mleko_w_tubce 10.09.09, 14:44 Od wczoraj mam Firefoxa. Wcześniej zawsze korzystałam z IE, więc się przyzwyczaiłam do jego funkcji. Możecie mi powiedzieć gdzie w Firfoxie ustawia się "ulubione"? Bo ja jestem ślepa i nie widzę ;) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sbarazzina Re: Głupie pytanie dot. Firefoxa 10.09.09, 14:52 Heh, ja tez wczoraj zainstalowalam i tez szukalam Ulubionych :) Nie znalazlam :( Mam nadzieje, ze jakas dobra forumka nam poradzi. I moze jakies sztuczki sprzeda ;) Odpowiedz Link
nefretam Re: Głupie pytanie dot. Firefoxa 10.09.09, 14:57 Ulubione to w Firefoxie Zakładki Odpowiedz Link
kasiamat00 Re: Głupie pytanie dot. Firefoxa 10.09.09, 15:04 A żeby szybko dodać bieżącą stronę do zakładek wystarczy wcisnąć Ctrl+D Odpowiedz Link
mleko_w_tubce Re: Głupie pytanie dot. Firefoxa 10.09.09, 15:05 Dzięki, tak mi się właśnie wydawało, że to jest to, ale jakoś chyba mniej wygodne niż w IE ;), pewnie kwestia przyzwyczajenia Odpowiedz Link
jul-kaa Re: Głupie pytanie dot. Firefoxa 10.09.09, 15:15 Jak dodasz w "pasku zakładek" to będzie wygodniejsze :) Odpowiedz Link
kasiamat00 Re: Głupie pytanie dot. Firefoxa 10.09.09, 15:49 Wciśnij Ctrl+B (wiem, rzucam skrótami, warto się ich nauczyć), będziesz miała po lewej wygodną przeglądarkę zakładek. Odpowiedz Link
sbarazzina Re: Głupie pytanie dot. Firefoxa 10.09.09, 21:43 Kasiamat00, dziękuję za skróty i linki do Adblocka. Bardzo mi pomogłaś. Możesz mi jeszcze powiedzieć, gdzie jest lista zablokowanych adresów i jak dodać własne? Np suwaczki :) Odpowiedz Link
quleczka Re: Głupie pytanie dot. Firefoxa 10.09.09, 22:06 wybierasz sobie wkurzajacy suwaczek, klikasz na nim prawym klawiszem, znajdujesz w menu "zablokuj obrazek..." i wybierasz jedna z proponowanych opcji do wyboru albo sama modyfikujesz to co tam jest. Ogolnie poniewaz nie chcesz zablokowac jednego suwaczka, a wszystkie to zamiast tego kawalka adresu, ktory sie zmienia dla roznych sywaczkow musi byc gwiazdka. Przykladowo by zablokowac cos takiego www.suwaczek.pl/cache/c30a5e0981.png i wszystkie z tego zrodla musisz dodac filtr www.suwaczek.pl/* albo www.suwaczek.pl/cache/*, a nie dokladnie www.suwaczek.pl/cache/c30a5e0981.png bo to zablokuje tylko ten jeden konkrenty suwak :) tak samo robisz z dowolna wkurzajaca reklama na gazecie... wiekszosc jest z podobnych zrodel, wiec jak zablokujesz pare to znikna wszystkie :) Odpowiedz Link
daslicht Re: Głupie pytanie dot. Firefoxa 10.09.09, 15:34 A ja jestem ciekawa gdzie w FF można zobaczyć ładnie wyświetloną jak w IE historię. Póki co znalazłam jedynie jakiś burdel gdzie i tak nic nie ma :/ I ciekawa jestem na jakiej podstawie FF wybiera język, bo tak się złożyło, że nie zainstalował mi się po polsku. Jutro i tak robię formata, więc te parę dni nie było dla mnie problemem, ale zawsze warto wiedzieć... Odpowiedz Link
daslicht Re: Głupie pytanie dot. Firefoxa 10.09.09, 15:37 I drugie głupie pytanie: dlaczego IE pytało się gdzie zapisać to co ściągam, a FF zapisuje tam gdzie chce i potem trzeba szukać? Odpowiedz Link
azymut17 Re: Głupie pytanie dot. Firefoxa 10.09.09, 15:43 W FF wpisujesz chyba gdzieś w ustawieniach miejsce, gdzie się zapisują te rzeczy - dla mnie to nigdy nie był problem, ale ja od początku mojej obecności w wirtualnym świecie posługuję się tym właśnie programem :-) Język - a ściągałaś z polskiej strony Mozilli? Historia - ja klikam tą strzałkę po prawej stronie paska adresów. Nie wiem, czy tak samo wygląda to w IE, bo nigdy nie polubiłam się na tyle z tym programem, żeby z niego korzystać regularnie. Odpowiedz Link
azymut17 Re: Głupie pytanie dot. Firefoxa 10.09.09, 15:45 Znalazłam: u góry po lewej 'Narzędzia' --> 'Opcje' --> 'Główne' --> 'Pobieranie' --> "Pytaj, gdzie zapisać każdy plik' Powodzenia :-) Odpowiedz Link
daslicht Re: Głupie pytanie dot. Firefoxa 10.09.09, 16:01 O, dzięki, już mam, to w tym samym miejscu gdzie zmieniałam stronę startową. No nie zauważyłam. Przy okazji kazałam chowac sobie listę ściągania po zakończeniu :) Odpowiedz Link
daslicht Re: Głupie pytanie dot. Firefoxa 10.09.09, 15:56 W IE wygląda to tak, ze otwierasz sobie historię po lewej stronie, masz taki pasek z wyświetlonym dniem. Klikasz np. na poniedziałek, rozwijają się podstawowe strony. Naciskam np. na imageshack i otwiera mi się lista fotek, które oglądałam na imageshack w poniedziałek. Wybieram sobie konkretną i mam. A w FF też znalazłam, ale w takim burdelu, że głowa mała. Ściąganie - wpisałam w google "firefox", otworzyła mi się strona Mozilli, nie pamiętam po jakiemu, wcisnęłam "download" na samym wierzchu, wgrało mi się, otwieram a tam "herzlich wilkommen". Jak już pisałam do jutra przeżyję, nie jest to na razie jakiś wielki problem, boję się co będzie jak zaczną błędy wyskakiwać :))))))) Odpowiedz Link
azymut17 Re: Głupie pytanie dot. Firefoxa 10.09.09, 16:07 To następnym razem na wszelki wypadek poszukaj przycisku 'pobierz' ;-) Odpowiedz Link
quleczka Re: Głupie pytanie dot. Firefoxa 10.09.09, 19:20 naciskach ctrl+H i po lewej stronie pojawia ci sie historia (mozesz tez z menu historia wyborac by wyswietlilo cala historie) u gory obok pola "znajdz" masz tez "porzadkuj" wybierasz "wedlug daty i witryny" i masz dokladnie tak jak w IE :) Odpowiedz Link
daslicht Re: Głupie pytanie dot. Firefoxa 10.09.09, 20:02 Oooo, dzięki, tak właśnie lubię! :))))) Odpowiedz Link
akna A ja polecę pare wtyczek 10.09.09, 16:04 DownloadThemall - podejmuje nawet przerwane ściąganie pliku TabMix - dla przyzwyczajonych do obsługi zakładek w IE BBCode - do pisania na forach :) pozwala na formatowanie tekstu spod prawego klawisza myszki ;-) Odpowiedz Link
kasiamat00 Re: A ja polecę pare wtyczek 10.09.09, 16:07 No i Adblock Plus + polskie filtry :) Odpowiedz Link
azymut17 Re: A ja polecę pare wtyczek 10.09.09, 16:11 A gdzie znalazłaś polskie filtry do Adblocka? Ja używam wersji (chyba) podstawowej, bo wyświetliły mi się tylko filtry amerykańskie i jakieś azjatyckie. Z dodatków to lubię jeszcze Forecastfox - jak na razie sprawdza się lepiej niż to, co mówią w TV :-) Odpowiedz Link
kasiamat00 Re: A ja polecę pare wtyczek 10.09.09, 16:17 www.niecko.pl/adblock/ blog.suda.pl/2006/04/19/filtry-adblock-plus.html zibik.jogger.pl/2007/10/03/filtry-adblock/ www.adblocklist.org/ Uwaga, najlepiej sprawdzić które nam najbardziej pasują i zasubskrybować jedne - każda dodatkowa lista spowalnia działanie Adblocka, a tym samym Firefoksa. Ja używam własnych - zrobienie ich zajęło mi chwilę, ale dla mnie są lepsze niż wszystkie powyżej. No i są dużo bardziej faszystowskie ;) Odpowiedz Link
daslicht Re: A ja polecę pare wtyczek 10.09.09, 16:35 Czyli że gdzieś na pasku pojawia się mała swastyczka i napis "3 plugawe okienka RAUS!"? :)))))))))))))))))) Odpowiedz Link
satia2004 Re: A ja polecę pare wtyczek 10.09.09, 17:35 Prawie - przy obcym obrazku pojawia Ci się mała przezroczysta ramka-'przywieszka' z napisem Adblock. Klikasz i pojawiają Ci się opcje blokowania (czy chcesz tylko ten obrazek czy wszystkie obrazki z danego adresu. Ja mam poblokowane wszelakie suwaczki.pl .com itp. Nic Bardziej nie irytuje jak zabójczo wielkie i oczojebne sygnaturki :) A tak w ogóle - czy ktokolwiek potrafi mi powiedzieć jak można przeglądać neta BEZ ADBLOKA???? Toż to ataku padaczki można dostać od tych ton migających reklam!! Odpowiedz Link
kasiamat00 Re: A ja polecę pare wtyczek 10.09.09, 20:25 Można nie używać Adblocka. Tylko trzeba szerokim łukiem omijać polskie strony. Od dwóch lat słyszę, że podobno rodzimy rynek reklamowy się cywilizuje. Tylko jakoś za bardzo tego nie widać... Swoją drogą, fundacja Mozilli powinna osobom odpowiedzialnym za wygląd polskiego rynku reklamowego przyznać jakiś order albo co - naprawdę nie umiem szalonej popularności Firefoksa w Polsce (w porównaniu do innych krajów) wytłumaczyć inaczej niż właśnie koniecznością jakiegoś pozbywania się atakujących z wszelkich stron reklam. Odpowiedz Link
kasiamat00 Re: A ja polecę pare wtyczek 10.09.09, 20:29 Nom. Mi się dodatkowo na pasku adresu pojawia ikonka Adblocka, po kliknięciu w którą widzę listę wszystkich blokowalnych elementów na stronie. Przydatne do wycinania wszelkich statystyk i innego paskudztwa, którego nie widać. Odpowiedz Link
kasiamat00 Re: A ja polecę pare wtyczek 10.09.09, 20:35 Pogoda tylko ICM-owa: new.meteo.pl ICM myli się rzadko, a jak już to zwykle o niewiele. Odpowiedz Link
nightsong Re: A ja polecę pare wtyczek 11.09.09, 09:50 też polecam tę pogodę, oglądam też na TVN meteo i zwykle się sprawdza. Odpowiedz Link
bebe.lapin Re: A ja polecę pare wtyczek 10.09.09, 20:27 Ha, wiedziona ciekawoscia(jak wiadomo, pierwszy stopien do piekla:p, coz to za cudo, kliknelam, zainstalowalam i sie zdziwilam :d tak musto jakos na tych stronach bez reklam :p fajny bajer, nie ma to jak forum - wszechstronna edukacja i ciocia dobra rada w jednym :) Odpowiedz Link
nightsong Re: Głupie pytanie dot. Firefoxa 11.09.09, 09:53 A ja też mam jedno pytanie: w poprzedniej wersji FF była możliwość wykasowania treści z "pól" np. do logowania (nie pamiętam jak się to fachowo nazywa i jak to opisać :P). W najnowszej wersji FF nie widzę takiej opcji, może się ktoś orientuje, jak to zrobić? Będę bardzo wdzięczna, bo już mi się bałagan porobił. Odpowiedz Link
pitupitu10 ulubione dodatki do Firefoxa 11.09.09, 09:55 1. Wspomniany AdBlockPlus - podstawa 2. Read It Later - jak wskazuje nazwa, zbiera strony do przeczytania na później; nie trzeba zapychać sobie zakładek addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/7661 www.youtube.com/watch?v=mLNfsLpM8zo 3. Brief - czytnik RSS w przeglądarce; nie trzeba się nigdzie logować, żeby dodać czy czytać RSS-y addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/4578 www.youtube.com/watch?v=6ZGDMc2fOmw 4. Download Statusbar - pasek z postępem ściągania pliku na dole strony zamiast wyskakującego okienka addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/26 5. Really Simple Sticky - dla fanów karteczek zamoprzylepnych addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/12376 6. Zotero - dla tych, co piszą magisterkę addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/3504 www.youtube.com/watch?v=PgwMggLg71M 7. dodatki Delicious co to Delicious: www.youtube.com/watch?v=x66lV7GOcNU&feature=fvst addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/3615 A tak w ogóle, to dodatki biorą się stąd: addons.mozilla.org/pl/firefox/ Tutaj parę fajnych porad: www.youtube.com/watch?v=1g30Xyh6Wqc&feature=fvst youtube.jimmyr.com/tutorials/EqzOm45K4SY.php youtube.jimmyr.com/tutorials/9F1O0TDUdoo.php Na koniec moja ulubiona sztuczka (jest w powyższych klipach): Jesteśmy na Google czy jakiejkolwiek innej stronie z wyszukiwaniem (YouTube, Wikipedia,...). Klikamy prawym w pole wyszukiwania. Z menu wybieramy 'add keyword for this search' (np. keyword: g, name: Google), zapisujemy w zakładkach (ja mam oddzielny folder). Teraz zamiast wchodzić na Google, możemy przeprowadzić wyszukiwanie z paska adresu, np. po wpisaniu "g koty" przeprowadzamy wyszukiwanie słowa "koty" w Google. Odpowiedz Link
daslicht A dziś już mam Operę :) 11.09.09, 17:05 Polską :) chyba fajniejsza od FF/IE Polecacie jakieś fajne faszystowskie programy? ;))))) Odpowiedz Link
elrosa Re: A dziś już mam Operę :) 11.09.09, 18:17 Opera 10 wymiata, popieram ;-) o blokowaniu reklam pisałam kiedyś na blogu (tym sygnaturkowym), osobnych wtyczek nie ma. Z programów okołointernetowych polecam jeszcze Foxit Reader (do odczytu pdf-ów - dużo szybszy od okropnie zasobożernych produktów Adobe, wtyczkę do przeglądarki też ma, choć tu nie jestem pewna, czy działa z Operą) i FileZilla - do obsługi serwerów FTP, o ile naturalnie potrzebujesz :) Odpowiedz Link
daslicht Re: A dziś już mam Operę :) 11.09.09, 18:56 Niestety nie udało mi się wykonac instrukcji z bloga :( Odpowiedz Link
daslicht Re: A dziś już mam Operę :) 11.09.09, 19:13 Z tym .ini którego nigdzie nie ma. Jak się kliknie linka na blogu to coś niby wyłazi, ale gdzie mam wkleić listę? Odpowiedz Link
elrosa Re: A dziś już mam Operę :) 11.09.09, 19:29 A, o tym zapomniałam napisać :) pierwszy raz trzeba zrobić kompletnie od początku, tzn. wejść na losową stronę (najlepiej jakiś portal informacyjny, 100% pewności, że reklama będzie) i zablokować ręcznie - dopiero w tym momencie tworzy się nieszczęsny urlfilter.ini. Mea culpa :) Odpowiedz Link
daslicht Re: A dziś już mam Operę :) 11.09.09, 22:12 No i teraz pięknie :) Wielkie dzięki :* Odpowiedz Link
lavaenn Re: Głupie pytanie dot. Firefoxa 14.09.09, 20:08 mam FF od tygodnia i nijak się nie mogę przyzwyczaić... po pierwsze, nie działa mi Java (czyli głównie konto bankowe przez internet), chociaż mam zainstalowaną najnowszą wersję i pod IE chodzi normalnie. po drugie, jak dla mnie jest mało funkcjonalny. wcześniej używałam Avanta (nakładka na IE) i miałam opcje typu odśwież wszystkie, przejdź na podstronę w górę, po zamknięciu karty przejdź do następnej/pierwszej/ostatniej, a tu tego nie ma albo nie umiem odnaleźć. może jakiś dodatek wystarczy żeby te opcje spersonalizować? Odpowiedz Link
joankb Re: Głupie pytanie dot. Firefoxa 14.09.09, 21:33 Najnowsza Java ma humory, ja musiałam zainstalować poprzednią wersję. Java Plug-in 1.5.0_18 Odpowiedz Link
joankb Re: Głupie pytanie dot. Firefoxa 14.09.09, 21:40 A - i miałam kiedyś Orca Browser (ci sami autorzy co Avanta), ale nie dam głowy czy z wersjami 3.5 działa. Odpowiedz Link
kasiamat00 Re: Głupie pytanie dot. Firefoxa 15.09.09, 07:47 Odśwież wszystkie - klikasz prawym przyciskiem na tytuł karty/taba (dowolnego), wybierasz opcję "odśwież wszystkie". Odpowiedz Link
jul-kaa Re: Głupie pytanie dot. Firefoxa 15.03.10, 08:37 Wydaje mi się, że był jakiś wątek dot. wyskakujących reklam, ale nie mogę znaleźć. Mam Firefoxa na stacjonarnym i na lapku, na stacjonarnym jakoś zablokowałam te wyskakujące cuda, na lapku nie mogę (są tu nowsze windowsy).Zainstalowałam Adobe Flash Playera, ale średnio działa - sam nic nie blokuje, a przy tych wielkich reklamach w nagłówkach gazetowych forów pojawia się napis "zablokuj", ale na tak krótko, że po prostu nie zdążam. Pomóżcie! Odpowiedz Link
fanaberia.fanaberia Re: Głupie pytanie dot. Firefoxa 15.03.10, 09:42 Adblock Plus do blokowania obrazków + Flashblock do "flaszek", ew. NoScript do wszystkich skryptów. Wszystkie do pobrania stąd: addons.mozilla.org/pl/firefox/ Proponuję, żebyś sobie wypróbowała, co Ci najbardziej odpowiada. Opis działania Adblocka + adresy polskich filtrów do niego znajdziesz wyżej w tym wątku :) Działają na tyle skutecznie, że nie pamiętam, kiedy ostatnio widziałam i _słyszałam_ netową reklamę. Odpowiedz Link