Dodaj do ulubionych

Lubię PIŁĘ !

22.12.06, 23:12
Utkwił mi w pamięci ukwiecony deptak. A jestem z Łodzi. Teoretycznie Łódź nie
powinna lubić Piły, no bo jak Piła przepiłuje Łodź to Łódź zatonie. Ojojoj ,
to było infantylne,wiem...
Obserwuj wątek
    • hanya Re: Lubię PIŁĘ ! 26.12.06, 21:25
      a ja nie jestem ani z Piły ani z Łodzi, choć "znam" oba miasta
      w pierwszym żyję i pracuję od ponad 3 lat, w tym drugim byłam co prawda tylko
      kilka dni, ale poznałam je poprzez ludzi i chyba mogę nawet powiedzieć, że
      lubię Łódź ;)
      a czy Piłę lubię, sama jeszcze nie wiem...
      też infantylne, ale tak mi się zebrało
      pozdrawiam, hanya
    • mikucha Re: Lubię PIŁĘ ! 21.03.07, 13:47
      Myślę, że warto kontynuować ten wątek!
      Jestem z Piły, lubię to miasteczko!!!
      • mc_pele Re: Lubię PIŁĘ ! 31.03.07, 12:09
        Ja wręcz kocham Piłę, jestem Bydgoszczaninem ale w Pile spędziłem mnóstwo
        cudownego czasu - mam tu rodzinę i mnóstwo znajomych, bardzo chętnie tu
        zaglądam, były czasy gdy w Pile spędzałem wszystkie weekendy, dość długo byłem
        związany z Pilanką :) 14 kwietnia wpadam na następny weekend odstresować się
        wśród wspaniałych ludzi w spokojnym i bardzo pogodnym miasteczku :)
        pozdrawiam :)
        • gwizdek79 Re: Lubię PIŁĘ ! 17.05.07, 02:15
          nie ma siły na tych z piły kocham to miasto
          • britishsteel Re: Lubię PIŁĘ ! 21.05.07, 13:16

Ludzie w Pile są wyjątkowo mili i uczynni, albo też miałem dużo szczęścia.
            Jadąc niedawno nad morze z dzieckiem, dziecko się rozchorowało. Niestety nie
            mogłem znaleźć drogi do szpitala w Pile - jest dobrze ukryty w lesie. Ale -
            znalazł się pan, który mnie pilotował, następnie znalazł się inny pan, który
            mnie pilotował ze szpitala do apteki. Tu nie było antybiotyku, więc pani
            poleciła mi dwie inne apteki i nawet zadzwoniła do koleżanek z pytaniem czy w
            ich aptekach jest ów specyfik. Na koniec jeszcze inny pan zgodził się pojechać
            ze mną do apteki w jakimś supermarkecie (daleko, trudno trafić) gdzie bardzo
            miła pani aptekarka antybiotk mi wydała. Byłem pod wrażeniem sympatycznych
            mieszkańców i mieszkanek Piły - pozdrowienia z Łodzi!
            • jantarka13 Re: Lubię PIŁĘ ! 21.05.07, 19:13
              hmmm, podziwiam za takie opinie... ja powiem tak: mieszkałam z Toruniu i
              mówiłam "u mnie w Toruniu", w Krakowie i mówiłam "u mnie w Krakowie" nawet w
              małym miasteczku w Norwegii mówiłam "u mnie na Hvaler" a w Pile od 2 lat jestem
              i nadal mówię "u nich w Pile". ehhh, zupełnie to miasto do mnie nie przemawia.
              dodam tylko, że pochodzę ze Szczecinka i tam uciekam w weekendy jak to tylko
              jest możliwe:)
              • britishsteel Re: Lubię PIŁĘ ! 22.05.07, 09:17
                Zatem podziwiam Miłą Koleżankę za przywiązanie do Szczecinka. ;)
                Przejeżdżam przezeń kilka razy w roku i najładniej jest przed wjazdem i po
                wyjeździe z tego "miasta". Ponieważ lasy i jeziora są faktycznie malownicze.

Natomiast sam Szczecinek? Może nie widziałem tego, co powinienem, ale sprawia
                wrażenie odrapanej ruiny poniemiecko-garnizonowej..
                Aczkolwiek jedna czy dwie kamienice chyba ostatnio zostały odnowione i
                pomalowane - przy takmi "rondzie", po prawej stronie jadąc z Piły na Koszalin..
                pozdrawiam.
                • bbbb15 Re: Lubię PIŁĘ ! 22.05.07, 13:21
                  jantarka13 nie rozbrajaj
                  szczecinek buhahaa
                  faktycznie jest dokąd uciekać
                  • jantarka13 Re: Lubię PIŁĘ ! 22.05.07, 21:11
                    oj, wolę odrapane kamienice niż 4 długie bloki ustawione w kwadrat i służące
                    za "centrum":) dodam jeszcze, że w Pile na majówce grał jakiś "bajer full" czy
                    coś takiego...w Sz-ku Brodka:) i ryneczek tam mamy a końca deptaka nie widać
                    stojąc na jego początku, jak to jest w Pile, hehehe. kino - do Sz-ka, basen -
                    do Sz-ka i nie jest to tylko moje zdanie:)
                    licytować dalej się nie będę - i tak wiem, że reprezentuję większość, która
                    wylądowała w Pile za pracą a nie z wyboru, która nigdy nie polubi tego
                    miasta... o rewelacyjnych zapachach wolę nawet nie wspomiać...

niemniej - pozdrawiam wszystkich zauroczonych Piłą;)
                    • britishsteel Re: Lubię PIŁĘ ! 23.05.07, 12:31
                      ale ja o ludziach, kotek, pisałem, że napotkałem miłych i uprzejmych, nie zaś o
                      blokach czy dworcu PKS... ;)
                      pzdr
                      • jantarka13 Re: Lubię PIŁĘ ! 23.05.07, 21:35
                        ale nie w swoim drugim poście, bączku :P
                    • r0ger Re: Lubię PIŁĘ ! 03.06.09, 21:33
                      > oj, wolę odrapane kamienice niż 4 długie bloki ustawione w kwadrat i służące
                      > za "centrum":)

A jak wyglada centrum Szczecinka?

> dodam jeszcze, że w Pile na majówce grał jakiś "bajer full" czy
                      > coś takiego...w Sz-ku Brodka:) i ryneczek tam mamy a końca deptaka nie widać

Ja nie lubie ani Bajer Ful, ani Brodki, wiec w/g ciebie musze mieszkac tam, gdzie wystapil Led Zeppelin?

> licytować dalej się nie będę - i tak wiem, że reprezentuję większość, która
                      > wylądowała w Pile za pracą a nie z wyboru, która nigdy nie polubi tego
                      > miasta... o rewelacyjnych zapachach wolę nawet nie wspomiać...
                      >
                      > niemniej - pozdrawiam wszystkich zauroczonych Piłą;)

Ja nie reprezentuje tych, ktorym sie z roznych powodow nie udalo, niemniej pozdrawiam lokalnych patriotow ze Szczecinka.
              • schroedingers_cat Re: Lubię PIŁĘ ! 01.07.07, 22:53
                jantarka13 napisała:

> hmmm, podziwiam za takie opinie... ja powiem tak: mieszkałam z Toruniu i
                > mówiłam "u mnie w Toruniu", w Krakowie i mówiłam "u mnie w Krakowie" nawet w
                > małym miasteczku w Norwegii mówiłam "u mnie na Hvaler" a w Pile od 2 lat jestem
                >
                > i nadal mówię "u nich w Pile". ehhh, zupełnie to miasto do mnie nie przemawia.
                > dodam tylko, że pochodzę ze Szczecinka i tam uciekam w weekendy jak to tylko
                > jest możliwe:)

To samo czułem mieszkając w Pile a pochodzę z Mazur. Bez żalu przy najbliższej
                okzaji wróciłem na swoje tereny.
                • skowronki_na_niebie Re: Lubię PIŁĘ ! 03.07.07, 20:16
                  Mieszkałam na Dolnym Śląsku, mieszkałam w Krakowie, w Gdańsku, mój mąż jest z
                  Mazur i często tam bywam. Wszędzie znalazłam przyjaciół, czułam sie "u siebie".
                  W Pile mieszkam od 6 lat i dotąd czuje się tu obco. Myślę, że jest to kwestia
                  mentalności. Jednemu odpowiada atmosfera tego miasta, komu innemu nie. Pomijam
                  wygląd, bo to rzecz gustu ;-) Najbardziej przeszkadza mi zupełna pustynia
                  kulturalna. Nawet głupiego EMPIK-u nie ma, o teatrze nie wspominając. No, chyba,
                  że ktoś za życie kulturalne uzna zapyziałe Domy Kultury, jedna galerię i
                  okazjonalne festyny. Jest za to jedna rzecz, która mnie powala i powoduje, że
                  chwalę to miasto wszędzie gdzie jestem. Podejście urzędników. Nigdzie w Polsce
                  nie spotkałam sie z tak bezinteresowna uprzejmoscią. Brawo Piła.
              • r0ger Re: Lubię PIŁĘ ! 03.06.09, 21:26
                jantarka13 napisała:

> hmmm, podziwiam za takie opinie... ja powiem tak: mieszkałam z Toruniu i
                > mówiłam "u mnie w Toruniu", w Krakowie i mówiłam "u mnie w Krakowie" nawet w
                > małym miasteczku w Norwegii mówiłam "u mnie na Hvaler" a w Pile od 2 lat jestem
                > i nadal mówię "u nich w Pile". ehhh, zupełnie to miasto do mnie nie przemawia.

tak jak do innych Szczecinek

> dodam tylko, że pochodzę ze Szczecinka i tam uciekam w weekendy jak to tylko
                > jest możliwe:)

Ucieczka desperatki?
          • 1111zbe Re: Lubię PIŁĘ ! 04.06.07, 21:42
            Jestem pilanka, choc mieszkam daleko zawsze wracam tam chetnie, jest po prostu
            piekna.
    • ferka Re: Lubię PIŁĘ ! 09.06.07, 13:50
      Ha ja pomimo smrodów nieziemskich i braku rynku bede ją kochać, bo to mojna
      Piła. Mam tu wiele wspomnień ,wagary, pub na pietrze, dawna tetaralna, ogniska
      nad rzeką, zakupy na rynku, koncerty na wyspie, stare dobre LO na Pola, matura
      studniowka, milosc ehhhh rozmarzylam sie:)
      • 1mordka Re: Lubię PIŁĘ ! 30.09.07, 13:58
        Dołączam się! Jaki rocznik jesteś? Moje młode lata wyglądały dokładnie tak
        samo...:)))
    • andala_78 Re: Lubię PIŁĘ ! 10.07.07, 10:40
      Mieszkam w Pile od siedmiu lat i chyba nigdy nie przyzwyczaję się do tego
      miejsca. Fakt, jeśli chodzi o przyrodę to jest świetnie, jeziora są czyste
      (wiem, wiem, Pilanie zawsze się dziwią jak to mówię, ale dla kogoś z
      Opolszczyzny jak woda nie jest papkowata, zielona i nie śmierdzi to jest czysta)
      i wszędzie panuje błogi spokój. Może właśnie przez ten spokój w Pile jest trochę
      jak w mieście emerytów, a ja chyba jeszcze jestem za młoda i męczy mnie ta
      pilska senność i apatia.
    • laura1981 Re: Lubię PIŁĘ ! 09.10.07, 14:07
      Ja również lubię Piłę! Nie pochodzę z Piły, mieszkam w Ujściu. Ale w
      Pile chodziłam do szkoły średniej, studiowałam, tu pracuję.
      Zagłębiając się w historię Piły można zrozumieć to miasto,
      zniszczone w czasie wojny i z trudem podnoszące się po niemieckich
      razach. A jednak w Pile jest zielono, fontanna na deptaku wesoło
      tryska. Piła ma braki, to prawda, ale braki można uzupełnić. Liczą
      się ludzie i charakter miasta. A ludzie w Pile są naprawdę fajni, a
      charakteru Pile nie można odmówić.
      Podobmie z Ujściem, miasteczko piękne, ale skostniałe. Brak w nim
      nowych inwestycji.
    • bbbb15 Re: Lubię PIŁĘ ! 11.10.07, 18:01
      www.miastowirtualne.pila.pl/
      polecam tę stronę,duzo w niej o inwestycjach
    • tvpila Re: Lubię PIŁĘ ! 06.05.08, 16:45
      Ja też lubię Piłe. Super miasto i fajnie że jest nas więcej :)
    • ferka Re: Lubię PIŁĘ ! 27.06.08, 09:26
      Minął rok a ja nadal lubię Piłę:)
    • deck2deck Re: Lubię PIŁĘ ! 28.06.08, 11:57
      ja pochodzę z okolic Łodzi. W Pile mieszkam od 3lat.
      Czy lubię Piłę? Trudno możliwie obiektywnie odpowiedziec, sam czasami zadaje
      sobie to pytanie.Kulturalnie nie ma tu żadnych rewelacji.Kluby bowling, młyn
      browar...itp to kicz i tandeta.Sportowo hmmmmm nie ma tutaj żadnej druzyny
      piłkarskiej -75 tyś miasto!!!!- a tak lubiłem chodzić na mecze.Plusy to,że
      miasto jest estetyczne dosyć i ma jeziora w około, stosunkowo blisko do morza:)
      Przyzwyczaiłem sie do tego miasta, to tyle.

• ferka Re: Lubię PIŁĘ ! 30.06.08, 14:44
        No bo ty jesteś 'outsiderem", hehe jakbym się przeprowadziła w okolice Łodzi też
        bym się pewniakiem przyzwyczaiła. A ja zwyczajnie lubię Piłę za "zielone wagary"
        i mnóstwo kapitalnych wspomnień. A poza tym jak są fajni ludzie to można na
        trawie piwo pić:)
        • malaugena Re: Lubię PIŁĘ ! 04.07.08, 17:27
          w 1969 spędziłem 12 m-cy w Pile. pamiętam ją jako miasto mundurowe -
          piloci,podchorążowie, milicjanci, kolejarze.pózniej przez kilka
          jesieni jeżdziłem do Skórki na grzybki. jeżeli miałem tam przgody
          to sympatyczne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka