romulek 27.08.07, 22:09 Podzielcie się doświadczeniami z kupnem mieszkania. z jakiej agencji korzystaliście?? kogo polecacie?? może coś o kredycie hipotecznym? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
loramira Re: doświadczenia z kupnem mieszkania 28.08.07, 11:19 Witam, ja korzystałam z biura pośrednictwa pani Alicji Gołek - na Zwycięstwa. Wszystko przebiegło sprawnie i bez problemów. Chociaż to, z jakiego biura się korzysta zależy chyba przede wszystkim od oferty - najlepiej sprawdzić na necie. U nas, na koszalińskim rynku jest tego trochę (Nord, Wysokińscy, Ankam i jeszcze sporo innych biur). Sądzę, że tam też wszystko odbywa się bez problemu. Ale chyba najlepiej jak kupuje się od kogoś bezpośrednio (wtedy nie płaci się prowizji pośrednikowi, która wynosi dość dużo), wtedy jest więcej załatwiania osobiście (notariusz itp.) ale przynajmniej taniej. A co do kredytu to ponoć dobre warunki ma Millenium, tyle że trzeba długo czekać - takie czytałam opinie, natomiast ja mam kredyt hipoteczny w PKO BP w złotówkach (choć chyba lepiej wziąć w CHF), raty są niższe niż w innych bankach, np. w Multibanku (nie biorę pod uwagę GE Money Bank czy Santander - bo tam dopiero można się naciąć), no i procedura przyznania kredytu trwała dość krótko bo 10 dni. Zawsze można po jakimś czasie poprosić o zmniejszenie oprocentowania czy przenieść kredyt do innego banku (co oczywiście wiąże się z kosztami - ale można to po kilku latach przemyśleć). Dużo info na temat kredytów jest na forum gazety w zakładce tematycznej. Pozdrawiam loramira Odpowiedz Link Zgłoś
ewkam1 do loramira 28.08.07, 15:04 Czemu piszesz, ze w Santander i GE Money Bank mozna sie "naciac"? Wystraszylas mnie, bo wlasnie jestem w trakcie zalatwiania malego kredytu hipotecznego w Santander... Co do kupna mieszkania, tak jak pisze loramira - wszystko zalezy od oferty, w jakiej jest agencji no i czy agencja jest w sieci czy dziala poza siecia. Co do ofert np. z gazety, by miec pewnosc co sie kupuje, mozna skorzystac z uslug agencji nieruchomosci, za nieduza oplata sprawdza mieszkanie (dom) i poprowadza sprawe. Z agencji, ktore wyjatkowo nie przypadly mi do gustu to Abelard. Dzialaja podstepnie i "agresywnie", wszystkie inne agencje oczerniaja, robia antyreklame. Obecnie kupuje mieszkanie u M. Pijewskiej. Jestem jak na razie zadowolona. Bardzo sie staraja, sa stosunkowo mlada agencja w Koszalinie i widac ze chce im sie pracowac, dbaja o klienta. Odpowiedz Link Zgłoś
pawlos28 Re: do loramira 28.08.07, 15:32 Witam, co do kredytu, to polecilbym Lukas Bank. Wzielismy kredyt na budowe domu 250000 na 20lat, marze dostalismy 0,5%, to najnizsza jaka zaoferowaly nam banki. Oblecielismy 12 roznych bankow i wlasnie w Lukas Baknu otrzymalismy 5,06% oprocentowania kredytu, poza tym nie ma prowizji od udzielenia kredytu - jest jeszcze promocja, nie ma oplat za wizyty banku na dzialce budowlanej - w przypadku wyplaty kredytu w transzach, nie zadaja faktur. W naszym przypadku miesieczna rata wyniosla 2100zł w systemie malejacym. Warto pomyslec nad tym. np. Santander to troszke zdzierusy i kretacze - naciagali nas rowno, ale nic ciekawego nie zaoferowali, GE Money Bank - ok, ale maja wysoka prowizje za udzielenie kredytu 2,9% (kosmos), a Millenium prawie ok, ale dlugo czeka sie na rozpatrzenie wniosku, bo ok miesiaca, naciagaja mowiac ze mniej, no i duzo innych oplat i prowizji maja. MultiBank i KB - prowizja za udzielenie kredytu 2% - tez duzo. Inne banki wypadly podobnie, z prowizja za udzielenie kredytu 1%. Odpowiedz Link Zgłoś
loramira Re: do loramira 29.08.07, 14:17 W Santanderze wcale nie mieli dobrych warunków i tak jak poprzednik napisał - kręcili... i to mi się nie podobało. Może przy małym kredycie mają lepsze warunki - ciężko mi powiedzieć. Poza tym faktycznie, trzeba sprawdzić wszystko (instalacje, nawet kontakty - u mnie po kupnie okazało się że jest w kuchni jeden kontakt na początku i tyle - a kuchnia długa, a w łazience nie ma blisko pralki, więc są pewne niezauważone wcześniej mankamenty). Pozdrawiam wszystkich kredytobiorców:) Odpowiedz Link Zgłoś
michalina7 Re: doświadczenia z kupnem mieszkania 28.08.07, 23:27 Kupując bezpośrednio od kogoś musisz bardzo uważać aby mieszkanie nie było zadłużone (sprawdź koniecznie księgi wieczyste i to w dzień podpisywania umowy kupna) lub nie spotkały Cię inne niespodzianki. Przy sprzedaży mieszkania nie korzystałabym z agencji, ale przy kupnie chyba bym nie ryzykowała. Zawsze można ustalić, ze prowizja będzie płacona na pół ze sprzedającymi albo potargować się o jej wysokość z agencją. Raty chyba dogodniejsze w CHF, w razie czego zawsze można przewalutować kredyt. Lepszym rozwiazaniem są raty malejące, ale i zdolność kredytowa musi być wtedy większa bo na początku raty są większe niż gdyby wziąć kredyt w ratach stałych. Koniecznie weź umowę o kredyt do domu i przeczytaj dokładnie. Odpowiedz Link Zgłoś
c_e_o Re: doświadczenia z kupnem mieszkania 28.08.07, 17:43 Witam. Ja kupowałem mieszkanie z udzialem Nordu. Generalnie nie bylem zadowolony z obslugi. Własciwie nic nie zrobili w tej kwestii, aby zachęcić mnie do kupna mieszkania. Mam jednak dla Ciebie radę: Jak będziesz oglądał mieszkanie to sprawdź wszystko:stan instalacji sanitarnej, elektrycznej, grzewczej, czy otwierają i zamykają się wsztstkie okna, czy działają wszystkie zawory wodne i gazowe, czy instalacja elektryczna jest uzioemona prawidłowo, w jakim stanie jest podłoga, co jest pod tapetami(jeżeli takie są) itp itd. Im więcej sprawdzisz tym mniej niespodzianek później, a i cenęzawsze można ponegocjowac po znalezieniu kilku usterek, a na pewno takie się znajda. Życzę powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
mab5 Re: doświadczenia z kupnem mieszkania 29.08.07, 00:21 jeśli będziesz kupować mieszkanie- z pewnością transakcja skończy się u notariusza. Wbrew pozorom- dobry notariusz przy kupnie mieszkania ważniejszy jest niż agencja, która pomaga nam /nie pomaga kupić...z moich doświadczeń: polecam świetnego notariusza: pan Waldemar Dullek no i oczywiście pan Mirosław Pracz a zdecydowanie nie polecam obsługi niejakiej pani Barbary Kubek. Odpowiedz Link Zgłoś
mewka74 Re: doświadczenia z kupnem mieszkania 29.08.07, 07:18 potwierdzam - Pan Mirosław Pracz jest bardzo dobry. Odpowiedz Link Zgłoś
0o1 Re: doświadczenia z kupnem mieszkania 29.08.07, 09:33 A ja polecam pana Dullka. Miałem do czynienia z paroma notariuszami, ale ten zrobił na mnie najbardziej pozytywne wrażenie. Profesjonalista. Odpowiedz Link Zgłoś
0o1 Re: doświadczenia z kupnem mieszkania 29.08.07, 20:34 Podziwiam ludzi, którzy biorą kredyt na 20/30 lat. Ja wolę zacisnąć pasa, pracować jeszcze parę lat 12-16h na dobę i wybudować wymarzony dom bez brania kredytu albo z mininmalnym, pięcioletnim. Odpowiedz Link Zgłoś
loramira no to życzę powodzenia 30.08.07, 08:59 bo za 5-10 lat może się okazać, że znów nieruchomości pójdą w górę/ materiały budowlane i znów trzeba będzie czekać 5 czy 10 lat... lepiej wziąć kredyt i najwyżej wcześniej spłacić - takie jest moje zdanie Odpowiedz Link Zgłoś
michalina7 Re: no to życzę powodzenia 30.08.07, 11:34 bo lepiej wziąć kredyt i żyć w miarę komfortowo w swoim domu/mieszkaniu niż zaciskać pasa przez 6 lat, tyrać do upadłego i kłębić się w jednym pokoju z dzieckiem i mężem, kątem u teściów czy rodziców. Odpowiedz Link Zgłoś
0o1 Re: no to życzę powodzenia 31.08.07, 11:18 A gdzie ja napisałem, że teraz kłębię się w jednym pokoju z pięcioma osobami? Nie zarabiam pensji minimalnej, a zaciskanie pasa w moim przypadku oznacza ograniczenie wyjsc do restauracji czy kina, a nie kupowanie gorszego jakościowo jedzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
michalina7 Re: no to życzę powodzenia 31.08.07, 14:39 > A gdzie ja napisałem, że teraz kłębię się w jednym pokoju z pięcioma osobami? > Nie zarabiam pensji minimalnej, a zaciskanie pasa w moim przypadku oznacza > ograniczenie wyjsc do restauracji czy kina, a nie kupowanie gorszego jakościowo > jedzenia. Ty moze się nie kłębisz, ale są ludzie którzy tak właśnie żyja. I aby poprawić swoją sytuację życiową lub jej uniknąć kupują mieszkania na kredyt dzisiaj zamiast czekać 6 lat. A przepraszam, gdzie teraz mieszkasz? Odpowiedz Link Zgłoś
dorinka-1 Re: doświadczenia z kupnem mieszkania 30.08.07, 15:38 witam! ja korzystalam z uslug doradcy kredytowego p. Artura Tomaszewskiego:) swoje biuro ma przy ul. Kaszubskiej 10/14. Super gosc.. zalatwil wszystkie dokumenty kredytowe, doradzil w jakim banku najlepiej sie zadluzyc:)jest naprawde dobry dla tych co nie maja pojecia o ofertach kredytowych roznych bankow. spokojnie polecam! Odpowiedz Link Zgłoś