ralston 15.03.06, 10:49 www.wm.pl/Index.php?ct=elk&sct=elk&id=838011 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ralston Re: Filharmonia w Ełku? 16.03.06, 09:53 I co - nie ma melomanów na forum? Nikt nie komentuje? Odpowiedz Link Zgłoś
koks77 Re: Filharmonia w Ełku? 16.03.06, 11:12 Coś mi się widzi, że słowo "filharmonia" to zbyt dużo na jakąś salkę w ECK. Filharmonia Łódzka wygląda tak: forumowe-obrazki.w.interia.pl/images/fil10.jpg A w środku tak: (zdjecia do obejrzenia na dole strony) www.filharmonia.lodz.pl/Nowa_filharmonia.asp Raczej nie ta półka finansowo-artystyczna... Odpowiedz Link Zgłoś
koks77 Re: Filharmonia w Ełku? 16.03.06, 11:22 Co oczywiście nie znaczy, że nie doceniam pomysłu, brawo dla pomysłodawców! Ale nie mam specjalnych złudzeń, brak `targetu` dla tego typu przedsięwzięć. Po Smętkach i innych króluje Doda Elektroda z tysiącwatowych `piecyków` Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Filharmonia w Ełku? 16.03.06, 11:49 No bo ten segment jest liczebnie największy. A terasz to i meloman se będzie mógł coś posłuchać bez ryzyka, że mu się wnętrzności poskręcają od dźwięków... Odpowiedz Link Zgłoś
koks77 Re: Filharmonia w Ełku? 16.03.06, 12:01 Nie, żebym się czepiał, ale czasem nawet soliści filharmonii białostockiej wytwarzają takie dżwięki, że zęby bolą! A tu, jak czytam grać będą amatorzy ze szkoły muzycznej, więc może być hardkorowo :-D Ja tam czekam na Lesia Możdżera....(propozycja, jakby to czytał ktoś, kto ma coś do powiedzenia apropos repertuaru) Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Filharmonia w Ełku? 16.03.06, 12:33 Jak będzie sala i instrument, to i Mozdżera bedzie można zaprosić... Odpowiedz Link Zgłoś
manio15 Re: Filharmonia w Ełku? 16.03.06, 14:04 inicjatywa bardziej osadzona w realiach niz opera w Białymstoku. O publikę nie ma strachu - nie każdy ma ochote słuchać pieśni "cycatej krowy" czy innych boysów. Muzyka na żywo nawet jeśli nie jest perfekcyjnie wykonywana robi wrażenie na każdym nawet nie bardzo wrażliwym na dźwięki osobniku :) Ja jestem za , chetnie przyjdę i przyciagnę znajomków. melo-manio Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Filharmonia w Ełku? 16.03.06, 14:44 Muzyka na żywo, to jest to! Właśnie w ten sposób zacząłem kiedyś słuchać jazzu. Wcześniej go nie trawiłem zupełnie. Aż kiedyś w liceum na zajęcia z wychowania muzycznego zaproszono trio stroikowe, które zagrało jazzowo. Wtedy stwierdziłem, że coś jest w tej muzyce... Zostało do dziś. Fascynacją może nie należy tego nazywać, ale bardzo polubiłem. Odpowiedz Link Zgłoś
koks77 Re: Filharmonia w Ełku? 16.03.06, 16:04 O to to! Mnie kolega zaciągnął na koncert grupy Miłość... i tak mi już zostało! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Filharmonia w Ełku? 16.03.06, 16:09 koks77 napisał: > O to to! Mnie kolega zaciągnął na koncert grupy Miłość... i tak mi już zostało! > :-) Została miłość do kolegi??? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
koks77 Re: Filharmonia w Ełku? 16.03.06, 16:14 He, he, nie! Bo to była Miłość hetero a nie `dziubasów` :) Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Filharmonia w Ełku? 16.03.06, 16:17 I tak to za chwilę przejdziemy od muzyki poważnej do parady równości :))) Odpowiedz Link Zgłoś
wilaa Re: Filharmonia w Ełku? 18.03.06, 18:41 Jestem jak najbardziej ZA. Tylko jest jeden problem, nie bez przyczyny prawdziwe sale koncertowe są specjalnie projektowane żeby wzmocnić dźwięk. Jeśli nasza filharmonia będzie w sali nie spelniających takich wymogów to jakość muzyki będzie po prostu lepsza niż w tv ale i tak nie odda tego co powinna. Chętnie wybiorę się na kilka takich koncertów. Posłucham. Brak mi wlaśnie takiego miejsca w Ełku. Wydaje się że ludzie żyjący tu byli zupełnie pozbawieni sensu zycia, nic się nie dzieje, nic nikomu nie jest potrzebna. pewnie nawet pomysłodawcy zastanawiali się kto będzie przychodził. Myślę że znajdą się słuchacze. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
koks77 Re: Filharmonia w Ełku? 19.03.06, 00:22 O żadnej filharmonii nie ma mowy. W Łodzi mają granitowe płyty na ścianach i suficie, w dodatku ruchome, sterowane przez inżyniera dźwięku). Lepszy rydz niż nic... Ja jestem pesymistą- słuchaczy będzie można policzyć na palcach obu rąk i to stolarza. Odpowiedz Link Zgłoś
wilaa Re: Filharmonia w Ełku? 19.03.06, 19:19 Ale dlaczego sądzisz że słuchaczy będzie można policzyć na palcach. To że być może Ty nie jesteś zainteresowany to wcale nie znaczy że w Ełku nie ma miłośników muzyki klasycznej. JA w niektóre miejsca też nie chodzę i wcale mnie nie interesują a nie uważam że tam są pustki i trzeba pozamykać. Ełk powinien spróbować. Dlaczego nie, przecież się rozwija i wcale nie jest to już takie małe miasto jak się wydaje. Odpowiedz Link Zgłoś
luego Re: Filharmonia w Ełku? 19.03.06, 19:36 Sluchacze beda. W wiekszosci zagonieni w ramach lekcji uczniowie. Oczywiscie beda tez ci autentyczni, zakochani w muzyce klasycznej. Ale nie wierze, by bylo ich az tak wielu. Odpowiedz Link Zgłoś
koks77 Re: Filharmonia w Ełku? 19.03.06, 21:34 A dlatego, że jest to produkt niszowy i to bardzo. Następna sprawa to muzycy którym trzeba zapłacić, koszty nie są małe jeśli weźmie się kilka osób, poza tym jeśli to będzie znana "firma" np. Auksos Marka Mosia to koszty będą olbrzymie, mimo, że to raptem sześciu muzyków. O orkiestrze już nie mówię, bo tu nie ma ani tak pojemnej sali ani takich ambicji. A skoro nawet w dużych miastach koncerty są co najwyżej raz w tygodniu (Wa-wa, Łódź, Gdańsk) to co powiedzieć o mieście gminnym na kilkadziesiąt tysięcy osób? Jak myślisz ilu będzie słuchaczy? <Wydaje się że ludzie żyjący tu byli zupełnie pozbawieni sensu zycia> Jeśli średnia pensja wynosi 1200 brutto, to sensem życia jest dbanie o własną d**** a później o sferę ducha. To dobry pomysł, ale się nie sprawdzi... Odpowiedz Link Zgłoś