gufox 17.07.09, 16:18 Jak wygladalaby kwestia uprawnien budowlanych konstrukcyjno- projektowych jesli po IŚ skoczylbym SUM na kieunku budownictwo? Czy dalej bylby one z ograniczeniami? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dystansownik Re: SUM budownictwo 17.07.09, 18:08 Wątpię, żeby w ogóle Cię przyjęli po IŚ na SUM na kierunku Budownictwo, ale jeśli byś to skończył to możesz bez problemu robić bez ograniczeń. Odpowiedz Link Zgłoś
michi3 Re: SUM budownictwo 17.07.09, 19:10 Dlaczego nie mieliby kolegi przyjac? Politechnika Wroclawska przyjmuje np. na SUM na kierunku budownictwo absolwentow studiow I-go stopnia na wydzialach architektury i inzynierii srodowiska. Odpowiedz Link Zgłoś
dystansownik Re: SUM budownictwo 17.07.09, 20:11 Dla mnie jest to dość dziwna praktyka. Choć np. na PK niby też biorą z pokrewnych kierunków, wystarczy bodajże, żeby 60% przedmiotów z tego pokrewnego kierunku pokrywało się z przedmiotami z budownictwa. > Politechnika Wroclawska przyjmuje np. na SUM na kierunku budownictwo > absolwentow studiow I-go stopnia na wydzialach architektury i > inzynierii srodowiska. A tak z ciekawości, czy to działa w obie strony ? Tzn. mając inżyniera budownictwa można robić SUM np. na architekturze ? Odpowiedz Link Zgłoś
michi3 Re: SUM budownictwo 17.07.09, 22:42 Tak opisuje to strona rekrutacyjna Politechniki Wroclawskiej: Wydział Architektury Kandydat na studia II stopnia na kierunek Architektura i Urbanistyka oraz na kierunek Gospodarka Przestrzenna powinien: - posiadać dyplom ukończenia studiów inżynierskich I stopnia lub II stopnia lub jednolitych studiów magisterskich, Wydział Budownictwa Lądowego i Wodnego Rada Wydziału ustaliła, że na studia II stopnia na kierunku Budownictwo mogą zostać przyjęci tylko absolwenci studiów I stopnia kierunku budownictwo oraz absolwenci studiów I lub II stopnia lub jednolitych studiów magisterskich kierunków Architekturta i Urbanistyka i Inżynieria Środowiska (kierunki pokrewne). Absolwenci kierunków pokrewnych mogą być także zobowiązani do uzupełnienia niektórych przedmiotów, na podstawie indywidualnej decyzji Dziekana po rozpatrzeniu dorobku studenta. W przypadku, gdyby liczba kandydatów na studia II stopnia przekraczała planowaną liczbę miejsc, zostanie przeprowadzona kwalifikacja na podstawie średniej oceny ze studiów. Absolwenci innych kierunków studiów technicznych, którzy chcą podjąć studia na kierunku budownictwo powinni przystąpić do rekrutacji na studia I stopnia. Czyli w przypadku architektury trudno o jednoznaczna odpowiedz... Odpowiedz Link Zgłoś
dystansownik Re: SUM budownictwo 18.07.09, 08:59 To podejrzewa, że jednak tylko w jedną stronę to tak działa skoro to decyzja rady danego wydziału. Pewnie liczą na ściągnięcie studentów z IŚ lub architektury, bo to dodatkowa kasa, a dając możliwość nadrobienia niektórych przedmiotów problemów większych nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
michi3 Re: SUM budownictwo 18.07.09, 22:57 Byc moze na architekture tez przyjmuja po budownictwie - trzeba by dopytac w dziekanacie. Politechnika Poznanska tez dopuszcza na SUM ludzi po pokrewnych kierunkach pozostawiajac decyzje radzie wydzialu. Na marginesie wg mnie to calkiem ciekawe rozwiazanie. Odpowiedz Link Zgłoś
niewiem_niemam Re: SUM budownictwo 20.07.09, 11:41 > Byc moze na architekture tez przyjmuja po budownictwie - trzeba by > dopytac w dziekanacie. Watpie. Izba architektow na pewno juz o to zadbała. Odpowiedz Link Zgłoś
gufox Re: SUM budownictwo 20.07.09, 20:53 niewiem_niemam napisał: > > Byc moze na architekture tez przyjmuja po budownictwie - trzeba by > > dopytac w dziekanacie. > > Watpie. Izba architektow na pewno juz o to zadbała. Czyli co, bedac inzynierem po IS i rabiac SUM na budownictiwe nie dostanie sie pelnych uprawnien w budownictwie, np. w spej.mosty, drogi. Odpowiedz Link Zgłoś
jezior23 Re: SUM budownictwo 20.07.09, 21:29 > Czyli co, bedac inzynierem po IS i rabiac SUM na budownictiwe nie > dostanie sie pelnych uprawnien w budownictwie, np. w spej.mosty, > drogi. Nie wiem na ile to co tu piszecie ma związek z prawdą. Ja nie znam nikogo, kto by robił magistra budownictwa po innym kierunku. Za moich czasów były to jednolite studia to i nie wiem sam jak to teraz jest.. Z tego co piszecie wynika, że mgr budownictwa można zrobić po architekturze i inżynierii środowiska - a co za tym idzie uprawnienia, bez ograniczeń też.. Wątpię natomiast, żeby po budownictwie jakaś uczelnia przyjmowała na uzupełniające magisterskie na kierunku architektura.. Przeglądając ostatnio strony poszczególnych uczelni nie natrafiłem na taką opcję. Ale tylko przeglądałem, nie dzwoniłem nigdzie z takim pytaniem bo wydawało mi się poprostu głupie. Teraz jak czytam, że się nad tym zastanawiacie to chyba jutro zadzwonię zapytam jak to jest bo chciałbym tą architekturę skończyć jak najszybciej.. Odpowiedz Link Zgłoś
irasiad_zdenerwowany Re: SUM budownictwo 20.07.09, 22:09 > Czyli co, bedac inzynierem po IS i rabiac SUM na budownictiwe nie > dostanie sie pelnych uprawnien w budownictwie, np. w spej.mosty, > drogi. Robiąc SUM na budownictwie dostajesz tytuł zawodowy mgr inż. budownictwa i możesz robić uprawnienia budowalane b.o. (kończysz studia magisterskie na kierunku budownictwo). Chciałbym jednak tutaj dodać, iż nie jest to takie proste jak się niektórym wydaje. Aby dostać tytuł mgr inż. dowolnego kierunku należy zaliczyć wszystkie przedmioty będące w programie studiów dla danego kierunku. Warunkiem przyjęcia na SUM jest uznanie kierunku za pokrewny (ileś tam procent zgodnych przedmiotów). Pozostałe (braki) będziesz musiał nadrobić podczas trwania SUM. Stąd czasami takie studia się wydłużają z 2 do 2,5 a nawet 3 lat. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
ethnic Re: SUM budownictwo 20.07.09, 22:58 Akurat robie teraz SUM na IS. Wiem, ze to nie to co budownictwo, ale daje pewien poglad na zjawisko. Otóż oprócz ludzi po IS sa ludzie po takich kierunkach jak: ochrona srodowiska, mechanika i budowa maszyn oraz bardzo duzo osob po chemii i innych dziwnych nie do zapamietania kierunkach. Byl tez np. jeden elektryk, ale sie wykruszyl;-) Rekordzisci maja do odrobienia po 12 roznic! Ile to zajmie? Dodatkowy rok? Zdziwilibyscie sie, jak niektorym sprawnie to idzie! Ale jest tego mimo wszystko troche. A wydzial przyjmuje ich wszystkich bo kasa leci! Co ciekawe, pamietam, ze na pierszym semestrze, po pierwszym miesiacu nagle spora liczba osob zabrala papiery i przeniosla sie do Bielska i do Warszawy! W bielsku podobno w ogole nie kazali im robic zadnych roznic a w Wawie minimalnie! Pewnie na budownictwie nie jest tak prosto ale kto wie, czy tez tak to wlasnie nie wyglada. Przyjmuja ludzi po kierunkach pokrewnych a potem dowalaja roznice i kiblujesz rzeczywiscie nie 2 lata, ale 3 lub wiecej;-) Odpowiedz Link Zgłoś
gufox Re: SUM budownictwo 23.07.09, 13:55 ethnic napisał: > Akurat robie teraz SUM na IS. Wiem, ze to nie to co budownictwo, ale > daje pewien poglad na zjawisko. Otóż oprócz ludzi po IS sa ludzie po > takich kierunkach jak: ochrona srodowiska, mechanika i budowa maszyn > oraz bardzo duzo osob po chemii i innych dziwnych nie do > zapamietania kierunkach. Byl tez np. jeden elektryk, ale sie > wykruszyl;-) Rekordzisci maja do odrobienia po 12 roznic! Ile to > zajmie? Dodatkowy rok? Zdziwilibyscie sie, jak niektorym sprawnie to > idzie! Ale jest tego mimo wszystko troche. > A wydzial przyjmuje ich wszystkich bo kasa leci! > Co ciekawe, pamietam, ze na pierszym semestrze, po pierwszym > miesiacu nagle spora liczba osob zabrala papiery i przeniosla sie do > Bielska i do Warszawy! W bielsku podobno w ogole nie kazali im robic > zadnych roznic a w Wawie minimalnie! > Pewnie na budownictwie nie jest tak prosto ale kto wie, czy tez tak > to wlasnie nie wyglada. Przyjmuja ludzi po kierunkach pokrewnych a > potem dowalaja roznice i kiblujesz rzeczywiscie nie 2 lata, ale 3 > lub wiecej;-) A po jakim jestes kierunku? IS to chyba najbardziej pokrewne do budownictwa. W ogole to ja jestem na agh, na budownictwo na tej uczelni bylo by na pewno latwiej pojsc, ale na PK sa lepsze specjalizacje. Wiec pojawia sie pytanie czy nie majac specjalizacji drogi, mosty a bedac po budownictwie mozna dostac w tym prace. A cale zamieszanie wynika z dosyc prozaicznej rzeczy jaka sa pienidze, ze pracujac w wykonastwie po IS zarabia sie mniej niz po budownictwie. W sumie moge sie mylic. Odpowiedz Link Zgłoś
dystansownik Re: SUM budownictwo 23.07.09, 14:39 > W ogole to ja jestem na agh, na budownictwo na tej uczelni bylo by > na pewno latwiej pojsc, ale na PK sa lepsze specjalizacje. Wiec > pojawia sie pytanie czy nie majac specjalizacji drogi, mosty a bedac > po budownictwie mozna dostac w tym prace. Teoretycznie po każdym kierunku, który się nazywa "budownictwo", niezależnie od specjalizacji, można pracować i robić uprawnienia w prawie każdej specjalności stricte budowlanej (poza kolejowymi, do tego trzeba ukończyć budownictwo na odpowiedniej specjalizacji). Więc teoretycznie i po AGH, i po każdej specjalności na PK mógłbyś po budownictwie pracować przy drogach lub mostach. Problem w tym, że to tylko teoria, a praktyka już nie wygląda tak różowo. Niestety prawda jest taka, że w wielu przypadkach kwestie techniczne podlegające innej specjalności są wykładane w bardzo podstawowym zakresie. Co za tym idzie, wszystko zależy wyłącznie od tego czy pracodawca będzie miał ochotę Cię zatrudnić, bo w kwestii formalnej problemu nie będzie. Jednak gdy pracodawca działający w branży drogowej ma do wyboru studenta po specjalizacji drogowej i drugiego po jakiejkolwiek innej to wybór będzie raczej oczywisty (chyba, że ten drugi będzie naprawdę jakimś świetnie zapowiadającym się inżynierem). Ewentualnie, gdy ma się znajomości, to wtedy z pracą w innej specjalizacji problemów w ogóle nie powinno być. Jeszcze jedna ciekawostka dotycząca budownictwa na AGH, bo o ile mi wiadomo mają specjalizacje z geotechniki i tym podobnych spraw. Niektóre specjalistyczne firmy z tej branży (np. Keller) ponoć właśnie z AGH lubią ludzi. Jeszcze z KBI na PK ponoć też, ale inne specjalizacje u nich w tej branży nie mają szans. Więc chyba na AGH nie ma tak źle. Oczywiście jeśli już widzisz się w pracy w jakiejś konkretnej specjalności to lepiej idź na taką już na SUM, żeby potem mieć jak najłatwiej ze znalezienie pracy. Jeśli interesują Cię drogi to idź na drogową, jeśli mosty to na mostową, a jeśli coś innego to idź na KBI. Odpowiedz Link Zgłoś
jezior23 Re: SUM budownictwo 21.07.09, 11:32 Noi cóż dzwoniłem do paru politechnik i jest tak jak myślałem. Na SUM na kierunek architektura żadna uczelnia nie przyjmie nikogo po budownictwie. Po architekturze na budownictwo oczywiście można pod warunkiem uzupełnienia braków programowych ale w drugą stronę to wykluczone. Swoją drogą to dziwne bo mnóstwo przedmiotów się pokrywa poza historią architektury, sztuki, jakimś lepieniem z plasteliny itp itd, a nie sądzę że trudniej byłoby uzupełnić takie braki przez osobę po budownictwie niż uzupełnienie braków np z konstrukcji żelbetowych, stalowych itd. przez absolwentów architektury.. Odpowiedz Link Zgłoś
michi3 Re: SUM budownictwo 21.07.09, 13:21 A na jakie politechniki dzwoniles konkretnie??? Odpowiedz Link Zgłoś
jezior23 Re: SUM budownictwo 21.07.09, 14:00 > A na jakie politechniki dzwoniles konkretnie??? białostocką, warszawską i lubelską Odpowiedz Link Zgłoś
michi3 Re: SUM budownictwo 21.07.09, 14:36 jezior23 napisał: > > A na jakie politechniki dzwoniles konkretnie??? > > białostocką, warszawską i lubelską Ja dzwonilem przed chwila na Politechnike Wroclawska i pani w dziekanacie Wydzialu Architektury a potem druga pani w ogolnym dziale rekrutacji zapewnialy mnie, ze moge bez problemu skaladac papiery na SUM jesli mam skonczone budownictwo. Ciekawostka. Politechnika Lodzka i Slaska prowadza studia inzynierskie 'Architektura z Budownictwem' po ktorych mozna startowac bez problemu na SUM z architektury lub budownictwa. Odpowiedz Link Zgłoś
jezior23 Re: SUM budownictwo 21.07.09, 16:44 > Ja dzwonilem przed chwila na Politechnike Wroclawska i pani w > dziekanacie Wydzialu Architektury a potem druga pani w ogolnym > dziale rekrutacji zapewnialy mnie, ze moge bez problemu skaladac > papiery na SUM jesli mam skonczone budownictwo. Czyli widać zależy to od podejścia uczelni. Mi chyba pozostają tylko 6 letnie studia jeśli chcę mieć mgr arch. bo do Wrocławia za daleko. Odpowiedz Link Zgłoś
dystansownik Re: SUM budownictwo 21.07.09, 13:42 To jest wprowadzanie sztucznej elitarności kierunku. Budownictwo ma kilka razy więcej przedmiotów typowo odnoszących się do konstrukcji. Ja kiedyś z ciekawości porównałem plan swój z planem architektury na mojej polibudzie. Przedmioty mechaniczne mieli ograniczone do niezbędnego minimum. Szkoda już w ogóle gadać o podstawach takich jak przedmioty konstrukcyjne czy inne typu mechanika gruntów czy fundamentowanie z których wiedza architektom nie jest w ogóle potrzebna, a dla konstruktora ma ogromne znaczenie. Już totalną pomyłką dla mnie by było, gdyby ktoś po architekturze szedł na SUM w specjalności np. drogowej, która z architekturą nie ma praktycznie żadnego związku. Odpowiedz Link Zgłoś