Dodaj do ulubionych

Filharmonia w Ełku?

15.03.06, 10:49
www.wm.pl/Index.php?ct=elk&sct=elk&id=838011
Obserwuj wątek
    • ralston Re: Filharmonia w Ełku? 16.03.06, 09:53
      I co - nie ma melomanów na forum? Nikt nie komentuje?
      • koks77 Re: Filharmonia w Ełku? 16.03.06, 11:12
        Coś mi się widzi, że słowo "filharmonia" to zbyt dużo na jakąś salkę w ECK.
        Filharmonia Łódzka wygląda tak:
        forumowe-obrazki.w.interia.pl/images/fil10.jpg
        A w środku tak: (zdjecia do obejrzenia na dole strony)
        www.filharmonia.lodz.pl/Nowa_filharmonia.asp
        Raczej nie ta półka finansowo-artystyczna...
        • koks77 Re: Filharmonia w Ełku? 16.03.06, 11:22
          Co oczywiście nie znaczy, że nie doceniam pomysłu, brawo dla pomysłodawców!
          Ale nie mam specjalnych złudzeń, brak `targetu` dla tego typu przedsięwzięć.
          Po Smętkach i innych króluje Doda Elektroda z tysiącwatowych `piecyków`
          • ralston Re: Filharmonia w Ełku? 16.03.06, 11:49
            No bo ten segment jest liczebnie największy. A terasz to i meloman se będzie
            mógł coś posłuchać bez ryzyka, że mu się wnętrzności poskręcają od dźwięków...
            • koks77 Re: Filharmonia w Ełku? 16.03.06, 12:01
              Nie, żebym się czepiał, ale czasem nawet soliści filharmonii białostockiej
              wytwarzają takie dżwięki, że zęby bolą! A tu, jak czytam grać będą amatorzy ze
              szkoły muzycznej, więc może być hardkorowo :-D
              Ja tam czekam na Lesia Możdżera....(propozycja, jakby to czytał ktoś, kto ma coś
              do powiedzenia apropos repertuaru)
              • ralston Re: Filharmonia w Ełku? 16.03.06, 12:33
                Jak będzie sala i instrument, to i Mozdżera bedzie można zaprosić...
                • manio15 Re: Filharmonia w Ełku? 16.03.06, 14:04
                  inicjatywa bardziej osadzona w realiach niz opera w Białymstoku. O publikę nie
                  ma strachu - nie każdy ma ochote słuchać pieśni "cycatej krowy" czy innych
                  boysów. Muzyka na żywo nawet jeśli nie jest perfekcyjnie wykonywana robi
                  wrażenie na każdym nawet nie bardzo wrażliwym na dźwięki osobniku :)
                  Ja jestem za , chetnie przyjdę i przyciagnę znajomków.

melo-manio
                  • ralston Re: Filharmonia w Ełku? 16.03.06, 14:44
                    Muzyka na żywo, to jest to! Właśnie w ten sposób zacząłem kiedyś słuchać jazzu.
                    Wcześniej go nie trawiłem zupełnie. Aż kiedyś w liceum na zajęcia z wychowania
                    muzycznego zaproszono trio stroikowe, które zagrało jazzowo. Wtedy
                    stwierdziłem, że coś jest w tej muzyce... Zostało do dziś. Fascynacją może nie
                    należy tego nazywać, ale bardzo polubiłem.
                    • koks77 Re: Filharmonia w Ełku? 16.03.06, 16:04
                      O to to! Mnie kolega zaciągnął na koncert grupy Miłość... i tak mi już zostało! :-)
                      • ralston Re: Filharmonia w Ełku? 16.03.06, 16:09
                        koks77 napisał:

> O to to! Mnie kolega zaciągnął na koncert grupy Miłość... i tak mi już
                        zostało!
                        > :-)

Została miłość do kolegi??? ;)
                        • koks77 Re: Filharmonia w Ełku? 16.03.06, 16:14
                          He, he, nie! Bo to była Miłość hetero a nie `dziubasów` :)
                          • ralston Re: Filharmonia w Ełku? 16.03.06, 16:17

I tak to za chwilę przejdziemy od muzyki poważnej do parady równości :)))
                            • wilaa Re: Filharmonia w Ełku? 18.03.06, 18:41
                              Jestem jak najbardziej ZA. Tylko jest jeden problem, nie bez przyczyny
                              prawdziwe sale koncertowe są specjalnie projektowane żeby wzmocnić dźwięk.
                              Jeśli nasza filharmonia będzie w sali nie spelniających takich wymogów to
                              jakość muzyki będzie po prostu lepsza niż w tv ale i tak nie odda tego co
                              powinna.
                              Chętnie wybiorę się na kilka takich koncertów. Posłucham. Brak mi wlaśnie
                              takiego miejsca w Ełku. Wydaje się że ludzie żyjący tu byli zupełnie pozbawieni
                              sensu zycia, nic się nie dzieje, nic nikomu nie jest potrzebna. pewnie nawet
                              pomysłodawcy zastanawiali się kto będzie przychodził. Myślę że znajdą się
                              słuchacze.

pozdrawiam.
                              • koks77 Re: Filharmonia w Ełku? 19.03.06, 00:22
                                O żadnej filharmonii nie ma mowy. W Łodzi mają granitowe płyty na ścianach i
                                suficie, w dodatku ruchome, sterowane przez inżyniera dźwięku). Lepszy rydz niż
                                nic...
                                Ja jestem pesymistą- słuchaczy będzie można policzyć na palcach obu rąk i to
                                stolarza.
                                • wilaa Re: Filharmonia w Ełku? 19.03.06, 19:19
                                  Ale dlaczego sądzisz że słuchaczy będzie można policzyć na palcach. To że być
                                  może Ty nie jesteś zainteresowany to wcale nie znaczy że w Ełku nie ma
                                  miłośników muzyki klasycznej. JA w niektóre miejsca też nie chodzę i wcale mnie
                                  nie interesują a nie uważam że tam są pustki i trzeba pozamykać.
                                  Ełk powinien spróbować. Dlaczego nie, przecież się rozwija i wcale nie jest to
                                  już takie małe miasto jak się wydaje.
                                  • luego Re: Filharmonia w Ełku? 19.03.06, 19:36
                                    Sluchacze beda. W wiekszosci zagonieni w ramach lekcji uczniowie. Oczywiscie
                                    beda tez ci autentyczni, zakochani w muzyce klasycznej. Ale nie wierze, by bylo
                                    ich az tak wielu.
                                  • koks77 Re: Filharmonia w Ełku? 19.03.06, 21:34
                                    A dlatego, że jest to produkt niszowy i to bardzo. Następna sprawa to muzycy
                                    którym trzeba zapłacić, koszty nie są małe jeśli weźmie się kilka osób, poza tym
                                    jeśli to będzie znana "firma" np. Auksos Marka Mosia to koszty będą olbrzymie,
                                    mimo, że to raptem sześciu muzyków. O orkiestrze już nie mówię, bo tu nie ma ani
                                    tak pojemnej sali ani takich ambicji. A skoro nawet w dużych miastach koncerty
                                    są co najwyżej raz w tygodniu (Wa-wa, Łódź, Gdańsk) to co powiedzieć o mieście
                                    gminnym na kilkadziesiąt tysięcy osób? Jak myślisz ilu będzie słuchaczy?

<Wydaje się że ludzie żyjący tu byli zupełnie pozbawieni sensu zycia> Jeśli
                                    średnia pensja wynosi 1200 brutto, to sensem życia jest dbanie o własną d**** a
                                    później o sferę ducha.
                                    To dobry pomysł, ale się nie sprawdzi...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka