozytywne
      zdanie:"Komunistyczne wladze w Polsce jedynie skutecznie umialy walczyc z
      przestepczoscia".
      Wydaje mi sie, ze to prawda. Jak pamietam w PRL nikt nikomu nie podkladal bomb,
      jesli ktos mial sklep z ciuchami, kawiarnie, czy sklep z pamiatkami to nikt od
      niego nie wymuszal haraczy, nie bylo mafii, przestepczosci zorganizowanej.
      Owszem zdarzaly sie wlamania do mieszkan czy sklepow. Moze raz na 5 lat ktos w
      calej Polsce obrabowal jakis bank.

Chociaz pamietam z Elku dwie afery jedna zwiazana z okradaniem okolicznych
      kosciolow, a druga z wlamywaczem.

Pozdrawiam
      Adam
    • Gość: Adam Re: Lom i tabernakulum IP: *.proxy.aol.com 03.06.02, 08:30
      Na forum zostala poruszona sprawa kradziezy na plebanii w Konieczkach.
      Otoz w koncu lat 70-tych kilku ludzi z Elku dokonywalo szeregu wlaman do
      Kosciolow na terenie calej Polski z pominieciem Elku i okolic dla zmylenia
      sladu. Lupem zlodzieji stawaly sie zlote monstrancje z Kosciolow, naczynia
      liturgiczne nieraz o muzealnej wartosci, srebrne swieczniki, krzyze oraz
      pieniadze i wartosciowe rzeczy na plebaniach. Szczegolnie interesowalo ich
      zloto i srebra. Przetapiali wiec zlote zabytkowe monstrancje i naczynia
      liturgiczne i sprzedawali zloto. W szajce byl zlotnik, majacy swoj zaklad
      zlotniczy w Elku, ktory sie tym zajmowal oraz mial zbyt na przetopione zloto u
      kumpli zlotnikow z innych miast. Pamietam tego zlotnika jezdzil zoltym nowym
      mercedesem z gdanska rejestracja. Jego nazwisko zaczynalo sie na litere K.
      Trwaly serie barbarzynskich napadow na Koscioly na Pomorzu, poludniu Polski,
      Polsce Centralnej, ale nikt nie przypuszczal, ze slady prowadza na ulice
      Slowackiego w Elku. Osobiscie czytalem wstrzasajacy artykul w prasie pt."Lom i
      tabernakulum" w ktory opisane bylo iz bandyci w jednym z Kosciolow rozwalili
      lomem tabernakulum, wysypali na podloge komunikanty i zabrali zlote kielichy.
      Gdzies na poludniu Polski w malej miescinie szybko zaalarmowana milicja zdolala
      zlapac zlodzieji z lupem jak wydostawali sie z Kosciola. Ustalono ich tozsamosc
      i okazalo sie, ze sa to mieszkancy Elku i okolic. Milicja przycisnela
      bandziorow i wyspiewali wszystko. Wskazali na miejsce skladowania lupow u
      pewnego Elczanina zamieszkalego przy ulicy Slowackiego w Elku w bloku przy rogu
      Kosciuszki. Na codzien byl to spokojny Elczanin, ojciec dwojga dzieci, wdowiec,
      ktory ozenil sie ponownie, pracownik Zakladow Miesnych o nazwisku G. W
      mieszkaniu w bloku znaleziono u niego sprzet elektroniczny, ktory zginal w
      kilku plebaniach na Pomorzu. Natomiast w piwnicy bloku ukryte przetopione
      sztabki zlota, monstrancje i naczynia liturgiczne. Pan G. z Elku byl
      magazynierem gangu. Do niego przywozono skradzione rzeczy i przetopione zloto
      oraz srebro. On wskazal zlotnika w Elku, ktory to przetapial i rozprowadzal. U
      zlotnika znaleziono kilka zlotych naczyn liturgicznych, ktore zginely z
      kosciolow w centralnej Polsce.
      Pan G.z ul. Slowackiego uchodzacy za spokojnego i uczciwego czlowieka w Elku po
      aresztowaniu przez milicje ze wstydu powiesil sie w wiezieniu. Zlotnik i reszta
      gangu dostala wysokie wyroki.

Adam
    • Gość: Reksio Re: Wybuch w Ełku IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 04.06.02, 09:20
      W Suwałach też kiedyś coś wybuchało. Zdaje się, że w garażu i urwało gościowi
      nogę. Teraz jakiś palant wysadzał Ełk.
      • Gość: Adam Re: Czy wykryto sprawcow? IP: *.proxy.aol.com 05.06.02, 07:55
        Czy wykryto sprawcow podlozenia bomby w Elku pod lokal gastronomiczny?
        Na pewno wlasciciel lokalu wie kto to zrobil, a jesli nie mowi to widocznie ma
        zakazane przez bandytow i boji sie, ze zrobia cos jemu lub rodzinie. A policja
        oczywiscie nie jest jasnowidzem i sprawcow nie wykryje.

Adam
    • Gość: koRnac numer telefonu ? IP: *.daewoo.com.pl 06.06.02, 12:54
      moze ktos wie czy sprzedaja tam cos na wynos?
      przydalby sie tez nr telefonu .

koRnac
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka