Dodaj do ulubionych

Nowa "MICKIEWICZA"

13.10.05, 22:28
Ostatnio jak wiadomo poruszanie sie po Złotowie sprawia kierowcom troche
wiecej problemów niż zwykle , a to z powodu inwestycji jaka jest prowadzona
tj rondo i ul. Mickiewicza. I puki Złotów nie ma obwodnicy (i długo jeszcze
mieć nie będzie ) to ta ulica spełnia rolę tranzytu przez miasto. Wię może
niech mi ktoś mądry wytłumaczy, dlaczego tak bardzo została zwężona ta
ulica.Czy to poprostu projektant zdobywał uprwanienia 40 lat temu gdzie
najwieksze auto to był star 28, czy to celowe działanie żeby storzyć stan
zagrożenia dla wszystkich uczestników ruchu. Aut przecież nie ubywa wręcz
odwrotnie. Dlaczego budowniczowie tej ulicy przed wojną zrobili ją taką
szeroką, może dlatego, że wiedzieli, że kiedyś nie będzie stać Polaków żeby
taką szeroką ulicę utrzymać i się pozabijają. To tak trochę niepoważnie ale
tam naprawdę będzie ciasno. Wiem, że to inwestycja wojewódzka, ale czy władze
miasta też mają klapki na oczach?
Obserwuj wątek
    • elmek Re: Nowa "MICKIEWICZA" 14.10.05, 08:18
      Ten problem tyczy się większości przebudowywanych ulic a także wjazdów na ronda
      :-( Podobno fachowcy twierdzą, że to sposób na ograniczenie prędkości... Uważam
      jednak podobnie jak Ty, że to nieporozumienie - wystarczy jeden zaparkowany na
      ulicy samochód (a na Mickiewicza to nagminne) w godzinach szczytu i będą
      tworzyły się zatory, tym bardziej, że miejsc parkingowych nie przewidziano :-(
      • artekb1 Re: Nowa "MICKIEWICZA" 14.10.05, 17:20
        Takie innowacje nalezy nazwac po imieniu to jest szykanowanie kierowcow.
        Jestem oburzony!
        • galicjanka1 Re: Nowa "MICKIEWICZA" 16.10.05, 12:58
          Szerokość ulic, podobnie jak wiele innych dziedzin życia regulują przepisy,
          które na dodatek muszą być zgodne z unijnymi. Jest takie ROZPORZĄDZENIE MINISTRA
          TRANSPORTU I GOSPODARKI MORSKIEJ z dnia 2 marca 1999 r. w sprawie warunków
          technicznych, jakim powinny odpowiadać drogi publiczne i ich usytuowanie.
          /www.abc.com.pl/serwis/du/1999/0430.htm/ W paragrafie 15 są podane szerokości
          pasa ruchu. W terenie zabudowanym wynosi ona maksymalnie 3,5 m. Pewnie podobnie
          jest z wjazdami na ronda. Co do parkingów to zgoda, muszą być. Na razie powstał
          nowy przy samej poczcie, robią drugi tam gdzie był totolotek. Czy będą inne? Nie
          wiem. Zobaczymy, może nie będzie tak źle.

• javai Re: Nowa "MICKIEWICZA" 17.10.05, 10:02
            Własnie miałem napisać że projektant musi kierować się wytycznymi i nie można
            winić projektanata za szerokość ulicy.
            Kiedyś projektant złotowsikich ulic mi to tłumaczył.
            Winić można przepisy i rozporządzenia.
            • galicjanka1 Re: Nowa "MICKIEWICZA" 18.10.05, 20:25
              Mickiewicza już przejezdna. Prace co prawda trwają, ale objazdu dzisiaj
              wieczorem już nie było. W okolicach skrzyżowania z Westerplatte ulica chyba jest
              szersza jak była.
          • flatower Re: Nowa "MICKIEWICZA" 18.10.05, 21:05
            Szerokość pasów drogowych regulują przepisy, lecz jest też logika by wytyczyć z
            boku pas do parkowania wzdłuż jezdni. Nie trzeba przepisów, potrzebny zdrowy
            rozsadek którego złotowskim decydentom brakuje.
            • elmek Re: Nowa "MICKIEWICZA" 19.10.05, 08:06
              Ubiegłeś mnie ;-) Właśnie miałem napisać o dodatkowym pasie do parkowania.
              • panosz Re: Nowa "MICKIEWICZA" 19.10.05, 14:25
                No to poczytałem sobie wskazane wczesniej przepisy. Owszem podane wymiary
                figurują tam jednak wymiary podane sa jako minimalne. Jeśli dokładnie
                przestudiować całe rozporzadzenie doczytamy sie tam o wszystkich wymaganiach
                dotyczących poszczególnych klas dróg. Szkoda, że nasi planiści i władze ida po
                najmniejszej lini oporu i po najmniejszych (tak wnioskuję) kosztach
                • galicjanka1 Re: Nowa "MICKIEWICZA" 19.10.05, 21:59
                  Moim zdaniem nie są to wymiary minimalne, no ale może się mylę.
                  • panosz Re: Nowa "MICKIEWICZA" 20.10.05, 09:43
                    Pomimo tego, trzeba jednak obiektywnie stwierdzić, że na pewno poprawi się
                    estetyka i wizualnie Złotów na pewno wygladać będzie lepiej.
                    I jeszcze jedno, żadne przebudowy dróg nie poprawią w głowach piratom drogowym,
                    dlatego życzmy sobie aby tych było jak najmniej.
                    • galicjanka1 Re: Nowa "MICKIEWICZA" 20.10.05, 21:57
                      Estetyka tak, natomiast ważniejsze jest bezpieczeństwo wszystkich uczestników
                      ruchu i poprawa płynności jazdy na skrzyżowaniach. Przy urzędzie, w godzinach
                      szczytu czekało się na przejazd na Wojska Polskiego w kolejce kilkudziesięciu
                      samochodów. Podobnie zresztą przy PKO. Po wybudowaniu rond poprawa jest
                      widoczna. Na piratów przydałby się fotoradar. Jak jest w Złotowie, to jakoś
                      wszyscy zaczynają przestrzegać przepisy ruchu drogowego. Chodniki dość szerokie,
                      może po przebudowie będziemy po nich jeździć rowerami.
                      • galicjanka1 Re: Nowa "MICKIEWICZA" 09.11.05, 22:50
                        Wygląda na to, że będzie jeszcze parking przy dawnych "rękawiczkach". Kładą
                        asfalt na Domańskiego, jak skończą to zostaną do zrobienia same chodniki.
                        • andzia311 Re: Nowa "MICKIEWICZA" 10.11.05, 16:09
                          Strasznie dlugo to wszystko trwa!
                          • galicjanka1 Re: Nowa "MICKIEWICZA" 18.11.05, 21:30
                            Już kończą, w tym tygodniu malowali. Jest lewoskręt przy wyjeździe z
                            Westerplatte w Mickiewicza i odwrotnie. Powinno być bezpieczniej i płynniej.
                            Trwają prace na chodnikach.
                            • galicjanka1 Re: Nowa "MICKIEWICZA" 16.12.05, 19:30
                              Robią parking koło "rękawiczek", powinno być kilkanaście miejsc, sądząc z
                              przygotowań. Po modernizacji jeździ się zdecydowanie lepiej, może trochę wolniej
                              ale zrobiło się bezpieczniej, szczególnie dla pieszych i rowerzystów.
                              • zygata Re: Nowa "MICKIEWICZA" 16.12.05, 23:18
                                Wiele uwag padło na tym forum co do przebudowy ulic, parkingów itp. Budowane są
                                nowe parkingi chociażby przy poczcie. Już byłem prawie szczęśliwy, że w końcu
                                będzie można normalnie zaparkować, lecz była to radość przedwczesna. Dlaczego?
                                Bo Pan Wiśniewski tak zorganizował wjazd i wyjazd,żeby kierowcy nie wpadli
                                czasami w euforię. Daje konia z rzędem po pierwsze projektantowi jak wjedzie na
                                ten parking jadąc od ronda, nie wyjeżdżając na przeciwny pas ruchu lub nie
                                jadąc po krawężnikach. I taką dobrą inwestycję można spieprzyć. Czy naprawdę u
                                nas nie może być normalnie. Przecież gdyby kierunek wjazdu był odwrotny byłby
                                znacznie bezpieczniejszy. Ale jak obserwuję inwestycje drogowe w mieście, które
                                projektował ten sam człowiek to zauważam wiele takich niepoprawnych rozwiązań.
                                • elmek Re: Nowa "MICKIEWICZA" 17.12.05, 15:51
                                  Moim zdaniem o miano "najbardziej kretyńskiego rozwiązania" z owym parkingiem z
                                  powodzeniem w szranki może stanąć wyjazd z Westerplatte w Mickiewicza. Niby
                                  zrobili lewoskręt, żeby zmniejszyć czas oczekiwania na włączenie się do ruchu.
                                  Co z tego, skoro mieszczą się na nim najwyżej dwa samochody bo już dziesięć
                                  metrów od skrzyżowania usrali na samym środku wysepkę. Korki i tak będą się
                                  tworzyć i w niczym ten niby-lewoskręt nie pomoże! Nie można było przejścia dla
                                  pieszych ulokować w innym miejscu? Paranoja i tyle...
                                  • matrel Re: Nowa "MICKIEWICZA" 19.12.05, 18:38
                                    To fakt, ten lewoskręt to im wyszedł, nie ma co. No ale bywa.
                                    Przy każdej inwestycji można znaleźć niedociągnięcia lub uchybienia - ideałów
                                    nie ma.
                                    Powinno się projektanta obciążać kosztami późniejszych przeróbek, może by się
                                    nauczył.
                              • anno7 FORUMOWICZE CZY TO RZECZNIK??????? 17.12.05, 21:59
                                Cikaw jestem forumowicze, który z przydupasów BURMISTRZUNIA kryje się
                                pod "galicjanką1". Ja bym postawił na g.k. dawną genialną nauczycielkę języka
                                rosyjskiego. Widzę, że nawet gdybyście odkryli, że z obu stron ulicy
                                Mickiewicza stoi znak 'zakaz wjazdu od strony ustawienia znaku"
                                to "galicjanka1" napisała by, że tak ma być bo ładnie wygląda czy na tym forum
                                ludzie są pozbawieni ruchów wymiotnych.
                                • madziaraplotkara Re: FORUMOWICZE CZY TO RZECZNIK??????? 17.12.05, 23:06
                                  Alez moja droga/drogi jesli uwaznie sledzisz forum to powinnas wiedziec i
                                  zareczam ze wszyscy widza o czym takze pisalam ze galicjanka jest tuba
                                  propagandowa urzedu miasta. Ale to nie znaczy ze nie wolno jej tu pisac :)
                                  • galicjanka1 Re: FORUMOWICZE CZY TO RZECZNIK??????? 26.12.05, 19:21
                                    No bo jak to możliwe, żeby podobały się komuś zmiany jakie zachodzą w mieście
                                    • madziaraplotkara Re: FORUMOWICZE CZY TO RZECZNIK??????? 30.12.05, 20:39
                                      Zmiany sie moga podobac ale nie mozna wszywstkiego bezkrytycznie przyjmowac :)
                                      Po to jest to forum zeby napietnowac to co zle i nieudane zeby sie nie powtorzylo.
                                • matrel Re: FORUMOWICZE CZY TO RZECZNIK??????? 19.12.05, 18:40
                                  > ludzie są pozbawieni ruchów wymiotnych.
                                  Ruchów wymiotnych? To taniec jakiś nowy?

Mi zdarzają się czasem *odruchy* wymiotne, jak czytam posty niektórych z
                                  forumowiczów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka