Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    17.12.07, 21:48
    Czy ktoś zna firmę, gdzie godnie zapłacą osobie dobrze znającej (kilka lat pracy i parę tysięcy ton stali przerobionych) Bocada? Oczywiście nie interesują mnie żadne formy niewolnictwa typu niepłatne nadgodziny lub problemy z urlopami. Uściślam: godnie => 4000 netto :)
    Obserwuj wątek
      • vlad4 Re: Bocad 18.12.07, 00:03
        mało jest firm ktore uzywaja tego programu .. gdzies wiedziałem ich spis. Na stronie producenta jest chyba tak prezentacja i tam sa firmy ktore tego uzywaja
        Jest taka Warszawska TMJ to wiem na bank ze oni uzywaja.
        A kasa o ktorej mowisz nie wydaje mi sie wygórowana , z tego co wiem to tego softu trzeba sie długo uczyc ... i wydaje mi sie ze kwota powinn byc ok 2k wyzsza , Moge zpytac ile masz lat doswiadczia z tym softem .i czy masz uprawnienia ?

--
        vlad4.pl
        • stary_jez Re: Bocad 18.12.07, 01:34
          Znam ten spis. Robię po prostu małe rozpoznanie przed zmianą pracy na wiosnę. W
          Bocadzie pracuję około 4 lat, nawet zostało w nim parę zmian za moją sugestią
          wprowadzone - niemieckie podeście do funkcjonalności programu różni się nieco od
          ogólnie przyjętego :D. A i parę obiektów godnych uwagi zrobiło się... Co do
          kwoty to miło słyszeć takie rzeczy, że z 2k więcej by się należało, ale tu jest
          główny dylemat - czy iść dalej w bocada i biuro, czy na budowę potaplać się w
          błotku i zrobić w końcu uprawnienia?
          • vlad4 Re: Bocad 18.12.07, 09:20
            To wszystkich chyba meczy , jak sie przyzwyczaisz do kawki, ciastka i swojej
            myszki to jest trudno to zostawic.. :)
            To zalezy kogo co interesuje.. budowa daje duzo doswiadczenia ale szczerze
            mowiac z tego co opowiadaja mi znajomi to wiekszosc czasu traci sie na
            poganianie roboli albo wypełnienie papierów..
            Moim prywatnym zdaniem powinno sie na rok 2 na poczatku na budowe pojsc a
            pozniej leciec do buira .. Chociaż podejżewam ze w druga strone to działa tak
            samo , bo nie słyszałem zeby ktos do biura szedł po 2latach na budowie.
      • bercikh Re: Bocad 28.12.07, 19:25
        Witam.
        Czy jest coś takiego jak wersja treningowa tego prgramu? Wiem że
        orgaznizują szkolenia ale jak ktoś chciałby sobie tylko sprawdzić
        czy mu ten programik podejdzie?
        • stary_jez Re: Bocad 28.12.07, 22:07
          Nie ma takiej wersji, nie ma również wersji demo ani trial. A nawet gdyby była,
          to bez pomocy kogoś kto zna program lub bez odbycia szkolenia nie ma szans, żeby
          program się spodobał - zwłaszcza bardzo "intuicyjny" interfejs użytkownika :D
          Niemiecka myśl informatyczna górą :)
          • piotr2569 Re: Bocad 31.12.07, 07:54
            Ja tam nie widze nic specialnego w BOCADZIE. Zwykły program do
            wykonywania dokumentacji warsztatowej.
            Interfejs nie jest az taki trudny jak pisze kolega - większość
            zagadnień bardzo dobrze wyjasniona na rysunkach poglądowych.
            No może troszkę więcej zabawy jest z obsługiwaniem MAKR.

Cena programu chyba odstrasza potencjalnych użytkowników. Dlatego
            tak mało firm konstrukcyjnych uzywa licencjowanej wersji tegoż
            programu.

Można ściagnąć z P2P wersję "legalną" ale niestety nie można na niej
            legalnie pracowac.
            • stary_jez Re: Bocad 31.12.07, 13:59
              Oczywiście - jeżeli już się go zna, to nie jest nic specjalnego. I owszem - w
              instrukcji są bardzo ładne rysunki poglądowe i zapewne można się z niej dużo
              nauczyć, ale gdy pojawi się problem typu "fehler 554" :) lub jeden element nie
              chce wyciąć drugiego, albo trzeba zrobić sterowanie do rysunków, to bez pomocy
              kogoś, kto program zna, 99% w tym momencie się zatrzyma i dalej nie ruszy.
              Niestety nauka bocada polega na umiejętności omijania jego błędów i nauczenia
              się, co je powoduje. Choć teraz przy schyłkowej wersji 20 jest i tak o niebo
              lepiej niż przy werji 19...
              • stary_jez Re: Bocad 31.12.07, 14:00
                Aha - makra mają być poprawione w wersji 21, czyli teoretycznie od stycznia...
      • marnow72 Re: Bocad 06.03.08, 12:13
        hej
        a czy jest to mozliwe nauczyc sie samemu obsługi tego programu bez
        szkolenia z podrecznika użytkownika. ostatnio zakupiono mi w firmie
        ia kazano sie nauczyc tego programu, ale po przejrzeniu podrecznika
        to nie za duzo sie dowiedziałam :( Sa moze gdzies dostepne jakies
        przykłady na necie???
        • stary_jez Re: Bocad 15.03.08, 14:23
          Instrukcja do bocada to chyba nieodpowiednie słowo - bardziej by chyba pasowało
          "streszczenie pierwszych kroków" :) A na poważnie, to będzie Ci trudno - bocada
          najlepiej można się nauczyć od kogoś, kto go zna. Na kursie niestety też uczą
          tylko najprostszych operacji - to jest takie przerobienie "instrukcji" w
          praktyce, ale lepsze to (a przynajmniej o wiele krótsze) niż walka tylko z
          instrukcją. Co do przykładów - 3 są na youtube, ale wątpię czy można z nich coś
          wyciągnąć dla siebie. Ciekawi mnie podejście szefów Twojej firmy - kupują
          program za 30k, a żal im kasy na szkolenie - powiedziałbym, że typowe podejście
          nowobogackich polaczków, ale mogę się mylić... A serwis chociaż co miesiąc
          opłacają?
      • ing_greg Re: Bocad 22.03.08, 14:20
        Stary Jeżu, mam do Ciebie dwa pytania. :) Czy masz może jakieś porównanie Bocada do innych systemów 3D dla konstrukcji stalowych ? W szczególności do Advance Steel. I jak wygląda porównanie do rysowania w nakładkach 2D, ewentualnie "gołym" AutoCADzie - tak zgrubnie, ile razy szybciej wykonuje się projekt ?

pozdr
        greg
        • stary_jez Re: Bocad 24.03.08, 22:38
          Z 3d mam jedynie porównanie do x-steela (z relacji znajomych i obserwacji ludzi pracujących w nim): prędkość rysowania jest porównywalna, natomiast rysunki z x-steela w porównaniu do bocada to tragedia, ale może to problem z ustawieniami ich generowania. W 2d do gołego autocada nie mam porównania (na szczęście :D ), mam porównanie do Bik-a. Prędkość wzrasta kilkakrotnie - myślę, że co najmniej 3x przy łatwych obiektach np. halach, przy jakichś skomplikowanych konstrukcjach technologicznych jeszcze bardziej. Dodatkowo masz większą pewność, że wszystkie elementy są wykonane gabarytowo poprawnie (bocad ma różne funkcje sprawdzające np. kolizja elementów - oczywiście trzeba ich użyć na koniec :) ) i obiekt się da się poskładać. No chyba, że się pomylisz w generowaniu siatki osi, to wtedy będziesz miał halę np. wyższą, ale... nadal da się złożyć :D Jedyną przewagą 2d jest to, że można część rzeczy załatwić opisowo i jeden rysunek czasami "obsłuży" kilka elementów warsztatu. Ale gdy już się raz przejdzie na 3d, to żadne 2d nie jest w stanie tego przebić.
          • marian.stemico Re: Bocad 28.03.08, 10:08
            czytam,ze poszukujesz pracy na stale jako inzynier pracujac na
            programie BoCad.Jezeli jestes w dalszym ciagu zainteresowany zadzwon
            512654863.Praca w Gdyni.Zarobki min 4000 netto.Jak masz kogos
            jeszcze daj znac.Potrzebujemy 3 projektantow.
            • stary_jez Re: Bocad 30.03.08, 19:55
              Dziękuję za propozycję, ale to już nieaktualne - mam już nową pracę. Na szczęście mało kto zna bocada :) Znajomi, którzy znają bocada póki co nie szukają nowej pracy, lub poszli za mną, lub szukają w zupełnie innych rejonach kraju - oni też więc odpadają. Proponuję spytać chłopaków w serwisie bocada, oni mogą się orientować czy ktoś szuka i może mogą np. dać namiary na osoby, które ostatnio kończyły kurs.
            • rafal.luzny Re: Bocad 21.05.08, 21:39
              Witam! Czy ta oferta nadal aktualna? Jestem asystentem projektanta i pracuje na
              bocadzie od 3 lat.
              • marian.stemico Re: Bocad 09.06.08, 07:41
                Rafal,czekam na twoje CV,czy nadal jestes zainteresowany praca?
                Mój e-mail marian@stemico.pl
                Napisz lub zadzwon 512 654 863
                Pilne
                • bocadowiec Re: Bocad 23.03.09, 20:46
                  Wykonuje dokumentacje warsztatowe w programie bocad-3d.
                  4 lata doswiadczenia przy obiektach przemysłowych.
                  Przyjme zlecenie badz nawiaze wspolprace.
                  kbteam@o2.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka