henxe 22.12.06, 23:12 Utkwił mi w pamięci ukwiecony deptak. A jestem z Łodzi. Teoretycznie Łódź nie powinna lubić Piły, no bo jak Piła przepiłuje Łodź to Łódź zatonie. Ojojoj , to było infantylne,wiem... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hanya Re: Lubię PIŁĘ ! 26.12.06, 21:25 a ja nie jestem ani z Piły ani z Łodzi, choć "znam" oba miasta w pierwszym żyję i pracuję od ponad 3 lat, w tym drugim byłam co prawda tylko kilka dni, ale poznałam je poprzez ludzi i chyba mogę nawet powiedzieć, że lubię Łódź ;) a czy Piłę lubię, sama jeszcze nie wiem... też infantylne, ale tak mi się zebrało pozdrawiam, hanya Odpowiedz Link Zgłoś
mikucha Re: Lubię PIŁĘ ! 21.03.07, 13:47 Myślę, że warto kontynuować ten wątek! Jestem z Piły, lubię to miasteczko!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mc_pele Re: Lubię PIŁĘ ! 31.03.07, 12:09 Ja wręcz kocham Piłę, jestem Bydgoszczaninem ale w Pile spędziłem mnóstwo cudownego czasu - mam tu rodzinę i mnóstwo znajomych, bardzo chętnie tu zaglądam, były czasy gdy w Pile spędzałem wszystkie weekendy, dość długo byłem związany z Pilanką :) 14 kwietnia wpadam na następny weekend odstresować się wśród wspaniałych ludzi w spokojnym i bardzo pogodnym miasteczku :) pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
gwizdek79 Re: Lubię PIŁĘ ! 17.05.07, 02:15 nie ma siły na tych z piły kocham to miasto Odpowiedz Link Zgłoś
britishsteel Re: Lubię PIŁĘ ! 21.05.07, 13:16 Ludzie w Pile są wyjątkowo mili i uczynni, albo też miałem dużo szczęścia. Jadąc niedawno nad morze z dzieckiem, dziecko się rozchorowało. Niestety nie mogłem znaleźć drogi do szpitala w Pile - jest dobrze ukryty w lesie. Ale - znalazł się pan, który mnie pilotował, następnie znalazł się inny pan, który mnie pilotował ze szpitala do apteki. Tu nie było antybiotyku, więc pani poleciła mi dwie inne apteki i nawet zadzwoniła do koleżanek z pytaniem czy w ich aptekach jest ów specyfik. Na koniec jeszcze inny pan zgodził się pojechać ze mną do apteki w jakimś supermarkecie (daleko, trudno trafić) gdzie bardzo miła pani aptekarka antybiotk mi wydała. Byłem pod wrażeniem sympatycznych mieszkańców i mieszkanek Piły - pozdrowienia z Łodzi! Odpowiedz Link Zgłoś
jantarka13 Re: Lubię PIŁĘ ! 21.05.07, 19:13 hmmm, podziwiam za takie opinie... ja powiem tak: mieszkałam z Toruniu i mówiłam "u mnie w Toruniu", w Krakowie i mówiłam "u mnie w Krakowie" nawet w małym miasteczku w Norwegii mówiłam "u mnie na Hvaler" a w Pile od 2 lat jestem i nadal mówię "u nich w Pile". ehhh, zupełnie to miasto do mnie nie przemawia. dodam tylko, że pochodzę ze Szczecinka i tam uciekam w weekendy jak to tylko jest możliwe:) Odpowiedz Link Zgłoś
britishsteel Re: Lubię PIŁĘ ! 22.05.07, 09:17 Zatem podziwiam Miłą Koleżankę za przywiązanie do Szczecinka. ;) Przejeżdżam przezeń kilka razy w roku i najładniej jest przed wjazdem i po wyjeździe z tego "miasta". Ponieważ lasy i jeziora są faktycznie malownicze. Natomiast sam Szczecinek? Może nie widziałem tego, co powinienem, ale sprawia wrażenie odrapanej ruiny poniemiecko-garnizonowej.. Aczkolwiek jedna czy dwie kamienice chyba ostatnio zostały odnowione i pomalowane - przy takmi "rondzie", po prawej stronie jadąc z Piły na Koszalin.. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
bbbb15 Re: Lubię PIŁĘ ! 22.05.07, 13:21 jantarka13 nie rozbrajaj szczecinek buhahaa faktycznie jest dokąd uciekać Odpowiedz Link Zgłoś
jantarka13 Re: Lubię PIŁĘ ! 22.05.07, 21:11 oj, wolę odrapane kamienice niż 4 długie bloki ustawione w kwadrat i służące za "centrum":) dodam jeszcze, że w Pile na majówce grał jakiś "bajer full" czy coś takiego...w Sz-ku Brodka:) i ryneczek tam mamy a końca deptaka nie widać stojąc na jego początku, jak to jest w Pile, hehehe. kino - do Sz-ka, basen - do Sz-ka i nie jest to tylko moje zdanie:) licytować dalej się nie będę - i tak wiem, że reprezentuję większość, która wylądowała w Pile za pracą a nie z wyboru, która nigdy nie polubi tego miasta... o rewelacyjnych zapachach wolę nawet nie wspomiać... niemniej - pozdrawiam wszystkich zauroczonych Piłą;) Odpowiedz Link Zgłoś
britishsteel Re: Lubię PIŁĘ ! 23.05.07, 12:31 ale ja o ludziach, kotek, pisałem, że napotkałem miłych i uprzejmych, nie zaś o blokach czy dworcu PKS... ;) pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
jantarka13 Re: Lubię PIŁĘ ! 23.05.07, 21:35 ale nie w swoim drugim poście, bączku :P Odpowiedz Link Zgłoś
r0ger Re: Lubię PIŁĘ ! 03.06.09, 21:33 > oj, wolę odrapane kamienice niż 4 długie bloki ustawione w kwadrat i służące > za "centrum":) A jak wyglada centrum Szczecinka? > dodam jeszcze, że w Pile na majówce grał jakiś "bajer full" czy > coś takiego...w Sz-ku Brodka:) i ryneczek tam mamy a końca deptaka nie widać Ja nie lubie ani Bajer Ful, ani Brodki, wiec w/g ciebie musze mieszkac tam, gdzie wystapil Led Zeppelin? > licytować dalej się nie będę - i tak wiem, że reprezentuję większość, która > wylądowała w Pile za pracą a nie z wyboru, która nigdy nie polubi tego > miasta... o rewelacyjnych zapachach wolę nawet nie wspomiać... > > niemniej - pozdrawiam wszystkich zauroczonych Piłą;) Ja nie reprezentuje tych, ktorym sie z roznych powodow nie udalo, niemniej pozdrawiam lokalnych patriotow ze Szczecinka. Odpowiedz Link Zgłoś
schroedingers_cat Re: Lubię PIŁĘ ! 01.07.07, 22:53 jantarka13 napisała: > hmmm, podziwiam za takie opinie... ja powiem tak: mieszkałam z Toruniu i > mówiłam "u mnie w Toruniu", w Krakowie i mówiłam "u mnie w Krakowie" nawet w > małym miasteczku w Norwegii mówiłam "u mnie na Hvaler" a w Pile od 2 lat jestem > > i nadal mówię "u nich w Pile". ehhh, zupełnie to miasto do mnie nie przemawia. > dodam tylko, że pochodzę ze Szczecinka i tam uciekam w weekendy jak to tylko > jest możliwe:) To samo czułem mieszkając w Pile a pochodzę z Mazur. Bez żalu przy najbliższej okzaji wróciłem na swoje tereny. Odpowiedz Link Zgłoś
skowronki_na_niebie Re: Lubię PIŁĘ ! 03.07.07, 20:16 Mieszkałam na Dolnym Śląsku, mieszkałam w Krakowie, w Gdańsku, mój mąż jest z Mazur i często tam bywam. Wszędzie znalazłam przyjaciół, czułam sie "u siebie". W Pile mieszkam od 6 lat i dotąd czuje się tu obco. Myślę, że jest to kwestia mentalności. Jednemu odpowiada atmosfera tego miasta, komu innemu nie. Pomijam wygląd, bo to rzecz gustu ;-) Najbardziej przeszkadza mi zupełna pustynia kulturalna. Nawet głupiego EMPIK-u nie ma, o teatrze nie wspominając. No, chyba, że ktoś za życie kulturalne uzna zapyziałe Domy Kultury, jedna galerię i okazjonalne festyny. Jest za to jedna rzecz, która mnie powala i powoduje, że chwalę to miasto wszędzie gdzie jestem. Podejście urzędników. Nigdzie w Polsce nie spotkałam sie z tak bezinteresowna uprzejmoscią. Brawo Piła. Odpowiedz Link Zgłoś
r0ger Re: Lubię PIŁĘ ! 03.06.09, 21:26 jantarka13 napisała: > hmmm, podziwiam za takie opinie... ja powiem tak: mieszkałam z Toruniu i > mówiłam "u mnie w Toruniu", w Krakowie i mówiłam "u mnie w Krakowie" nawet w > małym miasteczku w Norwegii mówiłam "u mnie na Hvaler" a w Pile od 2 lat jestem > i nadal mówię "u nich w Pile". ehhh, zupełnie to miasto do mnie nie przemawia. tak jak do innych Szczecinek > dodam tylko, że pochodzę ze Szczecinka i tam uciekam w weekendy jak to tylko > jest możliwe:) Ucieczka desperatki? Odpowiedz Link Zgłoś
1111zbe Re: Lubię PIŁĘ ! 04.06.07, 21:42 Jestem pilanka, choc mieszkam daleko zawsze wracam tam chetnie, jest po prostu piekna. Odpowiedz Link Zgłoś
ferka Re: Lubię PIŁĘ ! 09.06.07, 13:50 Ha ja pomimo smrodów nieziemskich i braku rynku bede ją kochać, bo to mojna Piła. Mam tu wiele wspomnień ,wagary, pub na pietrze, dawna tetaralna, ogniska nad rzeką, zakupy na rynku, koncerty na wyspie, stare dobre LO na Pola, matura studniowka, milosc ehhhh rozmarzylam sie:) Odpowiedz Link Zgłoś
1mordka Re: Lubię PIŁĘ ! 30.09.07, 13:58 Dołączam się! Jaki rocznik jesteś? Moje młode lata wyglądały dokładnie tak samo...:))) Odpowiedz Link Zgłoś
andala_78 Re: Lubię PIŁĘ ! 10.07.07, 10:40 Mieszkam w Pile od siedmiu lat i chyba nigdy nie przyzwyczaję się do tego miejsca. Fakt, jeśli chodzi o przyrodę to jest świetnie, jeziora są czyste (wiem, wiem, Pilanie zawsze się dziwią jak to mówię, ale dla kogoś z Opolszczyzny jak woda nie jest papkowata, zielona i nie śmierdzi to jest czysta) i wszędzie panuje błogi spokój. Może właśnie przez ten spokój w Pile jest trochę jak w mieście emerytów, a ja chyba jeszcze jestem za młoda i męczy mnie ta pilska senność i apatia. Odpowiedz Link Zgłoś
laura1981 Re: Lubię PIŁĘ ! 09.10.07, 14:07 Ja również lubię Piłę! Nie pochodzę z Piły, mieszkam w Ujściu. Ale w Pile chodziłam do szkoły średniej, studiowałam, tu pracuję. Zagłębiając się w historię Piły można zrozumieć to miasto, zniszczone w czasie wojny i z trudem podnoszące się po niemieckich razach. A jednak w Pile jest zielono, fontanna na deptaku wesoło tryska. Piła ma braki, to prawda, ale braki można uzupełnić. Liczą się ludzie i charakter miasta. A ludzie w Pile są naprawdę fajni, a charakteru Pile nie można odmówić. Podobmie z Ujściem, miasteczko piękne, ale skostniałe. Brak w nim nowych inwestycji. Odpowiedz Link Zgłoś
bbbb15 Re: Lubię PIŁĘ ! 11.10.07, 18:01 www.miastowirtualne.pila.pl/ polecam tę stronę,duzo w niej o inwestycjach Odpowiedz Link Zgłoś
tvpila Re: Lubię PIŁĘ ! 06.05.08, 16:45 Ja też lubię Piłe. Super miasto i fajnie że jest nas więcej :) Odpowiedz Link Zgłoś
deck2deck Re: Lubię PIŁĘ ! 28.06.08, 11:57 ja pochodzę z okolic Łodzi. W Pile mieszkam od 3lat. Czy lubię Piłę? Trudno możliwie obiektywnie odpowiedziec, sam czasami zadaje sobie to pytanie.Kulturalnie nie ma tu żadnych rewelacji.Kluby bowling, młyn browar...itp to kicz i tandeta.Sportowo hmmmmm nie ma tutaj żadnej druzyny piłkarskiej -75 tyś miasto!!!!- a tak lubiłem chodzić na mecze.Plusy to,że miasto jest estetyczne dosyć i ma jeziora w około, stosunkowo blisko do morza:) Przyzwyczaiłem sie do tego miasta, to tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
ferka Re: Lubię PIŁĘ ! 30.06.08, 14:44 No bo ty jesteś 'outsiderem", hehe jakbym się przeprowadziła w okolice Łodzi też bym się pewniakiem przyzwyczaiła. A ja zwyczajnie lubię Piłę za "zielone wagary" i mnóstwo kapitalnych wspomnień. A poza tym jak są fajni ludzie to można na trawie piwo pić:) Odpowiedz Link Zgłoś
malaugena Re: Lubię PIŁĘ ! 04.07.08, 17:27 w 1969 spędziłem 12 m-cy w Pile. pamiętam ją jako miasto mundurowe - piloci,podchorążowie, milicjanci, kolejarze.pózniej przez kilka jesieni jeżdziłem do Skórki na grzybki. jeżeli miałem tam przgody to sympatyczne. Odpowiedz Link Zgłoś