Dodaj do ulubionych

Kosciol w Cernicach

11.01.07, 18:45
Na stronie www.zakrzewo.strony.pl/czernice/kosciol/kosciol.html umiescilem zdjecia przedstawiajace postep odbudowy kosciola w Czernicach. Kosciol ten zamieniony w 1957 r. na magazyn, ulegl powaznej dewastacji ale teraz "wraca do zycia". Dzieki wyjatkowo lagodnej zimie prace sa kontynuowane dzieki czemu mozna juz podziwiac nowo wykonana ciesielska konstrukcje dachu.
Obserwuj wątek
    • adasieniek Re: Kosciol w Cernicach 12.01.07, 10:41
      Podoba mi się pomysł odbudowy starych, małych, unikatowych kościołów. Natomiast
      totalną głupotą jest budowa nowych świątyń. Po co nam kolejny kościół w
      Złotowie? Jeszcze troche to ZUS i Kościół będą się prześcigać w budowaniu
      pałaców. Wiernych raczej ubywa niż przybywa.
      • elmek Re: Kosciol w Cernicach 12.01.07, 13:46
        Temat dosyć głośny w Złotowie, na Forum na razie nie poruszony, czyli projekt
        ustanowienia w mieście kolejnej parafii. Podobno głównym celem tego pomysłu jest
        okrojenie parafii MSF, a co za tym idzie zwiększenie wpływów kurii biskupiej
        (zakon odprowadza tylko część pozyskanych środków, co jest solą w oku władzy
        kościelnej). Tylko nikt nie pomyślał o parafianach, których obciąży
        sfinansowanie budowy nowej świątyni. Ciekaw jestem Waszego zdania.
        • radiomarian1 Re: Kosciol w Czernicach 12.01.07, 23:27
          Budować źle?. Nie budować jeszcze gorzej. Nie wiem jakie są potrzeby parafian na
          obiekty sakralne. Myślę natomiast ,że jeśli kościoły będą stawiane tylko z
          ofiarności parafian to powinny być budowane. Im więcej tym lepiej. Pieniądze te
          będą dobrze wydane.
          Jak się nie będzie budowało kościołów to parafianie zamiast na ofiarę pieniądze
          wydadzą na szkodliwe jadło w supermarketach. Czyli pieniądze zostaną zamienione
          na ekskrementy.
          Pieniądze wydane na świątynie to koniunktura na rynku, praca dla fachowców ,
          pamiątką dla pokoleń, atrakcja architektoniczna, tradycja i wiele innych dóbr
          niematerialnych.
          Pamiętać należy tylko, że kościoły Naszych ojców budowane były dla umacniania
          wiary i nadziei. Nie po to, żeby oprawcy komunistyczni robili z nich magazyny i
          spichlerze.
          Teraz ,,magazynierzy” siedzą w spółkach nadzorczych a my się zastanawiamy czy
          budować dalej czy nie. Tak. Budować ale jednocześnie musimy rozliczyć się z
          tymi, którzy nam te kościoły kiedyś pozamykali, bo historia się lubi powtarzać.
          Więc nie pytajmy się czy budować kościoły tylko pytajmy głośno kiedy do cholery
          rozliczymy oprawców!
          • ehoffmann Re: Kosciol w Czernicach 13.01.07, 18:26
            Bredzisz... Kościół w Czernicach został przekazany na magazyn, bo po wojnie nie
            wykazała nim żadnego zainteresowania polska, katolicka kuria biskupia. Podobnie
            było z kościołem w Górznej, bodajże w Drożyskach, Głubczynie. To były kościoły
            poewangelickie, a zatem kościołowi katolickiemu niepotrzebne. Musiałbyś zamknąć
            do pudła kard. Hlonda, na szczęście już nie żyje... Jakimś trafem uchował się
            kościół ewang,. w Złotowie.
            Ty piszesz o kościołach "naszych Ojców", że były przekazywane na magazyny. To
            chyba jesteś Niemcem???
            • radiomarian1 Re: Kosciol w Czernicach 13.01.07, 18:43
              Nie odnosiłem się do kościoła w czernicach tylko do postu Elmka.
              Czy warto budować kolejne kościoły.Czytaj ze zrozumieniem i stwierdzisz,że
              sam/sama bredzisz.
              pozdrawiam
            • ten_po_prawej Re: Kosciol w Czernicach 13.01.07, 18:46
              ACH....ale poglady masz,jak jest niemcem to mozna niszczyć jego historię,jego
              kulture,i to co dla niego ważne?.
              Idż z tym pogladem dalej,zaapeluj żeby niszczono cmenterz ewangelików bo niemiecki.
              P.S.FUUUUUUJ
            • komuchojadek Re: Kosciol w Czernicach 13.01.07, 22:42
              Bredzisz... Kościół w Czernicach został przekazany na magazyn, bo po wojnie nie
              wykazała nim żadnego zainteresowania polska, katolicka kuria biskupia. Podobnie
              było z kościołem w Górznej, bodajże w Drożyskach, Głubczynie.

ale na szczęśćie znalazł się rozsądny rolnik, który nieruchomości przekazał
              Kościołowi i kościół w Czernicach zostanie, dzięki zaradności pewnego
              duchownego i pomocy wiernych, odrestaurowany. Taki apel na koniec miejscowe
              komuchy. Niech Wam nie przeszkadzają kościoły i Kościół. Szukacie marnotrastwa
              środków publicznych to pogadajcie z politykami SLD, PSL i innymi
              komunopochodnymi, oni wiedzą najlepiej jak to się robi tj. marnotrawi środki
              publiczne
              • ehoffmann Re: Kosciol w Czernicach 14.01.07, 13:29
                Oj, długo to trwało, zanim ten "dobrotliwy" i głęboko wierzący rolnik zechciał
                oddać ten kościół. Był na tyle głęboko wierzący, że go kupił na magazyn... Aha,
                a kiedy odda plebanię? Budynki obok należały do przedwojennej parafii???
                A komu będzie ten kościół służył, kto go utrzyma?
                A tak poza tym, to pytałem kolesia czy nie jest Niemcem, bo ja w sumie nie
                słyszałem, żeby gdzieś w Polsce zamknięto kościół katolicki.
                • adasieniek Re: Kosciol w Czernicach 16.01.07, 17:39
                  Jestem stanowczym przeciwnikiem budowania nowych kościołów. Jeśli wierni chcą
                  dobrze spożytkować swoje pieniądze i przy okazji pomóc naprawdę potrzebującym,
                  to niech wpłacą trochę grosza na jakiś dom dziecka albo na jakąś fundację. W
                  Polsce jest masa chorych dzieci, których rodzice wypruwają sobie żyły żeby
                  zapewnić dziecku leczenie. Przecież biblia mówi o pomocy potrzebującym! Gdzie
                  jest ta prawdziwa wiara? Po co ładować setki tysięcy w nowy kościół?? Jak dla
                  mnie większość ludzi wierzy w kościół, a nie w całe to przesłanie. Skąd tyle
                  agresji w tych wszystkich babciach Rydzyka? Czy tego uczy biblia, żeby wyzywać
                  innych, opluwać i siać pogardę dla ludzi mających inne poglądy? Ja wysiadam:)
                  • komuchojadek Re: Kosciol w Czernicach 16.01.07, 20:55
                    adasieniek napisał:
                    > Jestem stanowczym przeciwnikiem budowania nowych kościołów. Jeśli wierni chcą
                    > dobrze spożytkować swoje pieniądze i przy okazji pomóc naprawdę potrzebującym,
                    > to niech wpłacą trochę grosza na jakiś dom dziecka albo na jakąś fundację.
                    Czy tego uczy biblia, żeby wyzywać
                    > innych, opluwać i siać pogardę dla ludzi mających inne poglądy? Ja wysiadam:

Instytucja Domów Dziecka to porażka. Powinno się zlikwidować je wszystkie, a
                    nie wpłacać na nie pieniądze. Byłem w takich instytucjach, wiem o czym mówię.
                    Fundacja? masz na myśli np. fundację Joli Kwaśniewskiej. Lepiej skrzyknąć się w
                    kilka osób i po cichu pomagać jakiejś biednej rodzinie (znam taki przypadek,
                    faceta - o którym Wy Jedynie Światli powiedzielibyście "oszołom" odpuścił sobie
                    politykę w latach 90. i z grupą znajomych pomaga biednej wielodzietnej rodzinie)
                    a kościoły, jak to już gdzieś pisałem, NIECH WAM NIE PRZESZKADZAJĄ
                  • legalna-blondynka Re: Kosciol w Czernicach 16.01.07, 21:36
                    A ja w przeciwieństwie do Adasieńka jestem zwolenniczką budowania kościołów, bo
                    uwielbiam wielkie, monumentalne budowle i architektoniczne dzieła sztuki. Na
                    żaden paskudny barak dla ubogich nie dam grosza( od tego jest pomoc socjalna);
                    ale na piękny kościół ...dorzucę się chętnie.
                    • tyka5 Jedno drugiemu nie przeszkadza. 16.01.07, 23:10
                      Można (należy) pomagać i jednocześnie Bogu cześć oddawać. Adasieniek zachowuje
                      się jak ci zgorszeni Żydzi, którzy szemrali, że Chrystus pozwolił drogocennym
                      olejkiem stopy Swoje otrzeć, zamiast polecić to pachnidło spieniężyć i wesprzeć
                      ubogich. Jest w tym fałsz lub niezrozumienie, jakie znaczenie ma dla człowieka
                      wierzącego świątynia. Adasieniek za Twoje nie budują, więc się nie przejmuj.
                      Poza tym pochwal się, komu pomagasz, ile forsy dajesz na fundacje czy inne cele
                      społeczne. Chętnie wysłuchamy i pochwalimy. I weźmiemy przykład.
                      • legalna-blondynka Re: Jedno drugiemu nie przeszkadza. 16.01.07, 23:36
                        Tyka...oczywiście,że trzeba pomagać ...konkretnym ludziom (tak jak napisał
                        wcześniej Komuchojadek).Pomagałam jak mogłam i jak umiałam. Nie wierzę jednak za
                        bardzo tym wszystkim fundacjom.
                        • radiomarian1 Re: Jedno drugiemu nie przeszkadza. 17.01.07, 00:10
                          <Nie wierzę jednak za
                          bardzo tym wszystkim fundacjom.>

Ja natomiast wierzę fundacją. Wierzę,że im się mocno opłaca pomagać biednym. Na
                          biednych robi się najlepsze interesy.
                      • tyka5 Re: Jedno drugiemu nie przeszkadza. 17.01.07, 00:30
                        Mój post -zapytania o pomaganie, skierowany był do Adasieńka. Blondynko, nie
                        chciałem Ciebie zaczepić.
                    • elmek Re: Kosciol w Czernicach 17.01.07, 08:26
                      legalna-blondynka napisała:

> A ja w przeciwieństwie do Adasieńka jestem zwolenniczką budowania kościołów, bo
                      > uwielbiam wielkie, monumentalne budowle i architektoniczne dzieła sztuki. Na
                      > żaden paskudny barak dla ubogich nie dam grosza( od tego jest pomoc socjalna);
                      > ale na piękny kościół ...dorzucę się chętnie.

Hehehe zwłaszcza, że znaczna większość kościołów budowanych w ostatnim
                      dwudziestoleciu to architektoniczne koszmary, lub w najlepszym wypadku - koszmarki.
                      • legalna-blondynka Re: Kosciol w Czernicach 18.01.07, 00:03
                        ELEMEK.....ja mówiłam o dziełach sztuki i monumentalnych budowlach-tylko one
                        tworzą historię narodów..tylko o nich się pamięta. Ech....Elemek ty jesteś jakiś
                        taki...skażony komunizmem(wybacz).

• elmek Re: Kosciol w Czernicach 18.01.07, 09:26
                          No to masz jedną monumentalną budowlę w Licheniu, drugą będziesz miała w
                          Warszawie, tylko nijak za dzieło sztuki ich poczytać nie można. Co do "skażenia
                          komunizmem"... litości, daruj sobie te teksty bo mają się nijak do mnie.
                    • adasieniek Re: Kosciol w Czernicach 17.01.07, 15:04
                      No i to jest typowo "katolickie" podejście do sprawy ubogich: tutaj ładnie co
                      tydzień klękam i udaję świętoszka, ale na codzień mam w dupie potrzebujących. No
                      bo przecież od tego jest pomoc społeczna. Ale jaki jest socjal w Polsce to chyba
                      dobrze wszyscy wiemy. Nie chodziło mi konkretnie o pomoc domom dziecka czy
                      fundacjom. Podałem to jako przykład. Wiem, że fundacje przeważnie kręcą lewe
                      interesy, a system domów dziecka jest niezbyt udany. Chodziło mi ogólnie o pomoc
                      potrzebującym - bezdomnym, głodnym, chorym itd. Nieważne w jaki sposób - liczy
                      się pomoc. W końcu tego chyba ta cała wasza wiara katolicka uczy wiernych?!Też
                      lubię wielkie, piękne budowle - szczególnie jeśli to miałaby być wizytówka
                      miasta. Ale jesli miałbym wybierać pomoc biednym albo budowę kościoła i wielkiej
                      plebanii z wygodami dla 2 księży to zdecydowanie wybrałbym to pierwsze.
          • elmek Re: Kosciol w Czernicach 17.01.07, 08:31
            Dyskusja nie ma być ogólna - czy budować, tylko konkretna - czy budować tu i
            teraz, w Złotowie? Komu potrzebny jest kolejny kościół/parafia? Ludziom czy
            kościelnej władzy? Jakie w ogóle powinny być przesłanki takiej inwestycji -
            potrzeby parafian, czy pustka w kasie kurii? Nie słyszałem o społecznej
            inicjatywie w sprawie utworzenia kolejnej parafii, słyszałem natomiast o liście
            PRZECIWKO budowie nowego kościoła.
            • tyka5 Re: Kosciol w Czernicach 17.01.07, 15:27
              Żebyś ty się Elmek (i ty Adasieniek też) tak denerwował z powodu marnotrawienia
              publicznych pieniędzy na horendalnie wysokie pensje naszych burmistrzów i
              starosty, uwierzyłbym wtedy w czystość twojej krytki.
              • adasieniek Re: Kosciol w Czernicach 17.01.07, 16:43
                Spokojna Twoja rozczochrana! O to też się denerwuję, ale to już osobny temat.
                Nie wiem ile dokładnie zarabia nasz burmistrz, więc póki co nie wypowiadam się w
                tej sprawie. Jeśli Ty masz takie informacje, to z chęcią poczytam.
              • elmek Re: Kosciol w Czernicach 17.01.07, 20:03
                tyka5 napisał:

> Żebyś ty się Elmek (i ty Adasieniek też) tak denerwował z powodu marnotrawienia
                >
                > publicznych pieniędzy na horendalnie wysokie pensje naszych burmistrzów i
                > starosty, uwierzyłbym wtedy w czystość twojej krytki.

Mogę spytać dlaczego nie wierzysz? O dietach już było, ten temat na razie nie
                był poruszany. Ty jak widzę, nic do niego nie wniesiesz. Może jednak Złotowianie
                się wypowiedzą.
                • radiomarian1 biedni 17.01.07, 20:34
                • komuchojadek Re: Kosciol w Czernicach 17.01.07, 20:35
                  elmek napisał:
                  Może jednak Złotowiani
                  > e
                  > się wypowiedzą.

a propos Radia Maryja. Może jednak Torunianie i ci wszyscy, którzy na nie łożą
                  się wypowiedzą, a nie Wy drodzy lewacy. Alleluja i do przodu drogi Elmeku
                  • elmek Re: Kosciol w Czernicach 17.01.07, 20:56
                    Sęk w tym, że ja nikomu nie odbieram prawa głosu, o ile głos ten dotyczy meritum
                    sprawy, a nie kwestii formalnych. Podobnie z radyjem - jest medium
                    ogólnopolskim, nie ograniczającym swego przekazu jedynie do tych, którzy
                    opłacają rydzykowy abonament, wszelkie głosy są więc jak najbardziej uprawnione.
                    • komuchojadek Re: Kosciol w Czernicach 17.01.07, 21:35
                      Zakład, że tego Radia nie słuchasz regularnie (pewnie ostatnio włączyłeś przy
                      okazji sprawy Wielgusa). Skoro nie jesteś słuchaczem RM, nie łożysz na nie
                      finansowo, a możesz się wypowiadać na jego temat, to tak samo Tyka może
                      wypowiadać się na temat budowy nowego kościoła. Bywa przecież w Złotowie i
                      załóżmy, że będzie się chciał pomodlić....Na koniec apel: niech Wam kościoły
                      nie przeszkadzają, Liberalizm to nie chrześcijaństwo, lecz pozbawiona
                      moralności doktryna. Człowiek, jeśli nie wyciąga wniosków z historii skazany
                      jest na popełnianie tych samych błędów). W XX w lewaki w Niemczech (Faszyści) i
                      lewaki w Rosji (komuniści) zastąpili religię swoimi doktrynami, pamiętamy
                      wszyscy jak to się skończyło dla całego świata. pozdrawiam
                      • elmek Re: Kosciol w Czernicach 17.01.07, 21:59
                        Po pierwsze - ja z chęcią poznam zdanie Tyki na temat budowy tego kościoła, ale
                        widzisz, on podobnie jak Ty czy Radiomarian woli ogólniki, niż konkrety.
                        Po drugie - nadal nie wiem co Ty na ten temat sądzisz, mimo że kilka razy głos
                        zabierałeś.
                        Po trzecie - mnie nie kościoły przeszkadzają, ale ten konkretny poroniony, moim
                        zdaniem, pomysł.
                        • tyka5 Kultura, czyli człowiek. 18.01.07, 02:43
                          Mam kolegę, który parę lat mieszkał w Hiszpanii w niewielkim, wielkości
                          Złotowa/Jastrowia, miasteczku. Religijny nigdy nie był i nie jest, ale komuchów
                          nie znosi. W Hiszpanii, w Polsce zresztą też, wolał zwiedzać knajpy, nie
                          kościoły. Pamiętam, z jakim zdumieniem i zafascynowaniem komentował niezwykłą,
                          idącą w dziesiątki, liczbę kościołów w mieścinie, w której przemieszkiwał. Tyle
                          kościołów, ile knajp, powtarzał. To jest kultura i dla ciała i dla ducha.
                          A w naszych pipidówach Elmeki gardłują, ze kościół następny niepotrzebny.

Co wnoszą kościoły do architektury, krajobrazu, atmosfery miejsca, można się
                          przekonać również w naszych polskich miastach, np. w Wilnie.

W Norwegii, w której spędzam od kilku lat sporo czasu, najbardziej brakuje mi
                          architektury sakralnej właśnie. Sklepów z alkoholem mniej, choć też jest ich
                          jak na lekarstwo. Tam dla ducha jest tylko natura, piękna do obrzydliwości.
                          Znajomy Polak, który odwiedza syna mieszkającego w Norwegii, wytrzymuje tam
                          kilka dni. To kraj, w którym brakuje kultury, powiada. Nieliczne, a i tak
                          puste, kościółki, i nieliczne, również puste, knajpki.

Moim zdaniem to niebywałe, że w dwudziestotysięcznym Złotowie są tylko dwa
                          kościoły. Tobie Elmek i Tobie Adasieniek nic do tego, czy w Złotowie powstanie
                          kolejny kościół. Nie dajesz na budowę, nie wtrącaj się.
                          • ehoffmann Niedoinformowany Ty ka 18.01.07, 09:04
                            Tyko! W Złotowie aktualnie są trzy kościoły, czwarty jest w daleko posuniętej
                            budowie. A nosi się na piaty kościół.
                            • ten_po_prawej Re: Niedoinformowany Ty ka 19.01.07, 18:28
                              Co za bzdura,założenie jest takie,że czwarta parafia będzie miała siedzibę w kosciele św.Stanisława Kostki,po opuszczeniu jej przez parafie P.iP.
                              • galicjanka1 Re: siedziba parafii 19.01.07, 20:19
                                Siedziba parafii jest najczęściej na plebanii, a kościół św. Stanisława Kostki
                                takowej nie posiada. Z informacji uzyskanych od osób, które zbierały podpisy
                                przeciwko wydzielaniu nowej parafii wynika, że miałby być budowany nowy kościół.
                                Jeżeli już o tym mowa, to w okolicach Złotowa w ostatnich latach wybudowano
                                kościoły w Skicu, Świętej, Stawnicy, Śmiardowie Złotowskim. Dwie ostatnie
                                miejscowości należą do parafii p.w. NMP w Złotowie.
                          • elmek Re: Kultura, czyli człowiek. 18.01.07, 09:43
                            > Tyle kościołów, ile knajp, powtarzał.

Gratuluję postulatu, rzeczywiście w Złotowie jest jeszcze sporo do nadrobienia.
                            Tylko pytanie komu to ma służyć? Ludziom? Raczej nie, bo miejsc sakralnych jest
                            w Złotowie w sam raz. Bogu? Kiedyś budowano świątynie "na chwałę Pana", teraz ku
                            chwale budowniczych, że wspomnę ks. Makulskiego. Może hierarchom kościelnym,
                            którym nie w smak "wpływy" zakonu MSF?

> Co wnoszą kościoły do architektury, krajobrazu, atmosfery miejsca, można się
                            > przekonać również w naszych polskich miastach, np. w Wilnie.

Czy po to w istocie wznosi się kościoły? Żeby poprawić atmosferę i krajobraz?

> Moim zdaniem to niebywałe, że w dwudziestotysięcznym Złotowie są tylko dwa
                            > kościoły.

Kościołów jest nie dwa a, jak powiedział mój przedmówca, prawie cztery. Podziel
                            to przez liczbę mieszkańców i liczbę mszy świętych i zobacz jaki wynik dostaniesz.
                            Zresztą ciągnące się latami prace przy kościele na osiedlu "Za rzeką" dobitnie
                            wskazują, jakim obciążeniem jest budowa nowej świątyni. Właśnie dlatego decyzja
                            o powstaniu nowej parafii powinna być poprzedzona analizą, czy inwestycja jest
                            uzasadniona zarówno ekonomicznie, jak i potrzebami społeczeństwa.

> Tobie Elmek i Tobie Adasieniek nic do tego, czy w Złotowie powstanie
                            > kolejny kościół. Nie dajesz na budowę, nie wtrącaj się.

Więcej nam do tego, niż Jastrowiakowi. Tu mieszkają moi najbliżsi, więc ten
                            problem pośrednio dotyczy także mnie.
                            • tyka5 Odrobiłem lekcje panie psorze Elmek. 21.01.07, 16:47
                              Zapytałem tu i ówdzie o kościoły w Złotowie. Dowiedziałem się, że przed II
                              wojną światową było w Złotowie co najmniej siedem świątyń różnych wyznań, w tym
                              synagoga. Złotów liczył sobie wówczas nieco ponad 5 tysięcy mieszkańców. Dziś,
                              gdy ma 20 tysięcy, posiada zaledwie trzy kościoły i czwarty w budowie. Zdaniem
                              niektórych mieszkańców, jak widzimy na forum, jest to i tak za dużo. Chciałbym
                              zauważyć, że tylko północna część Złotowa (Osiedle za rzeką i Jastrowska) to
                              przeszło 5 tysięcy mieszkańców i tam właśnie budowany jest pierwszy od
                              kilkudziesięciu lat nowy kościół, a myślę, że przydałby się jeszcze jeden (może
                              w okolicy Królowej Jadwigi) dla tych, którzy mieszkają za przejazdem kolejowym
                              na Kujańskiej,w enklawie za Aleją Piasta oraz w kierunku na Zakrzewo.
                              Nie mogę pojąć, dlaczego w niektórych mieszkańcach Złotowa budowa kościoła
                              budzi tak negatywne emocje. Czyżby czuli się osobistymi wrogami Pana Boga? I
                              nie chrzańcie mi zaraz o prywatnej wierze bez pośrednictwa kleru i obecności w
                              świątyni.
                              • adasieniek Re: Odrobiłem lekcje panie psorze Elmek. 21.01.07, 19:18
                                Dzisiejszy Kościół to po prostu instytucja do robienia pieniędzy - coraz mniej
                                ma wspólnego z prawdziwą wiarą.
                              • galicjanka1 Re: Odrobiłem lekcje panie psorze Elmek. 21.01.07, 19:52
                                Współcześnie są jeszcze dwa inne, z siedzibami przy ul. Nieznanego Żołnierza i
                                Kopernika. Jest to Kościół Zborów Chrystusowych i Świadków Jehowy. Część
                                przedwojennych świątyń w Złotowie nie funkcjonuje bo nie ma wyznawców a budynki
                                spełniają inne funkcje. Kościół ewangelicki na pl. Kościuszki przejęty został
                                przez katolików. Synagoga na pl. Paderewskiego została zburzona /spalona/ w 1938
                                roku.
                                • ehoffmann Re: Odrobiłem lekcje panie psorze Elmek. 21.01.07, 21:36
                                  Pisałam już kiedyś, że Ty ka jest wyjęty ze złotowskich realiów i bidok zajmuje
                                  głos nie mając zielonego pojęcia, o czym pisze. Te przedwojemne świątynie, które
                                  rzeczywiście w Złotowie działały przed wojną, w dzisiejszych realiach nie
                                  miałyby prawa istnieć. Część z nich prowadziła nawet działalność, dziś określaną
                                  mianem sekciarskiej. A Złotów przed wojną liczył blisko 8 tys. mieszkańców! To
                                  tyle co dzisiejsze Jastrowie. Ty ka ucz się!
                                  Zauważyliście, że używam zapisu: Ty ka nieuku!
                                • elmek Re: Odrobiłem lekcje panie psorze Elmek. 22.01.07, 15:03
                                  galicjanka1 napisał:

> Współcześnie są jeszcze dwa inne, z siedzibami przy ul. Nieznanego Żołnierza i
                                  > Kopernika. Jest to Kościół Zborów Chrystusowych i Świadków Jehowy. Część
                                  > przedwojennych świątyń w Złotowie nie funkcjonuje bo nie ma wyznawców a budynki
                                  > spełniają inne funkcje. Kościół ewangelicki na pl. Kościuszki przejęty został
                                  > przez katolików. Synagoga na pl. Paderewskiego została zburzona /spalona/ w
                                  1938 roku.

Jest jeszcze budynek poewangelickiej (tak sądzę) świątyni przy ul. Królowej Jadwigi.
                              • elmek Re: Odrobiłem lekcje panie psorze Elmek. 22.01.07, 15:12
                                Lekcje może odrobiłeś, tylko wniosków nie wyciągnąłeś. Zauważ, że przed wojną po
                                pierwsze ludność była bardziej religijna, po drugie do Złotowa zjeżdżali wierni
                                z okolicznych wsi, jako że tam nie było kościołów (teraz są nawet w najmniejszej
                                pipidówce i bynajmniej tego nie neguję). Natomiast sprawa najważniejsza - pomysł
                                powstał nie dlatego, że wierni z Kujańskiej czy Chojnickiej domagają się nowej
                                świątyni, tylko tak wymyśliła kuria aby dopiec złotowskim misjonarzom. Tu jest
                                sedno sprawy. Powtarzam - nie było oddolnej inicjatywy w sprawie budowy
                                kościoła, była za to akcja protestacyjna zakończona wysłaniem listu do biskupa.
                                Negatywne emocje ta sprawa budzi właśnie dlatego, że górę wzięły wewnętrzne
                                rozgrywki kościelne, a nie potrzeby wiernych.
                          • adasieniek Re: Kultura, czyli człowiek. 18.01.07, 10:57
                            Piąty kościół w takim miasteczku to trochę za duzo. W końcu aż tylu wiernych u
                            nas chyba nie ma? Zresztą budujcie sobie nawet 10 kościołów....i tak wkrótce
                            większość mieszkańców Złotowa to będą emeryci.
                            • komuchojadek Budujmy Kościoły, Zamykajmy hipermarkety 18.01.07, 21:48
                              adasieniek napisał:

Zresztą budujcie sobie nawet 10 kościołów....i tak wkrótce
                              > większość mieszkańców Złotowa to będą emeryci.

Po pierwsze ludzie z reguły stają się bardziej religijni pod koniec życia. Po
                              drugie: długość życia jest coraz dłuższa, więc emerytów będzie coraz więcej.
                              Kto wie może warto zbudować te 10 kościołów jak sugerujesz
                              ps. a jak Wam znawcom architektury podobają się hipermarkety położone w
                              centrach miast?
                              • adasieniek Re: Budujmy Kościoły, Zamykajmy hipermarkety 19.01.07, 12:51
                                Hipermarkety w centrum miasta wcale mi się nie podobają. Powinny stać gdzieś na
                                przedmieściach. To już wole te kościoły w centrum :)
                                • madziaraplotkara Re: Budujmy Kościoły, Zamykajmy hipermarkety 21.01.07, 01:11
                                  Przeciez do diaska nie mowimy o marketach tylko o kosciolach. Nie znam sprawy
                                  ale jesli jest jak mowi jedna strona ze to kwestia wewnatrzkoscielna i nie
                                  chodzi o nowy kosciol ale tylko nowa parafie, to rzeczywiscie wyglada na
                                  rozgrywki dostojnikow. Na tej samej bazie dokladamy kolejna parafie zeby tej
                                  najwiekszej odebrac ludzi, a wiec pieniadze. Jesli takie sa motywy to lepiej sie
                                  od nich wszystkich trxzymac z daleka :(((((
                                  • tanges1 nie dajmy się zwarjować 22.01.07, 00:02
                                    Oddychajmy płucami, myślmy głowami a sra..y dup.mi. Tej zasady nie powinno się
                                    łamać.
                                    • tanges1 Re: nie dajmy się zwarjować 07.03.07, 14:15
                                      Warszawa, 27 lutego 2007 r.
                                      Pan Kazimierz Michał Ujazdowski
                                      Minister Kultury i Dziedzictwa Narodowego

Szanowny Panie Ministrze,

Zwracamy się do Pana z apelem o niepodejmowanie działań mających na celu
                                      uruchomienie z rezerwy budżetu państwa kwoty 40 milionów złotych na budowę
                                      Świątyni Opatrzności Bożej.

Przypominamy, Panie Ministrze, że obywatele Polski to nie tylko katolicy, a
                                      Konstytucja RP gwarantuje równość traktowania przez Państwo wszystkim
                                      obywatelom, niezależnie od wyznawanej czy niewyznawanej religii (Art.25 pkt.1,
                                      Art.32 pkt.1 i 2 Konstytucji RP).

Art. 25.
                                      1. Kościoły i inne związki wyznaniowe są równouprawnione.

Art. 32.
                                      1. Wszyscy są wobec prawa równi. Wszyscy mają prawo do równego traktowania
                                      przez władze publiczne.
                                      2. Nikt nie może być dyskryminowany w życiu politycznym, społecznym lub
                                      gospodarczym z jakiejkolwiek przyczyny.

Zwracamy uwagę, iż do Sejmu RP została złożona opinia prawna, sporządzona przez
                                      specjalistę od prawa wyznaniowego z Katedry Prawa Wyznaniowego UW dra Pawła
                                      Boreckiego, która podważa podstawy prawne wydatkowania pieniędzy publicznych na
                                      finansowanie ww. celu.

Jako Polskie Stowarzyszenie Racjonalistów w żaden sposób nie deprecjonujemy
                                      miejsca wartości kulturowych i historycznych w życiu żadnego obywatela, jednak
                                      trwamy na stanowisku, że współfinansowanie przez Państwo budowy tak kosztownych
                                      monumentów jak Świątynia Opatrzności Bożej, poza tym, że narusza
                                      równouprawnienie obywateli, nie powinno mieć miejsca przy obecnym dramatycznym
                                      stanie świadczeń socjalnych i służby zdrowia w Polsce.

Wstyd nam za tę część posłów i senatorów parlamentu RP, którzy ograbiają z
                                      pieniędzy Fundusz Ubezpieczeń Społecznych, wystawiając pomnik pychy niektórych
                                      hierarchów Kościoła Rzymskokatolickiego. Uciekają się przy tym do pokrętnych i
                                      nagannych moralnie praktyk, które budzą sprzeciw również u znacznej części
                                      społeczności katolickiej w Polsce. Z zażenowaniem obserwujemy próby obejścia
                                      prawa za pomocą obłudnych tłumaczeń i ustaw.

Naszym zdaniem ludzie niewykształceni, ludzie głodni, żyjący poniżej minimum
                                      socjalnego, ludzie chorujący, niemający za co kupić lekarstw, nie są i nie będą
                                      w stanie obcować z żadną kulturą – również z tą wspieraną za należące im się na
                                      zasadzie solidaryzmu społecznego pieniądze.

Pragniemy również przypomnieć, że jako członkowie Unii Europejskiej musimy
                                      liczyć się z postrzeganiem Polski przez poszczególne kraje członkowskie. Przy
                                      świeckiej polityce Wspólnoty Polska może być odbierana jako państwo wyznaniowe,
                                      dyskryminujące mniejszości. Nie sądzimy, aby ten obraz pomógł w przywróceniu i
                                      tak poważnie nadwątlonej pozycji naszego kraju na arenie międzynarodowej.

Jeszcze raz stanowczo protestujemy przeciwko finansowaniu budowy świątyni z
                                      napiętego budżetu Polski. Apelujemy o rozsądek i refleksję, czy ten zamiar
                                      społeczności religijnej, miast stać się symbolem jedności całego Narodu, nie
                                      będzie go jeszcze bardziej dzielił i nie stanie się symbolem przywilejów
                                      hierarchii Kościoła Rzymskokatolickiego.

W imieniu Zarządu PSR:

Mariusz Agnosiewicz (-)

Nina Sankari (-)
                                      • tyka5 Myślenie Kalego, czyli lament. 07.03.07, 14:46
                                        Zanim zaczniemy lamentować nad przeznaczaniem publicznych pieniędzy na
                                        wspomaganie Kościoła Katolickiego w Polsce, sprawdźmy, jakie środki przeznacza
                                        państwo polskie każdego roku na rzecz innych wyznań, np. kto wie, że w ciągu
                                        zaledwie dwóch miesięcy tego roku Kościół Prawosławny otrzymał kilkanaście
                                        milionów z budżetu państwa. Przy okazji radziłbym przypomnieć, że przez 45 lat
                                        peerelu w Polsce zbudowano i utrzymywano tysiące komitetów partii
                                        komunistycznej i wtedy jakoś to nie przeszkadzało dzisiejszym lamentującym
                                        ateuszom.
                                      • ten_po_prawej Re: nie dajmy się zwarjować 07.03.07, 15:44
                                        Co to za typki i co to za "PSR"?....PIERWSZY RAZ SŁYSZĘ!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka